Mijn vraag is: Welke omstandigheden hebben de opkomst van communisme en fascisme bevorderd?
Inleiding: Voor het communisme was Rusland erg arm, er was veel landbouw en weinig industrie. Er was in Rusland geen democratie maar een tsaar die alleen de volledige macht had. De tsaar wilde dat de Russen onderwijs gingen volgen en liet universiteiten bouwen. Door de middelen in de universiteit kwamen de Russische studenten in aanraking met de westerse cultuur. Ze zagen in dat het westerse systeem veel beter werkte dan het Russische. En ze gingen zich verzetten tegen de tsaar omdat ze meer zagen in het westerse systeem.
In 1914 begint de Eerste Wereldoorlog en de Russische boeren moesten zonder training en uniform het leger in. De Russen verliezen veel grondgebied en worden boos op hun eigen systeem. In 1917 grijpen de communisten de macht in Rusland en verwoesten het systeem van de tsaar. Kerensky komt aan de macht voor een half jaar en daarna neemt Lenin de macht over.
Communisme
Het communisme is eigenlijk ontstaan na de ideeën van Karl Marx: het Marxisme. Marx was ervan overtuigd dat de ellende waarin de meeste mensen leefden werd veroorzaakt door het kapitalisme. Het kapitalisme moest vernietigd worden en alle productiemiddelen moesten gemeenschappelijk bezit worden, dan pas zou er een werkelijke menselijke samenleving kunnen ontstaan. Er zou dus volgens Marx een revolutie moeten plaatsvinden.
Lenin was ook helemaal overtuigd van de leer van Karl Marx.
Hij wilde Rusland door middel van een revolutie weer een bloeiende economie bezorgen.
Doordat Lenin deze revolutie door wilde zetten in de zware industrie in Rusland ontstond er een burgeroorlog tussen de “witten”(aanhangers van Lenin) en de “roden”(tegenstanders van Lenin). Deze burgeroorlog werd gevolgd door een hongersnood in Rusland. De economie kreeg een flinke opdonder en Lenin werd in 1921 gedwongen de NEP in te voeren, Nieuwe Economische Politiek. De Communistische economie werd dus veranderd in een kapitalistische economie. De NEP was een idee van Boecharin, maar de NEP werkt echter maar tot Lenin sterft in 1924. Toen ontstond er een driestrijd om de macht tussen Trotzky, Stalin en Boecharin. In 1928 grijpt Stalin uiteindelijk de volledige macht. Vanaf nu begint het Stalinisme. Stalin was belust op macht, omdat de boeren redelijk veel macht hadden, wilde hij deze breken. Hij begint met de collectivisatie: Stalin neemt de boeren hun land af en er ontstaan staatsboerderijen. Er waren twee soorten: sovchozen (staatsboerderij) en kovchozen (collectief van de boeren). Stalin moordt veel boeren uit en sluit ze op in de Goelag(Centrale administratie kantoor) . De collectivisatie heeft ook voor- en nadelen. Voordelen zijn: - voordeel voor Stalin: hij breekt de macht van de boeren - boeren worden gedwongen tegen lage prijzen producten te leveren. Nadeel: - eindproducten hebben slechte kwaliteit
Stalin wilde de zware industrie ontwikkelen en begon met vijfjarenplannen. Er werd gepland hoeveel producten er moesten komen en over vijf jaar moest de Russische economie weer bloeien. Volgens de statistieken werkte dit vijfjarenplan wel, maar in de praktijk niet. Dat kwam omdat er veel met de cijfers werd geknoeid.
In 1919 werd Duitsland de democratie opgelegd door de Amerikanen: de Weimar-republiek. Omdat Duitsland dit niet gewend was, werkte het niet. Volgens het democratische systeem moest er ook een grondwet komen in Duitsland.
In 1933 valt de democtatie omdat Hitler artikel 48 van de grondwet misbruikte. Hitler voerde nu het fascisme in, alleen noemde hij het in Duitsland het Nationaal Socialisme.
Fascisme
Hitler was in Duitsland de grote leider van de NSDAP. Dit was een fascistische partij die in diverse landen zoals Engeland, Frankrijk, Belgie, Nederland, Noorwegen, Hongarije en Spanje waren ontstaan na de Eerste Wereldoorlog. Al die fascistisch partijen keken vol bewondering naar de Italiaanse fascisten leider Benito Mussolini die in 1922 aan de macht kwam en daarna al z\'n tegenstanders had verslagen. Alle fascistische partijen vonden 1 sterke leider belangrijk en vonden de democratie een hindernis op weg naar een sterke, eensgezinde natie. Ze wilden de individuele mens laten tellen en hadden een hekel aan communisten. Door middel van een groot leger wilden ze hun land versterken. Het fascisme is een agressieve, ondemocratische leer.
Nationaal socialisme
In Duitsland heette dit Nationaal Socialisme. Deze leer voegde aan het fascisme een rassistische component toe. De Nationaal Socialisten gingen uit van een rassenleer. Het Arische of Germaanse ras was beter dan andere rassen. De Slavische volken moesten de \'betere\' rassen dienen. En het \'slechtste\' ras; de Joden moesten van de aardbodem verdwijnen.
Communisme
Het Communisme is eigenlijk ontstaan na de ideeen van Karl Marx: het Marxisme.
Marx was ervan overtuigd dat de ellende waarin de meeste mensen leefden werd veroorzaakt door het kapitalisme. Het kapitalisme moest vernietigd worden en alle productiemiddelen moesten gemeenschappelijk bezit worden, dan pas zou er een werkelijke menselijke samenleving kunnen ontstaan. Dat zou pas na een Industriele revolutie gerealiseerd kunnen worden.
Lenin was ook helemaal overtuigd van de leer van Karl Marx.
En voerde dit dus uit op Rusland door middel van een industriële revolutie.
Conclusie: Er zijn dus veel omstandigheden geweest die de opkomst van het communisme en fascisme hebben bevorderd. Lenin was duidelijk aanhanger van het communisme en heeft dit ver doorgevoerd in Rusland. Stalin heeft dit nog verder doorgevoerd nadat Lenin gestorven is, maar op een veel gemenere manier. In het testament van Lenin stond dat Stalin nooit aan de macht mocht komen. Dat zou een ramp zijn voor de samenleving. De collectivisatie was ook een opstapje voor het communisme. De NEP en de planeconomie hebben juist tegen het communisme gewerkt. Dit was meer richting het kapitalisme, oftewel het tegenovergestelde van het communisme. Hitler heeft ervoor gezorgd dat het fascisme werd ingevoerd in Duitsland. Hij heeft de Duitsers en de rest van Europa ervan overtuigd dat de Joden en het kapitalisme de schuld waren van de ellende waarin de mensen nu leefden.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
erg knap hoor. 'k heb er veel aan gehad.
bedankt.
22 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Goed artikel, maar weinig aandacht wordt besteed aan de werkelijke kracht van het geld. Zowel opkomst van nazisme als communisme is te danken aan geldstromen. Zowel de krijgers van Lenin als die van Hitler waren daar omdat ze gesponsord werden door het geld van buitenaf.
6 jaar geleden
Antwoorden