Roken is een verslaving
Volgens wetenschappers bestaan er twee soorten verslaving: lichamelijke verslaving en geestelijke verslaving. Rokers zijn meestal en lichamelijk en geestelijk verslaafd.
Lichamelijke verslaving
Rokers zijn lichamelijk verslaafd aan nicotine. Dat betekent dat het lichaam van een roker een sterke behoefte heeft aan die nicotine. Wanneer er niet genoeg nicotine in het lichaam zit, krijgt de roker ontwenningsverschijnselen. Die ontwenningsverschijnselen kunnen bij iedereen verschillend zijn. Rokers hebben vaak last van één of meerdere van de onderstaande ontwenningsverschijnselen:
prikkelbaar
rusteloos
angstig
last van slapenloosheid
concentratieproblemen
Ontwenningsverschijnselen zijn niet gevaarlijk, maar zorgen er vaak voor dat mensen zich heel rot voelen. Om de ontwenningsverschijnselen te laten stoppen, gaat de roker roken. Zo neemt hij weer voldoende nicotine in zijn lichaam.
Geestelijke verslaving
Geestelijk verslaafd zijn heeft niets te maken met de nicotinebehoefte van het lichaam, maar met de gewoonte van het roken. Mensen roken namelijk vaak op vaste momenten of om een bepaalde reden.
Voorbeelden van momenten waarop veel mensen roken:
* \'s Ochtends als ze wakker worden
* Tijdens pauzes
* Na het eten
* Op feestjes
Passief roken
Roken schaadt niet alleen de gezondheidvan de roker, maar heeft ook invloed op de gezondheid van de mensen om hen heen. het inademen van de tabaksrook van iemand anders wordt pasief roken genoemd.
De uitgeademde rook bevat veel giftige chemicalien, zoals koolmonoxide, rsenicum, cynanide en radioactieve chemicalien.
Roken verbieden
In de jaren 90 eisten niet-rokers dat ze bescherming zouden krijgen tegen andermans rook. I
In openbare gebouwen is roken nu bijna overal verboden. ER zijn in de treinen meer niet-roken coupes dan coupes waar gerookt mag worden.
Door veel vliegtuigmaatschappijen is het roken helemaal verboden, en ook in sommige luchthavens en in sommige bioscopen. Veel kontoorbedienden hebben vrijwillig ingestemd met het rookvrij maken van de werkplek
Roken en zwangerschap
Er is een groep mensen die meer te lijden heeft van passief roken dan anderen.
Dit zijn de baby\'s voor en na hun geboorte. Een baby die in de baarmoeder groeit, heeft voedsel en zuurstof nodig, net als ieder ander. Een baby kan niet ademen of eten, de moeder ademt en eet voor de baby. zuurtsof en verteerd voedsel in het bloed van de moeder worden door de placenta en de navelstreng rechtstreeks in het bloed van de baby gebracht.
Effecten op de gezondheid van de baby
Als de moeder rookt, word de gezondheid van de baby op verschiellende manieren geschaad.
als de moeder een sigaret rookt wordt er minder zuurstof uit haar bloed naar dan van de baby overgebracht. Als gevolg daarvan hebben rokende moeders meer kans op een miskraam en hebben we vaker medische problemen tijdens de zwangerschap dan niet rokers. Als de baby geboren wordt heeft die vaker een lager geboorte gewicht, en heeft speciale zorg en aandacht nodig. Babys van rokende moeders hebben twee keer zoveel kans op luchtweginfectie als baby\'s van niet-rokers.
Waarom rookt iemand
Bijna iedereen die met roken begint is jonger dan 20 jaar, en de meesten zlefs jonger dan 18 jaar.
Vaak zijn jonge mensen onzeker en denken ze door het roken van een sigaret er zelfverzekerder
uitzien en zich dan ook zo voelen. Misschien denken ze ook dat ze door te roken sneller met anderen in contact komen. Als een meisje bijvoorbeeld een jongen leuk vindt, kan ze hem een sigaret aanbieden en een vuurtje vragen. om zo met hem in contact te komen.
Vastgeroeste gewoonte
Jonge mensen die beginnen met roken doen dat meestal omdat ze denken dat het er volwassen uitziet
Hoewel je veel volwassenen ziet roken, zijn ze vrijwel allemaal begonnen toen ze tiener waren.
Roken is dus een gewoonte die is overgebleven uit hun tiener jaren, niet iets waar ze op latere leeftijd voor gekozen hebben.
Regelmatig roken en de gevolgen daarvan
rokershoest
Door regelmatig roken schaadt iemand zijn gezondheid. De ademhalingsorganen zijn bekleed met fijne haartjes die de longen beschermen tegen vuil en bacterien. Deze fijne haartjes gaan aan elkaar kleven door deeltjes uit de tabaksrook, en kunnen dan hun werk niet goed doen. Ht lichaam maakt extra slijm aan om te proberen de luchtwegen schoon te maken, en de roker ontwikkelt een voortdurende hoest om van het slijm af te komen . Omdat hun longen en hart minder goed werken worden rokers kortademig.
