De koopzondag moet worden afgeschaft
Jullie hebben allemaal ongetwijfeld wel van de koopzondagen in ons land gehoord. Tegenwoordig zie je steeds meer dat de winkels op zondag geopend zijn. Een aantal jaren geleden is er in de Winkelsluitingswet vastgelegd dat er per gemeente maximaal 12 koopzondagen gehouden mogen worden. De Winkelsluitingswet is een wet waarin staat hoeveel uren de winkels in de week open mogen zijn en hoe het zit met de winkelopenstelling op zondag. Hier staat dus in dat elke gemeente maximaal 12 koopzondagen per jaar mag houden.
Zoals misschien al duidelijk is geworden, gaat mijn betoog over de koopzondag. Mijn stelling is: de koopzondag moet worden afgeschaft. Ik zal dit nu gaan onderbouwen.
Een veel gebruikt argument voor mijn stelling is dat de zondag volgens de bijbel Gods dag is. Het is een dag om te rusten na 6 dagen drukte. Met een koopzondag lijkt het erop dat de zondag beschouwd gaat worden als een gewone door-de-weekse-dag waarop arbeid verricht wordt. Ik heb het nu over de werknemers die de dupe worden van de koopzondag omdat ze moeten werken. De zondag is dus vanuit de bijbel gezien, niet bedoeld om te werken maar om te rusten. Als de koopzondag wordt afgeschaft, krijgen mensen de kans om op zondag te rusten en zijn/haar tijd met het gezin door te brengen.
Dit is ook gelijk mijn tweede argument: Mensen moeten de kans krijgen om tijd met hun gezin door te brengen. Er zijn gezinnen waar de vader en de moeder 5 dagen in de week werken. Als de mogelijkheid er is om op zondag te gaan winkelen, zullen veel werkende mensen dat doen. Als die mensen kinderen hebben, krijgen de kinderen niet de aandacht die ze verdienen. Zij zien hun ouders al niet zo veel, omdat ze altijd werken en als ze ’s avonds thuis komen van hun werk, zijn ze moe een hebben ze vaak geen zin om hun tijd aan hun kinderen te besteden, door spelletjes te doen of iets anders en de kinderen gaan niet al te laat naar bed. De ouders hebben dus in zo’n geval alleen in het weekend tijd om iets leuks met de kinderen te doen. Als de winkels dan ook nog op zondag open zijn en de ouders willen daar graag heen, krijgen de kinderen weinig aandacht, terwijl, vooral jonge kinderen, veel aandacht nodig hebben. De zondag is dus bedoeld om door te brengen met het gezin en leuke dingen met ze te doen en niet om te gaan winkelen.
Mijn derde argument voor mijn stelling is dat een openstelling van de winkels op zondag ongetwijfeld zal lijden tot een 7x24-uurs economie. Als de winkels 7 dagen in de week open zijn, lijkt het wel of er constant gewerkt wordt, want de zondag wordt dan ook al gebruikt om te werken. En met de koopzondag, zijn niet alleen de winkels geopend, maar het lijkt er ook aan te komen dat banken en andere dienstverlenende instellingen ook op zondag geopend moeten worden om aan de steeds grotere eisen van de consument tegemoet te komen. Bovendien moet er extra politie ingezet worden op zondag om de veiligheid te handhaven. Dit kost veel geld. Deze extra kosten zijn allemaal niet nodig als de koopzondag afgeschaft zou worden.
Nu is het zo dat een gemeente per jaar 12 koopzondagen mag houden. Maar mensen gaan steeds verder. Over een tijdje is het zover gekomen dat niet alleen de winkels op zondag open zijn, maar ook op feestdagen, zoals Pasen en Kerst. Zulke belangrijke feestdagen krijgen geen waarde meer. Alles draait dan nog maar om de economie en de consument gaat hierin mee. Op een gegeven moment wordt het namelijk gewoon om op bijzondere dagen de winkels open te houden en mensen die eigenlijk tegen koopzondagen zijn, gaan op een gegeven moment ook gewoon op zondag kopen, want iedereen doet het en het is zo gewoon geworden. Er is dus sprake van normsvervaging.
Mijn vierde argument is dat het openbaar vervoer moet worden aangepast, als er een koopzondag is. Nu is het nog zo, dat er op zondag een beperkt aantal bussen en treinen rijden, in vergelijking met andere dagen. Mensen die iets verder van een grote stad wonen en die graag naar een koopzondag willen in die stad, willen graag met het openbaar vervoer. Er moeten dus vaker bussen en treinen gaan rijden. Ook mensen die in een winkel werken en die wat verder weg wonen, willen misschien met het openbaar vervoer. Als op zondag de winkels om negen uur open gaan, kan zo’n werknemer er waarschijnlijk niet op tijd zijn, omdat, tenminste hier in de buurt, de eerste trein op zondag pas om half negen vertrekt. Wanneer de koopzondag afgeschaft zal worden hoeven het openbaar vervoer dus ook niet aangepast te worden.
