Noord- en Zuid-Korea

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 6e klas vwo | 5035 woorden
  • 10 februari 2007
  • 133 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
133 keer beoordeeld

Noord- en Zuid Korea

Inhoudsopgave

1. Inleiding 2. Geschiedenis van Korea tot eind Wereld Oorlog 2
2.1 Oorsprong 2.2 De drie koningkrijken
2.3 Verenging van de koningkrijken
2.4 Ontstaan Choson dynastie
2.5 Buitenlandse invloeden
2.6 Eerste Chinees-Japanse oorlog
2.7 Japanse overheersing 3. Koreaanse oorlog
3.1 Scheiding 3.2 Na scheiding 3.3 Conclusie 4.Vietnam en Korea vergeleken
4.1 Hereniging
5. Situatie in Noord- en Zuid-Korea actueel
5.1 Treinramp 5.2 Nucleaire dreiging
5.3 Geloofwaardigheid
5.4 Noord-Korea
5.5 Zuid-Korea
5.6 Conclusie 6. Wat is er al gedaan aan de hereniging? 7. Conclusie 7.1 Politiek 7.2 Economie 7.3 Actuele situatie
7.4 Geschiedenis
7.5 Samenwerking
7.6 Conclusie 8. Nawoord 9. Bronnen

1 Inleiding

Het onderwerp van deze scriptie is Korea. Ik heb het dan over Noord- en Zuid Korea. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het niet alleen heel interessant is, maar tevens een actueel onderwerp. In deze scriptie zal ik aan de hand van een hoofdvraag en verschillende deelvragen het onderwerp analyseren. Het onderwerp van dit profielwerkstuk is in samenwerking met mijn profielvak geschiedenis.

Hoofdvraag: Zal Korea zich ooit net als Vietnam herenigen tot één staat?

Om deze hoofdvraag te kunnen beantwoorden zal ik met behulp van verschillende deelvragen het onderwerp analyseren. Met behulp van de volgende deelvragen zal ik aan het eind van mijn scriptie de hoofdvraag beantwoorden:

1. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Korea en Vietnam?

2. Bemoeilijkt de politieke situatie in Zuid- en Noord-Korea een hereniging?

3. Hoe zit het met de hereniging van Zuid- en Noord-Korea vandaag de dag?

Aan de hand van deze deelvragen zal ik in de conclusie de hoofdvraag beantwoorden. Ik heb gekozen voor deze hoofdvraag omdat het een hoofdgedachte is die iedereen zichzelf afvraagt.

2 Geschiedenis van Korea tot einde Wereld Oorlog Twee

2.1 Oorsprong

Rond het jaar 3000 voor Christus, werd het Koreaanse schiereiland voor het eerst bewoond door de Tungusic stam. Volgens een oude mythe dateert de oorsprong van het land Korea in het jaar 2333 v. C. Een legendarische figuur genaamd Tan-gun, zou geboren zijn uit een door de hemelse god Hwan-ung bezwangerde beer. Tangun was de stichter van het eerste koninkrijk. Deze periode word ook wel de Ko Choson periode genoemd. Dit betekent: ‘Het oude land van de ochtendstilte.’ Hoewel dit verhaal een mythe is, heeft het land Choson echt bestaan vroeger.

2.2 De drie koninkrijken

De macht van het oude Choson nam langzaam af. Daarentegen groeide de kracht van de noordelijk gelegen Chinese buurstaat Yen. Rond 194 v. C nam de invloed van de Chinese cultuur op Korea zeer sterk toe doordat de Chinees Wi-man leider werd van Oud-Choson. Op dat moment was in China het tijdperk aangebroken van de westelijke Han dynastie. In het jaar 57 v.C veranderde er veel. In dat jaar werd het koninkrijk Saro, dat in het zuidoosten van het schiereiland lag onafhankelijk van de Chinese Han-dynastie. Deze gebeurtenis was het begin van de periode van de drie koninkrijken. Na Silla werd in 37 v. C. Koguryo onafhankelijk. Na een conflict over de troonopvolging in Koguryo ontvluchten twee prinsen het gebied en stichten zij het derde koninkrijk Paekche. Kaya is een klein koninkrijk dat zich later van Paekche afscheidde en het maakt niet uit van de drie koninkrijken. Aan het begin van de derde eeuw n.C. kwam er een einde aan de oostelijke Han-dynastie, en konden de drie koninkrijken zich verder ontwikkelen. De culturele invloeden van China bleven bestaan maar werden wel steeds minder merkbaar. De koninkrijken deelden dezelfde cultuur en in alledrie werd op verschillende tijdstippen het boeddhisme als staatsgodsdienst ingevoerd.

