Poezie verslag

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 1185 woorden
  • 6 juni 2006
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
18 keer beoordeeld

1. We zijn het eens met de uitspraak van Riekus Washousky. Wij denken net als Riekus dat iedereen kan dichten, omdat je eigenlijk alleen je fantasie moet verwerken tot zinnen en overeenkomsten van woorden.

Onze uitleggende versie van dit gedicht: Dichten is net als koken
Je pleurt wat woorden in een pan
Als je rijmen kan

2. Een groep bij elkaar passende woorden die één mooi geheel vormen, dit creëer je om te spelen met woorden.

3. Het stukje van de dichter Lucebert genaamd ‘Poëzie is kinderspel’ Dit vinden wij geen poëzie omdat de woorden geen betekenis hebben. Het gedicht vertelt niets aan de lezer.

4. Remco Campert speelt met een zogehete enjambement. Het spel wat hij speelt is dit: “De volgende regels heeft hij een verrassende aanvulling laten volgen.”

5. Hij eindigt de zin niet met bijvoorbeeld een punt of een uitroep teken.

6. Voorbeeld: ‘In mijn emmertje schepte ik conserven met het schelpje van mijn hand.’ : ‘door en vond veel kiezelstenen.’ 7. Voorbeeld: ‘In de zomer bleef ik achter in deze stad Voorbeeld: ‘Ik bracht de dagen door en vond veel kiezelstenen

8. -Mijn vader nam me er niet mee naartoe. -Ik ging steeds kopje onder 9. Vleugelvissen = Vogels Conserven = Viezigheid Het schelpje van mijn hand = Handpalm 10. Strofe 3, de gedachte is harmonie met de natuur.

11. Hij verkeerd in een identiteitscrisis. En vraagt zich af of hij nog ooit zal weten wie hij werkelijk is. Haar antwoord is vaag en onduidelijk. Je kunt het op meer manieren uitleggen. De oma denkt waarschijnlijk dat het kind niet goed weet wat te doen met zijn of haar leven. Dat kan je zien omdat woorden zoals de wervelstorm in dit stukje staan. Hierbij bedoelt oma natuurlijk dat het kind nog een wervelstorm is.

12. 1e jezelf loslaten
2e jezelf blijven
3e als je, je loslaat blijf je nog steeds jezelf

Interpretatie
1e Je kunt je emoties loslaten in de stilte van de lucht. 2e Je kunt je zelf heel goed terugvinden in de stilte van de lucht. 3e Je kunt je zelf veranderen in de lucht maar je blijft nog steeds jezelf. Interpretatie Amin
1e Zelfstandig worden in de wereld
2e Dat er dan niets veranderd als je in de wereld zelfstandig wordt. 3e Dat het geen veranderingen met zich meebrengt als je zelfstandig wordt.

13. Wij vinden het gedicht meer open dan gesloten want bij de meeste zinnen kunnen wij wel bedenken wat er wordt bedoeld.

14. Ja, hij maakt gebruik van enjambementen. Hij maakt ook gebruik van een natuurlijke pauze in de zin, hij laat sommige zinnen op de volgende versregel doorlopen én het eind van de versregel valt niet samen met een natuurlijke pauze in de zin, hij laat ook sommige zinnen op de volgende versregel doorlopen én het eind van de versregel valt niet samen met een natuurlijke pauze in de zin.

15. Ja, enkele voorbeelden hiervan: “Ik zoek iets groots dat in de verte dwaalt, voorbij.” “Er is in mij geen houden van te vinden,”

16. Voorbeelden van inhoudelijke concentratie: “Denk niet meer aan mij.” “Ik ga gebukt” Dit is inhoudelijke concentratie omdat het één gedachte of één feit beschrijft.

17. De ik-figuur wil dat iemand niet meer aan haar denkt en haar vergeet. Ze zoekt iets groter dan wat ze al heeft. Wij denken dat omdat ze dingen zegt zoals: “Zie me over het hoofd.” en “Ik zoek iets groots dat in de verte dwaalt, voorbij.”

18. Verdriet, omdat ze vergeten wil worden maar ook weer niet.

19.

