Persberichten
26 april 2013
SCHOLIEREN.COM LANCEERT SPLINTERNIEUWE EINDEXAMENPAGINA
Al het nieuws, ervaringen en de handigste tips voor de eindexamens verzameld op één pagina
Hoera! Hij is eindelijk online. Onze splinternieuwe eindexamenpagina. Op www.scholieren.com/eindexamens vinden middelbare scholieren het laatste nieuws en de allerbeste tips en tools om hun eindexamens in mei met glans te doorstaan.
Vóór de examens
“Al maanden van tevoren vertellen docenten hun leerlingen precies wat ze moeten weten voor de eindexamens. De examenstof wordt uitgebreid behandeld. Weten wát je moet leren is één ding, maar hóe doe je dat? De gouden tips daarvoor vind je op onze eindexamenpagina,” aldus projectmanager Roos Smetsers.
Zo helpen docenten van Stichting Studiebegeleiding in Leiden scholieren door per vak tips te geven voor het leren en maken van hun examens. Een docent scheikunde adviseert bijvoorbeeld: “Loop elk geschreven examenantwoord nog even na aan de hand van het ALLES-ezelsbruggetje. ALLES staat voor Antwoord: heb ik echt antwoord gegeven op de vraag? Logisch: is mijn antwoord logisch? Leesbaar, Eenheid en Significantie.” Ook onze eigen blogredactie, een team van ambitieuze middelbare scholieren met journalistiek talent, gaat op zoek naar tips tegen examenstress, de exacte slagingseisen en de mogelijkheden om een klacht in te dienen als een examen te lastig blijkt.
Last-minute examenhulp krijgen scholieren van examendocenten tijdens de examenchats: scholieren stellen tijdens een chatsessie hun laatste vragen aan bovenbouwleraren van alle belangrijke vakken. Op het examenforum helpen scholieren elkaar last-second met grote en minder grote examenproblemen en kunnen ze stoom afblazen. En voordat de kandidaten naar school fietsen, checken ze bij ons nog gauw even hun examenrooster.
Tijdens de examens
Projectmanager Roos Smetsers: “Dan breken de twaalf dagen van de waarheid aan. Waar scholen en docenten tijdens de eindexamens alleen nog een rol op de achtergrond vervullen, treedt onze eindexamenpagina juist nog meer op de voorgrond.” Na afloop van elke toets is onze eindexamenpagina de ‘place to be’ voor kandidaten om op de hoogte te blijven. Elke dag publiceren we direct na elk examen alle antwoorden, kunnen scholieren alvast hun voorlopige cijfer berekenen en lezen ze alle tweets over de eindexamens.
Ook brengt Scholieren.com het laatste examennieuws. Hoofdredactrice Kim Einder: “Onze 12 examenbloggers ploeteren zelf dagelijks in de gymzaal en delen na elk examen hun ervaringen op Scholieren.com. Daarnaast hebben we de hulp ingeschakeld van 50 examencorrespondenten: deze kandidaten uit het hele land zijn de ogen en oren van Scholieren.com en stellen ons dagelijks op de hoogte van de laatste examenontwikkelingen. Bovendien onderhouden we nauw contact met scholierenvakbond LAKS en het College van Examens. Gezamenlijk levert dat een productie van minimaal 8 examenblogs per dag op: nieuws dat letterlijk vers uit de examenzaal komt.” Nog een laatste tipje van de sluier: dit jaar werken we ook samen de grootste nieuwssite van het land, NU.nl. Een groot deel van onze blogs over de eindexamens zal ook op NU.nl verschijnen.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie over de Eindexamenpagina van Scholieren.com kunt u nu al contact opnemen met projectmanager Roos Smetsers (roos@scholieren.com of 030-2721378). Tijdens de eindexamens kunt u voor het laatste nieuws contact opnemen met onze hoofdredactrice Kim Einder (kim@scholieren.com of 030-2721378).
28 maart 2013
POLITIEKE WEEK OP SCHOLIEREN.COM VAN 2 T/M 5 APRIL 2013
Scholieren chatten dagelijks met onderwijspolitici
Waarom krijg ik les van een onbevoegde docent? Werd u zelf wel eens gepest op school? Moet ik straks duizenden euro’s lenen voor mijn studie? Tijdens de Politieke Week op Scholieren.com kunnen scholieren politici het hemd van het lijf vragen. Van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 april organiseert Scholieren.com samen met scholierenvakbond LAKS elke dag chatsessies met verschillende politici die zich hebben gespecialiseerd in onderwijs. Ook Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap doet mee.
Er gebeurt veel in onderwijsland. Van discussie over de kwaliteit van leraren tot plannen om pesten op het schoolplein uit te bannen. Scholieren.com en het LAKS houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en informeren scholieren hierover. Nu is het wel eens tijd om de scholieren zelf een stem te geven en live in contact te brengen met de politieke leiders op het gebied van onderwijs. In de chatsessies van ongeveer één uur kunnen scholieren direct hun vragen stellen, ideeën pitchen en frustraties uiten.
WELKE POLITICI DOEN MEE?
Tweede Kamerleden van verschillende politieke partijen hebben enthousiast toegezegd om scholieren te woord te staan. Het tijdschema van de chatsessies ziet er als volgt uit:
Dinsdag 2 april: 16:00-17:00u Tanja Jadnanansing (PvdA)
Dinsdag 2 april: 17:00-18:00u Manja Smits (SP)
Woensdag 3 april: 17:00-17:45u Sander Dekker (VVD, Staatssecretaris OCW)
Donderdag 4 april: 17:00-18:00u Michel Rog (CDA)
Vrijdag 5 april: 16:00-17:00u Karin Straus (VVD)
Vrijdag 5 april: 17:00-18:00u Paul van Meenen (D66)
MEER WETEN?
