Multiculturele samenleving. Verschil tussen Turkse, Marokkaanse en Nederlandse cultuur.
Wat betekend cultuur eigenlijk? In het woordenboek staat “het geheel van geestelijke verworvenheden van een land, volk enz. Cultuur heeft dus te maken met de gewoontes en de gebruiken van het volk. Het gaat dus om de manier waarop mensen leven. In dit verslag ga ik de Turkse, Marokkaanse en Nederlandse cultuur met elkaar vergelijken. Ik begin met de Turkse cultuur.
Eten: Het Turkse eten blijkt erg lekker te zijn. Dat blijkt wel, want de Turkse keuken staat op de derde plaats van de wereldranglijst. Grotendeels van het Turkse eten bestaat uit lamsvlees. Dit komt doordat de turken van hun geloof geen varkensvlees mogen eten. Ook wordt er in de Turkse veel groenten en fruit gegeten, vandaar ook de vele voedselmarkten in Turkije. In Nederland eet men meestal twee broodmaaltijden per dag, maar in Turkije is dit niet zo. Hier eten ze 2 keer per dag warm. Er wordt ook wel brood gegeten, maar het is geen hoofd maaltijd net zoals bij ons in Nederland. De Turken nemen veel tijd voor het bereiden van hun voedsel en zijn al erg zorgvuldig met het uitzoeken van verse ingrediënten op de markten.
De samenleving: In het gezin hebben de man en de vrouw duidelijk andere taken te vervullen. De vrouw is vaak verantwoordelijk voor de kinderen en het huishouden. Meestal zijn vrouwen erg vastgebonden aan huis en aan de mannen en komen niet veel in openbare gelegenheden. Ze moeten de mannen gehoorzamen. Mannen zijn de baas. De man zorgt voor het werk buitenshuis, hij zorgt ervoor dat er geld verdiend wordt en hij moet zorgen dat zijn gezin het goed heeft. Ook worden de Turkse vrouwen uitgehuwelijkt. De ouders van de vrouw kiezen een man uit waar hun dochter mee moet trouwen, als ze dit niet doet wordt ze afgestoten door de familie. In tegenstelling met Nederland is het hier toch heel anders. Hier is het bijvoorbeeld heel normaal dat de vrouwen ook carrière maken. Ook kunnen we hier zelf onze man uitkiezen waar we mee willen trouwen. In Nederland stellen de vrouwen evenveel voor als de mannen. Ook is in Turkije de familie heel erg belangrijk, je moet er altijd voor elkaar zijn. Daar hoort dus ook bij dat je elkaar regelmatig bezoekt. In de Turkse cultuur is gastvrijheid ook belangrijk. Iedereen is altijd welkom, ook zonder afspraak.
De opvoeding: In de Turkse cultuur wordt het behouden van de eer heel belangrijk gevonden. De eer is de waarde van een persoon in zijn of haar positie in eigen ogen, maar vooral ook in de ogen van de samenleving. Het maakt aanspraak op status, op erkenning daarvan, op respect door de samenleving. Eerverlies lijden wordt als een grote vernedering gezien. Turken vind het heel belangrijk wat anderen over hen zeggen en denken. Ze willen niet voor ‘minder’ of ‘slecht’ worden aangezien. Ook is respect voor en gehoorzaamheid aan oudere mensen heel belangrijk, vooral voor je eigen ouders. In de Turkse cultuur vindt men het belangrijk dat men beleefd is, het is niet de gewoonte om elkaar tegen te spreken. In Nederland is dit denk ik iets minder belangrijk, de status. Toch wordt het hier ook wel normaal gevonden dat je respect hebt voor je ouders en dat je respect heb voor oudere mensen.
De godsdienst: De Islam speelt een hele grote rol in het leven van de Turken. Ze proberen zo goed mogelijk volgens de regels van de Islam te leven, alles daar buiten proberen ze niet te doen. Zo mogen ze niet roken en niet drinken, ook sex voor het huwelijk is ten strengste verboden. Hier in Nederland heeft grotendeels van de bevolking wel een geloof, maar hier wordt door de meeste mensen niet heel erg aan vast gehouden, ook is het in ons geloof niet zo dat je heel veel dingen niet mag doen. Of dat je verplicht vijf keer per dag moet bidden, wat bij de Turken wel zo is.
Kleding: De mensen dragen er kleding die is aangepast aan de godsdienst. De vrouwen hebben veel minder vrijheid dan de mannen, omdat ze voor mannen die geen familie zijn, zich moeten bedekken zodat alleen nog hun ogen en handen nog zichtbaar zijn. Ook mogen zij alleen in besloten ruimtes komen. De mannen mogen ook in de openbare ruimtes komen. Hier in Nederland zijn we daar veel vrijer in hier mogen de vrouwen gekleed zijn zoals ze willen en wordt er nier raar opgekeken van blote armen en benen.
Feesten: In Turkije heeft men veel feesten en de Turken hechten hier erg veel waarde aan. Bijna alle Turkse feesten hebben met hun geloof te maken.
Offerfeest: Het offer of slachtfeest is en feest voor alle Moslims over de hele wereld. Het begint op de tiende dag van de twaalfde maand van het islamitische jaar. Iedere familie, die dit kan betalen, offert een dier. Meestal een schaap, maar soms ook een geit, koe of kameel. Een deel van het geslachte schaap is voor de armen mensen, een deel voor vrienden en een deel voor het gezin zelf. Ook zijn er strenge regels over het slachten van het dier, het mag niet onnodig lijden. Voor dat men met slachten begint wordt er een gebed opgezegd.
Besnijdenis: De besnijdenis is een van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van een moslim jongen. Ze vieren feest, omdat de jongen in kwestie nu een echte man is geworden.
Suikerfeest: Dit is bij de Nederlanders denk ik wel het bekendste Turkse feest. Op de laatste dag van de ramadan als de nieuwe maansikkel te zien is, gaat overal een luid gejuich op. De vastenperiode is afgelopen! Overal wordt het suikerfeest gevierd en de kinderen krijgen snoep. Het is gebruikelijk om te gaan baden en een feestkostuum aan te trekken. Ook is het op deze dag normaal om graven van overleden familieleden te bezoeken.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
Z.
Z.
Ik, Zehra Sen, ben een Turkse moslima uit België. Ik wil even een reactie geven op de tekst van een anonieme schrijver nl.'multiculturele samenleving; verschil tussen Turkse, Marokkaanse en Nederlandse cultuur'. Mijn mening over deze tekst is jammer genoeg niet zeer positief. Eerst en vooral is de manier waarop het geschreven niet echt beleefd en objectief. Ook zijn er diverse fouten over de Turkse cultuur én over de Islam. Daarom zou ik willen vragen deze tekst te verwijderen of te laten corrigeren door hem/haar. Ik dank hem/haar voor de moeite die hij/zij heeft gedaan om deze tekst te schrijven, maar ik zou willen vragen om het dan tenminste juist te doen.
Ik weet niet hoeveel teksten er zijn met verkeerde informatie, maar ik ben toevallig deze tegengekomen en heb erop gereageerd. Ik hoop dat er zo snel mogelijk iets aan gedaan wordt.
Dank bij voorbaat.
13 jaar geleden
Antwoorden