Hooligans

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3322 woorden
  • 21 januari 2009
  • 132 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
132 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!
Hooligans
Inleiding

Dit sectorwerkstuk gaat over hooligans.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf een grote voetbalfan ben en zelf ook voetbal.
Vandaar dat dit me ook erg interesseert omdat het met voetbal te maken heeft. En het nog steeds zeer actueel is.

Ik ga vertellen wat hooligans zijn en wat eraan gedaan kan worden.
Verder heb ik een interview afgenomen bij een politieagent, die verteld over zijn eigen ervaring met hooligans.

Wie zijn/wat zijn hooligans?

Hooligans, je hoort er dagelijks over: hier weer iemand doorgelaten, daar weer rellen, daar weer ineens een brand, daar weer een trein gesloopt en daar weer een hooligan om het leven.
Maar wie zijn deze mensen?
Waar komt die naam nou vandaan?
Hoe kunnen ze tot zoiets in staat zijn?
Hoe heeft het zich zo snel kunnen verspreiden?

Alleen maar om een sport: het voetbal…

Hooligan was de naam van een Ierse familie die aan het begin van de 20ste eeuw in Londen berucht was vanwege haar gewelddaden. Het werd algauw de naam voor gewelddadige mensen die veel liefde hadden voor hun club en er zonodig weleens voor wilden opkomen door middel van een gevecht.

Dit hooliganisme is een vrij regelmatig voorkomend iets. In plaats van de ouderwetse supporters die hun club door dik en dun steunden door middel van liederen en toeters en bellen, doken ineens overal echte sides op. Dit zijn gewelddadige supporters die zich groeperen.
Het was gedaan met de ‘rustige’ manier van aanmoedigen. De ‘nieuwe supporters van sides’ leverden ineens veldslagen met andere sides.

Hooliganisme (het gedrag van de supporters/sides) vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië.
Dit is te danken aan de drastische wijzingen in de arbeidscultuur van Groot-Brittannië. Jongeren die op dat moment tot de ‘lagere klasse’ behoorden, gingen op zoek naar een manier om hun reputatie te behouden of te verbeteren. Het werd meer zoiets als: “Kijk eens wat ik of wij zijn”. (Met “wij” wordt de side bedoeld.)
Het gewelddadige gedrag van hooligans rond de voetbalvelden werd door de media tijdens het WK (wereldkampioenschap) zo sterk geproblematiseerd dat er een echte paniekstemming uitbrak. De paniekstemming heeft het zelfs velen malen erger gemaakt, want in Groot-Brittannië is het er alleen maar erger op geworden.
Het waaide eind jaren ‘70 gigantisch snel over op alle landen van de wereld.
Tijdens het voetbalseizoen 1982-1983 doken de sides zowat overal op in de Belgische competities.

Hooligans zijn de trouwste supporters van een club die je maar kunt bedenken.
In een jaar geven ze makkelijk 10.000 euro uit aan hun club om die te bezoeken bij wedstrijden. Ze zijn er altijd: of ze nu naar Turkije moeten voor bv. een wedstrijd tegen Galatasaray of naar Zweden voor een wedstrijd tegen Kalmar ff. Ze zijn er altijd!!!
Ze hebben meestal een eigen vak waarin deze mensen zitten. Vaak zijn de kaarten voor zo’n vak een stuk goedkoper gezien het feit dat deze trouwe supporters al zoveel kosten hebben.
In het vak van bv. de Arena (Ajax) zijn de kosten voor de hooligans bv. €15,50 voor een willekeurige thuiswedstrijd. Dit vak is dan ook alleen toegankelijk met een seizoenkaart.
Hier wordt de club altijd aangemoedigd door het zingen van liederen, maar als er slecht gespeeld wordt is er ook wel eens een fluitconcert te horen.
Maar ze zijn er altijd: weer of geen weer, kaartje of geen kaartje, ze zorgen er wel voor dat ze er zijn om hun club aan te moedigen. Ze komen omdat ze van hun club houden en deze eeuwig trouw zullen zijn.

