VOORWOORD
Voor deze opdracht, een ondernemingsplan maken, hebben wij als bedrijf gekozen voor “Het Stroopkannetje”, een pannenkoekenrestaurant. Zelf houden wij allebei van pannenkoeken en gaan ook wel eens naar een pannenkoeken- restaurant. Er hangt altijd een leuke sfeer en er komen vaak veel jonge kinderen wat we heel gezellig vinden. Daarom leek het ons heel erg leuk om als bedrijf een pannenkoekenrestaurant te doen. Achteraf bleek het maken van een ondernemingsplan voor een pannenkoekenrestaurant iets ingewikkelder dan we van te voren dachten. Er kwamen veel dingen bij kijken waar we in het begin helemaal niet aan gedacht hadden. We hebben zoveel mogelijk geprobeerd ons aan de richtlijnen te houden die u ons gegeven hebt. Ook hebben we geprobeerd eigen ideeën in te brengen. De eigen ideeën waren het leukste werk en dat is volgens ons ook wel aardig gelukt. We hopen dat dit werkstuk aan uw eisen voldoet, want we hebben er veel tijd ingestoken.
INLEIDING
Voor het oprichten van “Het Stroopkannetje” hebben wij geprobeerd een goede arbeidsverdeling te maken, zodat we er allebei ongeveer even veel tijd aan hebben besteed. Dit is ons heel goed gelukt. Van tevoren hebben we afgesproken wie wat zou doen en hebben dus apart de hoofdstukken gemaakt. Later hebben we alles samen verbeterd en als het nodig was nog extra uitgewerkt. Voor informatie hebben we gezocht op het Internet, hebben we een “starters-pakket” en andere brochures van de bank gehaald en zijn we langs geweest bij “Sara’s Pannenkoekenhuis” waar ze ons helaas minder konden helpen dan verwacht. Op school hebben we in de pauzes als het nodig was het één en het ander overlegd, ook zijn we enkele keren bij elkaar thuis geweest om aan dit ondernemingsplan te werken. We hebben het stencil op volgorde van punten behandeld en hebben hier veel steun aan gehad, omdat we eerst niet goed wisten waar we moesten beginnen. Voor ons was het op zich geen probleem om de punten zelfstandig te behandelen, want we hadden een goede taakverdeling gemaakt. Wel kwamen er af en toe probleempjes om de hoek kijken, maar die hebben we samen toch goed kunnen oplossen.
HOOFDSTUK 1
HET BEDRIJF
Wij hebben gekozen voor het oprichten van het pannenkoekenrestaurant “Het Stroopkannetje”. Eerst wilden wij een galerie oprichten, maar omdat hier bijna geen informatie over te krijgen was en omdat we hierover zelf ook niet voldoende wisten, hebben we hier maar vanaf gezien. We kwamen op het idee van een pannenkoekenrestaurant omdat we wat dingen aan het opsommen waren en dit toevallig ook tegen het lijf liepen. Zelf vinden we dat er altijd een hele knusse en gezellige sfeer hangt en hebben het als klein kind als erg leuk ervaren daar te eten. Bij dit bedrijf hadden we zelf ook beter een voorstelling van de organisatie binnen het bedrijf en hebben daarom besloten hiermee aan de slag te gaan.
“Het Stroopkannetje” is een profit-organisatie. Het doel van ons is natuurlijk winst te maken. Ook willen wij voor kinderen een gezellige plek zijn om bijvoorbeeld een kinderpartijtje te geven. We zijn dus vooral gericht op het jongere publiek. We zijn voornamelijk gericht op het verkopen van alle mogelijke soorten pannenkoeken (zie menukaart), maar natuurlijk kunt u ook bij ons terecht voor een lekker drankje of “een hapje tussendoor”. Als vestigingsplaats hebben we gekozen voor Winsum, om precies te zijn: Hoofdstraat Obergum 15. Dit hebben wij besloten met aandacht op de volgende punten:
1- Deze straat is en druk bezochte straat, omdat er vrij veel winkels aan zitten. Hierdoor zal “Het Stroopkannetje” snel naamsbekendheid op doen, want er komen ook veel mensen uit andere plaatsen.
2- De straat heeft een gezellige uitstraling en ligt vrijwel in het
centrum. Het pand staat op een mooie opvallende hoek en is goed te bereiken. Achter het pand is al voldoende bestaande parkeerruimte aanwezig.