Ernstige ziektes
Zware rokers zijn vaker ziek, sommigen krijgen bronchites of hartproblemen. Hoe meer iemand rookt hoe groter de schade aan de gezondheid. Ongeveer de helft van alle roker stert eerder vanwege de gevolgen van roken.Elk jaar sterven er in Nederland meer dan 30.000 mensen aan de gevolgen van rokersziekten. per week is dat meer dan een volle boeing 747. dat is 20 x zoveel as het aantal doden ten gevlge van verkeersongevalen.
Tabaksrook beschadigt de bekleding van de longen en kan leiden tot longkanker en longemfyseem.
Ongeveer driekwart van de mensen die aan deze langdurige pijnlijke ziektes sterven, zijn rokers. Door koolmonoxide in het bloed raken de aderen, die het bloed vanuit het hart door het lichaam voeren, langzaam verstopt. In extreme gevllen moeten de benen geamputeerd worden omdat het bloed niet meer in staat is de voeten en de onderbenen te bereiken, en het lichaamsweefsel in deze lichaamsdelen afsterft. Maar vaker veroorzaken verstopte aderen een hartaanval.
Hoe voelt het om te roken
Mensen die regelmatig roken zeggen dat ze door roken van een sigaret rustig worden en zich beter kunnen concentreren.
De chemische stor die voor dit gevoel zorgt is nicotine
Nicotine blokkeert zenuwsignalen in de hersenen en zorgt er zo voor dat de roker zich ontspannen voelt. Maar om de blokkering te boven te komen procuceren de hersenen extra signalen. na een poosje worden rokers van deze signalen opnieuw zenuwachtig en angstig, en dus steken ze maar weer een sigarte op. de rokers zeggen dat het ze ontspant, maar in feite voelen ze zich, heel even, zoals een niet roker zich voelt
nicotineverslaving
Het grootste probleem van nicotine is dat het verslavend is. Dat betekent dat het lichaam niet alleen aan de drug gewend raakt, maar het ook nodig heeft om normaal te kunnen functioneren.
Imand die begint met het roken van 1 of 2 sigaretten per dag, zal al snel meer gaan roken. Rokers kunnen niet lang zonder sigaret. ze voelen zich rusteloos en geirriteerd en vinden het moeilijk zich op iets anders te concentreren.
Roken wordt ook een gewoonte voor veel mensen. Sommige mensen zijn er aan gewend geraakt na het eten een sigaret te roken, of bij een kopje thee. Ze verwachten dan een sigaret te roken en hun lichaaam hunkert ernaar. Ze blijven verlangen naar een sigaret tot ze ereen hebben. of iets anders gaan doen en erin te slagen de sigaret uit hun hoofd te zetten.
Wat gebeurt er als iemand rookt
Als een roker een sigaret aansteekt en inhaleert,gaat de rook via de mond de lngen in.
De hete rook brandt in de keel en beschadigt de tere binnenzijde van de longen. De broncien of
luchtpijptakken die de lucht naar de longen voeren raken geirriteerd. Het lichaam probeert zelfs van de rook af te komen door te hoesten.Zelfs mensendie al heel lang roken moeten vaak hoesten als zij de eerste sigaret van die dag op steken. De teer in de sigaret is zwart en kleverig, net als de teer op die op de wegen wordt aangebracht.
Het wordt verzamelt en de giftige chemicalien worden opgenomen in het bloed.
Chemicalien uit de rook passeren de bekleding van de longen en komen in het bloed terecht. Het bloed vervoert gewoonlijk een behoorlijke hoeveelheid zuurstof naar de hersenen, het hart en elke andere cel in het lichaam.
Maar de koolmonoxide in de rookt berooft het lichaam van een bepaalde hoeveelheid benodigde zuurstof.
Als iemand langere tijd rook kan de voortdurende aanwezigheid van koolmonoxide in het bloed hart ziekten veroorzaken. Ook nicotine komt in het bloed terecht. hierdoor gaat het hart sneller slaan en worde nde zenuwen in de hersenen aangetast.
Tabak en de wet
Tabak is een legale drug, maar het is zo schadelijk voor de gezondheid dat winkeliers geen tabak of sigaretten mogen verkopen aan jongeren on de de 16 jaar, zelfs als ze het voor iemand anders kopen.
Tabak is heel erg verslavend dat wil zeggen dat mensen al roken ze maar een paar sigaretten per dag, snakken naar een sigaret als ze er mee stoppen. Ze hebben sigaretten nodig om zich goed te voelen.
De tabaksindustrie en de regering weten dat hoe jonger iemand met roken begint hoe meer kans er is dat die persoon er verslaafd aan raakt. Als iemand op zijn achttiende nog niet rookt gaat hij er waarschijnlijk ook niet aan beginnen. De tabaksindustrie weet dit en probeert jongeren te bereiken. Tegelijkertijd probeert de overheid jongeren er van te weer houden om te gaan roken. De twee groepen zijn voortdurend bezig elkaar te bestrijden.
