1. Inleiding
Het hindoeïsme heeft maar één God. Zal dit kloppen of niet? Dit verslag zal je op het juiste antwoord brengen. Het verslag dat je gaat lezen is een praktische opdracht voor geschiedenis. Het gehele werkstuk zal gaan over India. Het begin zal gaan over de algemene informatie over India. Dus hierbij kan je denken aan hoe het land India aan zijn naam komt en welke religies men in India heeft. Daarna zal er een stukje over de goden van India gaan. De goden die ik zal gaan behandelen zijn onder andere Brahma, de schepper, Vishnu, de beschermer en Shiva, de vernietiger. Meer informatie hierover krijg je in hoofdstuk vier. Dan komt het volgende onderwerp dat ik ga behandelen in dit verslag. Het onderwerp zal gaan over de verschillen tussen twee verschillende religies.
Tijdens het bedenken van een hoofdvraag ben ik eerst op zoek gegaan naar de informatie die ik nodig zal hebben om het verslag te kunnen lezen. Hierbij heb ik natuurlijk eerst een onderwerp gekozen. Het onderwerp dat ik heb gekozen voor deze praktische opdracht is, ‘de goden van India’. De vraag die je hier gelijk bij stelt is, ‘welke goden zijn er in India?’ Dat is de eerste vraag die bij je opkomt als je begint met het maken van je verslag. Dat is dan ook gelijk mijn hoofdvraag. Als je niet weet welke goden er in India zijn, kom je niet erg ver met het vertellen en informatie geven van je onderwerp.
Zoals ik al eerder heb verteld ga ik eerst een stukje over het land India zelf maken. Hierbij heb ik deelvragen gemaakt. Je kan hierbij denken als vragen zoals welke religies men in India heeft, hoe de bevolkingssamenstelling is en hoe India nou aan zijn naam komt.
Met die algemene informatie ga ik verder met het vertellen van een dieper onderwerp. Dan ga ik het houden over de goden van India. Er zijn heel veel goden die een rol spelen in de Indiase bevolking. Wanneer je informatie over dat onderwerp aan het zoeken bent, kom je vele namen tegen. Tijdens het zoeken naar informatie ben ik de volgende drie belangrijke namen tegengekomen. Dat zijn, namelijk Brahma, Vishnu en Shiva. Met die kennis kan je dan weer deelvragen maken. Wie is Brahma en hoe herken je hem? In de informatie staat ook termen die je misschien moet uitleggen (ligt eraan of ze van belang zijn van je verslag). Zo ben ik de term de ‘hindoe-drie-eenheid’ tegengekomen. Je kan daar ook weer een vraag van maken, namelijk ‘Wat is de hindoe-drie-eenheid?’ Dat zijn enkele van mijn deelvragen en hoe ik eraan ben gekomen.
Ik begin met dit verslag door eerst een opzet te maken van wat ik allemaal in mijn verslag ga zetten. Wanneer ik dit heb gedaan, weet ik op welke aspecten ik moet letten. De hoofdvraag wil ik door middel van de deelvragen beantwoorden. Je kunt daarom wel zeggen dat de deelvragen de hoofdvraag beantwoord. Elke deelvraag wordt in dit hoofdstuk een hoofdstuk. In de conclusie op pag. 16 kan je het antwoord van de deelvragen en van de hoofdvraag terug vinden in een verkorte versie.
In de bijlage tref je ook nog een beknopte samenvatting van hoofdstukken die in dit verslag behandeld zijn. Zo krijg je een goed en snel beeld van wat je nu precies hebt gelezen.
Nu wens ik je alleen nog veel plezier met het lezen van dit verslag.
2. Het land India
Iedereen heeft wel eens van het land India gehoord, maar niet iedereen weet hoe India nou aan zijn naam komt, welke religies er een rol spelen in de maatschappij.
In dit hoofdstuk ga ik uitleggen hoe India aan zijn naam dankt, wie er in India leven (bevolking), welke religies er zijn en welke talen ze in India spreken.
2.1 India India is een naam van een land in Azië dat op het Indische subcontinent ligt (zie afbeelding één). India heeft, na China de meeste inwoners op de wereld, namelijk ruim 1,1 miljard. De oppervlakte van het land is 3.165.596 vierkante kilometer. India is een schiereiland dat in het westen en zuiden grenst aan de Indische Oceaan. Het grenst ook in het oosten aan de Golf van Bengalen. In het noorden grenst het land India aan Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. De hoofdstad van India is New Delhi, maar de grootste stad van India is Bombay.
