CARA

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 897 woorden
  • 14 juni 2001
  • 215 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
215 keer beoordeeld

Inleiding

We doen ons verslag over de ziekte CARA. Het is een verzamelnaam voor een aantal ziekten met overeenkomstige eigenschappen. We kijken op verschillende punten naar de ziekte. We kijken naar:

 De inhoud van de ziekte;  De oorzaken;  De gevolgen;  En de manieren om Cara te verminderen.

We kozen voor deze ziekte omdat we er al een keer eerder iets over hadden gehad. Iemand had de ziekte, maar we wisten niet alles precies. We maakten dit verslag om te weten te komen wat de ziekte nou precies inhield.

Hoofdstuk 1: Wat is CARA?

CARA is een verzamelnaam voor verschillende ziekten van de luchtwegen: astma en COPD (chronische bronchitis en emfyseem). CARA is de afkorting van “Chronische Aspecifieke Respiratoire Aandoeningen”. Deze ziekten hebben met elkaar gemeen dat ze, voor kortere of langere tijd, de luchtwegen vernauwen. Een ander gemeenschappelijk kenmerk van astma en COPD is de extra gevoeligheid (prikkelbaarheid) van de luchtwegen. Dit houdt in dat de luchtwegen geprikkeld kunnen reageren op bepaalde stoffen, op de rook van sigaretten, op temperatuurwisselingen enz. Al deze oorzaken kunnen leiden tot:

 Hoesten;  Piepende ademhaling;  Kortademigheid;  Opgeven van slijm.

Hoofdstuk 2: Waardoor wordt CARA veroorzaakt?

Een aanval wordt meestal veroorzaakt door iets waar de patiënt extra gevoelig voor is. Soms is iemand allergisch voor:

 Huisstofmijt;  Schimmels;  Katten;  Of andere dieren.

Meestal ontstaat CARA doordat de longen extra prikkelbaar zijn voor stof, roken, mist of kou. Ook inspanning kan de oorzaak zijn. Erfelijkheid speelt zeker een rol. Mensen met CARA hebben vaak ook last van eczeem. Kinderen die op jonge leeftijd last hebben gehad van dauwworm (ook een soort eczeem) ontwikkelen later soms astma.

Hoofdstuk 3: Wat is COPD?

COPD is een samenvoeging van chronische bronchitis en emfyseem en staat voor \"Chronic Obstructive Pulmonary Disease\". Letterlijk is dit chronisch obstructieve longziekte (een vernauwing van de luchtwegen die altijd aanwezig is). Bij bronchitis hebben we te maken met een ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Veel mensen hebben wel eens een acute bronchitis gehad, maar die is meestal binnen een week weer genezen. Bij een chronische bronchitis is de ontsteking blijvend. Het voornaamste kenmerk van chronische bronchitis is hoesten, vooral \'s ochtends. Deze hoest kan maandenlang aanhouden. Op een gegeven moment neemt het hoesten ook overdag toe en treden kortademigheid en een piepende ademhaling op. Bij emfyseem gaan de longen steeds minder goed werken, omdat de longblaasjes zijn beschadigd. Gezonde longen hebben een bepaalde elasticiteit waardoor ze in staat zijn volledig uit te zetten en weer samen te trekken. Het belangrijkste kenmerk van emfyseem is kortademigheid die steeds erger zal worden. Ongeveer 1% van de mensen heeft in meer of mindere mate last van deze symptomen. De ziekte gaat meestal samen met chronische bronchitis. Emfyseem komt meer bij mannen dan bij vrouwen voor. De kans op emfyseem stijgt bij roken.

Hoofdstuk 4: Wat zijn de mogelijke oorzaken van benauwdheid?

De diverse CARA-klachten worden, naast erfelijke factoren, veroorzaakt door
verschillende zaken:

 Allergische stoffen;  Niet-allergische stoffen;  Lichamelijke inspanning, geestelijke spanning en infectie;  Roken.

De klachten kunnen soms veranderen

Net zoals de gevoeligheid bij bijvoorbeeld hooikoorts kan veranderen (gevoeligheid voor dingen kan veranderen), kan dat ook bij CARA zo gaan. Ook het weer speelt een rol. Emoties en spanning hebben ook zo hun invloed. Hormonen ondergaan in de puberteit veranderingen en dat brengt vaak ook veranderingen rond CARA met zich mee.

Hoofdstuk 5: Symptomen van CARA

Enkele symptomen voor Cara zijn:

 Aanvallen van hevige benauwdheid;  Piepende ademhaling;  Kortademigheid;  Niesen;  Hoesten;  Koortsverschijnselen.

Chronische bronchitis is een aandoening van het slijmvlies in de luchtwegen. Het opgeven van slijm en veel hoesten en soms kortademigheid of piepende ademhaling zijn typische symptomen van bronchitis. Astmapatiënten hebben vaak last van aanvallen van kortademigheid die enkel uren tot enkele dagen kunnen duren. Mensen met longemfyseem zijn voortdurend kortademig.

Hoofdstuk 6: Maatregelen om CARA te verlichten

De volgende maatregelen zijn om Cara te verlichten, niet om te laten verdwijnen:

 Niet roken. Dat is al slecht, dus is het voor Carapatiënten al helemaal een lastig iets. Vermijd zoveel mogelijk passief roken, want als Carapatiënt is het niet prettig om te roken als je er niet tegen kunt;  Het bezit van huisdieren is voor Carapatiënten niet gunstig. De huidschilfers van katten, honden enz. zijn redenen om geen huisdier te nemen;  Vermijdt het kunnen ontstaan van de huisstofmijt in de omgeving van een Carapatiënt. Voor bijvoorbeeld de matras, het dekbed en het kussen zijn speciale hoezen te koop die huisstofmijt in ieder geval in bed voorkomen. Beddengoed moet worden gewassen op 60 graden om alle mijten te doden;  Het huis moet niet vochtig zijn. Een huisstofmijt zoekt de vochtige plekjes;  Bij de inrichting van een kamer moet er op worden gelet dat er geen stoffige materialen worden gekozen.

Conclusie

Cara is een ziekte die te maken heeft met de luchtwegen. Het is een ziekte die niet te genezen is. Wel kan er worden geprobeerd er zo min mogelijk last van te hebben. Dat kan onder andere door te zorgen dat er geen schilfers in huis komen. Daar heft een Carapatiënt veel last van.

Het was wel een leuk onderzoekje om te doen. We weten nu wat de ziekte cara inhoud. Ook was het wel interessant om iets over de oorzaken te weten.

Bronnenlijst

 “CARA” ISBN: 90 6126 910 4
Blz. 13 t/m 25
Cas de Jong
Kees van ’t Holt
Harry Pelleboer
Marjan Jans
Frits Hofsink

 “Astma” ISBN: 90 6178 345 0
blz. 23 t/m 25
Gerard Brander
Jacqueline Nijeboer
Peter Oostink
Herman Dijkstra

www.cara.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.