Hier leest u meer over de politici die mee doen. Volgende week kunt u deelnemen aan de chats door in te loggen op www.scholieren.com/chat.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie over de Politieke Week op Scholieren.com kunt u contact opnemen met projectmanager Roos Smetsers (roos@scholieren.com of 06-29257809)
19 september 2012
Scholieren.com biedt nu ook inspiratie en interactieve tools
2 miljoen unieke bezoekers komen nog vaker langs
De huiswerksite Scholieren.com, met maandelijks 2 miljoen unieke bezoekers, is totaal vernieuwd. Het gaat om de grootste metamorfose sinds de oprichting in 1998. Scholieren.com wordt meer dan een bron van informatie, een bron van inspiratie voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.
Scholieren.com is een begrip onder Nederlandse en Vlaamse scholieren, met een naamsbekendheid van respectievelijk 85% en 78%. Zodra scholieren op zoek gaan naar info voor hun huiswerk, weten ze de site te vinden.
“Scholieren.com blijft er puur voor en door de Nederlandstalige middelbare scholier die bezig is met z’n huiswerk. De ambitie zit niet in het vergroten van het unieke bereik, we willen scholieren redenen geven om vaker langs te komen,” legt uitgever Simon Steenhuis uit.
“Onze nieuwe site bevat daartoe verschillende handige nieuwe functies, is visueler en overzichtelijker, maar belangrijkst: het biedt een sterk fundament om de komende jaren op voort te bouwen. Niet alleen de structuur en lay-out aan de frontend, maar ook de achterliggende database en het cms hebben we van de grond af opnieuw opgebouwd.”
Jeroen Berkhemer, product manager third party netwerk Sanoma Media: “Scholieren.com is een unieke website uit onze portfolio met zo’n 2 miljoen unieke bezoekers in de leeftijdscategorie 12 tot 19 jaar. Ik ben erg blij met deze ontwikkeling; de bezoekers kunnen nu nog makkelijker door de site navigeren. Bovendien biedt de nieuwe site nog meer en subtielere advertentie posities.”
Een greep uit de mogelijkheden
- Een inzichtelijker structuur: ieder vak, populair huiswerkonderwerp of historisch figuur heeft z’n eigen pagina, waarop alle info inzichtelijk wordt weergegeven. Je wilt een profielwerkstuk schrijven voor natuurkunde, maar weet nog niet waarover? Laat je inspireren!
- Een Belgische editie: onze bezoekers uit België zien in één oogopslag de meest populaire content onder Vlaamse scholieren. Geen Carry Slee, maar Dirk Bracke. Geen Jan Terlouw, maar Dimitri Verhulst.
- Makkelijk delen: handige samenvatting, interessant verslag gevonden? Deel het op Twitter of Facebook.
- Leerzame en inspirerende blogs: onze redactie van getalenteerde scholieren schrijft dagelijks inspirerende en leerzame blogs. O.a. Snelcursussen: mondeling, spreekbeurt, lay-out, recensie.
Er is ruim een jaar aan het project gewerkt: niet alleen de voorkant, maar ook de database en het beheersysteem zijn van de grond af aan opnieuw opgebouwd. Het design en de informatie architectuur zijn ontwikkeld in samenwerking met het Amsterdamse interactief ontwerpbureau Grrr en Diane Peters. Het bouwwerk hebben we in eigen beheer gedaan.
Voor de Belgische markt wordt samengewerkt met BeWeb, de Belgische marktleider in internetreclame.
Het 3rd Party Netwerk van Sanoma Media
Sinds eind 2011 bouwt Sanoma Media aan haar 3rd Party Netwerk; het exploiteren van websites die niet in eigendom zijn van Sanoma Media. Op de 3rd party websites verzorgt Sanoma Media de verkoop van premium advertentie formaten (waaronder Rich Media, Video en Mobiel) en de Remnant advertentie ruimte.
Het 3rd Party Netwerk bestaat alleen uit kwalitatieve content websites met een groot additioneel bereik. Als eerste website is KPN Vandaag gecontracteerd, daarna SBS, BE VIACOM, Scholieren.com en nu Dailymotion.
Het bekijken van een video via internet, mobiel of tablet neemt steeds meer toe in populariteit. Sanoma met al haar titels, online initiatieven en third party websites heeft per maand circa 18 miljoen video impressies ter beschikking, die door adverteerders ingekocht kunnen worden. Sanoma staat momenteel in de top 4 qua bereik met haar videoplatform, waarmee Sanoma Media inmiddels een serieuze speler is geworden op video gebied.
Noot voor de redactie
Voor vragen kunt u terecht bij Simon Steenhuis (uitgever, simon@scholieren.com) of Jon Geerars (directeur, jon@scholieren.com) op telefoonnummer 030 2721 378. Meer informatie: http://www.scholieren.com/blog/2504/
30 juli 2012
Het diner stoot door naar top 3 populairste scholierenboeken
(zie onder voor persbericht over eerste Vlaamse editie)
Herman Kochs Het diner heeft een top 3-positie bemachtigd in de Scholieren.com Ranglijst, de lijst met populairste boeken op de middelbare school. Jan Wolkers’ Turks fruit dreigt uit de scholierencanon te vallen en Remco Campert maakt met Het leven is vurrukkulluk een opvallende comeback.