2.2 Herkomst van de naam Hoe komt India nou eigenlijk aan haar naam? Dat zit zo. De naam van het land India is afgeleid van Sindhu, dat is de naam van de lokale rivier de Indus. De Veda’s hebben geen naam gegeven aan het land. De oude Ariërs noemden het land Aryavarta. De Perzen noemden een deel van het land Hindustan, het land aan de Indus rivier. Dit werd door de Grieken gemaakt tot India, De verschillende politieke partijen zijn het daar eigenlijk niet mee eens. Zij hebben andere voorkeuren van een naam voor het land. Enkele namen zijn o.a., Hindustan, Hindu Rashtra en Bharat. De naam Bharat zou afstammen van twee oude koningen die Bharata genoemd werden. De naam Hindustan werd officieel opgegeven na de onafhankelijkheid op 15 augustus 1947. De naam wordt nog wel gebruikt in het dagelijkse spraakgebruik.
2.3 Bevolking India is een land na China met de grootste bevolkingsaantal ter wereld. De taal, religie en het kastensysteem vormen een belangrijke basis voor het bepalen van iemands positie in de maatschappij van India. In het zuiden van India hebben vooral de donkerkleurige Dravidiërs het voor het zeggen. In het noorden van India zijn er vooral lichtergekleurde Indo-Ariërs. Zij kwamen pas later, ongeveer 3500 jaar geleden, in India terecht.
Er bestaat ook een kastensysteem in India, namelijk
1. De kaste van de brahmanen, dat zijn de priesters.
2. De kaste van de kshatriya’s, dat zijn de strijders.
3. De kaste van de vaysha’s, dat zijn de boeren en handlaren.
4. De kaste van de sudra’s, dat zijn de slaven.
5. De kaste van de paria’s, dat zijn de uitgestotenen of de kastelozen
2.4 Religie In India zijn er een groot aantal religies ontstaan in de loop der tijd.. India kan je daarom ook wel noemen als een geboorteplaats voor die religies (omdat er veel religies ontstaan zijn). Enkele religies die daar zijn ontstaan zijn onder andere, het hindoeïsme, het boeddhisme en het Sikhisme. Ook de islam heeft een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis.
De religies onder de bevolking zijn zo ingedeeld. 83% van de bevolking is een Hindoe. Dat wil zeggen dat ze zich bekeren tot het hindoeïstische geloof. Dat is de grootste groep in India. Daarna volgt met 11% het islamitische geloof. Ten derde is er nog het christelijke geloof. 2% van de bevolking in India bekeerd zich tot het christelijk geloof. In India zijn dat ongeveer 25 miljoen mensen. In de plaats Goa wonen er veel Christenen, omdat Goa 50 jaar van Portugal is geweest. Dan is er nog met 1% het boeddhistische geloof. Dat is de kleinste groep in India.
Dan zijn er ook nog vele joden geweest in India die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis. Na de val van Jeruzalem vluchten veel joden onder meer naar de Indiase plaats Kerala.
Daarnaast zijn er nog tal van andere, kleinere geloven in India. De volgende religies zijn er ook nog in India, maar komen heel weinig voor, dat zijn o.a. het jaïnisme, zoroastrisme en de bahá’is.
2.5 Taal Naast het kastensysteem en de religies in India bestaan er ook nog zo’n 850 talen en dialecten in India. Die talen zorgen er ook nog eens voor dat de groepen binnen de Indiase bevolking uiteenvallen. We kunnen de talen in drie groepen onderscheiden, namelijk de taal van de plaatselijke bevolking. Als tweede zijn er de Dravidische talen. Deze talen worden in het zuiden van het land gesproken. Als derde taal heb je de Arische talen. Deze talen worden in het noorden van het land India gesproken.
Van de moderne Indische talen wordt het Hindi het meest gesproken. De taal Hindi wordt door ongeveer 40 procent van de bevolking gesproken en begrepen. Het Hindoestani of Urdu is vooral de taal van de islamieten in het noorden van India. Het Punjabi wordt door de Sikhs gesproken. Andere Indo-Arische talen zijn onder andere, de taal Assami. Deze taal wordt in de plaats Assam gesproken. Ten tweede heb je de taal Bengali. Deze taal wordt in de buurt van Calcutta gesproken. Als derde heb je de taal Oriya. Deze wordt in Orissa gesproken. Dan heb je nog vier andere talen die een rol spelen in de Indiase bevolking. Die zet ik op een rijtje, het Gujarati, Marathi, Kashmiri en het Sanskriet. Het Sanskriet wordt nog door een paar duizend mensen gesproken.
De officiële taal is het Hindi, dat het Engels (de tweede officiële taal) nog niet heeft kunnen verdringen.