Vaak zijn deze mensen te vinden in hun kroeg. Deze hebben ze vaak zelf gesticht of het is gewoon hun favoriete café geworden. Hier komen eigenlijk alleen de supporters van de eigen club. Voor en na de wedstrijd gaan ze er samen wat drinken. Hooliganisme of misschien ook wel het voetbal in totaal is op het moment dan ook big business. Moet je nagaan hoeveel bier er gedronken wordt op een wedstrijddag in de kroeg. Doordeweeks gebeurt dit ook heel veel. Er wordt dan verteld over hun club, vrienden, privéleven en eventueel wordt er een potje gebiljart, etc. Maar uiteindelijk leven ze toch het meeste toe naar het weekend: wanneer hun club weer speelt.
Omdat het er heel gezellig is, vanwege de gezamenlijke passie voor een club, vrienden, een biertje drinken en vertellen over de dingen die je bezig houden, is het er eigenlijk gewoon perfect. Je ziet je eigen club altijd en bent altijd met vrienden bezig/samen.

Het lijken dus eigenlijk hele normale mensen die er alleen altijd bij zijn als hun club moet spelen.

Maar wat dan maakt deze mensen zo dat er voor, na en tijdens de wedstrijd en zelfs doordeweeks, gevochten wordt met andere mensen?
Ik kan dit het beste uitleggen met een voorbeeld. Als iemand tegen jou zegt: “Je kunt echt niet voetballen”, dan probeer je er toch alles aan te doen om te laten zien dat je het wel goed kunt.
Eigenlijk kun je dit vergelijken met de strijd tussen de sides. Deze strijd vindt er dus eigenlijk iedere wedstrijd tussen 2 clubs op het veld plaats.
De supporters steunen hun club door naast het veld een ‘andere wedstrijd’ uit te vechten.
Namelijk: wie heeft de beste side. Welke side heeft de beste naam en wie niet? Met beste naam word bedoeld: welke side is het sterkst met het meeste aantal leden/aanhangers en wie kan het beste vechten?
Hierover geef ik meer uitleg in het volgende hoofdstuk.

Waarom zijn er hooligans?

Hooligans houden van hun club. Ze zijn er niet voor niets iedere wedstrijd en geven zoveel geld uit aan hun club. De emoties willen echter nog wel eens wat hoog oplopen als er bv. door de Ajax-aanhang word gezongen: ‘Bommen op Rotterdam’ of door de Feyenoord-aanhang: ‘Hamas, hamas joden aan t gas’!!! Door dit soort dingen willen ze nog eens extra graag met elkaar op de vuist gaan.
Maar hier begint het uiteraard niet mee!!
Het is begonnen in Groot-Brittannië in de “lager klasse” en heeft zich snel verspreid, met als gevolg dat veel mensen hun reputatie willen verdedigen. Alleen deden ze dit door het voetbal erbij te betrekken. Iedere club heeft hierdoor 1 of soms 2 sides (Ajax heeft er bv. 2, namelijk de Ajax F-side en vak 410) met als doel uiteraard hun club verdedigen.
Maar hoe deden deze sides hun club dan verdedigen? Door confrontaties aan te gaan met andere sides van andere clubs, met uiteraard alle gevolgen van dien.
Massale politie-inzet, combiregelingen, strenge maatregelen bij uitwedstrijden en ga zo nog maar even door. Uiteraard vielen/vallen er veel gewonden en zelfs doden!!!
Met als het grote voorbeeld Beverwijk op zondag 23 maart 1997, waar honderden supporters/hooligans elkaar te lijf gingen op een wei met tal van wapens! Bij deze harde confrontatie vielen aan de kant van Feyenoord zo’n 50 gewonden. Bij de Ajax aanhang stierf een aanhanger, omdat iemand van Feyenoord hem met een hamer op het hoofd sloeg! Met als gevolg uiteraard de dood!
Dit levert hier in Nederland nog jaarlijks spanningen op tussen Ajax en Feyenoord.