2.3 Vereniging van de Koninkrijken

Doordat de Koninkrijken lange tijd langs elkaar heen hebben geregeerd, ontstonden er conflicten. Omdat het koninkrijk Paekche het zwakste van de drie rijken was, sloot het een bondgenootschap met Silla tegen het oprukkende Koguryo. Dit bondgenootschap dreef Koguryo halverwege de 6e eeuw terug tot over de Han-rivier. Nu keerde Silla zich echter tegen Paekche. Samen met de Chinese Tang-dynastie, veroverde Silla in 668 ook Koguryo. Zo ontstond het Verenigd Silla, waarmee een eind kwam aan de periode van de drie koninkrijken. Een deel van de bevolking vluchtte naar het noorden, en een ander deel vluchtte naar Japan en werd daar grotendeels opgenomen in de adel. Verenigd Silla was de eerste echte voorloper van het latere Korea. Onder het verenigde Silla kwam voor het eerst een groot gedeelte van het schiereiland onder één bestuur. Na enkele grensconflicten te hebben gewonnen en te hebben afgerekend met de Chinese troepen, volgde er voor Silla een periode van betrekkelijke stabiliteit. Maar in het jaar 935 viel de dynastie door chaos in het eigen land. Dit leidde tot de Koryo dynastie, van 918 tot 1392. Aan deze dynastie ontleent Korea zijn naam. Wederom kende het schiereiland gedurende een paar eeuwen een periode van vrede en stabiliteit. Langzaam ontwikkelde het Boeddhisme zich, er werd handel gedreven met China en Japan, en burgers werden naar China gestuurd om de Chinese kunst en letteren te bestuderen. Alles ging goed totdat Koryo in 1238 werd aangevallen door het Mongoolse leger.

2.4 Ontstaan Choson dynastie

Na de invasie van de Mongolen volgde er een periode van conflicten en onrust. In 1392 werd de macht gegrepen door neoconfucianistische hervormers. Dit gebeurde onder leiding van een belangrijke generaal. Deze generaal stond daarmee aan het begin van een nieuwe dynastie, de Choson dynastie, van 1392 tot 1910. Het Boeddhisme was niet langer de belangrijkste godsdienst. Hiervoor in de plaats kwam de neoconfucianistische staatsleer. Een andere belangrijke verandering was dat er een hervormd stelsel van staatsexamens werd ingevoerd. Hierdoor werden intellectuele activiteiten belangrijker commerciële- en ambachtelijke werkzaamheden.

Choson bleef groeien. Maar in 1592 werd Koreaanse schiereiland opnieuw aangevallen. Dit keer werd Choson aangevallen door Japan. Er volgde een oorlog die ruim zes jaar duurde. Na de oorlog was Choson sterk verzwakt.

2.5 Buitenlandse invloeden

Choson was na de oorlog verwoest en langzaam werd er begonnen aan de wederopbouw van het land. Het buitenland hielp hierbij. De handel groeide in de jaren na de oorlog, waardoor Choson een stadseconomie werd. Door de snel groeiende stadseconomie was het soms onrustig in het land. Westerse machten zorgde jaren later voor nog grotere onrust.

Het profielwerkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

2.6 Eerste Chinees-Japanse oorlog

Net als de grote machten in het Westen had Japan ook eisen. De Japanse regering eiste in 1875 dat Korea haar buitenlandse handelsbeleid open zou stellen. Ook wilde Japan dat het zich naar buitenlandse relaties toe onafhankelijk van China zou opstellen. Korea was al lange tijd in handen van China. Maar door de snel groeiende stadseconomie kreeg Japan ook interesse in Korea. De Japanners probeerde de economie van Korea omver te werpen. Chinese troepen voorkwamen dit en brachten de Koreaanse koning in veiligheid.De relatie tussen Japan en China werd hierdoor steeds slechter. Uiteindelijk slaagde Japan er in Korea af te pakken van China.

2.7 Japanse overheersing

Vanaf het einde van de eerste Chinees-Japanse oorlog breidde Japan haar invloeden in Korea uit. Japan zorgde ervoor dat er in februari van het jaar 1904 een geheim protocol met Korea werd gesloten. Hierdoor mocht Japan zich bemoeien met de Koreaanse binnenlandse politiek en haar troepen in Korea stationeren. In datzelfde jaar drong Japan nog een samenwerkingsakkoord aan Korea op. Dit zorgde ervoor dat Japan nu ook het financiële beleid en de buitenlandse politiek van Korea kon gaan bepalen. De invloed werd dus steeds groter.

Op dat moment was de Russisch-Japanse oorlog al aan de gang. Hier kwam op 5 september 1905 een einde aan met het verdrag van Portsmouth. Een van de punten in het verdrag was dat Rusland de Japanse overheersing over Korea moest erkennen. Vanaf toen lagen alle wegen voor de Japanners open en deze gebruikten zij dan ook.

