1. DETERMINEREN VAN EEN GUP
De Guppy behoort tot de orde van de dieren omdat hij geen celwanden en geen bladgroenkorrels heeft. Hij is symmetrisch en geen worm, hij is tweezijdig symmetrisch, hij heeft geen huisje of schelp, hij heeft wel een inwendig skelet met wervelkolom. Hij behoort dus tot de afdeling van de gewervelden.
Zijn huid is bedekt met schubben en slijm, daarom behoort hij tot de klasse van de vissen.
De vissen
Vissen zijn net als mensen gewerveld, maar staan in andere opzichten heel ver van de mens af. Hun lichaam is aangepast aan bewoning van het water. Ze bewegen zich door hun vinnen en ademen zuurstof door met hun kieuwen zuurstof uit het water te halen. Hun lichaamstemperatuur is hetzelfde als die van hun omgeving, het zijn dus koudbloedige dieren.
Verschillende vormen en maten Vissen komen in heel erg veel vormen en maten voor. Hun lichaam is aangepast aan de omgeving waar ze wonen en aan het voedsel dat ze eten. Je kunt bijvoorbeeld aan de stand van de bek zien of de vis een bodembewoner is, in het midden verblijft of in de bovenste lagen van het water leeft.
Bovenste lagen: rechte rug, bek naar boven gericht, eet vooral insecten die zich aan de oppervlakte bevinden. Middenlaag: rechte bek, eet meestal voedsel dat naar beneden drijft vanaf de oppervlakte. Onderlagen: naar beneden gerichte bek. Gemakkelijk bij het op de bodem zoeken naar voedsel.
De Guppy heeft een naar boven gerichte bek, dat laat al zien dat de gup een bewoner is van de bovenste lagen en dat hij waarschijnlijk graag insecten eet.
Staartvin Ook aan de vorm van de staartvin kun je zien in welke omgeving een vis leeft. Op het plaatje hieronder kun je zien welke verschillende staartvormen er zijn en waartoe ze dienen. Een Guppyvrouwtje heeft een afgeronde staart, de staarten van mannetjes kunnen gevorkt zijn, of een soort waaier vormen. De Guppy is geen traag zwemmende vis, maar zwemt normaal gesproken niet in snelstromend water.
Ogen De meeste vissen kunnen aardig goed zien. Hun oog is niet bedekt met oogleden omdat het oog de hele tijd al vochtig gehouden wordt door het water. Om nergens tegenaan te botsen gebruikt de vis een zijlijn. Dit waarnemingssysteem is het zesde zintuig van de vis. Hierdoor kunnen trillingen en stromingen worden waargenomen. De uiterste puntjes van de waarnemingszenuwen zijn als piepkleine openingetjes in een rij schubben aan weerszijden van het lichaam te zien.
Vissen in een aquarium kunnen erg schrikken als er tegen het aquarium gestoten wordt. Dat komt door de gevoeligheid van de zijlijn.
Zwemblaas Haast alle aquariumvissen hebben een zwemblaas, alleen sommige vissen die echt op de bodem leven niet. Met de zwemblaas kan een vis zich op elke hoogte in het water handhaven. Als de zwemblaas beschadigd is, kan de vis niet meer zwemmen, vaak hang hij dan ondersteboven of scheef. Sommige soorten, zoals sluierstaarten, hebben vaak problemen met de zwemblaas omdat ze teveel lucht happen bij het eten.
2. DE GUPPY, WAT VOOR VIS IS DAT?
Familie poeciliidae, geslacht poecilia soort: poecilia reticulata
De POECILIIDAE vormen de grootste familie van levendbarende tandkarpers. Er zijn meer families van levendbarenden. Het belangrijkste kenmerk bij de levendbarenden is dat de mannetjes over een heel speciaal orgaan beschikken om te paren: het gonopodium, dat een soort verlengde vormt met de aarsvin.
De vrouwtjes kunnen homvocht opslaan en het is dus niet nodig elke keer te paren om jongen te krijgen. Als de jongen geboren worden zijn ze helemaal ontwikkeld en zwemmen direct weg. Toch kun je niet echt van “levendbarend” spreken, want de jongen komen vaak pas uit het ei als ze het water raken.
De familie van de poeciliidae omvat zo’n 26 geslachten en ongeveer 38 soorten. De vissen uit deze familie komen voor in een groot gedeelte van Zuid Amerika. Geslacht POECILIA
Voor de aquariumliefhebber een belangrijk geslacht, want er zitten veel geliefde aquariumvissen in: de Guppy, de Black Molly, de Platy. Platy’s zijn zo dicht verwant aan de Guppy dat de mensen Guppy’s hebben gebruikt om verandering aan te brengen in het uiterlijk van Platy’s. Ze kunnen zich dus samen voortplanten en hun jongen kunnen weer jongen krijgen, een teken dat het echte familie is van elkaar.
Soort: POECILIA RETICULATA
De Nederlandse naam is Guppy of miljoenenvisje. Guppy omdat ze door dr. Guppy destijds naar Europa zijn gebracht, miljoenenvisje omdat de Guppy zich zo gemakkelijk voortplant.
Kleuren en maten van de Guppy Binnen de soort bestaan heel veel verschillende vormen en kleuren. Normaal gesproken is een vrouwtjesgup ongeveer 5 centimeter, het mannetje drie centimeter. Het vrouwtje is meestal dof van kleur, maar kan wel een gekleurde staart hebben. Maar de mannetjes kunnen alle kleuren van de regenboog hebben. Het mooiste is hun staart. Daar wapperen ze ook vrolijk mee voor een wijfje als ze met haar willen paren. Die staartvin kan ook heel veel vormen hebben.
Leefgebied en voedsel Waar de gup oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Vaak wordt Trinidad genoemd, soms de West-Indische eilanden, soms Zuid Amerika in het algemeen.
De Guppy voelt zich het fijnst in traag stromend water of poelen, het water mag zelfs een beetje brak (zout) zijn. Inmiddels heeft de vis zich over de hele wereld verspreid. Zelfs in Europa komt hij wel in het wild voor, hij is dan wel uitgezet.
Het fijnst voelt de Guppy zich als het water lekker warm is, het is een tropische vis, maar guppen kunnen zich heel goed aanpassen en kunnen ook overleven in kouder water. Wel worden ze dan niet zo groot. Ook hun kleuren worden dan veel fletser.
In Afrika komen tegenwoordig ook veel guppy’s voor. De reden daarvoor is het voedsel van de guppy. De guppy zwemt het liefst in de bovenste lagen (bovenstandige bek) en is dol op muggenlarven. Om die reden wordt de Guppy gebruikt om te helpen bij het bestrijden van malaria.
De keuzeopdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
E.
E.
ff kijken hoe lat t is :) maar mooi werkstuk
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Bedankt, ziet er goed uit!
Waar ik voor ons verslag bio veel vandaan heb gehaald is:
http://www.guppyaquarium.nl
Staat ook over wilde guppen in Nederland, echt raar, wist niet dat dat bestond :O
9 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Bedankt, ziet er goed uit!
Waar ik voor ons verslag bio veel vandaan heb gehaald is:
http://www.guppyaquarium.nl
Staat ook over wilde guppen in Nederland, echt raar, wist niet dat dat bestond :O
9 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Woow, super nice!
Voor mijn verslagje gebruikte ik deze website:
http://www.guppyaquarium.nl
Super handiggg
9 jaar geleden
Antwoorden