Maar waarom zijn ze er dan nou precies hooligans? Want iedereen weet inmiddels wat voor gevolgen het kan hebben. Met name de nieuwe generatie jongeren weet het, maar toch komen er steeds meer en nieuwe aanhangers bij een side. Gewoon om de simpele reden dat ze van hun club houden en er zo vaak mogelijk bij willen zijn. Uiteindelijk gaan ze er vanzelf in mee, vanwege vriendschap onderling, trouw aan hun club en uiteindelijk hun reputatie.
Er is een film in Hollywood-stijl gemaakt die heel erg goed laat zien waarom mensen erin meegaan. Deze film (genaamd Hooligans ‘GSH’) laat heel duidelijk bovenstaande zien, namelijk waarom mensen er vanzelf in meegaan. Dit komt op papier niet zo goed over, maar met beeld des te beter.

Ik raad daarom aan deze film als verduidelijking van mijn werkstuk te bekijken.
Want het laat echt heel goed zien waarom mensen erin meegaan.
U zelf gaat waarschijnlijk ook mee en dan kun je je afvragen wat jezelf had gedaan.
En ik ben heel eerlijk, ik was gewoon mee gegaan want op de een of andere manier is het ook een geweldig leven.
Daarom een aanrader om te kijken!!!!

Wat veroorzaken ze (kosten)?

Hooligans veroorzaken jaarlijks vele miljarden schade.
En dan moet je je ook nog eens gaan bedenken wat het hele gedoe er omheen kost zoal politie-inzet, combi regelingen enzovoorts.

Dit kost de overheid jaarlijks velen miljarden die we eigenlijk veel beter ergens anders aan hadden uitgeven.
Voetbal vergt te veel inzet van de politie. De aanpak van supportersgeweld moet efficiënter.
Er is onder hooligans een opmerkelijke trend. Gewelddadige voetbalsupporters gaan niet alleen meer met supporters van de tegenpartij op de vuist. Hun agressie richt zich ook meer en meer op bestuurders van de eigen voetbalclubs. Een paar jaar geleden nog eisten supporters in Utrecht een stadionverbod tegen voetbalbobo’s (hoge pieten met flink veel geld die vaak in de vip ruimtes zitten) van FC Utrecht. Tot ergernis van de fans hangt de club boven een financiële afgrond.
Naast voetbalbestuurders zijn ook raadsleden en wethouders in toenemende mate het mikpunt van supporters. In nogal heel wat steden houden noodlijdende voetbalclubs de hand op bij de plaatselijke overheid. Bestuurders die weigeren geld te geven, kunnen rekenen op kapotte ruiten, dreigbrieven en fysiek geweld.
En dat terwijl de inzet van agenten en ME’ers bij wedstrijden jaarlijks alleen maar groter wordt. In het seizoen 2000/2001 trok de politie 268.000 uur voor voetbal uit, en in 2001/2002 waren er maar liefst 300.000 politie-uren nodig. Dit betekent dat tijdens elke wedstrijd behalve de 22 spelers op de grasmat gemiddeld zo’n 220 politieagenten en ME’ers actief zijn. De kosten zijn ontzettend hoog en drukken zwaar op de begroting: voor elk politie-uur staat een bedrag van 50 euro.
50 Euro, kun je nagaan wat dit allemaal kost voor een wedstrijd en dan heb je pas de politie inzet en nog niet de andere kosten zoals bijvoorbeeld vernielingen!!
Voetbal vergt te veel inzet, vindt de overheid en een groot deel van de samenleving. Elk jaar neemt de overheid het voornemen om minder agenten in te zetten, maar elk jaar moet worden vastgesteld dat er van de plannen helemaal niets terechtkomt. De politie zegt dan ook dat ze het geld veel liever ergens anders aan besteden.
Toch is er de afgelopen jaren op het punt van veiligheid ook veel bereikt volgens de politie. Ze wijzen op de aanwezigheid van stewards binnen de stadions. Ook het toepassen van stadionverboden heeft zijn nut bewezen, al zou de politie een strenger toezicht op naleving toejuichen. „Wil je voetbalsupporters straffen, dan moet je ze daar raken waar ze gevoelig voor zijn. Als je een supporter met een stadionverbod toch toelaat omdat hij zich zo rustig gedraagt, ben je verkeerd bezig. In de ogen van zijn vrienden groeit zo’n jongen uit tot held in het kwadraat,”aldus de politie.(zie bron 2)
Meer veiligheid in en rond de stadions is volgens de politie een kwestie van lange adem. „Clubs moeten investeren in gezinnen die wedstrijden bezoeken.
Voorlopig blijft de politie bij bestuurders van voetbalclubs erop hameren meer geld beschikbaar te stellen voor de veiligheid. Al is hun missie niet eenvoudig, zeker niet in de huidige tijd van financiële nood. Op korte termijn investeren clubs liever in goede spelers. Maar zij zouden meer moeten letten op de toekomst.