Huiswerksite Scholieren.com publiceert sinds 2009 de Scholieren.com Ranglijst, waarmee jaarlijks inzicht wordt gegeven in de leestrends onder middelbare scholieren.
De Scholieren.com Ranglijst |
|||
Nr. |
Titel, auteur |
Jaar van uitgave |
Downloads* |
1 |
Het gouden ei, Tim Krabbé |
1984 |
264.574 |
2 |
De aanslag, Harry Mulisch |
1982 |
224.938 |
3 |
Het diner, Herman Koch |
2009 |
208.927 |
4 |
Oorlogswinter, Jan Terlouw |
1972 |
152.123 |
5 |
Het leven is vurrukkulluk, Remco Campert |
1961 |
150.070 |
6 |
Sonny Boy, Annejet van der Zijl |
2004 |
143.472 |
7 |
Komt een vrouw bij de dokter, Kluun |
2003 |
140.463 |
8 |
De passievrucht, Karel Glastra van Loon |
1999 |
133.916 |
9 |
Turks fruit, Jan Wolkers |
1969 |
124.563 |
10 |
Afblijven, Carry Slee |
1998 |
124.369 |
* Aantal downloads: hoe vaak er een boekverslag van één van deze titels is gedownload tussen 1 juli 2011 en 30 juni 2012. |
Trends
Een andere opvallende stijger is Annejet van der Zijl. Haar Sonny Boy verscheen pas vier jaar na publicatie in de top 100, maar is daarna -mede door de verfilming- gestaag doorgeklommen naar de top 10. Met de verfilming van Het diner op komst, lukt het Koch wellicht de traditionele top 2 van de troon te stoten. De indrukwekkende stijging van Campert (vorig jaar nog plek 72) is te verklaren door de verkiezing tot het ‘Nederland Leest’-boek van 2011, waarbij alle 4-havo en 4-vwo-scholieren een exemplaar ontvangen. Veel docenten lezen het boek klassikaal.
Komt een vrouw bij de dokter heeft flink aan populariteit moeten inboeten en lijkt volgend jaar uit de top 10 te vallen. De passievrucht en Turks fruit staan al veel langer in de top 10, maar lijken hetzelfde lot beschoren als scholierenklassiekers Het bittere kruid (15) en De kleine blonde dood (24).
Classics
Neerlandici kunnen hun hart ophalen: Max Havelaar (27), Over de vos Reinaert (28), Warenar (54), De klucht van de koe (69), Mariken van Nieumeghen (84) en Gijsbrecht van Amstel (100) hebben allen hun plek in de top 100.
Vlaanderen
Dit jaar verschijnt voor het eerst de Vlaamse editie van de Ranglijst: Dimitri Verhulst weet bij de zuiderburen met De helaasheid der dingen de eerste plek te bemachtigen. Hij houdt De aanslag van Mulisch en Het gouden ei van Tim Krabbé direct achter zich. Ook onder Vlaamse scholieren scoort Het diner een top 10-positie (9). Opvallend genoeg scoort Siegfried van Harry Mulisch in Vlaanderen (positie 10) beter dan in Nederland (positie 40).
Scholieren.com
Scholieren.com helpt scholieren om samen betere resultaten te halen en slimmere keuzes te maken voor de toekomst. Met kennis, actualiteit, tips en meningen. Op een inspirerende, eerlijke en toegankelijke manier. De site bestaat sinds 1998 en is uitgegroeid tot een begrip onder Nederlandse én Vlaamse scholieren, met twee miljoen unieke bezoekers per maand en een naamsbekendheid van 85% onder Nederlandse scholieren.
Noot aan de redactie
Voor vragen kunt u terecht bij Simon Steenhuis (hoofdredacteur, simon@scholieren.com) of Jon Geerars (eigenaar, jon@scholieren.com) op telefoonnummer 030 2721 378. Uitgebreider cijfermateriaal is te vinden op: http://www.scholieren.com/ranglijst
30 juli 2012
De helaasheid der dingen populairste boek op Vlaamse scholen
De helaasheid der dingen is het populairste boek onder Vlaamse scholieren. Dat blijkt uit de eerste Vlaamse editie van de Scholieren.com Ranglijst. Dimitri Verhulst houdt de Nederlanders Harry Mulisch en Tim Krabbé van de eerste plaats.
Vijf van de titels in de Ranglijst zijn geschreven door een Vlaming: behalve Verhulst zien Marita de Sterck, Dirk Bracke (2x) en Nic Balthazar zichzelf terug in de lijst. Ook Mulisch haalt twee keer de lijst, met De aanslag én Siegfried.
Huiswerksite Scholieren.com ontvangt maandelijks 300.000 unieke bezoekers uit België en heeft een naamsbekendheid van 78% onder Vlaamse scholieren uit het secundair onderwijs. De Scholieren.com Ranglijst toont welke boeken scholieren het liefst voor school lezen.
Sinds 2009 wordt de Scholieren.com Ranglijst gepubliceerd, de lijst met meest gedownloade boekverslagen. Dit jaar wordt voor het eerst de Vlaamse editie uitgegeven.