Na dit verdrag werden de Koreanen vele rechten ontnomen. Onder andere; het recht op vereniging, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Er veranderderden nog veel meer zaken. Zo werd het Japanse schoolsysteem ingevoerd, en vakken als Koreaanse geschiedenis en Koreaanse taal werden door Japanse varianten vervangen. Ook werden er in het hele land transport- en communicatienetwerken opgebouwd. Dit was alleen gunstig voor de Japanners want de Koreanen mochten niet actief zijn in de handel. Ook de Koreaanse boeren kregen met veranderingen te maken. Velen verloren hun land en het systeem van gemeenschappelijke grond, dat in Korea heel gebruikelijk was, werd door Japan niet erkend.

Al deze maatregelen leidde tot veel protesten. Na de dood van voormalig koning Kojong vonden op 1 mei 1919 in het hele land demonstraties tegen de bezetters plaats. Er werd een onafhankelijkheidsverklaring opgesteld en mensen gingen de straat op. Er werd geschat dat bij de protesten 2 miljoen mensen zich op straat begaven. Het vreedzame protest kwam uiteindelijk tot een verschrikkelijk einde.

De Japanners waren het er echter niet mee eens, en traden hard op. In de jaren die volgden werden er ongeveer 47.000 mensen gearresteerd, 7500 gedood en 16.000 verwond. Aan de demonstraties tegen Japan kwam geen einde. Daardoor probeerde Japan na de Chinees-Japanse oorlog ,in 1937, Korea als natie uit te wissen. Er werden duizenden Koreanen naar Japan gedeporteerd om daar in de mijnen en fabrieken te werken. Ook werden veel mannen opgenomen in het Japanse leger om tegen China te vechten, terwijl vele vrouwen onder dwang in de prostitutie moesten werken.

De Japanse overheersing zou uiteindelijk 35 jaar duren. Aan het eind van de tweede wereldoorlog op 15 augustus 1945 kwam er eindelijk een einde aan de overheersing. Op deze dag tekende Japan het verdrag van Potsdam.

3 Koreaanse oorlog

3.1 Scheiding

Na de verzetting tegen Japan, was het voor de hand liggend dat Korea een zelfstandig land zou worden. Zeker nadat er al in 1943 bij een bijeenkomst in Cairo door de VS, Groot-Brittannië en China werd verklaard dat Korea \'te bestemder tijd vrij en onafhankelijk zal worden\'.De Amerikanen vonden de voorgenomen doelen niet meer zo belangrijk. De rol van de Sovjetunie was de oorzaak voor het veranderen van het Amerikaanse standpunt. Deze rol was terug te voeren op de conferentie van Jalta van 4 tot 11 februari 1945. Op deze conferentie waren Stalin, Roosevelt en Churchill aanwezig. Er werd onder andere afgesproken dat de Sovjetunie zich na een eventuele Duitse nederlaag met de oorlog van de VS tegen Japan zouden gaan bemoeien. De Sovjetunie deed dit ook en trok daarom Korea binnen. Korea hoorde al jaren bij Japan. Dit was natuurlijk niet de bedoeling geweest van de Amerikanen. Ze besloten snel een einde aan de oorlog met Japan te maken door middel van de atoombommen. Nu konden ze zich met Korea gaan bemoeien.

De bezetting van Korea hoefde natuurlijk geen probleem te zijn bij het vormen van een nieuw Korea. Alleen realiseerden de Amerikanen zich dat een Sovjetbezetting van Korea grote problemen zou veroozaken voor de toekomst van de hele regio. Om dit te voorkomen werd het Koreaanse schiereiland door twee Amerikaanse generaals tijdens een spoedzitting in twee helften gesplitst. De zelf bedachte grens liep over de 38ste breedtegraad. Het plan was dat het zuiden zou worden bestuurd door de Amerikanen, en dat het noorden onder de macht van de Sovjetunie zou komen. De deling werd voorgesteld aan de Sovjetunie en die accepteerde het voorstel. De opmars van de Sovjetsoldaten stopte dus bij de 38ste breedtegraad. Op dat moment waren er nog geen Amerikaanse soldaten op Zuid-Koreaanse bodem, want deze arriveerden pas weken later. De scheiding van het land kwam tot stand zonder dat er met Korea was overlegd.

3.2 Na Scheiding

Nadat Korea was opgedeeld door de VS en de USSR werd er vergaderd over een oplossing voor de situatie. Op 1 december 1945 werd in Cairo door beide bezettingsmachten dan ook besloten dat Korea snel een vrij land zou zijn. Het ontstaan van de koude oorlog zorgde ervoor dat er nooit een vrij Korea kwam.