Wat kan eraan gedaan worden?

Burgemeesters en justitie willen met een voetbalwet het hooliganisme al stevig aanpakken en het liefst oplossen.
In een wetsvoorstel, is de mogelijkheid opgepakte hooligans met onmiddellijke ingang een stadion- of gebiedsverbod op te leggen. Om ervoor te zorgen dat de hooligans zich houden aan het verbod, krijgen ze een meldingsplicht. Dit duurt in principe drie maanden, maar kan worden verlengd tot een jaar. Houdt een hooligan zich niet aan de meldingsplicht, dan kan hij een boete van 3350 euro of drie maanden gevangenisstraf krijgen.
Nu bestaat de mogelijkheid van een gebiedsverbod ook al, maar dat is aan allerlei rare procedures/regelingen gebonden. Met de nieuwe wet kan een burgemeester of officier van justitie een verbod per direct laten ingaan. Een hooligan kan daar tegen beroep aantekenen, maar dit heeft geen schorsende werking (dus uitstellende werking).
Het wetsvoorstel, dat een einde moet maken aan de jarenlange vraag om een voetbalwet, geldt niet alleen voor hooligans. Ook andere veroorzakers van overlast, BV hangjongeren, kunnen ermee worden aangepakt. In het wetsvoorstel zijn maatregelen meegenomen die de Tweede Kamer samen met de KNVB afgelopen zomer al voorstelden. Zij pleiten ook voor strafbaarheid bij voorbereidingen voor openlijk geweld, maar dat wordt later in een aparte wet geregeld. Met een dergelijke wet kan de politie al ingrijpen als rivaliserende supportersgroepen hebben afgesproken elkaar te treffen in een weiland of ergens anders. Eerder deze week bleek dat de aanpak van het voetbalvandalisme afgelopen seizoen is verminderd.
Een voetbalwet met een strafrechtelijk opgelegde meldingsplicht kan helpen het voetbalvandalisme te verminderen. Maar met de invoering van zo'n wet is het probleem zeer zeker niet van de baan.
Want er moeten ook nog andere zaken worden geregeld. Op dit moment is een strafrechtelijk stadionverbod afhankelijk van het optreden van politie en justitie. Probleem daarbij is dat hooligans door alle beroepsmogelijkheden in het strafrecht, hun stadionverbod lang kunnen tegenhouden (uitstellen).
In de nieuwe wet zou men moeten streven naar meer lik-op-stuk. Het zou dan niet twee jaar moeten duren voordat iemand een stadionverbod krijgt. Het mogelijk maken van een snel stadionverbod zou een verbetering zijn.

