Mormonen & christenen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 9987 woorden
  • 29 januari 2003
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
54 keer beoordeeld

1. Inleiding

Er zullen weinig mensen in ons land zijn, die nog nooit gehoord hebben van de Mormonen. Maar erg veel weten de meeste mensen er niet vanaf. Dat Mormoon eigenlijk een bijnaam is voor een lid van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, een kerk die nog maar 175 jaar oud is en ontstond in Amerika, dat weten niet veel mensen. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen telt ongeveer elf miljoen aanhangers van wie de meeste in Amerika wonen. De heilige stad van de Mormonen is Salt Lake City (Zoutmeerstad), een stad in het midden van de Verenigde Staten, gebouwd in een onvruchtbaar gebied van dorre zoutvlaktes, vlakbij het grote Zoutmeer. Deze stad heeft afgelopen tijd natuurlijk extra in de belangstelling gestaan door de Olympische Spelen die daar gehouden werden. In het centrum van de stad staat de beroemde tempel van de Mormonen. Maar er zijn ook veel Mormonen in andere delen van de wereld. Van alle Mormonentempels die er zijn, staat er één in Londen en één in een voorstad van Bern. Ook in ons land zijn Mormonenkerken en eind 2000 werd in Zoetermeer de eerste heipaal de grond ingeslagen voor de Den Haag Tempel, de eerste Mormonentempel in Nederland. Deze kwam op de plek waar eerst het zalencentrum van een Hervormde Kerk stond, omdat deze geld nodig had… In Nederland telt De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste dagen ruim 7000 leden. Maaike las ‘Het voorhangsel’ van Diane Noble, een roman over een jonge vrouw in de tijd van Brigham Young, die door het meervoudige huwelijksstelsel gedwongen werd te trouwen met één van Youngs vertrouwelingen. Dit was voor ons eigenlijk de aanleiding om ons af te vragen of het niet leuk zou zijn om onze Godsdienst Praktische Opdracht over dit onderwerp te doen. Vervolgens kreeg Janine twee Mormonen aan de deur na een bestelling van Het Boek van Mormon. Die korte ontmoeting stimuleerde ons allemaal om meer te weten te komen over het Mormonisme. Vandaar dat nu voor u een Praktische Opdracht ligt over De zogenaamde Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en over (de leer in) onze kerken.

Wij hebben als hoofdvraag gekozen: Komt de leer van de Mormonen overeen met onze leer en kunnen wij, als reformatorische christenen, het eens zijn met de leer van de Mormonen?

Wij wensen u veel plezier toe met het doorworstelen van dit omvangrijke onderzoek!

2. Deelvraag 1 met antwoord Hoe ontstond De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste dagen?

Joseph Smith De stichter van de Mormoonse Kerk, Joseph Smith werd geboren in 1805. Zijn ouders waren arm en de familie moest vaak verhuizen op zoek naar werk, daarom was er weinig tijd voor onderwijs. Ze leefden in verschillende delen van New England, het oostelijke deel van Amerika waar de Europese pioniers zich het eerst vestigden. In zijn tienerjaren woonde Smith in de buurt van Rochester, in de staat New York. In dat gebied woonden aanhangers van vele verschillende godsdiensten. Verschillende protestantse sekten waren druk bezig om aanhangers te vinden, en mensen hadden heftige discussies over hun geloof. De moeder van Smith en drie van haar kinderen sloten zich aan bij de Presbyteriaanse Kerk. Smith zelf wist niet zeker welke sekte de goede was en voelde zich erg onzeker en verward. God, Christus en de verschijning van de engel Joseph Smith was nog bezig met de vertaling van de gouden platen toen hij samen met zijn helper Oliver Cowdery een nieuw visioen ontving. Smith besloot in mei 1829 raad te vragen aan God. Hij ging naar een klein bos, ver weg van iedereen, en begon te bidden.In mei 1829 waren zij samen in het bos om in het gebed \'de Heer inlichtingen te vragen over verschillende dingen die op de platen vermeld stonden.\' Men zegt dat hij, terwijl hij daar was, een lichtbundel boven zijn hoofd zag. Daarna
verschenen er twee figuren, omringd door licht. De een was God, de ander zijn zoon, Jezus Christus. Zij vertelden Smith dat hij de ware Kerk opnieuw zou stichten. Deze bijzondere gebeurtenis veranderde zijn leven. Bovendien gaven ze Smith en Cowdery door middel van handoplegging het priesterschap van Aäron in de naam van de Messias. Later zouden zij ook nog het priesterschap van Melchizedek ontvangen. Meer over deze priesterschappen kunt u lezen in deelvraag 2 van Janine.

Drie jaar later, toen Smith achttien was, verscheen er een engel genaamd Moroni aan hem. Moroni gaf hem de opdracht gouden platen met oude geschriften op te graven. De engel vertelde Joseph precies hoe de platen eruit zagen en dat hij ze zou vinden op een plaats met de naam Hill Cumorah. Moroni vertelde Joseph echter ook dat hij nog niet klaar was om op zoek te gaan naar zulke heilige voorwerpen. Hij zou nog vier jaar moeten wachten voor hij de gouden platen mocht opgraven. Smith was maanden bezig met het vertalen van de geschriften op de platen. Het boek met de vertaalde teksten is genoemd naar Mormon, de vader van Moroni. De volledige naam van het boek is: Het Boek van Mormon; Een Tweede Getuigenis van Jezus Christus. Samen met de christelijke Bijbel, De Leer en de Verbonden en De Parel van Grote Waarde behoort Het Boek van Mormon tot de heilige geschriften van de Mormoonse kerk. Het boek bevat verhalen over de oude geschiedenis van Amerika. In dit boek staat Moroni beschreven als de laatste profeet van een uitgestorven ras dat ooit in Amerika geleefd heeft.

Joseph Smith stichtte de Mormoonse kerk op 6 april 1830. Hij noemde dit een kerk \"georganiseerd in overeenstemming met de geboden en openbaringen, die wij in de laatste dagen van Christus hadden ontvangen en eveneens in overeenstemming met de orde van de kerk, zoals deze in het nieuwe testament wordt vermeld\". Een groot aantal leden trad toe. Hij predikte dat andere christelijke kerken waren vervreemd van de oorsprong van de oorspronkelijke waarheid. Hij zei dat hij een profeet was die boodschappen bracht die direct van God kwamen, over hoe echte christenen moesten leven. De kerk heeft nu ongeveer elf miljoen leden wereldwijd, waarvan de helft in de VS. In Nederland zijn ruim 7000 leden. Bovendien zijn er ongeveer 60.000 zendelingen in dienst van de Mormoonse kerk, allemaal fulltime en op eigen kosten. Het hoofdkantoor staat in Salt Lake City in de Verenigde Staten en de president van de kerk heet Gordon B. Hinkley.

Salt Lake City Smith werd na zijn dood meteen opgevolgd door Brigham Young. Omdat de stad Nauvoo in vlammen op was gegaan tijdens de opstand tegen Smith, trok Young met de hele aanhang dwars door Amerika. Het was een zeer moeizame en gevaarlijke tocht door de wildernis die wel anderhalf jaar duurde. Onderweg bezweken zesduizend van hen. Ze kwamen aan in een Zoutvallei in Utah. Dichtbij het Zoutmeer, breidde Young zijn handen uit en sprak, terwijl hij zijn stok in de grond stak, de historische woorden: \"Hier zal de tempel van onze God komen.\" In 1847 begonnen de kolonisten het meegebrachte graan te zaaien in dat woeste gebied. Er brak een sprinkhanenplaag uit die alles dreigde te verslinden. Maar de zeemeeuwen van het zoutmeer kwamen te hulp en verslonden deze \'halfkruipende, halfspringende demonen van verwoesting.\' Als door een wonder werd de kolonie gered. Het is bijna onvoorstelbaar wat een arbeid toen door de Mormonen is verzet. Wat vroeger een kale zoutvlakte was en een wilde woestenij, werd omgebouwd tot een prachtige stad in een vruchtbare vallei, een groen dal in een woestijn van zout en levenloosheid. Deze plaats werd Salt Lake City genoemd. Het werd een belangrijke plaats voor de kerk van de Mormonen, een stad van 200.000 inwoners, van wie bijna de helft mormoon is. Salt Lake City is nu een knooppunt van autowegen, spoorlijnen en luchtverbindingen en heeft veel industrieën. Midden in de stad bouwden de Mormonen hun tempel en een tabernakel. Alle graniet moest worden aangevoerd uit een groeve die twintig kilometer verwijderd was. Het vervoer was de ossenwagen: een wagen getrokken door drie of vier ossen. Het had soms enkele dagen nodig om een blok graniet aan te voeren. De bouw duurde bijna veertig jaar.