3.3 Conclusie

Als je aan de hand van dit hoofdstuk Noord- en Zuid-Korea vergelijkt valt natuurlijk meteen een zeer belangrijk feit op: de politieke situatie is in beiden landen totaal verschillend. De landen zijn op politiek gebied elkaars tegenpolen. Beiden landen verschillen enorm van elkaar. De economische situatie in Noord-Korea was ook veel slechter dan die in Zuid-Korea. Is de politieke situatie in beiden landen een probleem voor een hereniging. Het antwoord is dat het bij een hereniging van de landen zeker problemen zal opleveren. Een land dat al een halve eeuw communistisch is, zal niet van de één op de andere dag kapitalistisch zijn. Het zal dan ook niet makkelijk worden van beiden landen één land te maken. Waar ook mee rekening moet worden gehouden is, dat er ook na de hereniging problemen zullen blijven. Het zal namelijk lang duren voordat de economie van Noord-Korea even goed zal zijn als die van Zuid-Korea. De politieke situatie zal dus een probleem zijn bij de hereniging van Noord- en Zuid-Korea.

4 Vietnam en Korea vergeleken

Als je de geschiedenis van beide landen vergelijkt, zie je al snel dat er overeenkomsten zijn. Dit zie je al bij de geschiedenis van beide landen. Zo valt bijvoorbeeld op dat China in de historie van beide landen een belangrijke rol heeft gespeeld. Ook blijkt dat buitenlandse invloeden voor elk van de landen de historie drastisch hebben veranderd. Hoewel ook de historie van meer dan duizend jaar geleden vergeleken kan worden zullen we in dit hoofdstuk vooral de twintigste eeuw als uitgangspunt nemen. Aan het begin van de twintigste eeuw ontstaat in Vietnam grote ontevredenheid over de invloed van de Fransen op het land. Er komen nationalistische bewegingen en opstanden, waarbij vele mensen stierven. In Korea is er een vergelijkbare situatie met de Japanners. Japan onderdrukt het land wat ook hier tot verzet leidt. In Vietnam begint nu al het communisme op te komen, in Korea is dit pas later het geval.

Nadat Wereld Oorlog Twee is ingegaan wordt ook Vietnam bezet door de Japanners. Op dat moment zijn zowel Korea als Vietnam onder het bewind van de Japanners. Als er een eind komt aan Wereld Oorlog Twee komt er ook een einde aan deze overheersing
Maar de landen zijn nog niet van de buitenlanders af. Vietnam verklaart zich onafhankelijk maar krijgt weer te maken met de opstandige Fransen die de controle over het zuiden niet uit handen willen geven. Uiteindelijk gaan China en de Sovjetunie zich met het Vietnam bemoeien. De Amerikanen springen hierop in omdat zij bang zijn voor het communisme. Na vele problemen over en weer wordt het land uiteindelijk tijdelijk opgedeeld in een noordelijk en zuidelijk deel.

In Korea ging het er na Wereld Oorlog twee vergelijkbaar aan toe. Meteen vanaf het einde van Wereld Oorlog bemoeien de kapitalisten en communisten zich al met het schiereiland. Omdat de Sovjetunie het noorden al had ingenomen stellen de Amerikanen een deling van het land voor. Deze deling wordt geaccepteerd. Net als in Vietnam zorgt de strijd tussen de Amerikanen/kapitalisme en de Sovjetunie/communisme voor een deling van het land.

In Korea leidt de deling van het land al snel tot een grote oorlog. Het communistische noorden valt in 1950 het zuiden aan. De Amerikanen en Chinezen gaan zich bemoeien met de oorlog die uiteindelijk eindigt met een wapenstilstand bij dezelfde grens als voor de oorlog. De deling van het land blijft. Ook in Vietnam komt het tot oorlog. Ook hier leidt de strijd tussen de aanhangers van het kapitalisme en communisme tot de oorlog. Het duurt wel langer voordat de oorlog begint. In 1964 start de oorlog. De Amerikanen hebben weer een zeer grote rol en zijn volop aanwezig bij het oorlog voeren. Nu komt het belangrijkste verschil tussen Korea en Vietnam aan de orde. Vietnam wordt namelijk wel weer herenigd, want in 1975 geeft Zuid-Vietnam zich over aan de communisten en is de hereniging een feit. Als je beide oorlogen vergelijkt, valt het dus op dat de VS aan beide oorlogen deelneemt. De manier waarop de VS bij de oorlogen verzeild raakte, is echter heel verschillend. Bij de Koreaanse oorlog raakt de VS doelbewust betrokken. Het schakelde hierbij ook de hulp in van de VN.

Bij de Vietnam oorlog staat Amerika er alleen voor. Er werd niet direct gekozen voor een oorlog. Amerika raakt er juist langzaam bij betrokken. Het verschil met de Koreaanse oorlog is, is dat het bij de oorlog in Vietnam zich niet meer kon terug trekken. Hierdoor zou Amerika gezichtsverlies oplopen. En dat was voor de Amerikanen dan ook geen optie.

