Inleiding.
Deze po gaat over het Tropisch Regenwoud. Elke dag verdwijnt er een groot deel van het tropisch regenwoud over de hele wereld. Er leven vele dier – en plantensoorten die alleen daar voorkomen onder die bepaalde omstandigheden. Tropisch regenwoud komt alleen voor rond de evenaar, erbuiten is het niet warm genoeg. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het tropisch regenwoud heel erg mooi is en het leek me interessant. Volgens mij is er veel informatie over. Ik hoop dat je als lezer veel plezier hebt tijdens het lezen van deze po. De originele bewoners van het Tropisch Regenwoud.
De eerste bewoners van Tropische regenwouden zijn de Indianen. Ze leven in kleine stammen waardoor ze maar weinig schade aan brengen met hun kleine hutten en akkers. De indianen leven van de jacht, de visserij en de akkerbouw. In het tropisch regenwoud kunnen veel verschillende gewassen verbouwd worden vanwege het gunstige warme, en vochtige klimaat. Het jagen gebeurt met met de hand gemaakte wapens of blaaspijpjes waarmee ze de prooi neerschieten. Het vissen gebeurt met een zelfgemaakte speer of pijl. Naast het zorgen voor voedsel moeten de Indianen hun kinderen opvoeden en hun hutten en omgeving onderhouden. Ze leren de kinderen om te jagen, te vissen, te wassen, te koken etc. Ook moeten ze regelmatig de hutten en het gereedschap vernieuwen of repareren omdat handgemaakte voorwerpen nou eenmaal sneller defect zijn dan goederen die in de fabriek gemaakt zijn. Er zijn nog veel verschillende stammen in de tropische regenwouden, maar deze hoeveelheid vermindert omdat “de beschaafde wereld” achter ze aan zit en ze niet langer achter kunnen blijven met hun primitieve maar indrukwekkende levenswijze. Niet alle stammen leven meer van wat de natuur te bieden heeft, maar van wat de beschaafde wereld biedt aan voedsel en comfortabelheden. Ze worden naar de bewoonde wereld gehaald waar ze worden voorgesteld aan computers, televisies, bussen, trams, flats, bioscopen etc. Ze zijn gedwongen snel te integreren in deze nieuwe wereld. Daar zijn ze uiteraard niet altijd even blij mee. Deze primitieve mensen moeten gewoon met rust gelaten worden zodat er altijd nog een natuurlijke manier van leven blijft voort bestaan. De Indianen hebben een manier van leven die misschien primitief is, maar zeker niet dom. Ik denk zelfs dat wij als “westerse” mensen, wel wat kunnen leren van hun soort van leven. Ten slotte hebben wij allemaal ook ooit zo geleefd. Ik denk dat de Indianen die heel weinig met onze wereld te maken hebben veel vrijer leven, ze hebben geen druk van school en werk, en grote oorlogen komen ook niet voor in het tropisch regenwoud. Ze leven gewoon op een rustige manier, geen haast, geen horloge, geen planning. Alleen even eten halen en de kinderen leren te overleven in het tropisch regenwoud. Want van de gevaren die de Indianen hebben kunnen wij nog wat leren. Het Tropisch Regenwoud als productiegebied.
Er komen veel verschillende producten uit het Tropisch regenwoud. Natuurlijk wordt er veel hout gekapt, maar daarnaast zijn er ook veel andere producten, zoals citrusvruchten, verschillende soorten noten, cacao, specerijen en zelfs kip. Ook komen veel medicijnen uit de tropen. Ik zal een paar producten hieronder vermelden:
Citrusvruchten : Dat zijn vruchten zoals; de citroen, de sinasappel en de grapefruit. De meeste smaken bitter en zuur. Nu worden ze gewoon op plantages verbouwd, terwijl ze eerst helemaal uit het regenwoud gehaald moesten worden.
Paranoten : Deze noten zitten vaak in de muesli en studentenhaver. Er zitten veel eiwitten en oliën in. Deze noten komen alleen voor in het regenoud. De noten groeien aan de tropische bomen, in een harde bruine schaal.
Cacao : Cacao is denk ik bij de meeste mensen wel bekend. Cacao groeit aan de Cacaoboom. Van cacao wordt onder anderen chocolade gemaakt. De cacaoboom komt oorspronkelijk uit de Tropische regenwouden van Zuid-Amerika, maar nu wordt het gewoon op plantages gekweekt. Het kwam ook voor in Midden-Afrika.