Internationale samenwerking
Toch zou er meer moeten gebeuren, zoals een betere internationale samenwerking. Je moet bijvoorbeeld goed met andere landen regelen hoe de kaartverkoop wordt georganiseerd. Als men in het buitenland kaarten makkelijk aan iedereen verkoopt, dan lost het nog niks op. Dan kan iedereen er aankomen, ook mensen met een stadionverbod. Je kunt immers zonder paspoort door zowat heel Europa reizen.
In Groot-Brittannië is ook een voetbalwet op het moment in werking. Alleen schijnt die niet alles op te lossen, zo is uiteindelijk gebleken. Daar zijn nog steeds problemen. Ook tijdens het afgelopen WK in Duitsland waren er incidenten met Engelse supporters/hooligans.
En op het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland was het ook niet anders.
Dit zou eventueel een oplossing kunnen zijn als de voetbalwet doorgaat.
Want combi regelingen, is uit het verleden gebleken, dat dit totaal geen oplossing biedt.
Want hierbij gaan supporters gewoon naar de desbetreffende stad zonder kaartje.
Met als gevolg alsnog rellen.
Of supporters gaan na de wedstrijd weg en zoeken alsnog de confrontatie.
Ook het sluiten van een supportershome na gewelddadig gedrag van een side helpt niet.
De ajax f-side is hier het bewijs van. Want hoe vaak is het clubhuis nu al niet gesloten.
En wat heeft het uiteindelijk opgeleverd? Niks!!!
Want nog steeds is er regelmatig een vechtpartij waarbij Ajax aanhangers betrokken zijn.

Misschien dat als de voetbalwet doorgaat het hooliganisme in Nederland afneemt.
Al zal het nooit helemaal stoppen.
En dan kun je je afvragen: Wilt ook daadwerkelijk echt iedereen dat het afneemt?
Bijvoorbeeld een kroegbaas zou dat zeer zeker niet willen, als zijn kroeg geliefd is bij een grote groep hooligans.
Want dit zou beteken dat hij een gigantisch deel van zijn omzet misloopt.
Want hooligans geven ook veel geld uit voor hun club.
En dit zouden dan veel mensen mislopen.
Dus op de een of andere manier hebben ze ook iets positiefs.
Want hooligans kosten niet alleen maar geld maar leveren ook heel veel geld op.
Al zullen veel mensen dit ook niet beseffen.
En daar komt nog bij dat hooligans wel de mensen zijn die het in het stadion gezellig maken.
Dit wordt alleen niet gezegd en verteld.
Want ga maar eens na wat de aanhangers van BV de Ajax f-side per week aan bier drinken!
En het klinkt misschien raar maar op de een of andere manier zorgen ze ook voor werkgelegenheid want als je kijkt na al die politieagenten die moeten worden ingezet tijdens voetbalwedstrijden.

Het interview

Ik heb een interview gehouden met Jos Bouts
Deze man is politie agent en ik wilde van hem een aantal dingen weten en daarom hij heeft de volgende vragen beantwoord.
Hoelang bent u politieagent?
- Sinds december 2002 ben ik klaar met de opleiding. In de tussentijd heb ik nog een vervolgopleiding gedaan van anderhalf jaar. Werk sinds 2002 in Maastricht centrum. Ik werk in uniform op straat hetgeen inhoud dat ik hoge prioriteit meldingen rij (bijv. vechtpartijen/overvallen/aanrijdingen letsel/geweldsdelicten etc..)
Tevens zit ik ook bij het bike-team.

hoeveel ervaring heeft u met hooligans?
- Persoonlijk niet zoveel. Ik werk af en toe bij thuiswedstrijden van MVV. Meestal verlopen die wedstrijden rustig en is er weinig te doen. Een enkele keer is het wel eens misgegaan bij een wedstrijd. Probleem is dan vooral dat het een kleine groep echte raddraaiers zijn die een hele hoop zogenaamde meelopers bij zich hebben, wat de groep erg groot en onoverzichtelijk maakt.
Er zijn politiemensen, in dit geval in Maastricht, werkzaam die zich met deze groep hooligans bezig houden. Deze kennen de personen, hun groep en hun werkwijze. Tevens zijn zij elke wedstrijd in het stadion aanwezig om deze groep in de gaten te houden en reizen zij ook regelmatig mee naar uit wedstrijden.