3- In Winsum hebben we weinig last van concurrentie. Ook al zijn er diverse andere restaurants, zij zijn meer gericht op het volwassene publiek. Iets dergelijks wat voor kinderen aantrekkelijk is als een pannenkoekenrestaurant is er nog niet aanwezig. Ook van omliggende pannenkoekenhuizen als “Sara’s Pannenkoekenhuis” zullen we weinig last hebben, want zij trekken mensen uit een andere richting aan. Wij doelen vooral op de plaatsen die zuidelijker en oostelijker van Winsum liggen. Dus wij kunnen wel stellen dat ons marktgebied erg gunstig is.
4- We kunnen makkelijk reclame maken door middel van borden langs de weg, waar zo’n beetje geheel gemeente Winsum, De Marne en Eemsmond langs rijdt en ’s zomers natuurlijk alle toeristen die richting het Lauwersmeer gaan.
HOOFDSTUK 2
JURIDISCHE VORM
Wij hebben als rechtsvorm gekozen voor een besloten vennootschap (BV). Besloten wil zeggen dat een BV geen publicatieplicht heeft, alleen als het kleine ondernemingen zijn, zoals bij ons dus. Een BV is een rechtspersoon met een in aandelen verdeeld eigen vermogen, waarin ieder der vennoten voor een of meer aandelen deelneemt. Leonie heeft 50% van de aandelen en Elvira heeft ook 50% van de aandelen.
Een BV heeft een rechtspersoonlijkheid, wat inhoudt dat we niet persoonlijk aansprakelijk zijn. Dus als er een faillissement plaatsvindt, kan er geen beroep gedaan worden op onze persoonlijke bezittingen voor eventuele afbetaling van de schulden van het bedrijf. Een faillissement kan plaatsvinden als onze onderneming haar schulden niet meer kan betalen. Er kan dan een faillissement aangevraagd worden door:
* twee of meer schuldeisers
* schuldenaar zelf (onze onderneming)
* het Openbare Ministerie
De rechter zal dan beoordelen of ons bedrijf nog te redden is of niet. Als het bedrijf niet meer te redden is zal hij het faillissement uitspreken.
Wij hebben voor een BV gekozen omdat: * we niet hoofdelijk aansprakelijk zijn bij faillissement. * een BV niet veel informatie over het bedrijf hoeft verschaffen (zo hou je concurrenten op afstand). * we maar een klein bedrijf zijn, worden we vrijgesteld van volledige publicatie van de jaarrekening. De jaarrekening hoeft dan niet door een externe accountant gecontroleerd te worden, maar er hoeft alleen een publicatie van een beknopte balans en een toelichting daarop plaats te vinden. * het personeel, en dus ook de directie, is verzekerd bij de sociale wetgeving. * onze aandelen niet vrij overdraagbaar zijn. Iemand kan dus niet zomaar aandelen in ons bedrijf nemen.
Nadelen van een BV zijn: * je moet een beginkapitaal van ƒ 40.000,- hebben * het streven van directieleden en commissarissen naar expansie in verband met tantième, status en dergelijke, waardoor soms in te riskante projecten wordt geïnvesteerd (dit geldt dus niet voor ons).
Bij het oprichten van een BV zijn naast de eigenaars verschillende personen betrokken. Voor de oprichting is een notariële akte nodig en stelt de notaris de statuten op. Er is ook nog een “Verklaring van geen bezwaar” nodig. Die verstrekt de minister van justitie. Als laatste moet de BV ingeschreven worden in het handelsregister bij de “Kamer van Koophandel en Fabrieken”. Wanneer dit allemaal gebeurd is, kun je spreken van een BV.
HOOFDSTUK 3
DOELEINDEN
Strategische doeleinden: Op langere termijn willen wij natuurlijk proberen onze lening af te lossen. Daarvoor moeten we natuurlijk wel genoeg omzet hebben en hoe we dat gaan doen staat bij de volgende doeleinden.
Tactische doeleinden: Binnen een periode van 4 jaar willen we proberen ons restaurant uit te breiden. Zo komen er meer klanten en hebben wij meer omzet.
Operationele doeleinden: Om ons restaurant uit te breiden, hebben we geld nodig en dus veel winst moeten maken en dus zoveel mogelijk klanten moeten trekken. Dat doen we door veel reclame te maken. Folders, reclameborden enz. Zo komen er meer klanten.