De Scholieren.com Ranglijst – de eerste Vlaamse editie
Nr. |
Titel, auteur |
Jaar van uitgave |
Downloads* |
1 |
De helaasheid der dingen, Dimitri Verhulst |
2006 |
10235 |
2 |
De aanslag, Harry Mulisch |
1982 |
5934 |
3 |
Het gouden ei, Tim Krabbé |
1984 |
5218 |
4 |
Wild vlees, Marita de Sterck |
2000 |
4526 |
5 |
Het engelenhuis, Dirk Bracke |
2003 |
4045 |
6 |
Ontvoerd, Helen Vreeswijk |
2009 |
3600 |
7 |
Niets was allles wat hij zei, Nic Balthazar |
2002 |
3531 |
8 |
Black, Dirk Bracke |
2006 |
3485 |
9 |
Het diner, Herman Koch |
2009 |
3248 |
10 |
Siegfried, Harry Mulisch |
2001 |
3233 |
* Aantal downloads: hoe vaak er een boekverslag van één van deze titels is gedownload vanaf een Belgisch IP-adres. De meetperiode liep van april tot en met juni 2012. |
Verfilmingen
Opvallend genoeg zijn vijf van de tien boeken verfilmd. De helaasheid der dingen (2009), Het engelenhuis (als ‘Bo’ in 2010) en Niets was alles wat hij zei (als ‘Ben X’ in 2007) recentelijk nog, maar ook De aanslag en Het gouden ei zijn verfilmd.
De boeken zijn vaak niet alleen verfilmd, maar over het algemeen ook erg dun. De boeken van Balthazar en Krabbé bevatten minder dan honderd pagina’s en het gemiddelde ligt rond de tweehonderd.
Nederland
In de Nederlandse Ranglijst is Verhulst ook de best scorende Vlaamse auteur, maar daar vinden we hem pas terug op positie 21. Het gouden ei is al jaren het best gelezen boek en vormt met De aanslag en Het diner de top 3 van Nederlandse scholieren dit jaar. De hoge positie van de Nederlandse auteur Helen Vreeswijk in de Vlaamse Ranglijst is opvallend. In Nederland reikt zij niet verder dan positie 55.
Mulischs Siegfried doet het in Vlaanderen beter dan in Nederland, waar het blijft steken op 40. De Nederlandse scholieren lezen behalve De aanslag van Mulisch liever Twee vrouwen. Ook het actieboek van ‘Nederland Leest’ – waarbij duizenden scholieren een gratis roman ontvangen, scoort traditioneel goed. Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert bracht het hierdoor tot de 5e positie in 2012.
Scholieren.com
Scholieren.com helpt scholieren om samen betere resultaten te halen en slimmere keuzes te maken voor de toekomst. Met kennis, actualiteit, tips en meningen. Op een inspirerende, eerlijke en toegankelijke manier. Scholieren.com bestaat sinds 1998 en is uitgegroeid tot een begrip onder
Nederlandse én Vlaamse middelbare scholieren, met maandelijks twee miljoen unieke bezoekers, waarvan 300.000 uit België.
Noot aan de redactie
Voor vragen kunt u terecht bij Simon Steenhuis (hoofdredacteur, simon@scholieren.com) of Jon Geerars (eigenaar, jon@scholieren.com) op telefoonnummer +31 (0) 30 2721 378. Uitgebreider cijfermateriaal is te vinden op: http://www.scholieren.com/ranglijst
14 juni 2012
7Days en Scholieren.com gaan samenwerken
Nieuws waar je wijzer van wordt. De redacties van jongerenweekkrant 7Days en de bloggers van Scholieren.com bundelen de krachten.
Scholieren.com steunt en vermaakt middelbare scholieren, 7Days brengt het belangrijkste nieuws voor jongeren via krant en site (www.sevendays.nl). Hoewel de benadering anders is, hebben we exact dezelfde doelgroep. En dezelfde ambitie: jongeren verder helpen.
Rond de eindexamens werkten we voor het eerst samen: iedere week stond er een examencolumn in 7Days, geschreven door een van de bloggers van scholieren.com. Het regende positieve reacties. En dus gaan we binnenkort op die voet verder: de beste blogs van scholieren.com verschijnen in 7Days en/of op sevendays.nl. En een selectie van het onderwijsnieuws uit 7Days kun je vanaf nu elke week ook op scholieren.com lezen. Bovendien gaan we deze zomer samen op zoek naar hét nieuwe schrijftalent… De 7Days/Scholieren.com Columnistenwedstrijd gaat binnenkort van start, dus houd de sites en krant in de gaten.
En er is meer. De ene ‘verontrustende jongerenhype’ is nog niet voorbij of experts buigen zich alweer over de volgende. Maar is het wel zo ernstig als veel media doen geloven? Waar het een trend lijkt om steeds harder en ongenuanceerder te schreeuwen, geloven Scholieren.com en 7Days in: eerst luisteren en kijken naar wat er nou echt aan de hand is. Je ziet een stuk meer als je je ogen openhoudt en niet alles slikt voor zoete koek. Daarom vind je binnenkort bij ons de gezamenlijke nieuwe rubriek: Wat nou hype?
Wat wij ontdekken gaan we met jongeren delen, in de hoop dat we er allemaal wijzer van worden.
7Days verschijnt elke vrijdag in een oplage van 30.000 exemplaren. Naast het belangrijkste nieuws vind je wekelijks recensies van de nieuwste games, boeken en films, interviews met nationale en internationale artiesten, shownieuws, een pagina vol strips. Op www.sevendays.nl vind je nog veel meer nieuws en achtergrond.
Scholieren.com helpt scholieren om samen betere resultaten te halen en slimmere keuzes te maken voor de toekomst. Met kennis, actualiteit, tips en meningen. Op een inspirerende, eerlijke en toegankelijke manier. Scholieren.com heeft een maandelijks uniek bereik van 2 miljoen bezoekers, op de voorpagina bloggen 12 talenten onder professionele begeleiding.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Simon Steenhuis, hoofdredacteur van Scholieren.com simon@scholieren.com, 030 2721378 of Lotte Stegeman, hoofdredacteur van 7Days lotte.stegeman@sevendays.nl, 020 3445146.