Wat vind u van hooligans?
- Een groep mensen welke niet voor het voetbal komen, maar moedwillig rotzooi zoeken. In het stadion voelen ze zich door de meelopers ook nog eens groter en sterker. Ik vind dat men deze groep permanent moet weigeren in en nabij stadions als er een wedstrijd is.

Wat denkt u dat een goede oplossing is tegen hooligans?
- Stadionverbod en strafrechtelijk hard aanpakken als ze betrapt worden op strafbare feiten. En als ze een stadionverbod hebben moeten ze elke wedstrijd van hun club zich komen melden op het politiebureau zodat wij weten dat ze niet in of nabij het stadion zijn (Ik weet dat dit in het verleden al eens gedaan is).

Denkt u dat hooligans wel voor de sport komen(dus het aanmoedigen van hun eigen team/club)?
- Zie hierboven. Ik denk niet dat ze voor hun club komen maar alleen voor het maken en zoeken van problemen.

Denkt u dat hooliganisme helemaal op te lossen is?
- Nee. Gezien de grote van de voetbalsport (aantal mensen dat komt kijken) zal dit nooit helemaal uit te roeien zijn. Ik denk wel dat de aanpak van deze mensen beter kan.

Heeft u misschien informatie beschikbaar waarin duidelijke cijfers staan van de kosten van hooligans?
- Sorry, maar deze heb ik niet en kan hier ook niet zo aan komen. Maar als je je indenkt hoeveel politiepersoneel alleen al wordt ingezet bij wedstrijden. Bij een normale wedstrijd van MVV worden al ongeveer 15 personen ingezet. Bij een risicowedstrijd (bv MVV-Fortuna) met ME, bereden politie, hondengeleiders, lopen de kosten uiteraard al snel op. In de eredivisie waar veel meer risicowedstrijden zijn, zijn de kosten uiteraard nog veel hoger.

Nawoord

Hooligans veroorzaken naast het voetbal nog eens een hoop extra kosten door middel van de combi regelingen, massale politie inzet en het vandalisme bij het voetbal.

Ik vind het deel van hooliganisme zeer positief als het gaat om naar de wedstrijd gaan kijken en er altijd bij zijn.
Wie zou dit nu niet willen om van hun club iedere wedstrijd te zien?
Of zoals iedere avond met elkaar in de kroeg te hangen.
Ik vind dit alleen maar positief en ik zou zelf niet weten wat hier mis mee is.
Want nogmaals; hooligans zijn niet alleen maar mensen die vechten.
Maar het vechten zelf keur ik wel af, al kan ik er op de een of andere manier ook in meegaan.
Want als je soms ziet waarom, dan kan ik het toch wel begrijpen. Al neemt dat niet weg dat het gewoon niet hoeft.

Bronvermelding

http://www.google.nl/
http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/8437042/
http://www.refdag.nl/artikel/58681/Voetbal+vergt+te+veel+inzet+van+de+politie.html
http://www.afca.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooliganisme
http://www.ad.nl/
http://www.limburger.nl/apps/pbcs.dll/frontpage
http://www.telegraaf.nl/

REACTIES

J.

J.

Dingen in dit werkstuk kloppen voor geen ster dan zie je maar dat je toch niet een een "voetbalfan" of wat dan ook bent als je zo supporters voor schut zet, hoe kan je zeggen dat er dagelijks hooligans om het leven worden gebracht ect pff

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.