Nauvoo Veel mensen waren onder de indruk van de verhalen van Joseph Smith en al snel had hij
volgelingen. Samen begonnen zij met het drukken van Het Boek van Mormon en het verspreiden van het nieuwe geloof. Ze predikten in Amerika en gingen naar het buitenland als zendelingen. In 1844 had de Mormoonse Kerk ongeveer 35.000 leden. De afkeer van andere christenen voor de Mormonen groeide, vooral rondom Nauvoo. Er waren verschillende redenen voor deze groeiende afkeer. Niet-Mormonen waren het er niet mee eens dat er gezegd werd dat zij van het goede pad afgeraakt waren. Daar kwam nog bij dat de Mormonen een sterke en hechte groep vormden die hard werkte en succesvol was, dit wekte afgunst. Een andere reden was dat de Mormonen niet in slavernij geloofden, terwijl de meeste omwonenden slaven hadden. De verschillende ideeën over slavernij zouden later zo\'n grote rol spelen dat ze verdeeldheid brachten in heel Amerika en een burgeroorlog veroorzaakten. Veel Amerikanen vonden dat Joseph Smith te veel macht had gekregen. Ze schrokken toen hij zich in 1844 kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen en zochten naar een kans om hem aan te vallen. Deze kans kwam toen een groepje Mormonen een drukpers vernielde van een krant in Carthage, een plaatsje dicht bij Nauvoo. In die krant was een negatief artikel verschenen over de Mormonen.

Het ‘meervoudig huwelijk\' riep zoveel verzet op in 1844, dat Joseph met zijn broer in de gevangenis terechtkwam. Hij had al eerder een straf uitgezeten wegens corruptie. Op 27 juni 1844 werden zij door een gewapende bende overvallen. Josephs broer werd eerst getroffen en viel dood neer. Joseph zelf sprong uit het venster, maar terwijl hij dit deed werd hij doodgeschoten. Hij stierf op 38-jarige leeftijd.

Weg uit Nauvoo De dood van Joseph Smith was moeilijk te verwerken voor de Mormonen. Hij was zowel hun leider als hun profeet. Een andere man, Brigham Young, nam de leiding over en hij werd de stichter van Salt Lake City. De plaatselijke bewoners van Nauvoo wilden nog steeds de Mormonen uit hun gebied verdrijven. Zij hadden namelijk ook een vredelievende groep christenen, die door hun gebied trok, vermoord. De plaatselijke bewoners gingen door met het in de brand steken van de schuren en gewassen van de Mormonen, ze dreven hun vee uiteen en vernietigden hun huizen. Brigham Young besefte dat de Mormonen gedwongen waren Nauvoo te verlaten. Hij wilde zo ver mogelijk weg helemaal naar de Rocky Mountains in het westen. Hij droeg de Mormonen op zich klaar te maken voor een lange reis.

Christelijk? Hoewel de groep christenen die door het gebied van de Mormonen trok, niet wraakzuchtig was, waren er toch wel veel christenen die hun geloof niet in praktijk brachten. Zij ondernamen de bovenstaande acties, zoals het in brand steken van schuren en vernietigen van Mormoonse huizen. Dit kan, volgens mij, niet samen gaan met een echt christelijk geloof.

3. Deelvraag 2 met antwoord Wat voor Sacramenten ceremonies bedienen de Mormonen in hun tempel en wat kennen wij in onze kerken?

Ik wil het in het antwoord op mijn deelvraag hebben over ons ceremonies of sacramenten bij ons in de protestantse kerken en bij de Mormonen. Hun tempels zijn bestemd voor bijeenkomsten en voor het voltrekken van verordeningen en voor ceremonies. Zij noemen het namelijk geen sacramenten. Maar… wat voor ceremonies en verordeningen dan?

Feesten en Ceremonies De Mormoonse kerk heeft dezelfde grote feestdagen als andere christelijke kerken. Een voorbeeld hiervan is natuurlijk de geboorte van Christus, die gevierd wordt met kerst en Zijn dood en wederopstanding met Pasen.

Priesters Sommige ceremonies vinden thuis plaats, andere in de kerk. Heel speciale ceremonies worden gehouden in de tempels. Deze worden voltrokken door priesters. In de Mormoonse godsdienst kan elke man die ouder is dan twaalf jaar priester worden. Jonge jongens kunnen het Aåronische priesterschap bekleden vanaf hun twaalfde jaar. Dit is dus genoemd naar Aåron, de broer van Mozes. Vanaf hun achttiende kunnen jongens ingewijd worden in een hogepriesterschap, het priesterschap van Melchizedek. Dit is genoemd naar de koning en hogepriester Melchizedek uit het Oude Testament. De meeste oudere mannen worden ouderlingen. Het priesterschap is alleen voor mannen bestemd. Priesters worden niet betaald en hebben gewoon een andere baan, naast hun priesterschap.

De doop De belangrijkste dag in het leven van Mormoonse jongens of meisjes, komt op hun achtste verjaardag. Dit is de dag van hun doop. Voordat je gedoopt wordt als een Mormoon, krijg je godsdienstlessen. Daarna heb je een gesprek met de plaatselijke leider van de kerk, de bisschop. Op hun achtste verjaardag, of kort erna, gaan de kinderen met hun familie naar de tempel om gedoopt te worden. Vaak doopt de vader zijn kind. Volgens de Mormonen is de vader het hoofd van het gezin. Zowel het kind als de vader hebben witte kleren aan, lopen naar het wijwaterbad en daar wordt het kind gedoopt. De vader zegt een gebed en duwt het kind even zachtjes onder water. Dit ‘bad’ is een symbool voor gereinigd worden en gezuiverd zijn van alle zonden. Het geeft een frisse start aan je nieuwe leven dat verbonden is aan de kerk. Bij de Mormonen moet je helemaal onder water zijn geweest. Als het kind en de vader weer droge kleren aan hebben, volgt de tweede ceremonie. De vader en andere ouderlingen leggen hun handen op het hoofd van het kind en bidden. Een van hen spreekt hardop, zegt de naam van het kind en zegt een gebed op. Deze ceremonie is er om het kind in te wijden in de Kerk, en heet het Geschenk van de Heilige Geest.

Het genezen van zieken Er is net zo’n soort plechtigheid voor het genezen van zieken. In deze ceremonie leggenouderlingen, meestal twee, ook hun handen op het hoofd van de zieke. Het wordt het ‘toedienen’ van de zieken genoemd. Een van de ouderlingen neemt wat gezegende olijfolie en schenkt dat over het hoofd van de zieke. Dan leggen beiden hun handen op het hoofd van de zieke en een van hen bidt hardop.

Heilige verordeningen
De Maaltijd van God
De Mormonen houden ten eerste elke zondag het Heilig Avondmaal. De leden van de gemeenschap dienen om de beurt het brood en water op die het lichaam en bloed van Jezus Christus symboliseren. Zij herdenken dan, net als bij ons, het lijden, sterven en de opstanding van de Jezus. Hij heeft voor hen echter een hele andere betekenis, dan de betekenis die Hij voor protestantse christenen heeft. Meer over de betekenis van de Heere Jezus kunt u lezen in het antwoord op de deelvraag van Maaike.

