Levensvragen
Wat is belangrijk in het leven
Het Hindoeïsme kent veel leefregels. Er zijn vijf dagelijkse plichten, jayna’s, sommige van godsdienstige aard en andere meer op het gedrag in het algemeen:
- De brahma-jayna vraagt de hindoe zijn gebeden \'s ochtends en
- \'s avonds op te zeggen, bepaalde yoga oefeningen te doen, gewijde boeken lezen en bepaalde rituelen uit te voeren.
- De deva-jayna betreft een godsvruchtig in algemene
- De plicht tot gastvrijheid, de athiti-jana
- De zorg voor ouders en ouderen, de pitri-jayna
- De zorg voor al wat groeit en bloeit, de ballivaishwa-jayna
Reïncarnatie
In Indiaanse kranten staan veel verhalen waarin iemand mensen herkent uit een vorig leven. Ook in Nederland zie je op televisie soms wel eens mensen die in reïncarnatie geloven. Daar kijken hier vreemd tegenaan maar de Hindoe is een heilig van overtuigt dat een mens na zijn dood in een ander lichaam opnieuw wordt geboren onder welke omstandigheden en in wat voor lichaam dat bepaal je zelf. Wie een goed leven heeft geleid. Zal er op vooruit gaan wie veel op zijn geweten heeft staan zal terugvallen.
Feesten en Rituelen
Hindoese feestdagen zijn vrolijke gebeurtenissen waarbij de hele familie en dorp aan meedoet. Er zijn het hele jaar honderden feesten. Op sommige feestdagen vieren de mensen de geboorte van een god. Andere feesten zijn die van het seizoen wisselen, of gebeurtenissen in familie. Voor de families zijn er veel en veel teveel feesten om te vieren maar de mensen vieren de Diwali, Holi en Dussehra. Op die dag wordt er een eredienst gehouden. Ze geven elkaar cadeaus lekkernijen en er is vaak muziek en dans. Kinderen leren hierdoor veel over het Hindoeïsme.
Diwali
Er zijn ook feesten van een dorp zelf. Om bijvoorbeeld te vieren dat de oogst gelukt is dan gaan ze de goden eren. Een feest waar ik het eerder over gehad heb is de Diwali dit is een van de belangrijkste en leukste feesten dit wordt eind Oktober begin november gehouden dit feest is het lichtfeest. De mensen steken allemaal olielampjes aan die ze neerzetten om Rama naar huis te begeleiden na een lange tijd van weggeweest in dat land. Diwalis is ook een periode om de godin van geluk, te eren en voor bedrijven om aan het nieuwe boekjaar te beginnen. De Diwali-vieringen duren 5 dagen. De mensen geven elkaar kaartjes en cadeaus in de vorm van zilver of nieuwe kleren. Er wordt vuurwerk afgestoken en er zijn speciale Diwali-gerechten om te eten.
Dussehra
Het Dussehra-feest wordt in september gehouden. In Oost –India wordt daarmee de zege van Durga op de boze bizongeest gevierd. In andere plaatsen wordt Rama’s overwinning op de duivelkoning Ravana gevierd. Dit verhaal wordt uitgebeeld in de vorm van een toneelstuk dat Rama Lila heet. Op de laatste avond van het toneelstuk vuurt de acteur die Rama speelt een brandende pijl ar op een reusachtige Ravana-figuur van papier mache. De figuren zitten volgepropt met vuurwerk dat vervolgens met luide knallen uiteenspat.
Holi-feest
Met het Holi-feest wordt de komst van de lente gevierd. Het is de levendigste, kleurrijkste feestdag van het jaar. Op de avond voor Holi worden vreugdevuren aangestoken, waarop een pop in de gedaante van de vals heks Holika wordt verbrand. De volgende dag begint de pret. De mensen gooien gekleurde water en poeder over elkaar heen. ’s Avonds gaan ze in bad, trekken schone kleren aan en bezoeken hun familieleden om ze ene gelukkig Holi te wensen.
Goden
De goden betekenen heel veel voor de Hindoes: dat komt omdat ze heel erg gelovig zijn. Het Hindoeïsme heeft een absolute goddelijke werkelijkheid als je denkt aan de diepere achtergronden van het leven (Brahman). Dat wordt weer verdeeld in 3 onderdelen: de Trimoerti (Driemanschap). Over alle drie de onderdelen gaan we iets vertellen. Brahma (1) wordt beschouwd als de god van de schepping, maar in het Hindoeïsme speelt hij niet zo’n belangrijke rol. Zijn echtgenote heet Sarasvati: de godin van wetenschap en kunst.
