Planeten De meeste astronomen denken dat 8 tot 16miljard jaar geleden alle planeten en sterren een enkel punt was. Er was een gigantische ontploffing de oerknal en op enkele minuten tijd kwamen er gassen vrij die zich samen klitten tot grote gehelen. Die noemen we nu de sterrenstelsels. Een zo’n sterrenstelsel noemen we het zonnestelsel waar de aarde zich in bevind. Het zonnestelsel is opgebouwd in banen rond de zon. Rond die banen liggen planeten. Die planeten wentelen zich om de zon en hoe verder je bij de zon vandaan ligt hoe langer het duurt. De aarde wentelt zich in 365 dagen om de zon. Maar bijvoorbeeld Pluto die ver van de zon vandaan staat duurt het wel 247jaar voordat die een rondje om de aarde heeft gewenteld. In totaal zijn er 9 planeten in het zonnestelsel ontdekt. Die planeten heten de aarde, mercurius, venus, mars, jupiter, saturnus, uranus, neptunes en pluto. Die planeten banen zich dus om de zon. Over die planeten ga ik jullie wat vertellen.
De aarde De aarde is maar een kleine planeet vergeleken met de ander planeten. Maar het is waarschijnlijk wel de enige planeet waar leven is. De aarde is een kleurrijk geheel met groene gebieden, woestijnen, diepe oceanen en ijs. Het leven op de aarde is mogelijk omdat de zon net ver genoeg staat om het water vloeibaar te krijgen. Als de aarde een paar miljoen kilometers dichter of verder van de zon was geweest was het nu een kokend heette ketel zoals bij venus. Of een ijskoude woestijn zoals mars. Het leven op de aarde word op stand gehouden door de atmosfeer op de aarde. De atmosfeer is een dun laagje dat de aarde omhult. De atmosfeer bij ons is zo uniek omdat het zoveel zuurstof bevat. Binnen in de aarde is een gloeiende kern en daar omheen rotslagen om ons te beschermen tegen de warmte van de binnenste kern. De vier seizoenen De seizoenen worden veroorzaakt door het omkantelen en het wentelen om de zon. Als het in het noordelijk halfrond winter is het in het zuidelijk halfrond zomer. Omdat dan het ene deel dichter bij de zon is als het andere deel.
Mercurius
Mercurius staat het dichtst bij de zon. Omdat het zo dicht bij de zon staat kun je je natuurlijk wel voorstellen dat het een kokend hete planeet is vol met kraters. Maar aan de kant waar de zon niet op schijnt is het wel 180graden ondernul
Het heeft ook geen lucht of water om de kraters weg te slijten. Omdat mercurius zo dicht bij de zon licht wentelt hij snel een rondje om de zon dat ie in 88dagen doet. Mercurius heeft ook geen manen in de buurt liggen. Omdat Mercurius zo dicht bij de zon ligt kun je hem vanaf de aarde niet of nauwelijks zien.
Venus
Ook Venus staat dicht bij de zon. De planeet is bedekt met een dikke laag wolken door die wolken kan de warmte er niet ontsnappen en blijft het er dus altijd heet. De oppervlakte daar is wel vier keer zo heet als kokend water. Venus is dus een extreem voorbeeld van broeikaseffect. Het landschap is erg bergachtig met veel vulkanen. Maar er zijn ook vlaktes en kloven. Venus is wel de helderste planeet op aarde omdat de dikke laag wolken het licht van de wolken weer weerkaatsen. Maar op Venus zelf is het nooit lichter als een zwaarbewolkte dag bij ons.
Mars Veel mensen dachten dat er leven op Mars was omdat de planeet veel eigenschappen van de aarde heeft. Maar na wat onderzoeken bleek dat toch niet het geval. Ze denken wel dat er vroeger rivieren hebben gelopen omdat ze er allemaal watersporen vinden. Mars is een beetje roestkleurig met veel bergen,ravijnen en vulkanen.Mars is wat kouder als de aarde en daarom is het ook te ijl om te ademen. Verder heeft Mars 2manen en ligt het tussen de aarde en Saturnus in.
Jupiter Jupiter is de grootste planeet van het zonnestelsel. Het weegt bijna 300 keer meer als de aarde en bijna dubbel zoveel als alle 9planeten bij elkaar. Door de enorme zwaarte kracht veroorzaakt het enorme hitte en veel druk in het binnente van Jupiter. Er hangen giftige gassen rond op Jupiter zoals waterstof, ammoniak en methaan. Er hangen meestal ijskoude wolken om Jupite en door de snelle draaiing stormt het er verschrikkelijk. Een dag duurt maar 10uur. Wederom de kortste dag van het zonnestelsel. Jupiter kent tenminste 16 manen en misschien zijn er nog meer manen die nog niet ontdekt zijn. Saturnus Saturnus is misschien wel de mooiste planeet in het zonnestelsel mede door de grote ring er omheen. Die ring bestaat uit duizenden smalle ringetjes. Die ringen bestaan uit miljoenen ijsdeeltjes. Saturnus is een heel lichte planeet lichter nog als water. De planeet bestaat grotendeels uit waterstof en helium en is vergeleken met de andere planeten heel erg vlak. Hij draait snel om zijn as en word omgeven door wolken slierten. Bij Saturnus hebben maar liefst 22manen ontdekt.
Uranus Uranus ligt een beetje aan de buitenste banen van het zonnestelsel. Omdat uranus zo ver van de zon staat is het een hele koude planeet waar de temperatuur ver onder nul gaat. Ook uranus heeft ringen om de planeet maar lang niet zo breed als dat van Saturnus. Het Ook deze planeet bestaat weer uit helium en waterstof. Uranus is bijna vier keer zo groot als de aarde en wentelt zich in 84jaar om de aarde. Hij heeft 15 ontdekte manen. Neptunus Neptunus is bijna vierkeer zo groot als de aarde en is een gas planeet. Neptunes bestaat grotendeels uit bevroren water en rotsen met een kleine ring om de planeet. Neptunus heeft 8ondekte manen waarbij een maan de grootste van het zonnestelsel is. Er is ook iets bijzonders aan Neptunus want het heeft een vulkaan waar geen lava maar vloeibaar stikstof word uitgespuwd. Vanuit de aarde valt Neptunus ook nauwelijks te zien behalve als het helder zie je misschien een klein stipje maar verder ook niets.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Ik vind dat er niet zo héél veel informatie staat over de verschillende soorten planeten; Mercurius, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunes en Pluto. Wel de belangrijkste informatie goed (uitgekozen)!
Gr.
13 jaar geleden
Antwoorden