Ten vijfde, worden mensen die niet op zondag willen werken bijna gedwongen om wel te gaan werken. Ik zal dit argument even verduidelijken met een citaat van de heer Schalk. Hij is directeur van de Reformatorische Maatschappelijke Unie. Meneer Schalk is, net als mij, tegen de koopzondagen.
Een ander nadeel van gedwongen arbeid op zondag is dat er bijna geen vrijwilligers te krijgen zijn, omdat iedereen werkt, terwijl vrijwilligerswerk heel belangrijk is in de samenleving.
Hij zegt Een ander nadeel van gedwongen arbeid op zondag is dat er bijna geen vrijwilligers te krijgen zijn, omdat iedereen werkt, terwijl vrijwilligerswerk heel belangrijk is in de samenleving.
Dit is een mooi voorbeeld die aansluit op mijn argument. Het komt steeds vaker voor dat als iemand solliciteert voor een baan en niet op zondag wil werken, vaak niet aangenomen wordt.
Nou zullen jullie wel denken, wat heeft dit nou weer met de koopzondag te maken. Ik zal dit even uitleggen. Het is als winkel moeilijk om de beslissing te nemen om op zondag gesloten te zijn, terwijl andere winkels geopend zijn. Dit geldt vooral voor winkels waarvan er meer dan één in dezelfde stad zitten, bijvoorbeeld kledingwinkels. Ik neem als voorbeeld even de ‘Snuffel’. Mensen die de koopzondag bezoeken en op zoek gaan naar kleding en vaak kleding kopen bij de Snuffel, zien dat die gesloten is. Ze zullen dus naar een andere kledingwinkel gaan. De mensen gaan dus naar de concurrent, terwijl ze normaal gesproken vaak kleding kopen bij de Snuffel. Hierdoor komt deze winkel in een nadelige positie, want de kans is er dat ze klanten verliezen. Om dit te voorkomen kan de winkel er voor kiezen toch op zondag open te gaan, terwijl ze eigenlijk niet op zondag willen werken.
Door de koopzondagen gaan eenmanszaken er aan onder door. Eenmanszaken zijn zaken met maar 1 eigenaar. Zij moeten wel een dag in de week rust hebben, anders houden ze het niet vol en heb je binnen de kortste keren overspannen mensen.
En niet alleen winkelpersoneel wordt gedwongen op zondag te werken, maar ook politieagenten die door de koopzondagen extra moeten worden ingezet en de mensen die bij het openbaar vervoer werken moeten extra diensten rijden. Zij zitten daar waarschijnlijk ook niet op te wachten.
Bij die werknemers zullen ook mensen zitten die normaal gesproken op zondag naar de kerk gaan. Dit kan niet meer als ze op zondag moeten werken.
Een ander nadeel van gedwongen arbeid op zondag is dat er bijna geen vrijwilligers te krijgen zijn, omdat iedereen werkt, terwijl vrijwilligerswerk heel belangrijk is in de samenleving.
Er zijn veel sportverenigingen die op zondag wedstrijden houden. Maar als iedereen op zondag werkt, heeft dit ook geen zin meer.
Een andere argument voor mijn stelling, de koopzondag moet worden afgeschaft, is dat de bestedingen van de consument niet toenemen. Mensen kunnen maar één keer hun verdiende geld uitgeven. Mensen die het niet met mijn stelling eens zijn, zullen misschien zeggen: ‘Ja, maar wanneer er een koopzondag is wachten mensen die 5 dagen in de week werken toch met kopen tot op de zondag en geven dan hun geld uit.’ Maarr.. stel dat iemand een nieuwe broek nodig heeft dan koopt diegene die broek ook wel op een andere dag, daar is geen koopzondag voor nodig. En iemand die dan nog zegt dat ze door de week geen tijd hebben om naar de winkel te gaan, heeft waarschijnlijk ook niet zo nodig een nieuwe broek nodig.
De bestedingen nemen niet toe, dus de winst van winkeleigenaren ook niet.
Mijn zesde argument is dat het personeel dat op zondag werkt, extra betaald moet worden. Volgens mij is dat bijna 200%. Zondag is namelijk geen werkdag en personeel dat in het weekend werkt moet extra betaald worden. Dit is voor de werkgever niet gunstig en voor sommige winkeleigenaren kan het zelfs niet uit. Zij zullen dus ook liever zien dat de koopzondag wordt afgeschaft.
Mijn achtste argument is dat mensen die op zondag rustig een wandelingetje willen maken, die kans niet meer krijgen door de koopzondag. Vooral wat oudere mensen houden er wel van om op zondag een eindje te gaan wandelen. Door de koopzondag krijgen die mensen die kans niet meer, omdat het overal zo druk is. Neem nou, Amsterdam. Dat is een grote stad waar veel mensen wonen. Sommige mensen genieten ervan om op zondag rustig door de stad te lopen met al die grachten en bruggetjes enz. Als er een koopzondag is, kun je niet meer rustig door Amsterdam lopen. Overal zijn mensen en je moet constant kijken of er geen auto’s of trams aankomen.
