Kikkers en padden

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 558 woorden
  • 9 mei 2001
  • 337 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
337 keer beoordeeld

Misschien denken jullie dat ik jullie een verhaaltje ga vertellen over de kikker die door een zoen van een prinses veranderde in een prins. Niets is minder waar!

Vandaag wil ik jullie laten kennismaken met de echte leefwereld van kikkers en padden, een wereld die zich steeds in de omgeving van water bevindt.

Kikkers behoren samen met de padden en salamanders tot de amfibiëen. In dat woord kun je onmiddellijk 2 Griekse woorden ontdekken, namelijk amfi=dubbel en bios=leven. Samengevoegd geeft dit dan het woord: dubbel-leven. Dit verwijst naar de leefomgeving van deze dieren die zich afspeelt op de grens tussen water en land. Misschien zag je aan zee een zogenaamd `amfibie-voertuig`. het gaat hier om een voertuig dat zowel op te water als te land kan voortbeweging. Amfibiëen hebben water nodig. Ze beschikken over een slijmerige huid, die zonder waterbad ongetwijfeld zou uitdrogen. Ook voor hun voortplanting keren amfibiëen steeds terug naar het water, waar ze hun eitjes bevruchten en afleggen. Uit die eitjes ontwikkelen zich later de kikkervisjes, ook wel dikkopjes genoemd, die net als vissen ademen door middel van kieuwen. Na enige weken komen eerst de voorpootjes tevoorschijn, enkele dagen later de achterpootjes. Het staartje zal nu afsterven want het heeft geen nut meer. De kieuwen verdwijnen en in de plaats wordt geademd door longen. In deze gedaanteverandering van larve naar volwassen dier die slechts enkele weken duurt, kun je kort de evolutie zien van vis naar kikker, een evolutie die in de prehistorie miljoenen jaren nodig had. Later ontwikkelden zich uit de amfibiëen de reptielen met de dinosaurussen als gekende vertegenwoordigers.

De pipa of surinaamse pad
Bijzonder aan deze pad is dat de eitjes uitgebroed worden op de rug van het vrouwtje. In onze streken leeft de zeldzame vroedmeesterpad die voor haar eitjes dezelfde zorg draagt.

Pijlgifkikkers
Indianen uit de Amazone-gebieden spietsen deze kikkers op een stokje en houden dit spiesje vervolgens boven een vuurtje. Door de hitte komt het gif uit de gifklieren en wordt dit opgevangen in een potje waarin nadien de pijlpunt wordt gedoopt.

Reuzenpad
Deze heeft ook gifklieren en dat is duidelijk te merken. Zo een ander dier de pad wil opeten wordt een gif afgescheiden dat vies smaakt waardoor de prooi wordt losgelaten en de pad kan ontsnappen. Vergeet dus niet , steeds je handen te wassen nadat je een pad hebt vastgenomen en wrijf zeker niet in je ogen want dit veroorzaakt een branderig gevoel.

Roodbuikvuurpadden en geelbuikvuurpadden
Deze rollen zich op de rug en tonen hun felgekleurde buikjes om hun vijanden af te schrikken.

Kikkers en padden hebben veel vijanden. Van de duizenden eitjes worden slechts enkele een volwassen dier. Zo zijn er roofkevers en ringslangen. Maar ook de reiger en niet te vergeten de mens maken jacht op deze nuttige dieren. In Afrika leveren de kikkers hun bijdrage aan de bestrijding van malaria, een ziekte door muggen verspreid.

In België zijn alle amfibiëen beschermd. `s Nachts bij een maartse bui kruipen deze dieren uit hun winterschuilplaatsen. Door vele auto`s echter sterven vele dieren tijdens die trek. Door het verdwijnen van de sloten in weiden en de vervuiling verdwijnt langzaam de leefomgeving van deze dieren. In fort v te Edegem kun je soms kikkers horen kwaken in de vijvertjes. Ik dank jullie voor jullie aandacht en ben steeds bereid vragen te beantwoorden.

REACTIES

U.

U.

ik vind het een super werkstuk!!!!!!
laterzzzzzzzzzzzz

23 jaar geleden

K.

K.

ik vind het erg goed bruikbaar!
mijn complimenten!!!!!!!

23 jaar geleden

M.

M.

bedankt
muts

22 jaar geleden

V.

V.

je werkstuk is waardeloos

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.