Hoe mediawijs zijn scholieren?
SLECHTS 1 OP DE 10 SCHOLIEREN VERTROUWT JOURNALIST ALTIJD
Het NOS Journaal is onder middelbare scholieren het meest bekende nieuwsmedium. De online nieuwsgigant Nu.nl haalt met 78% slechts plaats 11. Dat blijkt uit het Mediaonderzoek van huiswerksite Scholieren.com en marktonderzoeksbureau Markteffect onder 1000 scholieren. Scholieren blijken kritisch nieuwsconsument en docenten spelen een grote rol bij hun mediaopvoeding.
Mediawijs
Slechts 9% van de scholieren is het eens met de stelling ‘een journalist vertelt altijd de waarheid.’ Uit het onderzoek blijkt dat scholieren van nu, opgroeiend in een gemedialiseerde wereld, behoorlijk mediawijs zijn. Ruim de helft (53%) houdt de reputatie van het medium in het achterhoofd bij het verwerken van het nieuws en 54% checkt verkregen informatie soms elders om te kijken of het klopt.
Bijna driekwart (74%) van de jongeren geeft aan wel eens tegenstrijdige informatie tegen te komen in verschillende nieuwsmedia. Scholieren krijgen hun mediaopvoeding eerder van hun docent (54%), dan van hun ouders (48%).
Naamsbekendheid
Het instituut NOS Journaal (incl. NOS op 3) geniet nog altijd de grootste naamsbekendheid (90%). Op de voet gevolgd door het Jeugdjournaal en de Telegraaf (beiden 88%). De Volkskrant is de hoogst geklasseerde traditionele kwaliteitskrant en het RTL Nieuws completeert de top 5 (85%).
Ook Hart van Nederland, Sp!ts, Metro, het Algemeen Dagblad en Trouw zijn bij scholieren bekender dan Nu.nl.
Hoewel je als het om online nieuws gaat niet meer om Nu.nl heen lijkt te kunnen, valt de site met 78% net buiten de top 10.
Betrouwbaarheid
Maar geloven de lezers, luisteraars en kijkers van deze nieuwsmedia ook alles dat er gepubliceerd wordt? Nee. Sp!ts en Metro worden veel gelezen, maar minder dan de helft van die lezers vertrouwt de berichtgeving. Slechts 1 op de 4 PowNews-kijkers noemt het nieuwsmagazine betrouwbaar. “Ik vind het soms wel grappig om naar te kijken, maar zou het geen ‘nieuws’programma willen noemen.”
Het Reformatorisch Dagblad is de krant die onder haar eigen lezers het meest betrouwbaar wordt genoemd: “Het is christelijk, dus ik neem aan dat die niet liegt,” schrijft een scholier. NRC Handelsblad en nrc.next scoren hier ook hoog. “Er wordt op school altijd gezegd dat deze krant een ‘kwaliteitsmedium’ is. Ik heb hierdoor aangenomen dat deze krant erg betrouwbaar is.”
Veel Telegraaflezende scholieren wantrouwen de berichtgeving: 23% van de scholieren noemt de krant onbetrouwbaar. De Telegraaf blijft met die score nog net boven de gratis dagbladen.
Hart van Nederland
Het NOS Journaal en Nieuwsuur zijn volgens scholieren de meest betrouwbare tv-programma’s. Op PowNews na scoren Editie NL (72% betrouwbaar) en Hart van Nederland (53%) het laagst op de betrouwbaarheidsindex.
Over Hart van Nederland zegt één kijker: “Soms voelt het alsof ze overal een hype van maken. Ze kondigen dingen heel groot aan, terwijl iets heel kleins blijkt. Hoever is dan de stap naar een leugen?”
3FM Nieuwsbulletin
Scholieren lijken voor hun nieuws weinig naar de radio te luisteren, nieuws op de radio scoort laag op de naamsbekendheidsindex. Nog 68% van de scholieren kent het nieuws op Radio 538, maar dat zakt af tot het bulletin op Radio 2 en BNR Nieuwsradio met slechts 19%. Het vertrouwen van luisteraars in het nieuwsbulletin op 3FM scoort opvallend lager dan de bulletins op Radio 1 en Radio 2. Hoewel alledrie van de NOS, worden Radio 1 en 2 door 45% en 35% als ‘heel betrouwbaar’ genoemd. Het 3FM-nieuws is volgens slechts 23% heel betrouwbaar.
Overigens scoren de radiozenders van de Publieke Omroep allemaal hoog, in vergelijking met commerciële zenders. De link met de NOS wordt door respondenten vaak genoemd. Een bulletin op Q-Music wordt minder vertrouwd. “Luisteraars van Q-Music luisteren het liefst niet naar nieuws maar naar muziek. Het nieuws wordt daardoor veel te kort verteld, waardoor essentiële feiten wegvallen,” aldus een scholier.
Het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Scholieren.com. De 1000 respondenten van het vmbo, havo en vwo werden geworven uit het jongerenpanel van Markteffect en via een oproep op huiswerksite Scholieren.com. Scholieren.com is een begrip onder Nederlandse en Vlaamse scholieren, met maandelijks 2 miljoen unieke bezoekers.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Simon Steenhuis (hoofdredacteur, simon@scholieren.com) is te bereiken: (+31) 030 27 21 378 / http://www.twitter.com/scholieren.