3. Het hindoeïsme Het hindoeïsme is één van de oudste godsdiensten ter wereld. Het geloof van de mensen die de Hindoes heten wonen vooral in India. In het land is het hindoeïsme begonnen en ontstaan daterend van 2000 tot 1500 vóór Christus. De godsdienst speelt een belangrijke rol in het leven van de Hindoes. Deze godsdienst heeft te maken met de manier waarop de mensen daar in India leven. Wat ze eten en hoe ze tegen het leven aankijken. De naam van de godsdienst ‘hindoeïsme’ is niet bedacht door de Hindoes zelf. Dat woord is bedacht door de westerse geleerden in de negentiende eeuw. De Hindoes noemen het geloof ‘sanatana dharma’. Deze woorden betekenen ‘eeuwige leer’ of ‘eeuwige wet’. Het hindoeïsme is een levendig, kleurrijk en soepel geloof, dat op verschillende manieren vorm kan worden gegeven.
Hindoes geloven dat er vier doelen of fasen in het leven zijn. Dat zijn namelijk deze, de plicht, het succes, genot door bevrediging en de verlossing van de kennis.
Het hindoeïsme is een ongewone godsdienst. Dat wil zeggen dat de godsdienst geen stichter heeft, en geen heilig boek. Het begon ongeveer vierduizend jaar geleden in de tijd van de Indusdalbeschaving in het noordwesten van India. Archeologen hebben Indus-beelden gevonden in India die vroegere afbeeldingen laten zien van de grote hindoegod Shiva.
In ongeveer 1500 voor Christus vielen mensen uit het centrale gedeelte van Azië, het noorden van India binnen. Zij brachten hun eigen geloof mee. Hun ideeën vermengden zich met de mensen die in het Indusdal woonden. Hindoes vereren nog steeds de Arische goden. Enkele voorbeelden daarvan zijn, Agni, de vuurgod, Varoena, de watergod en dan heb je ook nog Indra, de god van het onweer.
De Hindoes lezen ook nog steeds Arische heilige teksten. Een voorbeeld daarvan is de Rig Veda.
Op afbeelding twee kan je zien waar het hindoeïsme in de wereld een rol in speelt. Zoals je kunt zien, zie je dat er in India de meeste mensen wonen die in het hindoeïsme geloven. Ook in delen van Afrika, Indonesië en Amerika speelt het hindoeïsme een rol. De mensen die in die landen wonen, geloven in het hindoeïsme.
4. Goden
De goden van het hindoeïsme zijn gebaseerd op een opperwezen. De goden kunnen elke gedaante die ze willen, aannemen. Elke god van het Hindoeïsme heeft een godin. Zo hoort de godin ’Lakshmi’ bij de god Vishnu. God Brahma is altijd vergezeld met de godin ‘Sarasvati’ en de godin ‘Parvati’ hoort bij de god Shiva. Voor het regelen en besturen van de wereld neemt God de gedaanten aan van Vishnu de behoeder, Brahma de schepper en Shiva de vernietiger en de schepper van nieuw leven.
Geen van de goden is een vrouw, maar de lichamen van de goden kun je eigenlijk niet onderscheiden in geslacht. Ze lijken allemaal op een vrouw, maar dat is dus niet zo.
Daarnaast komen er vele andere goden of incarnaties van goden op, zoals Ganesha de zoon van Shiva en Parvati de god van rijkdom en schoonheid.
Er bestaan veel misvattingen over het hindoeïsme, in tegenstelling totdat wat wordt aangenomen, is het hindoeïsme een monotheïstisch godsdienst en dat wil zeggen dat het hindoeïsme maar een god kent. Deze god wordt de Brahmaan genoemd.
Op afbeelding drie zie je enkele goden waarover ik ga schrijven in dit verslag. Je ziet de god Shiva met zijn godin Parvati. Op de schoot van Shiva zit de god Ganesha. Over wie de personen zijn en hoe je ze kan herkennen, zou ik later in dit hoofdstuk en in hoofdstuk vijf vertellen .
In de bijlage van dit hoofdstuk kan je een overzicht
vinden van deze hindoe-drie-eenheid.
4.1 De hindoe-drie-eenheid De belangrijkste goden die men in India aanbidden zijn, Brahma, Vishnu en Shiva. Vishnu en Shiva zijn zeer geliefde goden in India. Aan deze goden zijn veel tempels gewijd.
Brahma, de eerste van de drie hindoe-drie-eenheid, is de schepper van het heelal. Hij wordt afgebeeld met vier hoofden die naar de vier windrichtingen kijken. Hij rijdt op zwanen of zit op een heilige lotusbloem. Zijn vrouw is de godin van kunst en onderwijs Saraswati. Brahma heeft vier handen, waarvan hij er altijd een zegenend opheft.
Vishnu is de beschermer van het heelal. Hij wordt vaak afgebeeld op een adelaar of slapend op een reuzenslang. Zijn vrouw is Lakshmi, de godin van de schoonheid en rijkdom.