Koud, zo koud, zo koud ben ik
ik ril, ik klapper, ik vries
Ik bibber, ik huiver, ik weet me geen raad
ik voel dat ik warmte verlies

Ik voel dat ik sterf, al eeuwige jaren
en geen mens die me redt of me kent
Ik vries, ik bevries – oh, luister verdomme! - ik zweet om die angst, elk moment

Zo ver van elk ander
draai ik zinloos mijn baan
geen God of Big Brother
weet zelfs van mijn bestaan

en geen armen of benen
verwarmen mijn romp
Tot het diepst van mijn bot
ben ik koud en kapot - niets dan een kille
klomp

Ik heb dit gedicht uitgekozen omdat het me aansprak. Het heeft een mooi uiterlijk en dat valt ook meteen op. Als je verder leest zie je dat het een prachtig gedicht is met veel emotie erin. Het gaat volgens mij over iemand die op de rand van de dood staat, degene gaat aan het einde van het gedicht ook werkelijk dood.

1ste strofe : De ik-figuur voelt dat hij langzaam zijn leven verliest
2e strofe : De ik-figuur merkt dat hij niet aan de dood kan ontsnappen. 3e strofe : De ik-figuur denkt dat niemand weet dat hij sterft
4e strofe : De ik-figuur sterft

Dit gedicht is open, want je weet precies waar hij over schrijft. ‘geen God of Big Brother weet zelfs van mijn bestaan’. Hieruit kun je afleiden dat hij alleen sterft.

19.

Hoe voel ik liefde voor de gele trein
die daar zo onbesuisd door \'t landschap raast
bezeten door een moedige kaptein, met wrede wil langs boom en slag gehaast

Met benen stil, niet hobbelend maar recht
alsof geen enkel lot zijn baan kan keren
Een twijfel is voor hem niet weggelegd
hij moet zijn weg in spoor zien te rangeren

Het denderen der wielen raakt mijn hart
en zet het aan tot zwijgzaam resoneren
De trein weet niet hoe hij mijn weerstand tart, hoe groot de lust hem blijvend te begeren

totdat ik mij euforisch voor hem werp. Mijn liefde wordt beantwoord in geknerp.

De opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

totdat ik mij euforisch voor hem werp. Mijn liefde wordt beantwoord in geknerp.

Ik heb dit gedicht gekozen omdat ik het wel een grappig en geheimzinnig gedicht vind en dat de zinnen om de zin rijmen spreekt me ook wel aan.

Het gedicht gaat over iemand die helemaal gek van treinen is.

1e strofe: Het besturen van een trein is prachtig. 2e strofe: Een trein heeft maar één weg te volgen en zal die ene weg ook blijven volgen. 3e strofe: De trein raakt een gevoelige snaar bij de persoon. 4e strofe: De persoon houdt zielsveel van treinen.

Het is een open gedicht omdat iedereen leest dat het om liefde voor treinen gaat en je kan er niets anders in zien, bijv.: “Hoe voel ik liefde voor de gele trein”, “Het denderen der wielen raakt mijn hart” en “De trein weet niet hoe hij mijn weerstand tart”

20.

Gelukkig Verdrietig,

Geen ziel in deze wereld kan zich voorstellen
Hoe het is niet te weten wat je denkt

Ik kan mezelf zien zonder naar mezelf te kijken
Het zal niet meer zijn dan een gevoel

Welk mens kan zich
voorstellen door te voelen
Welk mens…..

Ik heb dit gedicht geschreven na aanleiding van Remco Campert, dat gaat zo:

Ik ben dichter
bij de waarheid van december
dan in juli. Ik ben dichter
bij de gratie van de kalender…

In het gedicht van Remco Campert is veel gebruik gemaakt van enjambementen. Ik heb daar maar één van staan. “Welk mens kan zich voorstellen door te voelen
Nog een overeenkomst is dat zijn gedicht eindigt met ‘bij de gratie van de kalender…’ Die van mij eindigt ook met puntjes aan het einde ‘welk mens….’ Een verschil is dat ik meer eindig in hele zinnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.