De 2e Fase: Waar zijn ze nou eigenlijk helemaal mee bezig?
Wat is de 2e fase nou eigenlijk? De tweede fase is een verandering van de methodes in de bovenbouw om de middelbare school beter te laten aansluiten op het HBO en universitaire opleidingen. Deze verandering ging in 1999 jaar in gebruik en was alleen van toepassing op de bovenbouw van HAVO en VWO. De 2e Fase is ingevoerd door Netelenbos en later voortgezet door Adelmund.
Wat veranderde er met de 2e Fase? - Meer vakken (nu 14 á 15) - Breed pakket algemene vormingsvakken - Nieuwe vakken (CKV & ANW) - Kiezen uit 4 profielen - Plus 1 of meer vrije keuze vakken - Moderner (meer gebruik computers) - De leerlingen worden geacht zelfstandiger te werken - Praktische opdrachten
Waarom 2e Fase? De 2e Fase werd ingevoerd omdat de Hogescholen & Universiteiten klaagden dat de leerlingen die zij ontvingen niet zelfstandig genoeg waren. Het onderwijs moest er dus voor zorgen dat er zelfstandiger leerlingen werden afgeleverd bij de Hogescholen & Universiteiten.
Hoe gaat het nu met de 2e Fase? We zijn nu inmiddels 3 jaar verder sinds de invoering van de 2e Fase en er zijn al reeds vele klachten geweest. Sommige mensen waren zelfs zo tegen de 2e Fase dat ze er tegen gingen staken.
Wat is er mis met de 2e Fase? - Deel van de boeken waren er aan het begin van de 2e Fase nog niet omdat de uitgevers niet op tijd klaar waren met het drukken. - Docenten zijn nieuw met de methode, werkwijze en soms zelfs het vak. - Overgang was te plotseling (vele leerlingen wisten niet wat te doen door de plotselinge zelfstandigheid) - Zinloze vakken (ANW & CKV, hier kom ik later op terug) - De veelheid aan vakken en examenstof groeide vele leerlingen (en zelfs leraren) boven het hoofd.
Al deze dingen zorgden voor onzekerheid bij leraren en leerlingen en dit was niet goed voor het leerproces. De leraren kampten ook met een grote werkdruk en een gebrek aan voorbereidingstijd.
Ook de veelheid aan opdrachten was niet bevorderlijk: Citaat Volkskrant: “Ook veel leraren hebben moeite het studiehuis van de grond te tillen. De onderwijsinspectie signaleerde dit najaar zelfs \'didactische verschraling\' op de scholen, doordat leerlingen overstelpt worden met opdrachten en de leraren zich beperken tot een \'te eenzijdig begeleidende rol\'.”
Door de vele klachten en opmerkingen voelde Mevr. Netelenbos en haar opvolgster Mevr. Adelmund zich genoodzaakt om enkele wijzigingen uit te voeren.
Hoe gaat het verder met de 2e Fase? De kleine wijzigingen waren niet genoeg en dus komen er grotere veranderingen aan:
- De examenstof van een aantal vakken wordt \'grondig herzien\'. - ANW en geschiedenis/maatschappijleer zijn wat haar betreft niet langer voor ieder verplicht. - De deeltalen verdwijnen. Een hele taal of geen taal, is het nieuwe motto. Dit moet de \'versnippering\' tegengaan.
Adelmund wil de scholen ook meer vrijheid geven om de tweede fase naar eigen inzicht in te richten. De gedetailleerde landelijke voorschriften voor de schoolexamens worden ingeperkt. Met de profielen mogen scholen meer gaan variëren.
Wat is er mis met de vakken ANW & CKV? ANW (Algemene Natuurwetenschappen). Dit vak is naar mijn mening totaal overbodig, omdat ik al een profiel met zeer veel Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde heb.Ook vind ik de onderwerpen en de manier waarop ze gerangschikt zijn erg onlogisch: Hoofdstuk 1: - Par. 1: DNA - Par. 2: Ruimtevaart - Par. 3: Plaatsbepaling - Par. 4: Hygiëne
Ik vind dat deze onderwerpen niet echt bij elkaar passen en dat dit soort dingen het vak alleen nog maar “Achterlijker” maken in de ogen van de leerlingen. Wat er ook nog eens bij komt is dat de meeste leerlingen de onderwerpen gewoon zeer oninteressant vinden, en dit zorgt ervoor dat veel kinderen een hekel aan het vak krijgen.
CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming). Ik vind dit vak onzinnig omdat ik toch nooit van plan ben om er iets mee te gaan doen. Op zich is dat niet zo erg, ware het niet dat je aan dit vak ongelooflijk veel tijd kwijt bent. Je moet namelijk 6 Culturele activiteiten per jaar bezoeken en er enorme verslag van schrijven.
Eigen Mening en Conclusie. Ik vind als 4 Atheneum leerling en dus 2e Fase student dat de 2e Fase zwaar kl*te is. Dit omdat je aan het begin van de 4e niet snapt wat je bij sommige vakken moet doen, en hierdoor een kleine achterstand krijgt die je met het al niet geringe huiswerk moet inhalen. Dit lijdt tot problemen bij sommigen, problemen die steeds groter worden tot ze niet meer op te lossen zijn en de leerling blijft zitten. Ik vind een systeem dat dit soort gevolgen heeft slecht, ik weet niet of de maatregelen van Adelmund zullen helpen, en als dat zo is, zal ik mijn mening moeten herzien. Waarschijnlijk heb ik al niets meer aan deze veranderingen omdat ik dan van school ben, en ik denk dat de 2e Fase al snel weer afgeschaft zal worden (10 jaar ofzo).
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
goed verslag, ik ben het helemaal met je eens!!
22 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Haj jamie!
Ik hou mijn debat over de tweede fase, maar ik ben tegenstander van de stelling, de tweede fase moet worden afgeschaft. Ik vind jouw werstuk erg goed, waar heb jij je informatie vandaan? Ik heb namelijk nogal problemen bij het vinden van goeie bruikbare informatie. Alvast bedankt, Liefs Esther
20 jaar geleden
Antwoorden