De doop voor de doden Als tweede heilige verordening heeft de Mormoonse kerk de doop voor de doden. Volgens Mormonen kunnen levenden namelijk in de plaats van reeds lang overledenen dingen doen die het niveau van de doden verbeteren. En om dit te realiseren, zetten de Mormonen gigantische genealogische archieven op in Salt Lake City, waarin alles hierover wordt opgenomen. Veel Mormonen studeren ook genealogie; familiegeschiedenis, omdat ze geloven in een eeuwig familieleven. Wanneer je, zoals de Mormonen, gelooft in de doop voor de doden, doop je in de Naam van de Drie-enige God. Ze zeggen namelijk: “Hoe zou men deze drie personen ooit als één persoon kunnen zien, zonder lichaam of gedaante?” Volgens de Mormonen slaat het één zijn van de Vader en de Zoon uit Johannes 17 niet op de Personen, maar op Hun doel. Daarom erkennen (veel) protestantse kerken de Mormoonse doop niet. Eeuwig huwelijk Als derde heilige verordening hebben ze het huwelijk. Mormonen geloven dat het, in een tempel gesloten, huwelijk na de dood van kracht blijft. In onze kringen wordt gezegd dat de partners in het huwelijk aan elkaar verbonden blijven, “totdat de dood hen scheidt”. Dat is eigenlijk een soort scheidbrief, zeggen de geestelijke leiders van de Mormonen uit Salt Lake City. En dat is volgens hen verkeerd. Het huwelijk blijft en kan een voortzetting ontvangen. Hoe komen ze aan dit idee? Joseph Smith zei in de ‘Leer van de Verbonden’ 131:1-4, dat er drie hemelen of graden zijn in de hemelse heerlijkheid. Om de hoogste stand te krijgen, moet een man het eeuwig en blijvend huwelijksverbond aanvaarden. Mormonen baseren deze uitspraken ook op die van Paulus. Hij schrijft in 2 Korinthe 12:2 over de derde hemel. Zij wijzen ook op 1 Korinthe 11:11. Daar staat dat “de man zonder de vrouw” niets is, “noch de vrouw zonder de man”. Dus het voortbestaan van het eeuwig huwelijk zou hard nodig zijn. Verder wijzen de mensen uit Salt Lake City op Genesis 2:18. Daar staat dat het “niet goed is dat de mens alleen zij”. Dat was voor de zondeval. Dus zou er geen enkele reden zijn om aan te nemen dat het goed voor de mens is, om alleen te zijn wanneer hij verlost is. Verlost van de gevolgen van de zondeval door het zoenoffer van de ‘Heer Jezus’. Ook de voortplanting, “de grootste macht van de mens”, zou doorgaan in het eeuwige leven. Mormonen vinden het bewijs in Jesaja 65:17-25.

Onze feesten Net als de Mormonen kennen wij ook het Kerstfeest en Paasfeest. Er klinkt wel een andere boodschap, maar het feest op zich is hetzelfde. Daarom wil ik hier verder niet op in gaan.

Sacramenten, ceremonies en heilige verordeningen
Ook in onze kerken worden Sacramenten bediend. Deze hebben alleen een hele andere betekenis dan bij ons.

Het Heilig Avondmaal Het Avondmaal wordt ook in onze kerken gevierd. Het is ter versterking van Gods kinderen op hun levensweg, het is om te gedenken dat de Heere Jezus is gestorven voor zondaren en dat Hij ook jouw en mijn zonden wil vergeven. In de Mormoonse Kerk wordt dit de ‘Maaltijd van God’ genoemd.

De doop Wij kennen echter alleen de kinderdoop en volwassendoop als Heilig Sacrament, maar niet de doop voor de doden. De kinderdoop betekent voor ons dat God ons heeft afgezonderd als kinderen die bij christelijke ouders zijn geboren. Je hoort bij een verbond, je krijgt een teken op je voorhoofd. Dat betekent dat je bij God mag pleiten op je doop, dat Hij je toen beloofd heeft dat je Zijn genade mag ontvangen. De volwassendoop is voor mensen die, als kind zijnde, niet gedoopt zijn en nu mogen geloven het eigendom van Christus te zijn. Daarom verlangen zij er dan naar om ook dat teken te dragen. Bij de Mormonen bestaat dus ook nog de doop voor de doden. Wij geloven dat het niet goed is om dat te doen. In Lukas 17 staat de gelijkenis over de rijke dwaas en de arme Lazarus. Wanneer de rijke man in de hel zijn ogen opslaat, roept hij naar Abraham, en vraagt Lazarus te zenden om zijn tong te verkoelen. Dan antwoordt Abraham: “Kind, gedenk dat gij uw goed ontvangen hebt in uw leven, en Lazarus desgelijks het kwade; en nu wordt hij vertroost en gij lijdt smarten”. Alleen daaruit al trekken wij de conclusie dat wij niks meer kunnen doen voor het lot van de mensen die zich in de eeuwigheid bevinden. Ook zij hebben genadetijd gekregen van God en die moesten zij en moeten wij gebruiken. Hun eeuwige toestand is bepaald. Dus hoe je ook denkt over trappen in de hemel of in de hel; wij kunnen die mensen niet meer helpen of iets aan hun toestand veranderen.

Het huwelijk Bij ons is het huwelijk geen heilige verordening en het wordt heel anders opgevat. Toch heeft de Heere Jezus het huwelijk heilig genoemd in Markus 10 vers 1 tot 13. Hij wijst erop dat het huwelijk niet zomaar verbroken mag worden.

Er valt dus ook veel in te brengen tegen de huwelijksideeën van de Mormonen. Bijvoorbeeld bij hun beroep op 2 Korinthe 12:2. De derde hemel is die van de engelen en geesten, dus na de wolken- en de sterrenhemel. Maar de filosofie van drie graden klopt niet. Ook het beroep op 1 Korinthe 11:11 is vals. “De man zonder de vrouw” is niets, “noch de vrouw zonder de man: in de Heere”. Die laatste drie woorden maken de betekenis duidelijk. Het verschil tussen een gelovige vrouw en een gelovige man is in op aarde opgelost, omdat ze een afhankelijkheid van elkaar hebben die van twee kanten komt.

Volgens mij hebben de Mormonen het verkeerd, wanneer ze Genesis 2 vers 18 opvatten, zoals ik al heb beschreven. 1 Korinthe 15 spreekt ook over aardse en hemelse lichamen. En dat houdt helemaal niet in dat de mens weer tevoorschijn komt in zijn oorspronkelijke toestand. Hij zal in een veel betere en heerlijkere staat in de hemel komen.

En dan nog Jesaja 65… De eerste vervulling hiervan is de terugkeer uit de ballingschap. Een tweede uitleg wijst op de uitbreiding van Gods evangelieprediking tot de kerk uit de heidenen. De derde verklaring bevat details, zoals het baren van kinderen en daar moet je, volgens mij, mee oppassen. De Heere Jezus zegt in Matthéüs 22:30 en teksten die daarmee te maken hebben: “in de opstanding niet ten huwelijk nemen, noch ten huwelijk worden uitgegeven.” In Matthéüs 22 gaat het namelijk over een vrouw die zeven mannen had in het aardse leven. De Sadduceeën vragen zich dan af welke van de zeven in de opstanding haar echtgenoot zal zijn. De Heere Jezus voegt nog het een en ander aan de bovenstaande woorden toe, namelijk: “maar zij zijn als engelen van God in de hemel.” De Mormonen zeggen echter: “Je moet het van tevoren regelen om goed terecht te komen in het hiernamaals.” Dus ook ongehuwden moeten er voor zorgen dat ze voor die tijd getrouwd zijn... En dit is al helemaal niet zoals de bijbel er over spreekt. Paulus zegt namelijk in 1 Korinthe 7 dat je, wanneer je het kan (en dus de gave van de onthouding hebt), beter niet kan trouwen. “De ongetrouwde bekommert zich met de dingen van de Heere, hoe hij de Heere zal behagen; Maar die getrouwd is, bekommert zich met de dingen van de wereld, hoe hij de vrouw zal behagen”. Je kan dan dus méér aandacht geven aan de dienst van de Heere en dat is natuurlijk heel goed, helemaal omdat de “tijd voorts kort is”. We moeten ons dus helemaal niet haasten om te trouwen, maar om de Heere te vinden.

4. Deelvraag 3 met antwoord Wat leert De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste dagen over de verlossing van zondige mensen met betrekking tot Jezus, en wat leren wij daarover?

Wat wij, Mormonen, leren… 1. Jezus Christus is, voordat de wereld er was, aangesteld als Verlosser. Met Zijn lijden, sterven en opstanding zorgde Hij voor de volmaakte verzoening voor de hele mensheid. We komen meer te weten over Hem, wanneer we zo veel mogelijk van de verzoening en de opstanding van Christus begrijpen. Dus hoe meer inzicht we krijgen in Zijn offer, hoe dichter we tot Hem komen. De verzoening houdt in dat we één worden met Hem. De aard van de verzoening en de gevolgen ervan zijn zo oneindig en onpeilbaar dat we ze niet kunnen bevatten!