Specerijen en kruiden: peper, nootmuskaat, kruidnagels, kaneel, witte – en zwarte peper, tijm, het zijn allemaal kruiden uit het regenwoud. Ze worden gebruikt om eten anders te laten smaken, bijvoorbeeld pittiger. Naast de kruiden die ik zojuist genoemd heb, zijn er natuurlijk nog veel meer.
Kip : Je zou het niet zeggen, maar hij komt echt uit het tropisch regenwoud van Azië: de kip. Hij wordt gebruikt om drumsticks, kippensoep, en nog meer kip-gerechten te maken. Ook worden de eieren vaak opgediend voor diner. In het regenoud zijn er zelfs mensen die de kip als huisdier hebben en haar laten scharrelen in de tuin.
Medicijnen : Er zijn veel verschillende soorten medicijnen die afkomstig zijn van het Tropisch regenwoud. Een voorbeeld is de Maagdenpalm die op Madagaskar groeit. Dit medicijn verhelpt Leukemie. Zonder het tropisch regenwoud zouden veel minder medicijnen aanwezig zijn geweest in onze samenleving.
Hout: Tropisch regenwoud – hout wordt veel gevraagd in het westen. Er zijn verschillende soorten en er is zelfs een soort tropisch hout dat niet zinkt. Het hout uit de tropen is van goede kwaliteit maar de voorraad is niet oneindig. Als de mens zo door gaat met hout kappen, blijft er geen tropisch woud meer over.
Kapok: Kapok wordt veel gebruikt in kussens en matrassen. Kapok komt van de kapokboom. Kapok heeft witte zaadharen die worden gebruikt als vulling van kussens en matrassen. Één Kapokboom levert wel meer dan 500 kg. Kapok per jaar op. Dat komt omdat het een erg grote boomsoort is. Hij komt voor in Zuid-Amerika.
Rubber: Mensen maken veel verschillende producten van rubber. O.a fiets – en autobanden, handschoenen, schoenzolen etc. Rubber komt van de Rubberboom. Daar wordt een snee in het schors aangebracht met een bepaald voorwerp dat de vloeibare rubber naar een emmer geleidt. Het klimaat en de begroeiing van het Tropisch Regenwoud.
Het klimaat in de tropen is natuurlijk warm, zo´n 45°C in het regenseizoen en wel warmer in het droge seizoen. Het is ook vrij vochtig in de tropen, ook in het droge seizoen. Dat klimaat van warmte en vochtigheid trekt veel muggen en andere insecten aan. Omdat de tropen zich rond de evenaar bevinden, is er geen duidelijk onderscheid tussen zomer en winter. Wel is er een droog – en een nat seizoen. Het droge seizoen, of wel de “zomer” is tegelijkertijd met onze winter, en het natte seizoen, of wel de “winter”, is tegelijkertijd met onze zomer. In het natte seizoen valt er veel regen in de tropische wouden. Gemiddeld staan er 50 tot 175 bomen op 1 tot 2 hectare. Dat is dus anders dan in Nederland. In Nederland vind je nergens zo veel bomen bij elkaar. Het Tropisch Regenwoud kent veel verschillende bomen met verschillende hoogten en breedten. Die verschillende hoogten zijn opgedeeld in etages. De hoogste laag bestaat uit de zogenaamde “woudreuzen”. Ze steken boven alle andere bomen uit. De tweede laag bestaat uit hoge bomen met minder hoge kronen dan de woudreuzen, maar de kronen zijn wel heel groot in omvang. De derde laag bestaat uit jonge of gewoon kleine bomen. Deze jonge bomen kunnen niet goed groeien omdat de hogere bomen het zonlicht innemen. De laatste laag, oftewel de ondergroei, bestaat vooral uit struiken en planten.Hoe en waar deze laatste laag groeit is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die wordt doorgelaten. Je zou denken dat de bodem vol grondstoffen zit met al die bomen en planten, maar dat is niet het geval. Eigenlijk is het maar een dun laagje aarde op een harde rotsbodem. Nederland heeft veel meer voedingsstoffen in de grond. Het verdwijnen ven Tropisch Regenwoud.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden