Het christendom & Jongeren
Inleiding
Mijn hoofdvraag voor dit werkstuk is “Gaat het christendom en de jeugd van tegenwoordig nog wel samen of is het net als met Madonna niet te combineren?”. Ik heb voor het onderwerp Jongeren gekozen omdat ik dit een leuk en vernieuwend onderwerp vind. Ook heb ik er voor gekozen om Madonna een beetje terug te laten komen in mijn werkstuk. Dit heb ik gedaan omdat Madonna een idool is voor de jongere generatie. Ook heeft Madonna voor veel commotie gezorgd bij veel christelijke partijen door haar liedjes en shows die volgens de partijen tegen het christendom waren.
Geloven jongeren of geloven ze het wel?
Het christendom bestaat al ruim 2000 Jaar. Het is een hele prestatie om iets zolang in ‘leven’ te houden. Het christendom was eeuwen lang een alledaags onderwerp. Maar de kerken stromen langzaamaan leeg en de belangstelling voor het christendom daalt.
Een derde van de jongeren gelooft nog maar in God. Hoe komt het dat het aantal gelovige jongeren de laatste jaren met zoveel is afgenomen? Ik denk dat jongeren het christendom vooral associëren met regeltjes en plichten. En jongeren willen natuurlijk zelf de dienst uit maken. Jongeren worden niet aangetrokken door dingen die in hun beleving saai zijn en niet “cool” zijn. Niet zozeer het geloven in God maar meer het naar de kerk gaan wordt gezien als saai. Ik denk dat best veel jongeren wel geloven in God maar niet naar de kerk gaan omdat ze bang zijn raar te worden aangekeken
Wat is er veranderd in de manier waarop jongeren met het geloof omgaan? (nu-vroeger)
Hoe je het ook wendt of keert, het geloof leeft veel minder onder jongeren dan vroeger. De kerken lopen leeg en je hoort de jongeren nog maar weinig praten over God en het geloof. Zelfs op christelijke scholen word nog maar weinig aandacht besteed aan het geloof.
Het geloof is ontstaan uit de onwetendheid van de mens. Ze probeerden voor alles een verklaring te geven. Maar de wetenschap is nu zover dat het bijna voor alles een logische reden heeft gevonden,
en mensen zijn nu eenmaal eerder geneigd om een logisch verhaal met harde bewijzen te geloven dan een verhaal wat eigenlijk nog nooit is bewezen. Dit is waarschijnlijk ook een belangrijke reden waarom jongeren steeds minder gaan geloven.
De jongeren van nu zijn het vaak niet eens met de normen en waarden van de kerk. In de Bijbel wordt bijvoorbeeld veel gehamerd op een “Natuurlijke” relatie tussen man en vrouw. Terwijl er in deze moderne maatschappij ook meerdere vormen van relaties mogelijk zijn zoals een homoseksuele relatie. En als het Vaticaan probeert het straffen van homoseksuelen in stand te houden ga je toch wel je vraagtekens bij de kerk zetten. En bovendien: Valt dit onder vrije meningsuiting of is dit een vorm van racisme?
Heeft het wel zin om het christendom te promoten voor de jongeren, en wat wordt er aan promotie gedaan?
Ja, ik denk dat het wel zin heeft om het christendom onder de aandacht te brengen van Jongeren. Ik denk dat veel jongeren ook wel met het geloof bezig zijn maar dat ze meer hun eigen manier van geloven hebben, en zich niet vast willen houden aan de Bijbel of de kerk. Veel organisaties spelen ook in op deze jongeren. Om aandacht te krijgen moet je het geloof in een leuke en moderne verpakking steken, zoals bijvoorbeeld de EO met hun jongerendag. Zelfs het Vaticaan doet mee aan deze rage met hun eigen Youtube kanaal waarop filmpjes van de paus staan. Ook sites als ikzoekGod en youthforchrist.nl proberen jongeren weer aan het geloof te krijgen.
In plaats van positieve promotie wordt er nu ook aan negatieve reclame gedaan. Zo werden er in Londen slogans op bussen geplaatst als: “There’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life” (Waarschijnlijk is er geen God. Maak je geen zorgen en geniet van het leven). Op hun beurt plaatsten drie christelijke organisaties advertenties als: “Er is beslist een God. Word dus lid van The Christian Party en geniet van het leven.”
Ik vind het onethisch om uitspraken als hierboven op bussen te plaatsen. Naar mijn mening is dit racisme en beledigend naar christenen toe. Maar helaas is het volgens de reclamecode wel toegestaan.
Hoe zal het over 20 jaar gaan met het christendom?
Dat de kerken leeglopen is onderhand wel duidelijk maar betekent dit ook dat het christendom geen toekomst meer heeft? En dat er over 20 jaar geen kerk meer te zien zal zijn? Ik denk dat het aantal gelovigen wel zal afnemen maar in ieder geval niet zal verdwijnen. Maar het is zeker niet onwaarschijnlijk dat traditionele kerken worden vervangen voor wat meer modernere kerken die meer mensen zal aanspreken.
En ook al zal het geloof uitsterven blijven er altijd resten van het Christendom bestaan. Het christendom bestaat immers al 2000 jaar en heeft een grote invloed gehad op onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan feesten zoals Kerstmis en Carnaval . Ook veel mensen die niet christelijk zijn vieren deze feesten toch. En gaan met Kerstmis toch nog naar de kerk om daar de echte kerstsfeer te “proeven”
Conclusie
Ja, ik denk dat het christendom heel goed samen kan gaan met de jeugd. Maar dan denk ik wel dat kerken meer hun best moeten doen om jongeren aan te trekken.
Bronnen
http://www.dewittenberg.nl/l/nl/library/download/10845
http://www.scholieren.com/werkstukken/9214
http://www.katholieknederland.nl/soeterbeeck/archief/2007/detail_objectID614689.html
www.EO.nl
http://player.omroep.nl/?aflid=5784228
REACTIES
1 seconde geleden