BEGROTING
Verwachte ontvangsten: Verwachte uitgaven: Startsubsidie ƒ 50.000,- Inkoop ƒ 273.000,- Verkoop ƒ 585.000,- Reclame ƒ 350,- Energie ƒ 3.850,- Kamer van Koophandelƒ 65,- Lonen ƒ 57.033,60 Kosten lening ƒ 10.000,- ______________ ________________ ƒ 635.000,- ƒ 344.298,60
Winst: 635.000 – 344.298,60 = ƒ 290.701,40
Toelichting op begroting:
Startsubsidie: als je aan bepaalde voorwaarden doet, zoals wij, krijgen alle startende bedrijven een subsidie van ƒ 50.000,-. Verkoop: We verwachten gemiddeld 75 mensen op een dag. Uiteraard op drukke dagen (feestdagen, als er een groep komt, ’s weekends enz.) meer dan op rustige dagen (door de week). Die gemiddeld voor ƒ 25,- per persoon eten. Dit verschilt natuurlijk ook weer heel erg, kinderen eten bijvoorbeeld minder dan volwassenen. Dat doen ze 6 dagen per week en 52 weken lang. 75 x 25 x 6 x 52 = ƒ 585.000,- Inkoop: De gemiddelde inkoop van ƒ 25,- per klant is ƒ 10,-. 75 x 10 x 7 x 52 = ƒ 273.000,- Reclame: We denken voor de reclame 700 folders à ƒ 0,25 kwijt te zijn. En aan borden langs de weg ƒ 175,-. 700 x 0,25 = 175 + 175 = ƒ 350,- Energie: Aan gas, water en elektra zijn we ongeveer ƒ 320,- per maand kwijt. Kamer van Koophandel: De jaarlijkse vaste kosten en het inschrijven bedragen ƒ 65,- per jaar. Lonen: Zie bijlage 1. Kosten lening: Zie toelichting beginbalans.
BEGIN BALANS
Gebouw ƒ500.000,- Eigen vermogen ƒ500.000,- Inventaris ƒ96.400,- Vreemd vermogen ƒ200.000,- Bedrijfsauto ƒ16.600,- Voorraad ƒ18.000,- Kas/bank/giro ƒ52.000,- + + ƒ700.000,- ƒ700.000,-
Toelichting op beginbalans:
GEBOUW: Het pand dat wij kochten was oorspronkelijk een hobbywinkel. We kochten het voor ƒ350.000,-. Omdat de ruimte voor de keuken maar minimaal was, hebben we er direct een stuk aan laten bouwen plus een ruimte voor de toiletten, een kleine
kantoorruimte en ook hebben we een mooie ruimte laten bouwen voor een luxe garderobe. Dit alles plus de restauratie en het opknappen van het dak en de bovenetage kostte ons ƒ150.000,-.
INVENTARIS: Omdat wij een geheel nieuwe keuken moesten aanleggen, hebben we het direct goed aangepakt en de aller nieuwste snufjes op (restaurant-) keukengebied aangeschaft, dit kostte ons ƒ43.000,-. Ook moesten er drie nieuwe toiletten komen (à ƒ1.000,-) geheel betegeld (ƒ900,-), een kantoorruimte waarin een moderne computer (ƒ2.500,-) en modern meubilair (ƒ6.000,-). In het restaurant zelf wilden we graag een knusse ouderwetse sfeer. Om dit te realiseren, hebben we mensen ingehuurd die voor ons verfden, de vloer betegelden en de balie plus de bar maakten, al met al ƒ20.000,-. Voor meubilair in het restaurant (tafels, stoelen en barkrukken) betaalden we ƒ10.000,-. Als laatste hebben we natuurlijk geld uitgegeven aan keukengerei, asbakken, kopjes, borden, bestek en allerlei andere decoratiematerialen als tafelkleden, kandelaars, wandversieringen en dergelijke, samen zo’n ƒ11.000,-.
BEDRIJFSAUTO: Een auto geheel zelf betalen was ons te duur, maar toen kwam garage Bakker om de hoek kijken en bood ons een auto aan voor ƒ16.600,- , met reclametekst en benzinevergoeding tot ƒ100,- per maand inbegrepen. Er kwam ook gedeeltelijk reclame voor zijn garage op, maar hier gingen wij natuurlijk mee akkoord. Nu rijden we allebei vaak rond in deze auto om zo de aandacht voor “Het Stroopkannetje’ te trekken en dus reclame te maken.
VOORRAAD: We hebben en vrij grote voorraad ingeslagen, omdat dat voor ons alleen maar voordelig werkt. Des te meer wij bestellen,
des te goedkoper worden de producten in verhouding. We hebben bij verschillende bedrijven producten besteld:
- “Omnidrink Groningen”: alles op het gebied van dranken (fris, likeuren, wijn, bier, warme dranken) in totaal ƒ5.500,-.
- “F. van der Velde BV.”: ijs, patisserie producten, snacks, grutterswaren, oliën / vetten, kruiden en aroma’s, sauzen, groente en fruit, vlees, vis, zuivel, snoep, chips, noten, meel en ei, in totaal ƒ8.500,-.
