Hardware is apparatuur, en apparatuur is nodig om op de computer te werken. Dit komt omdat software niet zonder hardware kan en hardware niet zonder software kan. Deze beide zijn noodzakelijk voor een computer. Een computer steunt er immers op. Hieronder staan de belangrijkste hardware componenten opgesomd en verklaard.
§ Systeemeenheid: Dit is het verwerkingsapparaat. Hierin worden onze gegevens en informatie opgeslagen en verwerkt. In de ‘kast’ van de systeemeenheid zitten ook het moederbord, de cd-speler, de diskettedrive, de Zipdrive en allerlei in – en outputs. Natuurlijk ook de harde schijf en soms een ingebouwde modem.
§ Beeldscherm: Dit is het belangrijkste uitvoerapparaat. Hier zien we wat we doen en het resultaat van een bevel komt er ook op. Er zijn zwart-wit - en kleurenschermen. Die kunnen groot of klein zijn en het ene beeldscherm heeft een hogere resolutie dan een ander en geeft dus fijnere beelden.
§ Toetsenbord: Het toetsenbord is het belangrijkste invoerapparaat van een computer. Hiermee geef je bevelen, typ je teksten, speel je spellen, enz.. Er zijn toetsenborden waar onderaan een verstevigingstuk zit om makkelijker te kunnen typen, sommigen hebben ook een kromming. Onlangs is het eerste draadloze toetsenbord op de markt gekomen.
§ Muis: Er zijn verschillende soorten muizen. Van de traditionele muis met enkel een rechter - en linker knop tot een muis met een scroller of een draadloze muis. De allernieuwste muis is echter de ‘trilmuis’. Als je met die muis over bepaalde bestandtypes gaat trilt je muis. Dit is erg handig voor wie niet zo vaardig is met een muis. Op draagbare computers zijn er ook plaatjes waar je met je vinger de muis doet bewegen.
§ Printer: Er zijn zwart-wit printers maar er zijn natuurlijk ook kleurenprinters. Er zijn heel uitgebreide types van printers met allerlei extra functies. Laserprinters zijn het beste voor wie veel teksten afprint, inkjetprinters zijn beter voor wie teksten maar ook foto’s afprint.
§ 3D-kaart: In elke computer zit een 3D-kaart. Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen al die grafische kaarten. Ze zijn nodig om vooral spellen te kunnen spelen. Ze maken het beeld realistischer en geven dieptezicht.
§ Scanner: Een scanner is een nog niet zo lang bestaand invoerapparaat. Je kan er foto’s en teksten mee invoeren. Die worden dan met bepaalde software omgezet zodat je ze eventueel kan bewerken om dan weer af te printen of naar iemand te mailen. Je kan de ingevoerde informatie natuurlijk ook op je harde schijf opslaan.
§ Boxen en microfoon: Met boxen kan je naar cd’s, mp3’s, en allerlei andere muziekformaten luisteren. Ook geluiden uit softwareprogramma’s en spellen hoor je hiermee. Boxen kunnen ook ingebouwd zitten in het beeldscherm. Een microfoon is een leuk invoerelement. Je kan je eigen stem in liedjes inbrengen of met de nieuwe spraaktechnologie kan je er ook bevelen mee geven.
§ Modem: Dit in – en uitvoerapparaat zit soms ingebouwd in de systeemeenheid. Maar oorspronkelijk was het een los toestel. Het maakt je computer mogelijk om op het internet te gaan en dus een telefoonverbinding te maken.
§ Webcam en digicam: Deze apparaten zijn erg populair bij mensen die vaak op het internet zitten. Een webcam maakt bewegende beelden en een digicam maakt foto’s. Deze beelden worden dan gebruikt voor sfeerbeelden of gewoon als foto. Je plaatst de web- of digicam op de computer zodat je een goed beeld hebt.
§ Kabels: Kabels verbinden verschillende componenten met elkaar. De oudste en traagste is de seriële kabel. Dan is er de parallelkabel. Deze kabel een grote connector die snel is en verbinding maakt met in – uitvoerapparaten. De USB connectie is vrij recent en identificeert meteen: zonder dat je de apparaten aan of uit zet kan je de kabels uittrekken of insteken. Er is ook SCSI, dat is een interne connectie met meestal platte kabels. Een van de verbindingen is vb. van het moederbord naar de harde schijf. Er zijn ook nog telefoonaansluitingen waarin er drie categorieën zijn. De kopertelefoondraad, glasvezeldraad en de coax draden.
§ Joystick, gamepad, stuur en pedalen: Deze besturingselementen zijn enkel bedoeld voor spellen. Hiermee kan je gemakkelijker met je auto, mannetje of eender welk object bewegen. Er staan ook knoppen op om extra te besturen of ook voor extra functies. Je sluit elk van deze besturingselementen aan door ze achteraan in de systeemeenheid te verbinden en ze dan te installeren met de bijgeleverde software.
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
wat is dit voor scheve verslag je bent een hele hoop vergeten idioot
23 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
plaatjes zoiets heet touchpad wat ben jij voor een idioot mijn broertje van 10 weet meer over pc's dan jou jij bent gewoon dom
23 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
een middelmatig verslag.
22 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
geweldig gedaan erg veel aangehad bedankt hiervoor scheelt mij veel werk
20 jaar geleden
Antwoorden