Er zijn natuurlijk ook argumenten te bedenken tegen mijn stelling.
Door op zondag de winkels open te houden, zal de werkgelegenheid toenemen. Vooral studenten willen naast hun studie graag wat geld verdienen. Maar volgens een berekening van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf zal een winkelopenstelling op zondag slechts 3% meer banen opleveren. Dit is niet zo veel, maar er moet wel een hele zondag voor opgeofferd worden.
Een ander tegen argument is dat mensen die 5 dagen in de week werken op zondag rustig kunnen winkelen. Maar zoals ik al in een van mijn voorargumenten heb gezegd, nemen de bestedingen van de consument niet toe. Als er geen koopzondag is, kopen mensen ook wel wat ze nodig hebben, dus een koopzondag is wat dat betreft overbodig.
Mijn stelling is dus: de koopzondagen moeten worden afgeschaft.
Ik heb hiervoor de volgende argumenten gegeven:
- zondag is volgens de bijbel een rustdag
- mensen moeten hun tijd door brengen met het gezin op zondag
- koopzondagen lijden tot 24-uurseconomie
- na koopzondagen volgt er openstelling van winkels op feestdagen.
- Openbaar vervoer moet worden aangepast
- Mensen worden als het ware gedwongen te werken op zondag
- De bestedingen van de consument nemen niet toe
- Personeel dat op zondag werkt moet extra betaald worden = ongunstig voor de werkgevers.
- Mensen kunnen niet meer rustig door het centrum lopen
Ik hoop dat ik de mensen die het niet eens waren met mijn stelling, en die zullen er ongetwijfeld zijn, overtuigd heb door middel van deze argumenten.
Wat is er nou beter dan een samenleving waarin iedereen tevreden is?
Dus denk niet alleen aan jezelf maar ook aan anderen, want die ondervinden er nadeel van.
Afschaffing koopzondag
6.7
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
ik heb je betoog gelezen, moet dat altijd zo uitgebreid bij jullie?
23 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
6 jaar geleden
P.
P.
uitgebreid, maar wel onwijs goed gedaan, mijn complimenten!! Goede argumenten enz. Ook voor het stimuleren voor het christelijke geloof.
13 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
kan je mij de bron geven van het citaat van meneer schalk of is dat onbekend? ik vind het namelijk een goed citaat en wil dat ook in mijn betoog verwerken.
13 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
wij moeten ook een presentatie houden maar over de actualiteit. denken jullie dat mijn meester het niet erg vind om het hier over te houden?
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Ik ben het helemaal met je eens! Weg met koopzondag!
12 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
"Mensen moeten de kans krijgen om tijd met hun gezin door te brengen. Er zijn gezinnen waar de vader en de moeder 5 dagen in de week werken. Als de mogelijkheid er is om op zondag te gaan winkelen, zullen veel werkende mensen dat doen. Als die mensen kinderen hebben, krijgen de kinderen niet de aandacht die ze verdienen. Zij zien hun ouders al niet zo veel, omdat ze altijd werken en als ze ’s avonds thuis komen van hun werk, zijn ze moe een hebben ze vaak geen zin om hun tijd aan hun kinderen te besteden, door spelletjes te doen of iets anders en de kinderen gaan niet al te laat naar bed. De ouders hebben dus in zo’n geval alleen in het weekend tijd om iets leuks met de kinderen te doen. Als de winkels dan ook nog op zondag open zijn en de ouders willen daar graag heen, krijgen de kinderen weinig aandacht, terwijl, vooral jonge kinderen, veel aandacht nodig hebben. De zondag is dus bedoeld om door te brengen met het gezin en leuke dingen met ze te doen en niet om te gaan winkelen."
Je word niet verplicht om te gaan winkelen en kunt ook met je kinderen naar de stad gaan. Ook denk ik niet dat mensen van 9 uur 's ochtends tot 21.00 's avonds in de stad zijn dus je hebt wel degerlijk tijd om met je kinderen te besteden. En wat is er mis om met je kinderen naar de stad gaan. Als je zaterdag in de weer bent met activiteiten die je kinderen hebben kun je zondag mooi met je kind naar de stad om bijvoorbeeld een jas te kopen die diegene nodig heeft.
Alsnog een goed betoog
12 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
"Hij is directeur van de Reformatorische Maatschappelijke Unie. Meneer Schalk is, net als mij, tegen de koopzondagen."
Ik weet niet of je dit voor Nederlands moet inleveren, maar dan hoop ik niet dat ze te veel letten op fouten. Het is namelijk net als ik.
Voor de rest een super goed betoog!!
11 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Mooi betoog!!!
6 jaar geleden
Antwoorden