4.1 Hereniging

De overeenkomsten tussen de landen zijn zeer duidelijk. Beide hebben geleden onder de invloed van de koude oorlog en hebben onder het bewind van grote machten gestaan. De koude oorlog heeft de landen veranderd. In het geval van Korea is een wapenstilstand en opdeling het resultaat. In Vietnam is het hele land uiteindelijk communistisch geworden. De vraag is nu waarom Zuid- en Noord-Korea nooit zoals Vietnam zijn herenigd. Eigenlijk heeft dit gewoon te maken met het verloop van de oorlogen in beide landen. Door de tussenkomst van China was een hereniging van Korea in 1953 niet meer mogelijk. In Vietnam heeft het verloop van de oorlog bepaald dat de Amerikanen zich begonnen terug te trekken en de communisten het land in handen konden nemen.

Ook bij de terugtrekking van de VS uit Vietnam had China invloed. De VS had namelijk onderhandeld met China. Nixon was zelfs naar China afgereisd. In China onderhandelde hij over de door Chinezen gewenste zetel in de veiligheidsraad. Dit werd ook wel de pingpongdiplomatie genoemd. Ook met de Sovjetunie ging Nixon onderhandelen en samenwerken. Hierdoor kregen de Noord-Vietnamesen het gevoel geïsoleerd te raken en besloten toch maar om naar de onderhandelingstafel te gaan. Je kunt dus zeggen dat China grote invloed heeft gehad op het einde van beide oorlogen. Dit is dus weer een overeenkomst tussen beide landen. Verdere opvallende overeenkomsten tussen beide landen hebben onder andere te maken met de bevolking. In beide landen is er sprake van een zeer vasthoudende, kritische bevolking. De burgers komen veel in opstand. Dit heeft ook vaak tot vele slachtoffers geleid. Als je het huidige Noord-Korea en Vietnam vergelijkt, zijn er ook nog overeenkomsten. Het zijn twee van de weinige communistische landen ter wereld. Beide hebben het moeilijk op economisch gebied en de vraag is of het communisme het volhoudt. De geschiedenis van Korea en Vietnam in de twintigste eeuw laten dus vele en vaak opvallende overeenkomsten zien. De huidige situatie is echter zeer verschillend.

5. Situatie in Noord- en Zuid-Korea actueel

De huidige situatie in Noord-Korea is op sommige gebieden verontrustend. De politieke situatie is al jaren dezelfde. Het land is communistisch en wordt geleid door één persoon. Op dit moment staat Kim Jong-il aan het hoofd van het land en leidt hij het land streng als een dictator. Het land blijft vrijwel totaal afgesloten voor het buitenland en veel informatie over de hoe het er aan toe gaat in de binnenlanden van
Noord-Korea ontvangen we in de Westerse wereld dan ook niet. We weten wel dat de bevolking maar met moeite in staat is om te overleven.

5. 1 Treinramp

Een voorbeeld waaraan te zien is hoe gesloten het land is, is de treinramp die zich voordeed in april 2004. Het nieuws over de ramp werd zeer moeilijk verspreid over de wereld. De Noord-Koreaanse regering probeerde ervoor te zorgen dat zo min mogelijk nieuws naar buiten kwam. Zo werden de telefoonlijnen afgesloten om te voorkomen dat het nieuws zich verspreidde. Doordat de plaats waar de ramp zich voltrok, de stad Ryongchon, dicht bij China ligt, kwam de nieuwsstroom toch op gang. De oorzaak van de ramp werd uiteindelijk wel duidelijk. Twee laadwagons met dynamiet om een irrigatiekanaal mee te bouwen, ontploften bij het station van Ryongchon doordat de trein in aanraking kwam met elektriciteitsdraden. Dit staat vast, want de Noord-Koreaanse regering heeft deze feiten zelf bevestigd. Omdat het Rode kruis ook actief was op de plaats van de ramp, kreeg het westen toch te horen wat er gebeurde in het andere land. Maar opnieuw wordt duidelijk dat Noord-Korea zichzelf afschermt van de buitenwereld. Veel informatie over de manier waarop de bevolking moet overleven in Noord-Korea krijgen we in het westen niet te horen. Toch is Noord-Korea vaak in het nieuws. Naast de treinramp gaat het meestal over het wapenbezit van Korea. Volgens de Verenigde Staten is Noord-Korea namelijk in het bezit van kernwapens.