2. Het sterven en de opstanding van de Heer Jezus is dus de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis. Het was het belangrijkste wat ooit heeft plaats gehad, en toch is het moeilijk te begrijpen. Ons heil hangt namelijk af van ons geloof in de verzoening en de aanvaarding ervan. Die aanvaarding vraagt om een constante inspanning om haar beter te begrijpen. Door de verzoening maken we vooruitgang in het leven, doordat we de mogelijkheid krijgen om volmaakt te worden. We hebben allemaal gezondigd en we moeten ons bekeren om ons deel van de schuld te betalen. Als we ons oprecht bekeren, wordt de rest van onze schuld betaald door de schitterende verzoening van de Heiland.

3. Niemand weet echter hoe zwaar het was wat onze Heiland heeft doorstaan, maar door de macht van de Heilige Geest kunnen we iets begrijpen van de hemelse gave die Hij ons heeft geschonken, namelijk het eeuwige leven. Voor ons heeft Hij zovele pijn en onbeschrijflijk lijden doorstaan. Hij bad zelfs tot de Vader of de drinkbeker aan Hem voorbij mocht gaan, als het de wil van Zijn Vader was. Hij werd verraden en verloochend, bespot, ontkleed, geslagen, bespuwd en gegeseld. Urenlang hing Hij aan het kruis, terwijl niemand Hem kon helpen. Maar wat Hij deed, kan Hij alleen, want Hij was mens en God tegelijk. Dit maakte veel mogelijk, namelijk de verzoening. De verzoening reinigt ons van de zonde, op voorwaarde van de bekering: bekering is de voorwaarde waarop genade wordt verleend! We kunnen niet door genade alleen zalig worden. Na alles wat we kunnen doen om de laatste penning te betalen en onze fouten goed te maken, wordt de genade door de verzoening in ons leven van kracht.

4. De Heiland zal de laagste straf geven die de wet voor onze overtredingen eist. Hij zal in Zijn gerechtigheid alle oneindige liefde, zegen, barmhartigheid en vriendelijkheid die Hij heeft, inzetten om bij de Vader alles voor elkaar te krijgen. En Hij zal, als onze beloning voor goed gedrag aan de orde is, ons het maximale geven. Daarbij zal Hij de zonde die we hebben begaan, in overweging nemen. Want Jesaja schrijft, dat de Heer ons veelvuldig zal vergeven, wanneer we naar Hem terugkeren.

5. De verzoening is niet alleen goed voor de zondaar, maar ook voor degenen tegen wie gezondigd is, de slachtoffers. Want door te vergeven wie tegen u zondigt, brengt de verzoening vrede en troost met zich mee. Bovendien is de verzoening van Christus de belangrijkste bron voor genezing. Hij begrijpt ons namelijk altijd, of het nu gaat om een persoonlijk probleem, of om een nationale ramp als op 11 september 2001 in Amerika. Dit komt doordat Hij alles heeft geleden wat wij ooit kunnen voelen of meemaken.

6. Wij moeten verlangen naar de grootste zegening van de verzoening; eeuwig bij Hem zijn vanaf het moment dat Hij ons met een stralende glimlach welkom heet en ons met open armen opwacht. De gave van Zijn offer voor ons allemaal is de enige manier, waarop we waardig kunnen zijn om voor Hem te staan en om Hem zomaar te zien.

7. De slechte invloed van Satan kan alle hoop die we hebben om onze fouten te overwinnen, vernietigen. Hij wil dat we denken dat we verloren zijn en dat er geen hoop is. Maar daar tegenover is Jezus er voor ons om ons bij de hand te nemen en te bemoedigen. Dus door onze bekering en daarna de gave van Zijn verzoening, kunnen we ons voorbereiden, totdat we het waardig zijn om voor Hem te staan.

Wat wij, protestanten, leren… 1. De Heere Jezus is inderdaad, voordat de wereld er was, door God de Vader aangesteld als Verlosser. Hij kwam naar de aarde om te zorgen voor de vergeving van de zonden van Zijn kinderen. En natuurlijk is het zo dat een kind van God tijdens zijn leven een proces doorloopt, waarin Hij steeds dichter bij God komt te staan. Maar we leren Hem pas kennen, wanneer we Zijn eigendom zijn geworden. Het is dus niet zo dat je God eerst al een beetje kende en hoe meer je te weten komt over Hem, hoe beter je Hem leert kennen. Je kende nog helemaal niets van Hem toen je nog niet met Hem wandelde. Je had een verkeerde voorstelling van Hem, zoals iemand die zijn moeder nog nooit heeft gezien. Hij maakt zich daar een voorstelling van, totdat hij haar echt ontmoet. Ze lijkt er helemaal niet op. En zo is het, volgens mij, ook met God. Wanneer je nog niet tot Hem bent bekeerd, ken je Hem nog niet echt.

2. Voor zondige mensen was de opstanding van de Heere Jezus inderdaad de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis. Want hierdoor kunnen de zonden van zulke mensen vergeven worden. Wij belijden echter de algemene verzoening, in tegenstelling tot de Mormonen, niet. Zij zeggen dat het sterven van de Heere Jezus ervoor zorgde dat de hele mensheid zalig kan worden, wanneer die mensen het zelf maar willen. Dit betekent dus dat de mens een vrije wil heeft, waardoor hij kan kiezen voor genade. Wil hij dit niet, dan krijgt hij het niet; wil hij het wel, dan geeft God het wel. Dat zou dus, volgens ons, betekenen dat er niemand zalig zou worden, want de mens heeft na de zondeval geen vrije wil meer. Deze is namelijk volkomen verdorven en bezoedeld, of zoals in de Catechismus staat: helemaal onbekwaam om goed te doen en geneigd tot alle kwaad. Dit vind ik bijvoorbeeld ook in Job 15 vers 14: ‘Wat is de mens, dat hij zuiver zou zijn?’ Maar daarom kan een mens nog wel zalig worden en dat komt doordat God trekt. Een zondaar keert zich uit zichzelf nooit naar God toe, dus kan ook geen deel van zijn schuld betalen. Dat zie je in de opmerking die ik pas hoorde: God geeft zijn kinderen geestelijke handen om de genade aan te nemen, want uit zichzelf willen ze het helemaal niet hebben!

3. De Heiland heeft doorstaan en gedaan, wat een mens nooit zou kunnen. Hij leed voor anderen en Hij zorgde zo voor de vergeving van de zonden van Zijn kinderen. God wil dat de schuld wordt voldaan en die schuld kan of door onszelf, of door de Heere Jezus betaald worden. Door onszelf betekent echter een eeuwige straf. Het is dus erg arm om te zeggen dat de genade wordt ontvangen, nadat alles wat de mens er zelf aan kan doen, gedaan is. Gods kinderen kunnen niet, zoals de Mormonen zeggen, een stukje zelf betalen door zich te bekeren. Het is de liefde en genade van de Heiland die daarvoor zorgt!

4. De Mormonen geloven dus dat ze, zelfs na het ontvangen van genade, nog gestraft zullen worden voor hun zonde. Dan is de Heere Jezus eigenlijk voor niks gestorven, dus dan stelt de genade nog eigenlijk niks voor. Je moet de zonde namelijk nog zelf dragen. Dit is bijbels onjuist. In Hebreeen 7 vers 25 lees ik dat de Heere Jezus ‘volkomenlijk kan zalig maken…’. Wanneer je dat mag geloven, hoef je ook niet nog eens een keer zelf voor je zonden te betalen, door op een lage plaats in de hemel te zijn. We kunnen nogmaals zien dat de Mormonen zich echt niet bewust zijn van ons zondige hart. Ze zeggen namelijk ook dat God hen zal belonen naar goed gedrag en wanneer dat aan de orde is, zij het maximale zullen krijgen. De goede werken zijn dus ook van belang om een hoge plaats te krijgen in de hemel. God noemt dit zelfs afgoderij, want dan ga je vertrouwen op iets anders naast God, namelijk je goede werken.