Verstuurd door het CPNB:
Boeken nog steeds populair bij scholieren
‘De leukste boeken mag ik niet voor school lezen’
Amsterdam, 19 december 2011
Onder scholieren lezen meisjes (87%) aanzienlijk meer boeken dan jongens (57%). Deze boeken vinden zij voornamelijk in de openbare bibliotheek (40%) gevolgd door ‘uit de kast thuis’ (24%). 7,6% koopt wel eens een boek met geld van de ouders, 14% doet dat met eigen geld en 11% krijgt wel eens boek cadeau. Dit blijkt uit een door Scholieren.com uitgevoerd onderzoek onder 700 Nederlandse middelbare scholieren van de bovenbouw. Scholieren.com is de grootste site voor en door Nederlandse en Vlaamse middelbare scholieren en werkt onder meer samen met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Bijna de helft van de scholieren (44%) vindt het jammer dat ze de leukste boeken niet voor school mogen lezen en 34 % van de scholieren vindt het jammer dat er weinig nieuwe boeken op de literatuurlijst staan. Nog steeds is het zo dat meisjes gemiddeld meer voor hun plezier lezen dan jongens en dat het aantal gelezen boeken het hoogst ligt op het vwo, gevolgd door havo en vmbo.
De populairste boeken, buiten de leeslijst om, zijn de reeks van Stephenie Meyer (Twilight, Breaking Dawn, New Moon en Eclipse), de Harry Potter boeken en het onlangs verfilmde Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay. De lijst wordt gedomineerd door de leesvoorkeur van meisjes. Onder de jongens is John Flanagan met zijn De Grijze Jager-serie favoriet. Ook J.K. Rowling en Dan Brown scoren hoog bij jongens.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie neem s.v.p. contact op met de CPNB, persvoorlichter Peter Rosendaal, 020 - 626 49 7 1 / 06 19 598 805 / p.rosendaal@cpnb.nl.
24 november 2011
LAKS en Scholieren.com organiseren online debat over sociale media
In de Week van de Mediawijsheid starten LAKS en Scholieren.com een online debat over sociale media in het onderwijs. Zes op de tien scholieren vindt dat er regels moeten komen over wat docenten wel en niet via sociale media mogen zeggen tegen hun leerlingen. Daarnaast zijn de meeste scholen zijn nog altijd niet thuis op Twitter, Hyves en Facebook.
Doel van het debat? Een door scholieren geschreven richtlijn sociale media voor middelbare scholen.
Deelnemers? Danny Mekić (ICT-deskundige, jonge ondernemer), Remco Pijpers (directeur stichting Mijn Kind Online), Lisette van Vliet (redacteur EenVandaag jongerenpanel), Chanine Drijver (voorzitter LAKS) en enkele honderden scholieren en studenten. Stichting Discussiëren Kun Je Leren volgt het debat en wijst de winnende debaters aan.
LAKS en Scholieren.com begrijpen de zorgen van scholen als het gaat om sociale media, maar zien ook de fantastische mogelijkheden hiervan voor het onderwijs.
Ruim één op de vier scholieren heeft via sociale media contact met docenten, blijkt uit recent onderzoek onder 1600 scholieren door EenVandaag en Scholieren.com. Verschillende dreigtweets en als grap bedoelde bommeldingen haalden dit jaar de media. Ook gebruiken veel scholieren en masse Twitter om even lekker hun frustraties bot te vieren, over bijvoorbeeld hun leraar.
Zowel de informatielijn van het LAKS, als het forum van Scholieren.com ontvangen steeds vaker vragen over hoe om te gaan met sociale media.
“Bij ons op school is er veel commotie over de nieuwe rectrix die allemaal nieuwe, strengere regels bedenkt. Nu is ze vandaag een aantal klassen binnengestormd om (specifieke) leerlingen te vertellen dat ze niet meer over de school mogen twitteren. De schoolleiding checkt dus gewoon onze tweets. Mag dat zomaar?” schrijft een lid op het Scholieren.com forum.
Chanine Drijver, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren vindt dat scholieren met een publieke twitteraccount het verkeerde platform kiezen om hun kwetsende opmerkingen te ventileren. “Als jij in normale taal zegt wat jij vindt van jouw school, dan mag dat. Het is je goed recht om een eigen mening te hebben over jouw school en je onderwijs.”
“Maar de school moet niet bang zijn voor sociale media,” vervolgt Drijver. “Ze kunnen kritiek van scholieren juist op een positieve manier inzetten: het is gratis advies van de leerlingen onderwijsgebruikers. Zie het als user feedback. De school zou in gesprek moeten gaan met leerlingen over het gebruik van sociale media en eventueel samen regels opstellen.”
Om dat proces aan te moedigen is er vanaf nu tot 7 december een online debat op het forum van Scholieren.com. De hoofdredacteur van Scholieren.com, Simon Steenhuis: “Omdat Scholieren.com zo druk bezocht wordt, zijn we in de positie om zo’n debat op gang te brengen. Dat doen we graag.”
“We merken aan alles dat het onderwerp speelt, ook scholen benaderen ons voor advies,” aldus Steenhuis. “De nadruk in het debat ligt nu op de problemen die sociale media creëren, ik zie het als een uitdaging om in het debat ook aandacht te geven aan de fantastische nieuwe mogelijkheden die het biedt.”
Er worden bijdragen van enkele honderden scholieren en studenten verwacht de komende twee weken. Op basis van de input zal het LAKS een richtlijn sociale media voor scholen schrijven, die wordt in januari aangeboden aan de minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt.