- “H. Kleintjes BV.”: reinigingsmiddelen, “non-food”, en diversen, in totaal ƒ4.000,-.
Omdat wij vrijwel alleen met (zeer) lang houdbare producten te maken hebben, hoeven wij ons geen zorgen te maken over een eventueel overschot.
KAS/BANK/GIRO: Wij hebben voor eventuele tegenslagen of incidentiele uitgaven rekening gehouden en hiervoor een bedrag opzij gelegd ƒ52.000,-.
EIGEN VERMOGEN: We hebben allebei ƒ250.000,- geïnvesteerd, omdat we samen het bedrijf hebben opgericht. We hebben besloten om alles “fiftyfifty” te doen.
VREEMD VERMOGEN: Voor een geschikte lening hebben we bij de Rabobank geïnformeerd, Daar kwamen we uit op de “Tante Agaath Lening”, die speciaal bedoeld is voor jonge ondernemers. Dat leek ons dus wel erg geschikt voor ons. Van deze lening is de maximum looptijd 8 jaar. Wij hebben gekozen voor 8 jaar waarin we alles terug betalen met een maandelijkse aflossing. We hebben ƒ200.000,- geleend tegen 5% interest. Elke maand lossen we een gedeelte af en elke 31 december (ook 1e jaar) betalen we rente. Het eerste jaar van deze lening is een aflossingsvrije periode, zodat we ons eerst vooral kunnen storten op de werkzaamheden binnen ons bedrijf.
HOOFDSTUK 4
PERSONEEL
Personeel vinden wij iets dat heel belangrijk is. Door een goede service, management en bediening kan een bedrijf alleen goed lopen. Wij hebben dus ook geprobeerd een goed selectie van onze medewerkers te maken. We hebben een personeelsadvertentie in de plaatselijke krant gezet en uit de ingezonden brieven, van mensen die gereageerd hebben, mensen geselecteerd. Daarna hebben we die mensen voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd en daar de definitieve keuze uit gemaakt. De koks hebben een contract getekend voor 2 jaar part-time werk en de andere mensen hebben een contract getekend voor 1 jaar part-time werk. Het loon en de mogelijke opslag daarbij inbegrepen. Zo kunnen misverstanden vermeden worden. De mensen in de bediening zijn vaak jongeren (boven de 16) omdat die graag wat willen bijverdienen en dit werk daar geschikt voor is. Wie en hoeveel iedereen werkt staat in de bijlage. Omdat ze de werknemers rond etenstijd moeten werken, mogen ze uiteraard op kosten van het bedrijf in het restaurant eten. Elke maand zal er met iedere werknemer een functionerings- gesprek gehouden. Die zullen Leonie en Elvira samen houden. Dit is nodig voor een verloop van het bedrijf. Ook zullen we wel eens een personeelsuitje houden voor een goede werksfeer. Zelf zullen wij samen de administratie doen. Daar huren we dus niemand voor in. Bedienen doen we alleen als het heel erg druk is.
Wij hebben twee koks (Peter en Michiel) en vijf mensen (Anna, Marieke, Jan, Martijn en Stephanie) voor de bediening in dienst. Wat ze verdienen staat op de volgende bladzijde.
Uren in de Minimum per Totaal bij week uur ons Peter (36): 30 ƒ 11,90 ƒ 375,00 Michiel (42): 25 ƒ 11,90 ƒ 312,50 Anna (16): 8 ƒ 4,79 ƒ 46,40 Marieke (18): 6 ƒ 6,32 ƒ 42,00 Jan (21): 9 ƒ 10,06 ƒ 94,50 Martijn (17): 12 ƒ 5,48 ƒ 74,40 Stephanie (19): 19 ƒ 7,29 ƒ 152,00 _______________ ƒ 1096,80
BIJLAGE 1
PERSONEEL
Dinsdag: 12.00 tot 17.00 – Peter 17.00 tot 21.00 - Michiel 12.00 tot 16.00 - Jan 16.00 tot 21.00 - Stephanie
Woensdag: 12.00 tot 17.00 – Peter 17.00 tot 21.00 - Michiel 12.00 tot 18.00 - Stephanie 18.00 tot 21.00 - Marieke
Donderdag: 12.00 tot 18.00 – Peter 18.00 tot 21.00 - Michiel 12.00 tot 17.00 - Stephanie 17.00 tot 21.00 - Anna
Vrijdag: 12.00 tot 17.00 – Peter 17.00 tot 21.00 - Michiel 12.00 tot 17.00 - Jan 17.00 tot 21.00 - Anna
Zaterdag: 12.00 tot 17.00 – Michiel 17.00 tot 21.00 - Peter 12.00 tot 18.00 - Martijn 18.00 tot 21.00 - Marieke
Zondag: 12.00 tot 18.00 – Michiel 18.00 tot 21.00 - Peter 12.00 tot 18.00 - Martijn 18.00 tot 21.00 – Stephanie
Als iemand op een bepaalde dag niet kan werken, moet dat tijdig aan een van ons doorgeven worden en dan kijken wij of er dan iemand anders kan werken. Als dat niet kan en diegene die niet kan werken heeft echt een goede reden dat hij/zij niet kan werken, valt één van ons wel in en anders moet diegene gewoon komen. Op feestdagen en in vakanties hebben wij vaak andere roosters, omdat het dan vaak drukker is. Peter en Michiel werken dan soms allebei en vaak is er nog iemand extra in de bediening.