Vishnoe (2) wordt gezien als de instandhouder en verlosser van de wereld. Wanneer er een crisis komt gaat hij in een mens of dier gedaante naar de aarde en verlost de aarde van de crisis.
Ze kennen hem in tien vormen: Vis, schilpad, wild zwijn, leeuw, dwerg, reus, Rami, Krishna, Boeddha en Kalki. Zijn rijdier is de vogel Garoeda. Zijn vrouw Lakshmi is de godin van welvaart en geluk.
Shiva (3) is een symbool voor de scheppende en vernietigende kracht in het heelal. Dit kun je alleen begrijpen als je weet dat voor de hindoes een nieuw leven begint als je dood gaat (reïncarnatie).
De stier Nandi is zijn rijdier.
Shiva wordt gezien als de grootste van de drie. De mensen die Shiva vereren kun je herkennen aan drie strepen op het voorhoofd en soms heeft hij ook een drietand bij zich. De vrouw van Shiva wordt Parvati, Doerga of Kali genoemd. Ganesh is de zoon van Shiva en Parvati. Hij is de meest geliefde god in het Hindoeïsme, dat je ook goed merken want voor de school begint zeggen de kinderen ook eer aan de verheven Ganesh.
Bij Bombay houden ze processie voor Ganesh en gooien ze beelden van hem in de zee. Zijn rijdier is Yeli de rat.
Je kan goden op verschillende plaatsen vereren: thuis, in tempels en op straat. Een Hindoe heeft vaak een afbeelding van zijn favoriete god.
Heilige Boeken
De heilige boeken van de Hindoes heten veda’s dit betekent weten. Er staan gezangen in die schepping bedrijven en verhalen over de geschiedenis. Dit is geschreven over Sanskriet deze taal werd niet meer gesproken. Na deze boeken kwamen Upanibads dit zijn belangrijke priesterlijke teksten. In de eerste plaats zeggen ze dat van de goden van de veda’s in werkelijkheid 1 god zijn.
Er zijn twee heldendichten, de mabharatha en de ramayand. Die vertellen over de goden en helden in oude tijden. De rode draad is altijd het thema van opgaan van de mens in goddelijke geest. De mabharatha is waarschijnlijk het langste gedicht ter wereld met meer dan 100000 verzen.
De bhagavadgita hier staan 700 verzen van Krishna de wagenrenner maar ook en incarnatie van Visna. Krishna openbaart zich als hoogste god en zijn lichaam dient als begunstiging van de persoonlijke relatie tussen de gelovig en zijn god.
Daarnaast zijn er nog boeken die de veda’s uitleggen Hindoes geloven dat god soms op aarde komt in een menselijk lichaam. Dat heet incarnatie Rama en Krishna zijn twee mannen waarin god zich een tijdje in heeft gezeten om op de wereld te leven. Over Krishna en Rama zijn heel veel andere verhalen. Ze maken er films en toneelstukken over zelfs stripboeken voor kinderen worde gemaakt.
Symbolen
Er zijn heel veel verschillende symbolen in het Hindoeïsme ik vertel iets over 8
Belangrijke symbolen.
Het swastika symbool is een eeuwenoud teken voor vrede. Zoals je misschien al hebt gezien is dit teken ook door Hitler gebruikt als teken voor zijn nazi-rijk.
Het Oum teken staat voor perfectie. En is het geluid van waaruit alle scheppingen plaatsvinden. Het hoort bij de heer Ganesh. Het staat aan het begin en eind van elk geweid vers. De lotusbloem is het symbool voor Vishnu. Het Shri symbool is een teken van welvaart en welzijn.
Het shatkona symbool ofwel de zespuntige ster bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken; de bovenste staat voor Shiva, purusha en vuur; de onderste staat voor Shakti, praktiki en water. Uit hun eenheid wordt Sanatkumara geboren, zijn heilige getal is 6.
Anjali is het gebaar van twee samengedrukte handen op bepaalde heilige plekken in en boven je lichaam. Het betekent eren of huldigen, het is de Hindu groet en betekent twee verbonden tot één en het samenbrengen van materie en geest. Het Kalachakra symbool is het wiel of de cyclus van de tijd. Het is het symbool van de volmaakte schepping van de cycli van bestaan. Tijd en ruimte zijn met elkaar verweven en de acht spaken geven de acht dingen aan die je moet doen om niet meer gereïncarneerd te worden.
REACTIES
1 seconde geleden
F.
F.
Het Oum teken. Het moet zijn Aum teken
17 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
hoezo ben zo laat nog op het internet XDXDXDXDXDXDXDXDXD
6 jaar geleden
F.
F.
Er staat dat een feest Diwali heet maar het feest heet Divali
17 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Top werkstuk man
6 jaar geleden
Antwoorden