Shiva is de vernietiger van het kwaad in het heelal. Hij heeft een drietand als symbool van de vernietiging. Op zijn voorhoofd draagt hij het derde oog van de kennis. Shiva rijdt op een grote stier, Nandi geheten. De vrouw van Shiva is de godin Parvati.
Soms wordt ook een andere drie-eenheid genoemd, namelijk Shiva, Vishnu en Devi . Shiva is daarbij zowel de schepper als vernietiger van de wereld. Hij vernietigt het oude en schept het nieuwe. Vishnu is de beschermer van de wereld. Hij zorgt voor stabiliteit en orde op de wereld. Devi is de verzamelnaam van alle godinnen en staat voor \'de beschermende moeder\'.
4.2 Brahma Brahma is de eerste god van de hindoe-drie-eenheid. Hij is de schepper van het heelal. Hij leeft volgens het Hindoeïsme in een hemels paradijs en vertoont zich bijna nooit op de wereld. Hij is een soort van een adviesgever aan andere goden van het Hindoeïsme, daarom wordt hij ook wel de grootvader van de goden genoemd. Brahma wordt in India vrij weinig vereerd in verhouding tot de andere goden zoals Shiva en Vishnu. Zij zijn populairder bij de bevolking in India.
De god Brahma wordt meestal afgebeeld met vier gezichten, wat aangeeft dat Brahma regeert over de vier windrichtingen. Hij wordt ook wel afgebeeld met vier armen, waarin hij de heilige boeken, de rozenkrans en de veldfles water van een heilige man vasthoudt. Brahma is naast de schepper van het heelal tevens de god van de wijsheid. Zijn vrouw Saraswati is de godin van de kunst, muziek en literatuur. Zij staat meestal afgebeeld met een boek en een vina, een muziekinstrument, in haar handen.
Brahma zie je aan de linkse kant (zie afbeelding vier). Je ziet dat hij met 4 hoofden wordt afgebeeld en ook met vier armen en handen. Met zijn handen houdt hij zijn drinknap, een rozenkrans, een boog, zijn scepter en een exemplaar van de heilige boeken, (de veda’s) vast. Daarnaast staat Vishnu en aan de rechter kant staat Shiva. Daarover heb ik het in de hoofdstukken 4.3 en 4.4. Deze drie goden vormen samen de hindoe-drie-eenheid.
4.3Vishnu Vishnu is de tweede god van de hindoe-drie-eenheid en is tevens de beschermer van de wereld. Hij probeert altijd de mensen te helpen als dit nodig is. Zijn taak is dan ook het beschermen van de mensen en hen te bevrijden uit de hebberigheid van bezittingen. Vishnu komt voor deze taak in tien gedaanten op de wereld voor. Deze gedaanten worden ook wel avatars genoemd. Het woord avatar betekent letterlijk ‘degene die neerdaalt’ in deze wereld.
De attributen van Vishnu zijn, de discus (cakra), de schelp (sankha), de knots (gâda) en de lotus (padma), soms zie je ook dat hij een boog en een zwaard vast heeft in zijn handen. Hij heeft op zijn borst een wonderjuweel (Kaustubha) en zit op een lotus of rust in de meldzee op de slang Ananta.
De tien incarnaties van Vishnu, waarmee hij probeert de mensen te beschermen tegen de hebzucht zijn,
Matsya, de vis, hij waarschuwde de mensen voor de grote overstroming
Koerma, de schildpad, hij redde de schatten uit de grote vloed
Varaha, het zwijn, hij tilde de aarde uit de grote vloed (zie afbeelding vijf)
Nara-Simha, de man-leeuw, hij versloeg de kwade demonen
Vamana, de dwerg, ook hij versloeg kwade demonen
Paroesja-Rama, Rama met een grote bijl, hij vernietigde de kaste van de krijgers (Ksjatriya’s), die de aarde wilden overheersen
Rama-Chandra, de held van het verhaal Ramajana, hij bestreed het kwade van de wereld
Krisjna, is niet alleen incarnatie van Vishnu, maar zelf ook een belangrijke god geworden
Boeddha, de ‘verlichte’, de stichter van het Boeddhisme
Kalki, deze avatar moet nog komen. Hij is de verwachte verlosser en leraar
Garoeda is in de hindoeïstische mythologie een mythisch wezen, half mens, half adelaar. Hij dient als rijdier voor de god Vishnu.
Vishnu heeft zijn bekendheid vooral aan de volgende drie dingen te danken, de eerste waaraan hij zijn bekendheid heeft te danken is dat de verering van Vishnu veel nieuwer was dan die van de god Shiva. De tweede reden is dat Vishnu gemaakt is naar het beeld van de mens en de laatste reden is dat zijn verering gekoppeld werd aan de verering van Krishna.