5. Het kennen van God brengt een diepe vrede in je hart. Ook ten opzichte van je naasten; ook wanneer zij je onrechtvaardig behandelen. Als je maar mag zien op Hem, die ook gesmaad, gelasterd en bespot is. Dan is het niet meer erg om behandeld te worden, zoals je ‘eigen ik’ het eigenlijk niet wil. Het is wel zo dat de bekering tot God genezing met zich meebrengt, maar niet zoals de Mormonen het bedoelen. Genezing van een ziel die God mist, maar dat wil nog niet per definitie genezing van lichamelijk of psychische ziekten betekenen! De Heere wil je helpen met het dragen van je kruis; Hij wil je bemoedigen, dragen en je mag alles in Zijn handen overgeven. Want: “Komt tot mij, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven!”

6. Het moet ten diepste ook het verlangen zijn, van een kind van God en van ons allemaal, om van dit leven te mogen scheiden en om dan voor eeuwig bij Hem te zijn. Dit zie ik ook echt bij mijn oma. Zij
De Mormonen erkennen ook dat niemand, zonder het offer van de Heere Jezus, zalig kan worden. Je moet er zelf alleen ook wat voor doen en dat kan niet! Dus dan heb je er eigenlijk nog niets aan, omdat het dan niet mogelijk is om zalig te worden. Wanneer je denkt dat je het zelf wel kan, heb je je zelf eigenlijk nog nooit leren kennen. Dan heb je de Heiland nog nooit nodig gekregen. Dat betekent niet dat je maar moet gaan zitten afwachten, omdat je er niks aan zou kunnen doen. Wanneer je Hem gaat missen kom je er juist achter dat je het niet kan. Ik hoop dat wij dat ook kennen, want dan is het zo’n wonder dat Hij nog naar je wil omzien. Want Hij wil juist Zijn genade schenken aan mensen die Hem missen.

7. Ook nu weer komen we het weer tegen; het idee dat je je fouten kan overwinnen, dat je er zelf wat voor kan doen. Het is wel zo dat de Satan probeert om je van God af te houden. Maar niet dat Hij jouw hoop om je fouten te overwinnen vernietigt. Dat zorgt ervoor dat Zijn kinderen dicht bij God blijven, want als ze zelf hun fouten konden overwinnen, hadden ze Hem niet meer nodig. De satan wil ook dat je de hoop op Gods genade en op het eeuwige leven kwijt raakt. Maar de Heere Jezus wil Zijn kinderen er dan toch van verzekeren dat Hij hun Zaligmaker is of wil worden. En dat ze uiteindelijk voor eeuwig in Zijn tegenwoordigheid mogen zijn en de Heere mogen loven en prijzen. Omdat er een Middelaar is, die voor Zijn kinderen pleit bij de Vader en al voor hun zonden heeft betaald. Dus niet omdat een mens het dan waardig zou zijn, maar omdat de Heere Zijn kinderen al altijd heeft liefgehad met een ‘eeuwigdurende liefde’!

5. Deelvraag 4 met uitleg van de verandering van onderwerp en behandeling van de nieuwe (deel)onderwerpen

Wat leert de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen over de eindtijd?

Over de leer van de Mormonen over de eindtijd is niets of vrijwel niets te vinden, ik heb op de site van de kerk gekeken en in veel verschillende boeken gekeken. Hun naam suggereert echter wel dat een groot gedeelte van hun leer is gebaseerd op de eindtijd. Het laatste gedeelte van hun naam duidt echter op het feit dat ze pas sinds de laatste dagen geheiligd zijn. De kerk is nu zo’n 175 jaar oud en die jaren bedoelt men met de laatste dagen.

Ik ben op zoek gegaan naar een andere deelvraag, maar ook dat werd een probleem, om deze reden heb ik wat deelonderwerpen gepakt die van wezenlijk belang zijn voor de leer van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste dagen.

Mormonen in Nederland Op 10 mei 1862 werd in Amsterdam de eerste gemeente opgericht en op 1 november 1864 werd de Nederlandse zending officieel georganiseerd. Vanaf 1866 publiceerden de zendelingen pamfletten om het evangelie beter te kunnen verspreiden. Het Boek van Mormon verscheen in 1890 voor het eerst in het Nederlands, enkele jaren later gevolgd door De Leer en Verbonden en De Parel van Grote Waarde. Op 22 augustus 1955 is de kerk officieel erkend door de overheid. In de eerste honderd jaar van de kerk in Nederland zijn er ongeveer 4500 zendelingen werkzaam geweest en lieten meer dan 14.000 mensen zich dopen. De leden van de Mormonenkerk kenmerken zich (ook) in Nederland door een sterk gevoel van saamhorigheid. Zij zetten zich vaak in voor hun naaste. In Nederland zijn op dit moment ongeveer zevenduizend Mormonen, verdeeld over ruim dertig gemeenten.

Joseph Smith: Groot Profeet of bedrieger? Volgens de literatuur van de Mormonen is Joseph Smith een groot Profeet. Was hij er niet geweest, dan was de openbaring van God aan Zijn kerk niet volledig geweest. De christelijke kerk zou 1900 jaar gedwaald hebben. Smith heeft meer ‘Heilige Schrift’ voortgebracht dan welk ander mens ook. De boeken die hij geschreven heeft, zijn bijna net zo omvangrijk als de hele Bijbel. Het Boek van Mormon en nog twee heilige boeken, Boek van Leer en Verbonden en De Parel van Grote Waarde, vormen naast de Bijbel een derde testament. Het Boek van Mormon noemen ze dan ook: na de Bijbel het meest verkochte boek in de christenheid. Anderen maken Smith echter uit voor bedrieger, vervalser, psychopaat, hystericus of lijder aan godsdienstwaanzin. De hele leer van de Mormonen is gebaseerd op visioenen en openbaringen van een eenvoudige boerenzoon.

Er zijn ook feiten die er misschien op kunnen wijzen dat Het Boek van Mormon verzonnen is. Zo zijn vele gedeelten gelijk aan de engelse vertaling van King James, die in Amerika gebruikt wordt en dateert uit 1611. Ook zijn er verschillende uitdrukkingen die niet kloppen met de historie. De Amelekieten bijvoorbeeld hadden synagogen, maar er wordt gesproken van \'kerk\'. Het woord \'kerk\' kwam pas veel later op en is afgeleid van het Griekse \'kuriakè\' (dit betekent: \'Heere\'). We lezen ergens dat de Heilige Geest in de gedaante van een duif op Christus als het Lam Gods neerkwam. Hoe kunnen ze dat weten in het jaar 550 voor Christus?! Ook lezen we het woordje \'Bijbel\', maar dat woord was in die tijd nog helemaal niet bekend. Bovendien wijst niets in de geschiedenis en de cultuur van Amerika op het bestaan van een volk van de Nephieten of van de Lamanieten. Het enige bewijs zou kunnen liggen in de gouden platen. Maar waarom mocht hij deze platen dan aan niemand laten zien en waar zijn ze na de vertaling gebleven?

Christus in Amerika In Het Boek van Mormon staat dat Christus na Zijn opstanding in het jaar 34 in Amerika is verschenen. Zij baseren dit onder andere op Jezus’ uitspraak: ”Ik ben niet gezonden dan tot de verloren schapen van het huis Israëls.” Hun redenering is als volgt: “Nou, die verloren schapen zijn het volk van de Nephieten, nakomelingen van Jozef. Jezus verschijnt aan de Nephieten als deze vergaderd zijn bij de tempel in hun land van Overvloed (Amerika). Hij laat net als bij Thomas Zijn handen, voeten en Zijn zij zien, en spreekt vele woorden, die we ook in het Nieuwe Testament vinden. Dan stelt Hij het Heilig Avondmaal in, geneest zieken en stelt twaalf apostelen aan. Tot, na vele dagen “een wolk Hem overschaduwde en Jezus werd weggenomen, zodat zij Hem niet meer konden zien.” Maar eerst heeft Jezus nog gesproken van een groot profeet die zal opstaan en door wie God een groot wonderbaar werk zal doen. Deze profeet was dus Joseph Smith. En waarom zou het Evangelie alleen aan een clubje mensen rond Jeruzalem bekend zijn gemaakt? God heeft ook dingen geopenbaard aan de vroegere bewoners van Amerika…”

Het vreemde is dat de Mormonen ook in de Bijbel geloven, maar nergens in de Bijbel vinden we ook maar één aanwijzing, dat vrome Israëlieten naar Amerika trokken. Nergens staat ook, dat Christus na Zijn opstanding nog ergens anders moest verschijnen. Nergens vinden we in de woorden van Jezus in de evangeliën ook maar een spoor dat er in Amerika verloren schapen waren. Integendeel zelfs: we komen hier een typische trek tegen van verschillende Amerikaanse sekten. Ze willen de jonge Amerikaanse natie een historische achtergrond geven, die de natie als staat op laat komen vanuit de rij van de oude volken en haar als volk een hoog zendingsbewustzijn wil geven. In artikel 10 van de Mormoonse geloofsbelijdenis staat: “ Wij geloven, dat Sion zal hersteld worden op het Amerikaanse vasteland.” En, zegt het Mormonisme, als Christus terugkomt, zal Hij twee hoofdsteden bezitten: de ene stad is Jeruzalem, de oude Godsstad; de andere stad is Sion, het nieuwe Jeruzalem, dat volgens de Mormonen in Amerika zal zijn. Het lijkt of dit alles is gebouwd op de gedachte van Amerika als het Beloofde Land, zoals vele immigranten Amerika inderdaad beleefden, maar dat heeft niets te maken met het land van de belofte uit de Bijbel.

