Piet Mondriaan; Rood, geel, blauw

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 392 woorden
  • 2 maart 2005
  • 126 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
126 keer beoordeeld

Beeldanalyse Piet Mondriaan : Rood, geel en blauw 1. Wat is het? Het is een schilderij dat plat geschilderd is. Het spelt zich nergens af, het is geen beeld en er zijn geen gebouwen op het doek aanwezig. Het is geschilderd met kwasten en het spelt zich niet op de aarde af. 2. Wat is er allemaal op de afbeelding te zien van links naar rechts? Er is één rood, geel en blauw vak te zien. Voor de rest zijn er vijf witte vakken. De vakken zijn van elkaar afgeschermd door middel van zwarte lijnen. Het is een non-figuratief schilderij. 3. Wie is de maken/ontwerper? De maker van dit schilderij is Piet Mondriaan. Hij leefde van 1872 tot 1944. Hij was een beroemde kunstenaar, dat kwam vooral door zijn opvallende manier van kunst. In zijn tijd als kunstenaar hebben verschillende mensen invloed op hem gehad, dit waren zijn vader, oom en latere werkgroep.
4. Wanneer is het tot stand gekomen, kun je het in een bepaalde historische stijl plaatsen. Het schilderij is gemaakt in 1927. Er is niet een bepaalde historische stijl waarin hij schilderde. 5. Wat is de techniek? Als materiaal gebruikte Mondriaan verf op een doek. Om alle vlakken zo goed strak te krijgen plakte hij stukken tape op zijn doek om zo stukken van elkaar aft e scheiden. 6. Welke aspecten? Vormaspecten: het schilderij is verdeeld in vlakken die elk van elkaar verschillen van vorm. Er zijn vijf kleuren gebruikt: wit, zwart, rood, blauw en geel. Beeldaspecten: Mondriaan heeft het rode, gele en blauwe vlak aan de buitenkant geschilderd. 7. Wat heeft de nadruk? Wat opvalt in dit kunstwerk zijn het rode, blauwe en gele vlak, omdat deze kleuren verschillen van het wit en zwart dat overheerst op dit schilderij.
8. Wat is de bedoeling/inhoud? Ik denk dat Mondriaan ons zelf wil laten nadenken of laten fantaseren over wat dit kunstwerk moet voorstellen. Het is namelijk erg non-figuratief. Het beeld dat iemand ziet van dit kunstwerk kan erg verschillen. Zelf vind ik het op een print van een servies lijken. 9. Wat vind ik zelf? Ik vind dit kunstwerk alles behalve mooi. De vormen zijn saai, de kleuren vind ik niet mooi bij elkaar passen, het is non-figuratief (waar ik zelf niet van hou) en in het geheel trekt het mij gewoon niet zo aan. Als ik dit schilderij ergens zou zien hangen zou ik er niet lang naar kijken.

REACTIES

M.

M.

Nice werkstuk dankje dat ik er gebruik van heb gemaakt

11 jaar geleden

L.

L.

lol

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.