De regering controleert hoe sigaretten worden geadverteerd. De huidige weten verschillen van land tot land en in Australie zelfs van staat tot staat. In Nederland worden er steeds striktere regels gehandhaafd met betrekking tot de tabaks reclame.
Vroeger werd er uitgebreid reclame gemaakt voor sigaretten op televisie, in tijdschriften,in de bioscoop en op grote reclame borden in de stad.
Maar jaren geleden is besloten geen reclame spotjes op radio en tv uit te zenden, en inmiddels is ook de bioscoopreclame voor tabak beeindigd, Vanaf 2006 zal de sigaretten reclame en sponsoring verboden worden door de Europese Unie.
Is roken de oplossing
Mensen die roken zeggen vaak dat ze er rustiger van worden en zich beter kunnen concentreren. Als ze gespannen zijn of er gebeurt iets grijpen ze naar een sigaret. Roken pept hen op en kalmeert ze tegelijk, maar slechts voor korte tijd. Ze voelen zich al snel rusteloos , angstig en verlangen weer naar een nieuwe sigaret. Dit komt door het effect dat nicotine heeft op de hersenen. Het is veel beter om andere manieren rustig
Stoppen
Voor mensen die maar een of twee sigaretten per dag roken is het niet zo moeilijk om te stoppen. Maar zelfs dan zullen ze nog weken of maanden zin hebben in een sigaret. Voor iemand die meerdere sigaretten per dag rookt is het nog veel moeilijker om te stoppen.
Een besluit nemen
Veel mensen verzinnen smoesjes waarom ze niet stoppen met roken. Ze houden zich zelf voor dat ze nog jong zijn en wel stoppen als ze ouder zijn. Ze houden geen rekening met het feit dat het dan niet gemakkelijker is en dat ze hun gezondheid ernstige schade toebrengen. Veel anderen stoppen wel, maar niet voor lang. Het vereist doorzettingsvermogen en wilskracht om voorgoed te stoppen
Hulp bij het stoppen
Er zijn veel producten en technieken die proberen het stoppen makkelijker te maken.
Soms helpt acupunctuur. Soms helpt het ook om het geld te sparen dat andrs aan roken werd uitgegeven, en er iets bijzonders voor te kopen.
Rokers die stoppen moeten vaak een heleboel andere gewoontes opgeven. Als ze er aan gewend zijn op bepaalde momenten en in bepallde omstandigheden een sigaret te roken,moeten ze hun leven anders gaan indelen. Er zijn websites, boeke en folders die raad geven, maar de beste raad is \'\'begin er niet aan, dan hoef je ook niet te stoppen\'\'.
Conclusie
Ik weet dus niet zo goed wat ik in een conclusie moet zetten maar ik denk dat het is wat je er allemaal aan gedaan hebt ik ben er dus vrij laat aan begonnen maar ja dat is iedereen denk ik wel gewend van mij, of anders heb ik het dus niet laten merken.
Uiteindelijk ben ik toch heel tevreden over het werkstuk en ik vond het gek genoeg echt leuk om te doen terwijl ik het niet aan kan horen als mijn moeder komt vertellen hoe slecht roken voor me is misschien moet ik er toch eens goed over na gaan denken waarom ik eigenlijk nog rook.
(waar een werkstuk al niet goed voor is).
Ik weet dus niet zo goed wat ik in een conclusie moet zetten maar ik denk dat het is wat je er allemaal aan gedaan hebt ik ben er dus vrij laat aan begonnen maar ja dat is iedereen denk ik wel gewend van mij, of anders heb ik het dus niet laten merken.
Uiteindelijk ben ik toch heel tevreden over het werkstuk en ik vond het gek genoeg echt leuk om te doen terwijl ik het niet aan kan horen als mijn moeder komt vertellen hoe slecht roken voor me is misschien moet ik er toch eens goed over na gaan denken waarom ik eigenlijk nog rook.
(waar een werkstuk al niet goed voor is).
REACTIES
1 seconde geleden
D.
D.
hoi heel erg bedankt voor je werkstuk ik heb er veel aan gehad ook omdat ik zelf er een werkstuk over moest houden, ik hoop dat je op mijn mail antwoord en je moet weten dat het werkstuk perfect is en ik er veel hulp aan heb gehaag groetjes dassie
22 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
deze werkstuk kan ik wel gebruiken dank je wel sandra XXXXXXXXXXXXXXkhalidXXXXXXXXXXXXX
22 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
dankjewel voor je werkstuk.. kheb er veel aangehad..;)
DoeeG(K)
19 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
bedankt ik vond het heel goed ik heb een 8.8 gegeven vind je dat goed?ik had er wel er aan want ik moest ook een werkstuk maken.
xxxSamma
11 jaar geleden
Antwoorden