4.4 Shiva Shiva wordt gezien als de grootste van de drie (zie afbeelding zes). De mensen die Shiva vereren kun je herkennen aan drie strepen op het voorhoofd en soms heeft hij ook een drietand bij zich. De vrouw van Shiva wordt Parvati, Durga of Kali genoemd. Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij is de meest geliefde god samen met Vishnu in het Hindoeïsme.
Shiva heeft ook een rijdier. Op dat dier reist hij van de ene plek naar de andere plek. Zijn rijdier is Nandi de stier.
De god Shiva is een god die in vele gedaanten op de wereld verschijnt en kan verschijnen. Shiva wordt ook wel de vernietiger en de herschepper genoemd. Hij kan verschijnen in welk soort gedaante dan ook. Dat kan zijn van een kind tot een aap.
Shiva is de God die het leven schenkt. Hij staat voor mannelijke kracht. Als hij echter een vrouwelijke vorm aanneemt, dat Shakti heet, kan Shiva tot schepping en vernietiging overgaan. Als Shiva’s vrouwelijke deel een schrikwekkend gestalte aanneemt, dat Durga of Kali heet, worden veel dierenoffers aan haar gewijd, omdat Durga niet alleen voorspoed brengt maar ook schaars voedsel. Als men in deze situatie geen dierenoffers zou brengen zou er vreselijk hongersnood kunnen ontstaan. Een andere vorm van Shiva is de populaire danser. In dit geval heet hij Nataraja. Nataraja heeft veel armen, maakt veel handgebaren en heeft een bepaalde houding met zijn voeten. Shiva danst dan als het ware de hele wereld rond.
5. De andere goden.
Naast de drie belangrijkste en populaire goden, Brahma, Vishnu en Shiva zijn er nog tal van andere soorten goden waarover India beschikt. Veel van deze goden komen voort uit de andere goden, zoals het verhaal van Shiva en Parvati. Uit die gebeurtenis is de god Ganesha ontstaan.
In dit hoofdstuk ga ik over de andere goden vertellen die ook voorkomen in de Indiase godenwereld. Ik ga de volgende goden, Ganesha, Hanuman, Krishna en Devi beschrijven in dit hoofdstuk. Dit zijn ook best belangrijke goden van India. De mensen uit India beden ook naar deze goden.
In de bijlage van dit hoofdstuk kan je een overzicht
vinden van deze andere goden.
5.1 Ganesha Ganesha, ook wel Ganesh of Ganapati Tantra genoemd, is de god met het olifantenhoofd. Hij is de god van de wijsheid en van de kennis. Hij neemt hindernissen van reizigers weg en hij beschermt de reizigers ook. De Hindoestanen bidden tot deze god wanneer ze aan iets nieuws beginnen, zoals een verhuizing of het kiezen van een andere baan. Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati.
Ganesha wordt vaak afgebeeld met een blote, dikke buik en met een huidskleurige huid. Bij de afbeelding van Ganesha vind je vaak een rat aan zijn voeten. Deze rat is meestal klein in vergelijk met de god Ganesha zelf. De rat is zijn vervoersmiddel. Hij reist op de rat van de ene plats naar de andere plaats. Ganesha heeft soms tussen zijn ogen een symbool zitten dat erg veel op een ‘3’ lijkt. Dat symbool zit net boven zijn slurf. Die symbool staat voor Om, Aum. Dat is een klank waaruit het heelal is ontstaan.
Wil je opzoek gaan naar zo’n beeld in India, dan kan je het best in de buurt van wegensplitsingen zoeken. Ze hebben die beelden daar geplaatst om de volgende reden. Het beeld heeft daar als doel om de reizigers te helpen bij de juiste weg kiezen, want hij is tevens de god van de wijsheid en de kennis.
Op afbeelding zeven zie je de god Ganesha. In het ‘Mythische verhalen van de godenwereld’ kan je het verhaal van Ganesha lezen. Daarin lees je hoe hij precies is ontstaan en wat hij heeft meegemaakt.
5.2 Hanuman Hanuman is in de hindoeïstische mythologie een aapgod. Hanuman is de zoon van Vayu, de hindoeïstische god van de Wind, en wordt door Hindoes als ultieme held gezien. Dat wil zeggen dat hij half mens en half aap is. Hij is de koning van alle apen. Deze god is vooral populair in het noorden van het land India.
Deze god staat voor devotie en innerlijke kracht. Hij vertegenwoordigt ook een ideaal, aangezien hij bescheiden maar toch moedig is. Zijn dapperheid, geestelijke discipline en zuiverheid hebben hem uiterst populair gemaakt bij jong en oud in India.
Op afbeelding acht zie je de god Hanuman. In het ‘Mythische verhalen van de godenwereld’ kan je het verhaal van Hanuman lezen. Daarin lees je hoe hij precies is ontstaan en wat hij heeft meegemaakt.