HOOFDSTUK 5
AFSLUITING
Voor het beginnen aan deze opdracht, zagen we er erg tegenop. We wisten totaal niet hoe en waar we moesten beginnen. Eerst hadden we een idee voor een galerie, maar hierover viel niet veel informatie te vinden en was achteraf ook erg moeilijk geweest. Toen we eenmaal het idee van een pannenkoekenrestaurant waren gekomen, kwamen we een beetje op gang. Doordat iedereen in onze klas nu ook begon met het maken van een ondernemingsplan, hebben we daar ook enkele dingen mee kunnen bespreken en zijn daarna hard aan de slag gegaan. Eenmaal goed geconcentreerd bezig met onze taken, wilde het allemaal wel een beetje lukken. Het viel ons af en toe wel erg tegen, vooral het maken van de begroting en de beginbalans vonden we best moeilijk en ingewikkeld. Je moet je hoofd er echt goed bijhouden en denken aan heel veel dingen tegelijk. We zijn er een behoorlijke tijd mee bezig geweest (in totaal 24,5 uur), want we vonden het een flinke en uitgebreide opdracht. Veel tijd heeft gezeten in dingen waarbij we vastliepen en waarbij dus enig goed en diepgaand overleg nodig was. We zagen er dus behoorlijk tegenop, maar achteraf kunnen we wel constateren dat dit een hele leerzame opdracht is geweest. Nu weet je pas echt goed wat er allemaal bij komt kijken als je een eigen bedrijfje wilt starten. Terwijl dit toch een behoorlijk pittige opdracht was, vonden we het toch leuk om te doen. Je kunt er ook een beetje van je eigen creativiteit in kwijt en daar hebben we veel plezier in gehad.
Tips die we andere mensen willen geven die ook zo’n werkstuk moeten maken zijn (volgende bladzijde):
- Begin op tijd, je hebt je tijd hard nodig! - Probeer met iemand samen te werken waar je goed mee op kunt schieten, je moet namelijk veel overleggen en samenwerken. - Gebruik je creativiteit, dan heb je er zelf ook nog meer lol in. - Maak een goede taakverdeling en overleg direct bij elk probleem, zo kan je het beste doorwerken.
WERKSCHEMA Verwacht* Leonie Elvira W 50: informeren 4 uur 2,5 uur 2 uur W 51: Hoofdstuk 1 2 uur 1 uur 1 uur W 52: H 1,2 5 uur 2 uur 3 uur W 1: H 3,4 6 uur 3 uur 3 uur W 2: H 1,2,3,4 3 uur 2 uur 1 uur W 3: H 5+rest 4 uur 1,5 uur 1,5 uur W 4: afronden en 2 uur 0,5 uur 0,5 uur Verbeteren W 5: inleveren _________ _________ _________ 26 uur 12,5 uur 12 uur
* Wat we verwachtten aan tijd er apart voor nodig te hebben, heb ik bij elkaar opgeteld. Ook kloppen deze verwachtingen niet met wat we aan u hebben gegeven, omdat we dat zijn kwijtgeraakt. Achteraf hebben we er niet zo lang aan gewerkt (12,5+12=24,5 uur) als we hadden verwacht. We vonden het best wel moeilijk om te voorspellen hoe lang je ergens mee bezig zou zijn, maar dat hebben we toch nog aardig goed geschat. We hebben ook niet precies bijgehouden hoe lang we ergens mee bezig waren, we hebben het een beetje globaal genomen.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
Hartelijk bedankt je hebt ons schitterend uit de brand geholpen! dankje;-)
21 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
harstikke bedankt voor je werkstuk
19 jaar geleden
Antwoorden