Organisatie De kerk van de Mormonen heeft een perfecte organisatie. Aan het hoofd staat de president. Hij is geroepen om ziener, openbaarder, vertaler en profeet te zijn en is in bezit van alle gaven die God aan de kerk verleent. Hij ontvangt eventueel goddelijke openbaringen en beslist daarmee over het lot van de kerk en de leden. De president wordt bijgestaan door vier hogepriesters, terwijl onder hem de Raad der Twaalf Apostelen staat, die werkzaam is in alle delen van de wereld. De hele Mormonenkerk is opgebouwd uit priesters, hogepriesters, diakenen, ouderlingen en zeventigen. Zij besteden allemaal veel geld en tijd aan hun kerk. Iedere man of jongen van twaalf jaar of ouder kan het priesterschap ontvangen. Dit heeft u al kunnen lezen in Janine’s deelvraag. Bovendien studeert iedereen mee en werkt mee in de taak die hij krijgt. Iedere gemeente bestaat uit wijken van gemiddeld tweehonderd mensen. De wijk heeft een aantal huisonderwijzers, die de gezinnen bezoeken. Deze mensen zijn nodig, omdat de bisschop van de ring (= meerdere wijken tezamen) met zijn twee raadgevers onmogelijk alle leden van de kerk meer dan een keer per jaar kan bezoeken. Zo ontvangt elk Mormoons gezin ongeveer een keer per maand huisbezoek. Al het werk binnen de kerk wordt zonder eigenbelang gedaan, maar wordt gedaan naar de woorden van Jezus: “Gij hebt het om niet ontvangen; geeft het om niet.” De enige betaalde functies zijn die van de president en zijn staf, de Twaalf Apostelen en het kantoorpersoneel.

Godsleer: Is het mormonisme nog wel christelijk te noemen? De Mormonen kennen eigenlijk naast de Bijbel nog een tweede bijbel, Het Boek van Mormon, als het Woord van God. In de Mormoonse geloofsbelijdenis staat te lezen: \"Wij geloven, dat de Bijbel het Woord van God is, voor zover de vertaling juist is; wij geloven ook, dat Het Boek van Mormon het Woord van God is.\" Het is dus de vraag of de Mormonen zich met deze andere geloofsbelijdenis niet buiten het christendom geplaatst hebben. Want in de verschillende christelijke stromingen zijn wel overal dezelfde Twaalf Artikelen als gemeenschappelijke geloofsbelijdenis. Naast deze twee Bijbels kennen de Mormonen nog twee heilige boeken, namelijk het Boek van Leer en Verbonden en De Parel van Grote Waarde. In de literatuur die de zendingsorganisatie van de Mormonen uitgeeft, lezen we dat de leer van het Mormonisme dezelfde leer is als die van de Bijbel. \"Als iedereen in de Bijbel zou geloven zou iedereen Mormoon zijn. De Mormoonse leer is de leer van de Bijbel en de bijbelse leer is de leer van de Mormonen.\" Dit is niet waar! De Mormonen geloven in gebeurtenissen die niet in de Bijbel staan en waar de rest van de christenen dus niet in gelooft. In het Boek van Leer en Verbonden staat: \"De Vader heeft een lichaam van vlees en beenderen, even tastbaar als dat van de mens; de Zoon eveneens; maar de Heilige Geest heeft geen lichaam van vlees en beenderen, doch is een Persoon van geest.\" Als we deze uitspraak lezen, kunnen we niet anders zeggen dan dat de God van de Mormonen een andere God is dan de God van de Bijbel. In de Bijbel staat namelijk: \"Bij wie dan zult gij Mij vergelijken dat Ik die gelijk zij? zegt de Heilige\" (Jes. 40 : 25). Deze godsleer van de Mormonen berust onder andere op de visioenen van Joseph Smith, die zegt God lichamelijk gezien te hebben, en op de woorden uit Genesis 1: \"God schiep de mens naar Zijn beeld, naar het beeld Gods schiep hij hen; man en vrouw schiep Hij ze.\" Dit is nog niet alles! God is bij de Mormonen ook geen absolute Schepper van hemel en aarde te noemen. We lezen namelijk verschillende malen in de boeken van de Mormonen, dat God dingen heeft georganiseerd. God is veel meer Degene die orde heeft geschapen in de stof en in de elementen, die op zichzelf eeuwig aanwezig zijn. De mens en de menselijke intelligenties waren al vanaf het begin bij God en werden door Hem georganiseerd voor de wereld er was. Daarom is het niet toevallig, dat het eerste artikel van de Mormoonse geloofsbelijdenis niet spreekt van \"God, de Vader, de Almachtige, Schepper des hemels en der aarde\", maar: \"Wij geloven in God, de eeuwige Vader, en in zijn Zoon Jezus Christus, en in de Heilige Geest.\" Zelfs is het de vraag of we wel kunnen zeggen, dat de Mormonen een enig God belijden. We lezen namelijk in hun heilige boeken verschillende malen van Goden. En in het Boek van Leer en Verbonden staat te lezen, dat er in de toekomende tijd zal worden geopenbaard of er één God is of dat er meerdere goden zijn.

Waar komen wij vandaan, en waarom zijn wij hier? Dat elk mens al eerder geleefd heeft in een voorbestaan bij God, is een van de meest wezenlijke leerstellingen, die diep in de ‘Kerk van de Heiligen der Laatste Dagen’ geworteld is. Voordat wij lichaam, vlees en beenderen kregen, hebben wij geleefd als geest. Die geest had dus geen vlees en beenderen, maar ondanks dat had die geest toch oren om te horen, ogen om te zien, intelligentie, de mogelijkheid om zich van de ene plaats naar de andere te begeven, in kennis toe te nemen enz. Alle mensen bestonden voordat de wereld geschapen werd in hun zogenaamde eerste staat, een voorbestaan als geest. Die geest werd uit God geboren, daardoor zeggen ze ook dat de mens een waarachtig kind van God is en dat alle mensen ook echt broers zijn, de geest van alle mensen is immers uit God geboren.

Er zijn ook geesten die in hun eerste staat bij God onder aanvoering van de duivel in opstand kwamen. Deze geesten zijn door God veroordeeld om nooit als mensen op aarde geboren te worden, maar moeten voor altijd zonder lichaam blijven, verworpen van God. De geesten die in hun eerste staat gehoorzaam bleven, ontvingen hun tweede staat: mens met vlees en beenderen, met de belofte erbij, dat ze eeuwig meerdere heerlijkheid zullen ontvangen, als ze in hun tweede staat gehoorzaam leven. Wat wordt in het leven hier dan gevraagd? Heel eenvoudig: dat zij zullen leven naar de wetten en verordeningen van God. Dat zijn geloof, bekering, heilige doop (volwassendoop) en handoplegging voor het ontvangen van de Heilige Geest. En verder: een dagelijks leven naar de geboden van God, tegenover God en de naaste. God heeft de aarde volgens de Mormonen geschapen om Zijn kinderen (de mens als geest dus) een proeftijd te doen ondergaan, zodat zij door die proeftijd, als ze weer terug zijn bij God in een hogere staat zullen voortleven. Het leven hier op aarde in een sterfelijk lichaam van vlees en beenderen, is dus eigenlijk alleen maar een stapje verder op onze lange, eeuwige levenswandel. Hier op aarde hebben wij de gelegenheid om ervaring op te doen, ons te verbeteren, ons te bekeren en vooruitgang te maken. En naar aanleiding van wat wij hier op aarde geloven en doen, zullen we in het hiernamaals loon ontvangen, vooruitgang maken. Meer over de verlossing kunt u lezen in deelvraag 3 van Maaike.