5.3 Krishna Krishna is een belangrijke figuur in het hindoeïsme. Hij wordt ook wel de god van de bhakti genoemd. Bhakti staat voor devotie. Krishna wordt ook wel gezien als de grondlegger van de Yoga. Als je op zoek bent naar afbeeldingen van Krishna, dan kom je hem vaak tegen in zijn jongere jaren. In die afbeeldingen houdt hij ook een magische fluit vast. Krishna herken je ook aan de blauwe huid.
De echtgenote van Krishna in de Mahabharata heet Satyabhama ook wel Mahalakshmii genoemd. In het hindoeïsme associëren ze Krishna als de achtste incarnatie van Vishnu, maar de bevolking in India ziet hem liever als een vrijstaande god. Krishna is een eigen belangrijke god geworden, ondanks hij een incarnatie van Vishnu is.
5.4 Devi Devi, ook wel de moeder van alle godinnen genoemd. Devi is één van de machtigste godin in het hindoeïstische geloof. Ze heeft vele gedaantes waarin ze kan opgaan. Ze is altijd de vrouw van Shiva geweest. Shiva is vaak weg van huis dus daarom kan Devi zijn energie, de Shakti, gebruiken. Daarmee heeft ze dan de wereld gemaakt volgens de andere hindoe-drie-eenheid. Devi heeft twee verschillende persoonlijkheden, namelijk die van welwillendheid en van gewelddadigheid.
In de loop der tijd zijn er veel goden samengesmolten met elkaar tot de ene grote godin, ook wel de great Goddess genoemd. Deze samensmeltingen worden door vele gedaantes aanbeden. Haar zachtaardige eigenschappen worden vertegenwoordigd door ‘ Licht’ (Uma), ‘Moeder van de wereld’ (Jaganmata), ‘de Rechtvaardige’ (Jagadgauri) en ‘Bergbeklimster’ (Parvati). Haar strenge kant is te zien in ‘de Vurige’ (Chandi), ‘de Zwarte’ (Kali) en ‘de Verschrikkelijke’ (Bhairavi).
Met deze kennis van Devi kan je daarom ook wel zeggen dat zij een mengeling is van genot en pijn, lijden en verlichting, leven en de dood.
Eén van haar eerste verschijningen in de hindoeïstische mythologie is die van de reddende figuur. Toen Vishnu en Shiva merkten dat zij het kwaad in de wereld niet konden verslaan, gebruikten zij beiden hun energie om de mooie, krijgshaftige godin Durga te scheppen. Rijdend op een leeuw versloeg zij het duivelse buffelmonster Mahisha in een epische slag en liet zo zien hoe de goddelijke macht over slechtheid triomfeert.
Op afbeelding tien kan je Durga zien. Durga is één van de gedaantes waarin Devi kan veranderen. Durga staat voor kracht en geweld.
Dan heb je ook nog vele andere goden die men in India heeft. Dit waren er vier van de weet ik veel goden die men heeft in dat land. India heeft wel duizenden goden, als het nog geen miljoenen zijn.
6. Christendom en de islam
In India zijn er natuurlijk meer geloven dan alleen het hindoeïstische geloof. Zoals je hebt kunnen lezen in hoofdstuk twee paragraaf vier zijn er meerdere geloven die een rol spelen in India. Twee van die geloven zijn het christendom en de islam.
Elf procent van de Indiase bevolking is islamitisch en twee procent is christelijk. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze geloven met het hindoeïstische geloof en wat zijn de verschillen tussen het christendom en de islam? In paragraaf één en twee van die hoofdstuk ga ik dat uitleggen.
6.1 Verschillen tussen het christendom en de islam Het christendom is een geloof dat gebaseerd is op het leven van Jezus Christus. Het geloof begon ongeveer 2000 jaar geleden in het land dat in Israël heet. Het christendom is een monotheïstisch geloof. Dat wilt zeggen dat de mensen die in het christendom geloven, alleen in één God geloven. Deze God bestaat weer uit drie personen, namelijk God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Deze vormen samen de heilige drie-eenheid. Deze godsdienst bestaat over de hele wereld en is daarom een wereldgodsdienst. Er zijn ruim 1.5 miljard mensen die zich tot dit geloof bekeren.
De christenen hebben als heilig schrift ‘de Bijbel’, waarin het Oude en Nieuwe Testament staan. Hierin staan verhalen waarin de christenen geloven, zoals de geboorte van Jezus, de kruisiging en de wedergeboorte van Jezus.
Op afbeelding elf zie je Jezus. Dat is de man waar veel van de bijbelse verhalen over gaan. In de bijlage van hoofdstuk zes kan je enkele citaten uit de Bijbel lezen.