Note aan de redactie
Voor vragen / info kun je contact opnemen met Alderik Oosthoek (bestuurslid LAKS, 06 4260 4487) en Simon Steenhuis (hoofdredacteur Scholieren.com, 030 2721378).
29 oktober 2011
Eerste Jonge Dichter des Vaderlands publiceert op Scholieren.com
Zodra de eerste Jonge Dichter des Vaderlands is benoemd, heeft hij/zij ook direct een podium: de gedichten worden exclusief gepubliceerd op Scholieren.com, de grootste website voor middelbare scholieren.
Het Poëziepaleis heeft Scholieren.com als partner betrokken bij de verkiezing. Het Poëziepaleis organiseert poëzie-activiteiten voor kinderen en jongeren o.a. de dichtwedstrijden Kinderen en Poëzie en Doe Maar Dicht Maar. Met de verkiezing van de Jonge Dichter des Vaderlands wil het Poëziepaleis een impuls geven aan jongerenpoëzie en de ontwikkeling van jong dichttalent.
Simon Steenhuis, hoofdredacteur van Scholieren.com, is enthousiast over de samenwerking: “Ik vind het een te gek initiatief en een mooie kunstvorm. Uit een poll op onze site blijkt dat bijna de helft van de scholieren wel eens gedicht schrijft, en ons poëzieforum Dansen op Papier is ook al jaren drukbezocht.”
“De verkiezing is ook meer dan zomaar een eretitel: kandidaten worden opgeleid met masterclasses, er is een topjury bij elkaar gebracht, de Jonge Dichter des Vaderlands wordt voor twee jaar benoemd, de winnaar wordt op tour gestuurd langs allerlei festivals en professioneel begeleid. Wij maken straks graag ruimte voor de gedichten van de winnaar.”
Scholieren.com bestaat al ruim dertien jaar en is een begrip onder Nederlandse en Vlaamse middelbare scholieren, met maandelijks twee miljoen unieke bezoekers. Aan de voorpagina van Scholieren.com wordt een smoel gegeven door twaalf getalenteerde bloggers, allen nog scholier, die professioneel begeleid en betaald worden.
“Het is natuurlijk gaaf om straks een van de grootste Nederlandse dichttalenten bij de groep te hebben,” vervolgt Steenhuis. De Jonge Dichter des Vaderlands zal in 2012 en 2013 minimaal acht gedichten schrijven. “Maar als de winnaar daar zelf enthousiast over is, kan hij misschien wel een actievere rol op de redactie gaan spelen.”
Tot 31 oktober as. kan poëzietalent tussen de 16 en 18 jaar zich aanmelden door vier gedichten in te sturen via www.jongedichterdesvaderlands.nl. Van de verkiezing wordt de komende maanden uitgebreid verslag gedaan op Scholieren.com.
26 juli 2011
Ontlezing in Nederland..? Wat lezen scholieren eigenlijk nog wél?
'NEDERLAND LEEST' SCOORT ONDER SCHOLIEREN
De landelijke actie Nederland Leest is een groot succes. Dat blijkt uit de Scholieren.com Ranglijst: de boeken die tegenwoordig op middelbare scholen van hand tot hand gaan. Dit jaar verscheen uit het niets Nederland Leest-boek De grote zaal van Jacoba van Velde hoog in de Ranglijst. Boekverfilmingen stuwen Tirza, Sonny Boy en De Eetclub naar de top. En Zomerhuis met zwembad wint de strijd ruimschoots van Haantjes.
Nederland Leest De grote zaal
Het CPNB verraste door met de landelijke actie Nederland Leest voor het eerst een ‘vergeten boek’ te kiezen: De grote zaal van Jacoba van Velde over de oude Geertruide die kampt met eenzaamheid en ouderdom. Van het boek was voorheen slechts één boekverslag op Scholieren.com te vinden, maar het gratis uitdelen van het boek onder 4 havo en 4 vwo-leerlingen had z’n impact. Complete klassen verslonden het boek dat dit jaar met stip binnenkomt op plek 37 met bijna 50.000 downloads. Het aantal boekverslagen op Scholieren.com steeg inmiddels naar zeven.
Het Nederland Leest-boek van 2009 staat nog steeds in de top 10: Hella S. Haasse’s klassieker Oeroeg over een vriendschap tussen een Hollandse en een Indische jongen doet het nog steeds goed op plek 9. In 2011 wordt Remco Camperts Het leven is vurrukkulluk (nu nog plek 72) middelpunt van de actie.
Vijf filmhits
Hoe krijg je een boek onder de aandacht van scholieren? Verfilm het! Vijf van de grootste stijgers dit jaar zijn pas verfilmd. De eetclub van Saskia Noort schiet omhoog naar 13, met als runner-up op plaats 14 Tirza door Arnon Grunberg. Het waargebeurde Sonny Boy van de historica Annejet van der Zijl, over de onmogelijke liefde tussen een blanke vrouw en een zwarte man tijdens de Tweede Wereldoorlog, haalt plek 17.
Bovenstaande drie boeken werden al voor de verfilming veel gelezen door scholieren. Maar op plek 53 en 54 maken respectievelijk filmboeken De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen en Pizzamaffia van Khalid Boudou (wiens eveneens verfilmde roman Het schnitzelparadijs het trouwens nog steeds goed doet op plek 42) dit jaar hun entree in de Ranglijst.
Mulisch is dood, lang leve Mulisch!
