Geschiedenis van de media

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 304 woorden
  • 26 maart 2009
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
21 keer beoordeeld

De geschiedenis van de media.

De allereerste radio uitzending was in 1916. iets daarvoor was de eerste radio uitgevonden. De eerste omroep vereniging was de NCRV, in 1924. de VARA, KRO, VPRO en de AVRO nu had elke godsdienst / levensbeschouwing een eigen omroep.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) was er Radio Oranje, gepresenteerde door Koningin Wilhelmina. De omroep, vanuit Engeland, was illegaal en hielp de Nederlanders in de oorlog. Door Radio Oranje waren de NCRV, VARA, KRO, VPRO en de AVRO even verdwenen. Na de oorlog waren ze wel weer heel snel terug.

Vanaf 1951 waren ze aan het experimenten met televisie uitzendingen. De radio omroepen werden nu ook televisie omroepen. Door de Omroepwet die er toen was, was Hilversum niet beschikbaar voor ander omroep verenigingen. In het begin werd er maar een paar uur per dag, op 1 kanaal uitgezonden. Toen dat een groot succes was, kwamen daar ook Nederland 2 en Nederland 3 bij.

Rond de jaren zestig kwamen er ook radio omroepen voor jongeren, met uitzendingen vanaf zendschepen. In die tijd waren Radio Noordzee, en Radio Veronica heel populair bij jongeren. Dit waren toen nog piraten zenders.

Er ontstond een nieuwe radio-/ televisie omroep. De TROS. Deze omroep was niet aan een godsdienst / levensbeschouwing verbonden, en heel populair. Ze werden dan ook al heel snel een van de grootste omroepen.

Doordat er nieuwe omroepen kwamen, en de bestaande omroepen (bijvoorbeeld Veronica) verdwenen de oudere omroepen. Om de populariteit van een programma te kunnen meten, werden de kijkcijfers én de luistercijfers heel belangrijk. De kwaliteit van programma’s werd veel minder belangrijk.
De Christelijke en de Protestantse mensen waren daar niet zo blij mee! Zij wilden een omroep met ‘een duidelijk christelijk gezicht en een evangelische boodschap.’ De EO ontstond. En het feit dat die omroep nog steeds bestaat, laat zien dat de EO een groot succes is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.