Als je dit hele proces goed bekijkt, en daarnaast het Mormoonse gezegde: ”God was eens wat wij nu zijn, en wij zullen eens zijn wat hij nu is” ziet, dan is het zelfs de vraag of het Mormoonse denken niet veel verder gaat. De Mormonen beweren dat de hele natuur, zowel op aarde als in de hemel, werkt via vooruitgang en ontwikkeling, en dat ook God zelf een wezen in ontwikkeling is. Gods volmaaktheid bezit de mogelijkheid om eeuwig vooruitgang te maken, zodat we kunnen spreken van een God-in –wording, een God die zich steeds meer ontwikkelt. Ook de mens zal uiteindelijk God worden, al kan het wel eeuwigheden duren voor hij de status van een God bereikt.

Polygamie Er is een tijd geweest, dat men bij het woord mormoon onmiddellijk dacht aan polygamie (=veelwijverij). Inderdaad kwam polygamie veel voor onder de Mormonen. Men schat bijvoorbeeld dat Joseph Smith ruim 70 vrouwen heeft gehad. Zijn opvolger Brigham Young noemde polygamie een van de beste leringen, die ooit aan een volk gegeven werden. Hij had 28 vrouwen van wie er bij zijn dood nog 17 in leven waren en 56 kinderen. Ook verschillende presidenten van de Mormonenkerk hebben het als een centraal leerstuk verkondigd. Emma, de eerste vrouw van Smith, verzette zich tegen de polygamie. Smith verdedigde zich tegen haar doordat God in een bijzondere openbaring tegen hem zei: \"Laat Mijn dienstmaagd Emma Smith allen ontvangen, die aan Mijn dienstknecht Joseph gegeven zijn en die in Mijn ogendeugdzaam en rein zijn, en indien zij zich niet aan dit gebod wil onderwerpen zal zij worden verdelgd.\" Deze woorden gebruik(t)en veel Mormoonse mannen om veel vrouwen te nemen. Eigenlijk gingen de Mormonen dwars tegen de wet in. In het grote gouden boek stond letterlijk: \"Er zal niemand onder u zijn of hij zal slechts één vrouw hebben en geen bijwijven.\" En verderop werd gezegd dat God er een afschuw van heeft en dat het een gruwel is in Zijn ogen als men meer vrouwen heeft. Polygamie was dus streng verboden. Toen Smith in 1843 verkondigde dat het juist goed was, had hij daar een reden voor. Volgens hem kan een vrouw niet zalig worden zonder de man. Ongetrouwde vrouwen kunnen dus niet in de hemel komen. Wat is er dus beter dan zoveel mogelijk vrouwen te trouwen om zodoende zoveel mogelijk vrouwen zalig te maken? Een ander goed argument was dat de vele goden ook vele vrouwen hadden. Bovendien had Jezus ook veel vrouwen getrouwd volgens Smith, zoals Martha en Maria en anderen (..)!

Sekte Wij vonden ook vier punten, die kunnen aantonen dat een groep een sekte is. 1. Een leider met een zeer sterke uitstraling en persoonlijkheid die gevolg wordt. Soms gaat de aandacht en de verering zover dat een ongezonde persoonsverheerlijking ontstaat. 2. Ze denken dat zij alleen de waarheid bezitten en verabsoluteren een deel(on)waarheid. 3. De leden zijn bereid om hun oude manier van leven helemaal op te geven. 4. De leden zijn verplicht om geld (salaris/ zakgeld/ uitkering) en/ of werk te leveren aan de groep.

1. De Mormonen voldoen heel aardig aan deze punten: Ze hebben een leider: president Gordon B. Hinkley. Ook Joseph Smith is erg belangrijk voor hen, ook al is hij dan niet meer op aarde. 2. Zo zeggen de Mormonen bijvoorbeeld dat de christelijke kerk 1900 jaar gedwaald heeft. Pas na Gods openbaring aan Joseph Smith is Zijn kerk volledig geworden. Bovendien hebben ze het heel veel over het eeuwige huwelijk en de dingen zelf goed doen om daarmee genade te verkrijgen (zie deelvraag 3). 3. De mensen moeten hun oude leven opgeven, anders mogen ze ook niet in de tempels komen. Ook gaat bijna elke trouw meelevende Mormoonse jongen of meisje voor de kerk wat men noemt ‘op zending’. Ze trekken dat voor twee jaar de wereld in om in de zending te dienen. Het geld hebben ze zelf verdiend en gespaard. 4. Ook moeten alle leden van de kerk (ook de jongeren) 10% van hun inkomen of zakgeld betalen. En op iedere eerste zondag van de maand moet ieder lid twee maaltijden overslaan, het geld daarvan wordt ook afgestaan aan de gemeente.

6. Deelconclusies

Voor onze Praktische Opdracht hadden wij de volgende hoofdvraag: Komt de leer van de Mormonen overeen met onze leer en kunnen wij, als reformatorische christenen, het eens zijn met de leer van de Mormonen?

We willen echter eerst bij elke deelvraag een conclusie trekken en dan pas de eindconclusie maken.

1. Hoe is ‘De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’ ontstaan?

Conclusie: De officiële naam is: Church of Jesus Christ of the Latter-day Saints, ofwel “De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’. Deze naam vinden ze beter dan Mormonen, omdat ze zich door deze naam sterker als christelijke kerk doen kennen, hoewel ze volgens velen een sekte zijn. Joseph Smith leefde van 1805 tot 1844 en heeft de kerk gesticht op 6 april 1930. Hij kreeg volgens de Mormonen in 1823 bezoek van een engel: Moroni. Moroni vertelde dat er beschreven gouden platen lagen bij een heuvel. ‘Met Gods hulp’ werden die platen in 1827 vertaald door Joseph Smith en dat werd het Boek van Mormon, het verhaal van de eerste bewoners van Amerika. Elf miljoen mensen zijn lid van de Mormoonse kerk en ze hebben 60.000 zendelingen in dienst. Het hoofdkantoor staat in Salt Lake City en de president heeft B. Hinkley. De bronnen voor geloof zijn de Bijbel, ‘in zoverre het nauwkeurig vertaald is’, Het Boek van Mormon, dat volgens de gemeenschap Goddelijk geïnspireerd is, De Leer en de Verbonden en De Parel van Grote Waarde.

2. Wat voor sacramenten bedienen de Mormonen in hun tempel en wat voor sacramenten worden
in onze kerken bediend?

Conclusie: MORMONEN en PROTESTANTEN Feesten
Dezelfde feestdagen als de Protestanten, zoals Kerstfeest en Pasen.

Ceremonies
Priesterschap - Aaronisch priesterschap - Priesterschap van Melchizedek
Het huwelijk
De doop
Het genezen van zieken

Sacramenten
Geen

Heilige Verordeningen
De Maaltijd van God
De doop voor de doden
Eeuwig huwelijk

PROTESTANTEN
Ceremonies
Het huwelijk

Sacramenten
Het Heilig Avondmaal
De Heilige Doop

Heilige Verordeningen
Geen

3. Wat leert ‘De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’ over de verlossing van zondige mensen met betrekking tot Jezus, en wat leren wij daarover?

Conclusie: De Mormoonse Kerk leert de algemene verzoening, in tegenstelling tot de Protestante Kerk. Dat betekent dat de Heere Jezus voor iedereen is gestorven en dat degenen het zelf willen dan ook zalig kunnen worden. Men heeft een vrije wil en moet zich dan zelf tot Jezus bekeren en dan pas zal Hij Zijn genade geven. Hoewel het genoeg zou kunnen zijn voor de hele mensheid, geloven wij dat het bloed van Jezus heeft gevloeid voor Zijn kinderen. Dit heet ook wel de uitverkiezing. En ook al heeft de mens, volgens ons, dan geen vrije wil, is het nog mogelijk om zalig te worden en dat komt doordat God trekt. Van onze kant is er niets, want wij zijn door en door zondig. Alles van God, zelfs de geestelijke handen om de genade aan te nemen. Daarnaast zegt men dat God ons, ook al hebben we die genade ontvangen, toch nog zal straffen. Daarbij zal Hij onze zonden en goede daden in overweging nemen. Wij geloven dat de zonde door God voor eeuwig zijn betaald, wanneer je Zijn genade hebt ontvangen voor jouw zonden. ‘Hij gooit de zonden van Zijn kinderen achter Zijn rug in een eeuwige zee van vergetelheid.’