5.2 Nucleaire dreiging

De onenigheid over de productie van kernwapens is al lange tijd geleden begonnen. Tijdens de koude oorlog, in 1968, werd een niet-verspreidingspact voor nucleaire wapens gesloten. De bedoeling van deze pact was het bezit van kernwapens in de wereld te beperken tot de landen die er toen kernwapens hadden: Sovjet-Unie, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China. Het Internationaal Atoomagentschap controleerde dit. Bij elkaar hebben 182 landen het verdrag ondertekend. Ook Noord-Korea ondertekende, in 1983, het verdrag, maar heeft het er toch moeilijk mee: in 1993 dreigt het voor de eerste keer uit het vedrag te stappen. Vermoed wordt namelijk dat in de centrale van Yongbyong een atoombom wordt geproduceerd. De VS zoeken steun bij China dat ook liever geen kernwapens ziet bij Noord-Korea. In 1994 sluit de Amerikaanse president Clinton een verdrag met Noord-Korea waarin het land ervan afziet kernwapens te ontwikkelen en inspecties zou toelaten. In ruil krijgen zij onder andere Amerikaanse hulp bij het bouwen van twee lichtwater-reactoren. Met het verdrag kwam er geen einde aan het probleem. Noord-Korea blijft moeilijk doen. Op dit moment houdt Noord-Korea zich niet meer aan het verdrag van 1994. Al in 2002 gaf de VS aan het verdrag als nietig te beschouwen. De reden hiervoor was dat Noord-Korea had toegegeven te werken aan een kernbom. Zo beweerden in ieder geval de Amerikanen. Kim Il-jong liet daarop weten dat de Amerikanen zichzelf ook niet aan het verdrag hielden, omdat er grote vertragingen waren bij de bouw van de lichtwatercentrales. Het conflict was weer herboren. De Noord-Koreanen openen de gesloten centrales weer en zetten de inspecteurs het land uit. De Amerikanen proberen te onderhandelen, maar veel medewerking van de Koreanen krijgen ze niet. In 2003 beginnen de Amerikanen met het verspreiden van berichten dat Noord-Korea plutonium aan maken is. Ze zouden werkelijk al begonnen zijn met het produceren van massavernietigingswapens. Er volgt dreiging over en weer en Noord-Korea begint met het afschieten van testraketten. Nu verspreidt de VS het nieuws dat Noord-Korea erkend heeft een kernbom te bezitten. Op dit moment proberen Zuid-Korea, Japan, China, Rusland en de Verenigde Staten Noord-Korea terug te krijgen aan de onderhandelingstafel. Zo proberen zij Noord-Korea ervan af te zien nog meer massavernietigingswapens te produceren. Door de oorlog in Irak is de belangstelling voor Noord-Korea wel afgenomen. Onmiddellijk vallen natuurlijk ook de overeenkomsten met de kwestie Irak op. Volgens de VS zijn beiden landen in staat veel schade aan te richten. Dit komt doordat beiden landen kernwapens produceren. De VS zal dan ook proberen de productie van kernwapens in de VS te stoppen.

5. 3 Geloofwaardigheid

Voor de oorlog met Iraq, hebben de Amerikanen gezegd dat Iraq kernwapens in zijn bezit zou hebben. Op allerlei soorten manieren probeerde men dit te bewijzen om op deze manier de oorlog te rechtvaardigen. Achteraf bleek dat Irak deze wapens niet had, waardoor de Amerikanen een hoop kritiek kregen. Bij de berichtgeving over Noord-Korea is volgens velen hetzelfde aan de hand. Er wordt beweerd dat de Amerikanen het gevaar Noord-Korea overdrijven, omdat ze graag zien dat het land aangepakt wordt. De berichtgeving over Noord-Korea moet in veel gevallen dus niet meteen voor waar worden aangenomen.

5. 4 Noord-Korea

De conclusie is dat Noord-Korea een land blijft dat slechte relaties heeft met het buitenland. Doordat Noord-Korea communistisch is, komt het steeds meer alleen te staan in de wereld. Doordat Noord-Korea andere landen, zoals de VS, onder hoge druk zet, worden de onderlinge contacten met het Westen steeds slechter. betere toekomst ook niet. Noord-Korea verpest het voor zichzelf, zou je kunnen zeggen.

5.5 Zuid-Korea

Over de actuele situatie in Zuid-Korea is lang niet zo veel te vertellen als over de actuele situatie in Noord-Korea. Zuid-Korea verschilt heel erg van Noord-Korea. Doordat Zuid-Korea kapatalistisch is, heeft het een snel groeiende economie. Wel opzienbarend is dat Zuid-Korea samen met Japan een aantal jaar geleden een voetbal toernooi organiseerde. Dit is raar, omdat Japan een halve eeuw geleden nog bezetter was van Zuid-Korea.Verder zijn er geen actuele gebeurtenissen van groot belang. In Zuid-Korea gaat alles vrijwel voortvarend.

5.6 Conclusie

De situatie in Noord-Korea lijkt op dit moment niet gunstig voor een hereniging. Zolang het land een dreiging blijft voor vormen voor andere landen in de wereld zal het niet het niet tot hereniging komen. De situatie van het land moet dus verbeteren.