De islam is een geloof gebaseerd op het leven van de profeet Mohammed. Dit geloof is ongeveer 1400 jaar geleden ontstaan. Dat zou de zoon zijn van de God Allah. De islam is ook een monotheïstisch geloof. Tegenwoordig zijn er ruim 800 miljoen mensen tot één miljard die zich aan het islamitische geloof bekeren.
De islam heeft als heilig schrift ‘de Koran’. Hierin staan de verhalen waarin de moslims geloven. Verhalen over de profeet Mohammed en over Allah natuurlijk.
In de bijlage van dit hoofdstuk kan je enkele
citaten uit de Bijbel en de Koran lezen.
7. Conclusie
Het is al weer zover. Er komt bijna een eind aan dit verslag. Nu zijn we aangekomen bij de conclusie waarin alles even kort en bondig wordt samengevat van wat er allemaal is besproken in het voorgaande deel. Hierin licht ik nog de hoofdvraag en de deelvragen toe. Natuurlijk ook met het onderzochte antwoord.
Het eerste deel waar ik onderzoek heb na gedaan is over de algemene zaken van India. Ik heb onderzocht hoe India aan zijn naam komt en hoe de bevolkingssamenstelling in elkaar zit. India dankt zijn naam aan de Grieken. Deze hebben een naam voor het land aangenomen. In India stroomt ook de rivier de Indus. Daarvan is de naam ook afgeleid. De bevolkingssamenstelling is door middel van een kastenstelsel geregeld. De bevolking is uit de volgende kaste ingedeeld, de kaste van de brahmanen, dat zijn de priesters, als tweede kaste heb je de kshatriya’s, dat zijn de strijders, ten derde heb je de vaysha’s kaste. Daarin zitten de boeren en handlaren. Ten vierde heb je ook nog de kaste van de aura’s, dat zijn de slaven. Dan heb je ook nog een vijfde kaste. Dat is de aller laagste kaste die in India bestaat. Tot deze kaste behoren de uitgestotene of de kastelozen.
Als probleem stelling had ik welke belangrijke geloof er in India is. Daar heb ik ook een antwoord op gezocht. Het belangrijkste geloof wat men in India heeft is het hindoeïsme. Ruim 80% van de bevolking heeft zich tot het hindoeïstische geloof bekeerd. Daarna heb ik de term ‘hindoeïsme’ onderzocht. Uit dat onderzoek zijn weer de volgende deelvragen gekomen. Enkele van deze deelvragen zijn, Wie is Brahma, wie is Vishnu en wie is Shiva? Op deze vragen heb ik ook een antwoord gekregen. Brahma is de schepper van het heelal en tevens de eerste god uit de hindoe-drie-eenheid. Vishnu is de beschermer van het heelal en tevens de tweede god uit de hindoe-drie-eenheid. Shiva is de vernietiger van het heelal. Hij is de derde god uit die eenheid. Dat zijn korte conclusies die ik uit mijn onderzoek heb gekregen.
Daarna heb ik me ook af gevraagd welke andere goden men in India heeft. Ook op deze vraag heb ik een antwoord gekregen. Men heeft duizenden, zowel nog geen miljoenen aan goden. Enkele van deze goden heb ik eruit gepikt en besproken in Mijn verslag. Vier van de miljoenen goden zijn, Ganesha, Krishna, Hanuman en Devi. Ganesha is de olifantengod en tevens ook één van de bekendste goden. Krishna is een hele populaire god uit India en is ook de achtste incarnatie van Vishnu. Krishna wordt als een apart staande god gezien. Hanuman is de aapgod en Devi is de moeder van alle godinnen.
Bij het onderwerp dat ik heb gekozen, moest je ook nog het verschil tussen het christendom en de islam uitzoeken. Dat heb ik natuurlijk ook gedaan. Daaruit is het volgende gekomen, het christendom is ongeveer 2000 jaar gelden ontstaan en de islam is ongeveer ontstaan 1400 jaar geleden. Beide aanbidden één god, maar deze goden zijn wel verschillend. Dan heb je nog het heilige geschrift. Bij de christenen is dat de Bijbel en bij de moslims de Koran. Beide geloven zijn wereldgeloven, maar het christendom heeft meer aanhangers dan dat van de Islam. Het christendom telt zo ruim 1,5 miljard aanhangers, terwijl dat van de islam ongeveer één miljard telt.
Tenslotte kom je bij de hoofdvraag aan. Welke goden men aanbidt in India. Nadat je al de deelvragen hebt beantwoord kan je makkelijk de hoofdvraag beantwoorden, omdat je overal een antwoord hebt gekregen bij het beantwoorden van de deelvragen. Men aanbidt veel goden in India. De drie belangrijkste zijn van de hindoe-drie-eenheid (Brahma, Vishnu en Shiva). Deze zijn het populairste en meest bekend bij de volkeren in India en daaromheen. Daarnaast zijn er nog duizenden andere goden. Enkele van deze goeden zijn, Ganesha, Hanuman, Krishna, Rama, Devi, Parvati en Laksmi.