4. Wat leren de Mormonen over de eindtijd en wat leren wij daarover?

Conclusie: Over de leer van de Mormonen over de eindtijd is niets of vrijwel niets te vinden, ik heb op de site van de kerk gekeken en in veel verschillende boeken gekeken. Hun naam suggereert echter wel dat een groot gedeelte van hun leer is gebaseerd op de eindtijd. Het laatste gedeelte van hun naam duidt echter op het feit dat ze pas sinds de laatste dagen geheiligd zijn. De kerk is nu zo’n 175 jaar oud en die jaren bedoelt men met de laatste dagen. Daarom heb ik nu wat deelonderwerpen gepakt die van wezenlijk belang zijn voor de leer van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste dagen.

Mormonen in Nederland
In 1862 werd in Amsterdam de eerste gemeente opgericht. Het Boek van Mormon verscheen in 1890 voor het eerst in het Nederlands. Op 22 augustus is de kerk officieel erkend door de overheid. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer zevenduizend Mormonen, verdeeld over ruim dertig gemeenten.

Joseph Smith: Groot Profeet of bedrieger? Volgens de literatuur van de Mormonen is Joseph Smith een groot Profeet. De hele leer van de Mormonen is gebaseerd op visioenen en openbaringen van een eenvoudige boerenzoon. Er zijn ook feiten die er misschien op wijzen dat Het Boek van Mormon verzonnen is. Veel gedeelte zijn bijvoorbeeld gelijk aan de vertaling van King James. Ook verschillende uitdrukkingen kloppen niet met de historie. Het enige bewijs zou kunnen liggen in de gouden platen. Maar waar zijn die gebleven?

Christus in Amerika
De Mormonen zijn ervan overtuigd dat Christus in Zijn leven ook nog in Amerika is geweest, omdat ze niet geloven dat het evangelie door de Heere Jezus zelf alleen in Israel bekend is gemaakt. Deze gedachte is namelijk niet op de Bijbel gebaseerd, maar ook op de gedachte dat Amerika het Beloofde Land is.

Organisatie
De Mormoonse Kerk heeft een president, vier Hogepriesters en de Raad van de Twaalf Apostelen. Elk Mormoons gezin krijgt een keer per maand huisbezoek. Alleen de president, de Twaalf Apostelen en het kantoorpersoneel wordt uitbetaald. De rest van de priesters, hogepriesters, diakenen, ouderlingen en zeventigen zijn allemaal vrijwillig en naar de woorden van Jezus in dienst van hun kerk gedaan, namelijk: ‘Gij hebt het om niet te ontvangen; geeft het om niet.’

Godsleer: Is het Mormonisme nog wel christelijk te noemen? De Mormonen zelf zeggen dat hun leer de Bijbelse leer is. Zij geloven echter in gebeurtenissen die niet in de Bijbel staan en waar de rest van het christendom niet in gelooft. Zij hebben ook een andere geloofsbelijdenis
Tenslotte geloven zij ook niet in God als Schepper, maar Organisator van hemel en aarde en als niet-Drie-enige God.

Waar komen wij vandaan, en waarom zijn wij hier? De mensen leefden eerst als geest. Hij is nu op aarde om vooruitgang te maken, zoals u kon lezen in deelvraag 3. Ook God ontwikkelt zich nog steeds, dus we kunnen spreken van een God-in-wording, Die zich steeds meer ontwikkelt. Ook de mens zal uiteindelijk God worden. Dit alles kunnen we zien in het Mormoonse gezegde: “God was eens wat wij nu zijn, en wij zullen eens zijn wat Hij nu is.” Polygamie
In Het Boek van Mormon staat letterlijk: “Er zal niemand onder u zijn of hij zal slechts één vrouw hebben en geen bijwijven.” Verderop staat dat God een afschuw heeft aan veelwijverij en dat het een gruwel is in Zijn ogen. Smith verkondigde echter dat het juist goed was, omdat een vrouw niet zalig kan worden zonder de man. Tenslotte zei hij dat veel goden ook veel vrouwen hadden.

Sekte
Wanneer wij kenmerken van een sekte naast de Mormoonse Kerk houden, zien wij dat De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen

7. Eindconclusie Hoofdvraag: Komt de leer van de Mormonen overeen met onze leer en kunnen wij, als reformatorische christenen, het eens zijn met de leer van de Mormonen?

Eindconclusie: De leer van de Mormonen komt niet overeen met onze leer, om de volgende punten:

1. In onze Protestantse kerken kennen wij enkel de Bijbel als Woord van God. God gaf ons daarmee een enorme schat, zodat wij geen andere, zogenaamde heilige geschriften nodig hebben. De Mormonen hebben namelijk nog drie andere heilige geschriften.

2. De Mormonen aanbidden een hele andere God dan wij, reformatorische protestanten doen. Zij aanbidden een God van vlees en beenderen, waaraan een mens gelijk kan worden. Wij aanbidden een Drie-enig God, Die een Geest is, maar in Zijn Woord over Zijn ogen enzovoort spreekt, om het voor ons begrijpelijker te maken.

3. De Mormoonse Kerk belijdt de algemene verzoening, terwijl wij de uitverkiezing belijden. Een mens heeft volgens hen dus een vrije wil, waardoor Hij zelf kan kiezen voor zijn behoud of niet, waarop God Hem genade verleent. Wij geloven dat de mens geen vrije wil heeft, maar door de zondeval volledig zondig en verdorven is en daarom nooit en te nimmer tot God zou willen gaan, tenzij Hij de mens genade geeft, waardoor de mens zijn zonden gaat zien en dan tot Hem gaat roepen. Dat is heel wat anders.

4. De Heilige Verordeningen die de Mormonen bedienen, zijn absoluut in strijd met onze visie op de Bijbel. Wij kunnen niets meer doen voor iemand die overleden is, want zijn of haar lot is namelijk dan al beslist en dus moeten we ook geen doop voor de doden bedienen. Ook het eeuwige huwelijk is in strijd met de Bijbel. De mens zal in een veel betere en heerlijkere staat in de hemel komen en daar zullen geen aardse relaties meer zijn. Dit maken we o.a. op uit de woorden van de Heere Jezus in Matthéüs 22. 5. De Mormoonse Kerk wordt wel gezien als een sekte en deze sekte bedient de Sacramenten niet op de juiste manier en verkondigt het Woord niet(helemaal) zuiver.

Wij kunnen en mogen het dus nooit eens zijn met De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

REACTIES

H.

H.

Ik zag een heel gedegen werkstuk over het protestantisme versus de "mormonen". Als beleidend 'mormoon' heb ik dit boeiende werkstuk met interesse gelezen. Helaas staan er wat foutjes in het werkstuk die voorkomen hadden kunnen worden als jullie contact hadden opgenomen met de PR van onze kerk in Nederland. Ik bedoel niet de (theolosische) verschillen maar wat feitjes. Als voorbeeld noem ik dat de president (profeet) van de kerk niet door vier hogepriesters maar door twee raadgevers wordt gesteund. Onder dit drietal is er de Raad van Twaalf apostelen die nauw samenwerkt met de Profeet en zijn Raadgevers. Maar nogmaals, mijn complimenten! Han Linders, liahona@home.nl

11 jaar geleden

C.

C.

Beste Schrijver(s) van dit artikel,


Ik stel voor dat u het volgende boek gaat lezen en bestuderen.

"De Kerk van Jezus Christus", zijn leer hersteld!
ISBN: 9789-462-065-529.
Auteur: Christopher D J Woodman
Uitgever: Boekscout.nl
Website & Webwinkel: www.boekscout.nl
Categorie: Geloofszaken.

Deze uitgave weerlegt menige conclusies die u getrokken hebt.

MvG,

Christopher D J Woodman

11 jaar geleden

L.

L.

Mooi verslagje hebben jullie ervan gemaakt, hier en daar wat foutjes: Gave van de Heilige Geest ipv Geschenk vd HG. Jammer dat jullie proberen de overtuigingen van de mormoonse kerk te ontkrachten, nergens voor nodig toch?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.