6 Wat is er al gedaan aan de hereniging?

In 2000 hebben de leiders van Noord- en Zuidkorea voor het eerst samen gewerkt.. Kim Dae Jung, de Zuid-Koreaanse president, lijkt eindelijk succes te hebben.Door zoveel mogelijk contacten aan te gaan met het buurland, probeerde Kim Dae Jung de spanning tussen beiden landen te verminderen.

”De noord-zuid top maakt een einde aan een periode van vijandschap en confrontatie in inter-Koreaanse relaties en betekent een begin van de bouw aan een raamwerk voor vreedzame coëxistentie” volgens de Zuid-Koreaanse regering. Omdat Kim Dae Jung vrede wil sluiten met Noord-Korea kreeg hij zelfs de Nobelprijs voor de vrede. Door de slechte economie van Noord-Korea heeft het land eindelijk besloten om rond de tafel te gaan zitten met Zuid-Korea.

Na de oorlog in Zuid-Korea is het land, met behulp van de VS, weer opgebouwd. Hierdoor is het land Westers geworden. Het noorden werd echter onder communistische leiding van de Sovjet-Unie en China opgebouwd. Na een paar jaar hielpen de Sovjet-Unie en China Noord-Korea echter niet meer. Hierdoor is de economische situatie in Noord-Korea vandaag de dag erg slecht. Het noorden zoekt daarom nu hulp bij Zuid-Korea. Kim Jong-Il was de eerste Noord-Koreaanse president die het aandurfde om openlijk te vergaderen. Tijdens de Olympische spelen bleek dat de landen een stap verder hadden gezet. Noord- en Zuid-Koreaanse sporters namen onder één vlag deel aan de openingsceremonie.

7 Conclusie

Alle informatie is nu bestudeerd, en alle deelvragen geanalyseerd.De hoofdvraag van deze scriptie zal nu beantwoord worden. Hoofdvraag: Zal Korea ooit nog Vietnam achterna gaan en een eenheidsstaat vormen?

7.1 Politiek

In deze scriptie hebben we de politieke situatie geanalyseerd. De conclusie was dat beide landen op politiek gebied totaal verschillend zijn.Een land dat al lange tijd communistisch is zal niet ineens kapatalistisch worden. Het zal dan ook niet eenvoudig zijn de landen bij elkaar te voegen. Zeker is dat de politieke situatie een groot probleem zal zijn voor de hereniging van beiden landen.

7. 2 Economie

Noord- en Zuid-Korea zijn economisch gezien tegenpolen van elkaar. Zuid-Korea heeft zich veel beter ontwikkeld dan Noord-Korea. Hierdoor heeft het zuiden meer welvaart. De economische verschillen tussen beide landen zijn dus zeer groot. Waarschijnlijk zal het noorden altijd achter blijven op het zuiden. Ook de economie zal daarom problemen opleveren bij een hereniging.

7. 3 Actuele situatie

De actuele situatie ziet er ook niet goeduit. Noord-Korea vormt een dreiging voor veel landen in de wereld. Het land stelt zich niet open voor het buitenland. Als dit niet veranderd kan dat problemen veroorzaken.

7. 4 Geschiedenis

De landen zijn al eeuwen vijanden van elkaar. De geschiedenis van beiden landen kan daarom een probleem zijn bij de eenwording van Korea.

7.5 Samenwerking

De landen zijn in de loop van de jaren al dichter bij elkaar gekomen. Dit is zeker een stap in de goede richting.

7. 6 Conclusie

We zijn tot de conclusie gekomen dat het erg goed zal zijn voor Noord- en Zuidkorea om één land te worden.Er worden voorzichtig al plannen gemaakt in de goede richting.Er zijn echter nog vele zaken die problemen kunnen opleveren. Deze kunnen de eenwording van Korea in de weg staan
Uit de conclusie komt niet naar voren dat er nooit één Koreazal bestaan. Het zal echter nog een hele lange tijd duren voordat Korea, net als Vietnam, één zal worden.

8. Nawoord

Ik heb met erg veel plezier gewerkt aan deze scriptie, ondanks het feit dat ik er erg veel uren aan heb gewerkt. Ik heb erg veel geleerd over het onderwerp Noord- en Zuid-Korea. Ik hoop dat mijn harde werken zal worden beloond en ik hoop dat u met plezier mijn scriptie heeft gelezen.