8. Epiloog
Hoe is mijn onderzoek verlopen? Redelijk soepel, vindt ik. Ik zat niet met veel onbeantwoorde vragen. Het is een leuk onderwerp wat ik gekozen heb en daarom ben ik er ook snel mee klaar. Ik kon alle informatie die ik nodig had gemakkelijk op internet terug vinden en daarna mijn deelvragen met die informatie beantwoorden. Doordat ik mijn deelvragen goed heb kunnen beantwoorden, heb ik ook gemakkelijk een conclusie op mijn hoofdvraag gekregen. Het onderzoek heeft geen vertraging opgelopen. Het is redelijk snel gegaan en ik ben er zeer tevreden over.
Helaas heb ik geen boeken kunnen gebruiken bij het onderzoeken van mijn hoofd- en deelvragen. Ik ben nog naar de bibliotheek geweest, maar daar hadden ze geen enkel boek over de goden van India. Of ze waren uitgeleend of ik heb niet goed gekeken. Wel heb ik de koran en de bijbel gehaald voor de citaten die je in de bijlagen kan terugvinden. Daarom heb ik maar veel gebruik gemaakt van het internet. Ook heb ik nog gebruik gemaakt van de encyclopedie op mijn computer. Daarin stond ook wel veel informatie over India. De goden, zoals Brahma, Vishnu en Shiva kon ik ook in deze encyclopedie terugvinden met de bijhorende informatie die ik nodig had bij het maken van mijn verslag.
Voor de rest heb ik niet veel meer te zeggen. Ik vind dat ik goed heb gewerkt. De instapopdracht op tijd ingeleverd en nu dus ook het verslag zelf ruim van tevoren ingeleverd. Alle onderdelen staan in dit verslag en ik heb me keurig aan de opdracht gehouden.
Ik hoop dat je het een goed verslag vindt. Ik heb goed mijn best op gedaan en er ook veel werk in gestoken.
Bronnenlijst
Boeken,
De koran, M.M. Ali 2005
De bijbel, NGB en NZV 2002
Encyclopedie, Encarta - Encyclopedie - Winkler Prins
Websites,
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brahma_%28hindoe%C3%AFsme%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Brahma
http://en.wikipedia.org/wiki/Vishnu
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hindoe%C3%AFsme
http://nl.wikipedia.org/wiki/Islam
http://nl.wikipedia.org/wiki/Christendom
http://en.wikipedia.org/wiki/Devi
http://en.wikipedia.org/wiki/Hanuman
http://www.pantheon.org/areas/mythology/asia/hindu/hindu_mythology.html
http://www.pantheon.org/articles/v/vishnu.html
http://www.pantheon.org/areas/mythology/asia/hindu/articles.html
http://www.pantheon.org/areas/mythology/asia/hindu/articles.html
http://www.rijksmuseum.nl/aria/aria_encyclopedia/00066275?lang=nl
http://www.rijksmuseum.nl/aria/aria_encyclopedia/00066240?lang=nl
http://www.siamese-dream.com/reference/brahma.html
http://www.siamese-dream.com/reference/ganesha.html
http://www.siamese-dream.com/reference/vishnu.html
http://www.siamese-dream.com/reference/devi.html
http://www.siamese-dream.com/reference/lakshmi.html
http://www.siamese-dream.com/reference/parvati.html
http://www.siamese-dream.com/reference/shiva.html
http://www.beleven.org/verhalen/lijsten/religie.php?godsdienst=Hindoeisme
http://www.beleven.org/verhaal/hanuman
http://www.beleven.org/verhaal/half_leeuw_half_mens
http://www.beleven.org/verhaal/de_heks_holika
http://www.beleven.org/verhaal/ganesha
http://www.kinderenwebhotel.be/godsdienst/hindoeisme.htm
http://www.kinderenwebhotel.be/godsdienst/islam.htm
http://timepiece.shubhkaamna.com/durga.htm
http://timepiece.shubhkaamna.com/krishna.htm
http://home.wanadoo.nl/a.heer/Hindoeisme_intro.htm
http://www.indianet.nl/ks-hindoe.html
http://www.spiridoc.nl/hindoeisme_intro.htm
http://www.vishvarupa.com/
http://www.landenweb.net/india/
http://www.iselinge.nl/Scholenplein/pabolessen/01022cgodsdienst1/pagina05-hindoeisme.htm
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
Heel goed gedaan. Ben zelf veel op de computer met onderzoeken bezig.
Hoe is de mens op aarde ontstaan?= Mana=de eerste mensheid(reincarnatie van Brahma).
6 jaar geleden
Antwoorden