Een mysterieuze stijger is Het behouden huis van W.F. Hermans, die bijna twee keer zo vaak is gedownload en stijgt van 82 naar 32. Hoe dat komt..? Dat boekverslagen van het werk van Mulisch 5% vaker werden gedownload, zal ongetwijfeld met zijn overlijden op 30 oktober te maken hebben. Een vierde opvallende titel maakt bovendien zijn rentree.
Na de dunnetjes De aanslag (positie 2, 236 pagina’s), Twee vrouwen (11, 153) en Siegfried (52, 213) laat voor het eerst sinds de verfilming het doorwrochte literaire werk De ontdekking van de hemel weer van zich horen. Het boek van ruim 900 pagina’s (!!) verschijnt op plek 90 met ruim 25 duizend downloads. Blijkbaar zijn er nog steeds literatuurliefhebbers onder de scholieren.
De loverboy-hype is voorbij
De tijd dat Maria Mosterds discutabele boek Echte mannen eten geen kaas van hand tot hand ging op het schoolplein, is voorbij. Het boek zakt van plek 5 naar 12, terwijl het aantal downloads is gehalveerd. Sterker: het hele loverboy-thema raakt uit de mode. Ook Carry Slee’s Lover of loser: your choice, Loverboy & girl door Joost Heyink en Loverboy van Theo Hoogstraaten dalen fors.
Succesvolle megaproducers
Ieder jaar publiceert Scholieren.com behalve de Ranglijst ook de Hotlist: de top 100 van boeken die de afgelopen 5 jaar zijn uitgekomen. Daaruit blijkt dat er vier succesvolle megaproducers te benoemen zijn. Esther Verhoef en Francine Oomen scoren ieder met wel vier titels een notering in deze Hotlist. Zij worden nog getopt door Simone van der Vlugt die de afgelopen 5 jaar 6 (!) boeken uitbracht die het tot deze top 100 haalden.
Niemand echter is zo succesvol als de Koningin van Scholierend Nederland: Carry Slee. Met 7 boeken in de Hotlist (Bangkok Boy, Fatale Liefde, Hot or not: your choice, Timboektoe de filmeditie, Timboektoe rocks!, Dat heb ik weer! Deel 1 en Ooggetuigen). Slee, voorheen toch vooral van de jongemeidenboeken, richt zich sinds kort ook op de 16+ doelgroep. Haar derde young adult titel Joël is onlangs uitgegeven.
Kluun of Koch?
De Hotlist wordt dit jaar aangevoerd door Kochs Het diner. Maar hoe zit het met de titanenstrijd tussen Zomerhuis met zwembad en Kluuns Haantjes? Die wordt overtuigend gewonnen door Zomerhuis met zwembad. Beide boeken werden pas laat in het schooljaar gepubliceerd, maar Koch haalt met 6700 downloads toch positie 50. Haantjes valt met 2400 downloads ruimschoots buiten de lijst van 100 meest gelezen nieuwe boeken.
Scholieren.com Ranglijst
De Scholieren.com Ranglijst wordt sinds 2009 jaarlijks uitgegeven. De lijst wordt bepaald aan de hand van het aantal keer dat er een boekverslag van een Nederlandstalig werk is gedownload. Scholieren.com houdt die cijfers sinds 1999 bij. De huiswerksite heeft een naamsbekendheid van 85% onder Nederlandse middelbare scholieren en wordt maandelijks 3 miljoen keer bezocht, voornamelijk door scholieren. In 2009 en 2010 won Scholieren.com de Website van het Jaar-award in de categorie Onderwijs.
Noot aan de redactie
Voor vragen, extra informatie of interviews kunt u terecht bij hoofdredacteur Simon Steenhuis (simon@scholieren.com) op telefoonnummer 030 27 21 378. De complete Ranglijst en Hotlist zijn te vinden op: http://www.scholieren.com/ranglijst
Ranglijst en Hotlist – de hoogste 10 noteringen
Periode: schooljaar 2010-2011 (gemeten van 1 juli 2010 tot 1 juli 2011) |
|||||
2010 2011 |
2009 2010 |
Scholieren.com Ranglijst Alle Nederlandstalige titels. |
2010 2011 |
2009 2010 |
Scholieren.com Hotlist Titels die de afgelopen 5 jaar verschenen. |
1 |
1 |
Het gouden ei, Tim Krabbé (1984, 275.319 downloads) |
1 |
2 |
Het diner, Herman Koch (2009, 140.133 downloads) |
2 |
4 |
De aanslag, Harry Mulisch (1982, 244.987) |
2 |
1 |
Echte mannen eten geen kaas, Maria Mosterd (2008, 103.935) |
3 |
3 |
Komt een vrouw bij de dokter, Kluun (2003, 203.648) |
3 |
7 |
Blauw water, Simone van der Vlugt (2008, 41.417) |
4 |
7 |
De passievrucht, Karel Glastra van Loon (1999, 157.670) |
4 |
11 |
Pizzamafia, Khalid Boudou (2007. 38.867) |
5 |
6 |
Afblijven, Carry Slee (1998, 152.142) |
5 |
5 |
Echt sexy, Renate Dorrestein (2007, 34.152) |
6 |
8 |
Turks fruit, Jan Wolkers (1969, 150.719) |
6 |
32 |
Marte Jacobs, Tim Krabbé (2007. 32.162) |
7 |
9 |
Oorlogswinter, Jan Terlouw (1972, 150.291) |
7 |
10 |
Bangkok Boy, Carry Slee (2009, 29.077) |
8 |
15 |
Het diner, Herman Koch (2009, 140.133) |
8 |
9 |
Sproetenliefde, Maren Stoffels (2007, 27.173) |