9. Bronnen

Onderstaand de bronnen die voor het maken van het profielwerkstuk zijn gebruikt:

· - Anoniem (2004), ‘Korea’ http://nl.wikipedia.org/wiki/Korea (onbekend) - Anoniem (2005), ‘Drie Koninkrijken van Korea’,

· http://nl.wikipedia.org/wiki/Drie_Koninkrijken_van_Korea (onbekend) - Anoniem (2004), ‘Eerste Chinees-Japanse oorlog’ http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Chinees-Japanse_oorlog - Anoniem (2004), ‘Zuid-Korea’, http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid_Korea (onbekend) - Anoniem (2004), ‘Noord-Korea’, http://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Korea (onbekend)

· Korea Networking (onbekend), ‘Geschiedenis’ http://briljant.xs4all.nl/phpnuke/Korea/modules.php?name=

· Content&pa=showpage&pid=23 (onbekend)

· http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Korea/oude.html

· http://www.geledraak.nl/overzicht.html
Anoniem (2000), ‘Het oude Korea’, http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/

· Korea/oude.html (26-10-2000) Lugt, H. van der (2000), ‘Levenslange strijd’, http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Korea/kim.html (26-10-2000)

· Anoniem (2003), ‘Noord-Zuid problematiek van Korea’, http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/verslag.php?verslagid=10967 (10-3-2003)

· Anoniem (onbekend), ‘de Koreaanse Geschiedenis’, http://home2.planetinternet.be/glandrie/ned/theoriened/Korea-geschiedenis.htm

· Anoniem & B Fama (2002), ‘De vergeten oorlog’ http://www.antenna.nl/ravage/2001_2002/0112a5.htm (onbekend)

· Anoniem (onbekend), ‘De Koreaanse Oorlog’ http://victorian.fortunecity.com/conway/82/overzicht/koreaanseoorlog.htm

· Anoniem (onbekend), ‘Nederlandse participatie in de Korea-oorlog’

· http://www.veteranen-online.nl/koreawar/030.htm

· Anoniem (onbekend), ‘De Korea-oorlog: 1950-1953’ http://proto.thinkquest.nl/~llb034/pages/koud/krkor.html

· Anoniem (onbekend), ‘De Korea-oorlog: 1950-1953’ http://proto.thinkquest.nl/~llb034/pages/koud/krkor.html

· Anoniem, (onbekend), “Ryonchon: DPRK” (foto) http://www.globalsecurity.org/military/world/dprk/ryongchon-imagery_comp01.htm · http://www.atoomspionage.com/korea3.htm

· Anoniem (onbekend), ‘VS liegen over bezit kernwapens’, http://www.korea-is-one.org/article.php3?id_article=368

· Annoniem (2000), ‘De metamorfose van Noord-Korea’

· http://scholieren.nrc.nl/weekkrant/2000/44/5.shtml (30-10-2000)

· Anoniem (2004), ‘Noord-Korea bedreigt Japan’ in: de Telegraaf 23-9-2004, http://www.telegraaf.nl/buitenland/14146621/Noord-Korea_bedreigt_Japan.html

· Anoniem (2004), ‘Paddestoelwolk gesignaleerd na explosie Noord-Korea’ http://www.nu.nl/news.jsp?n=406955&c=24, (12-9-2004)

· Anoniem (onbekend), ‘Waar zaten we?: Zuid-Korea’, http://www.inspired.nl/korea.htm

· Anoniem (onbekend), ‘History’, http://english.tour2korea.com/01TripPlanner/

· KoreaInBrief/history.asp?kosm=m1_1&konum=5

· Anoniem (onbekend)http://www.landenweb.com/l.cfm?LandID=231&ZUID-KOREA

· Vaerewijck, W. (1997), ‘Korea’ http://users.pandora.be/

· wvaerewijck/indexkr.html (onbekend)

· Anoniem (onbekend), http://korea.starttips.com/

· Anoniem (2004), ‘Noord-Korea bedreigt Japan’, in de Telegraaf: http://www.telegraaf.nl/buitenland/14146621/Noord-Korea_bedreigt_Japan.html

· Arentshorst, A. (onbekend), ‘Noord-Korea schijn bedriegt’ http://www.sviib.nl/interface/magazine/word/17-3/noordkorea.doc

· Brouwer, A. (2000), ‘Speelbal Noord-Korea’ in: De Groene Amsterdammer http://www.groene.nl/2000/0029/ab_korea.html (22-7-2000)

· Anoniem (onbekend), ‘Hereniging Korea breekt VS-intriges’ http://www.korea-is-one.org/article.php3?id_article=366

· Anoniem (onbekend), ‘Stofomschrijving Geschiedenis voor het Centraal Examen HAVO en VWO 2005 en 2006 ’ http://www.google.nl/search?q=cache:Z7Rhu2ByHIQJ:

· www.geschiedenis.leidenuniv.nl/content_docs/stofoms-vietnam.doc+communisme+vietnam&hl=nl

REACTIES

P.

P.

dit is zo slech

13 jaar geleden

E.

E.

Letterlijk Wikipedia over getypt

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.