Besturingssystemen

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2747 woorden
  • 2 maart 2009
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
24 keer beoordeeld

Besturingssystemen

Inleiding
Wij hebben gekozen om deze 3 besturingssystemen langs elkaar te zetten – Windows, Apple, Linux – omdat deze 3 besturingssystemen het meest gebruikt worden als besturingssysteem voor de Personal Computers (PC’s).
Wij gaan in dit verslag dan ook alleen maar deze 3 besturingssystemen bespreken en alle andere besturingssystemen houden wij erbuiten. Dit doen wij omdat het anders veel te uitgebreid wordt en als we er meer bij gaan betrekken het niet meer overzichtelijk is.
De meeste mensen die wij kennen gebruiken op het werk of privé Windows en dat is de reden dat wij dit besturingssysteem hebben gekozen. Daarna zijn wij verder gaan kijken welk besturingssysteem er nog veel wordt gebruikt. Toen kwamen wij nog bij Apple (Mac) en Linux uit. Op privé computers is Windows het meest gebruikt besturingssysteem omdat het in verhouding veel goedkoper is dan Apple. Apple is ook een perfect besturingssysteem. Dit wordt veelal gebruikt in de grafische sector. Denk hierbij aan architecten en grafisch-ontwerpers.
Veel telecom bedrijven en internetbedrijven gebruiken Linux als besturingssysteem op hun computers. Voor deze gebruikers is Linux zeer geschikt omdat je voor een telefoon geen muis nodigt hebt (Linux is een besturingssysteem dat werkt met commands). Dat houdt in dat je alleen een toetsenbord nodig hebt en dat je door middel van commands bijvoorbeeld mijn documenten opent. Voorbeeld: Als je mijn documenten wilt openen typ je in: /documents (enter).
Voor een personal computer is dit niet echt geschikt omdat je vaak met veel dingen tegelijk bezig bent, dat betekent dat je bijna constant commands aan het invoeren bent en dat werkt niet. Apple en Windows werkt daar in tegen wel met toetsenbord en muis zodat je beter en sneller met meerdere programma’s tegelijkertijd kunt werken.

Interview.
Wij hebben op donderdag 15 januari om 17.00 uur een interview gehouden bij TVI-Computers in Meerlo.

1. Wat vind je van de besturingssystemen: Apple, Windows en Linux?
Apple:
Ik vind Apple gebruiksvriendelijk en heb er zelf ook heel veel mee gedaan en het ziet er ook heel mooi uit.
Windows:
De laatste versie van Windows maakt de PC heel traag en daarom heb je ook een zware PC nodig voor Windows Vista, het ziet er grafisch wel heel mooi uit. Alleen in het begin waren er wat probleempjes met Vista, maar die waren met updates snel verholpen. De laatste tijd gaat het heel goed met Windows.
Linux:
Van Linux heb je veel verschillinde distributies. Het is zeer flexibel je kan zelf dingen aanpassen, dat is bij Appleen Windows niet mogelijk. Linux kan je zelf ook heel mooi grafisch maken.

2. Waarom is het noodzakelijk om besturingssystemen voortdurend te verbeteren/vernieuwen?
Dat is omdat er altijd veel lekken gevonden worden. Omdat hackers altijd proberen lekken te vinden in besturingssystemen en door te updaten worden er zeg maar pleisters op die lekken geplakt, om virussen te voorkomen.

3. Wat is het makkelijkst bruikbare besturingssysteem voor thuis, Apple, Linux of Windows?
Dit is Windows, omdat het het meest verkochte besturingssysteem is en omdat dit makkelijk is om programma’s op de installeren en apparaten op aan te sluiten.

4. En wat voor op het werk?
Dat ligt eraan wat voor werk je doet, voor grafische industrie is het heel veel Apple wat er gebruikt wordt want Apple is grafisch heel hoog. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt door CAD-software. Dit is omdat Apple het meest grafische besturingssysteem is.

5. Welk besturingsysteem is het best ontwikkeld tot nu toe.
Dit is Apple omdat Apple maar met een soort hardware werkt, dus het is allemaal ook zelf door Apple in elkaar gezet. Je kunt perfect op die hardware werken omdat er maar een soort is dus is het ook makkelijk te onderhouden voor Apple zelf. Linux is ook grafisch heel mooi te maken, Linux is gratis te downloadendus Linux is eigenlijk van niemand want iedereen kan zijn eigen programmering hierop zetten.

6. Is het makkelijk om van besturingssysteem te veranderen?
Dit is eigenlijk alleen makkelijk voor mensen die er verstandvan hebben, want als het mis gaat is het zo dat als je bijvoorbeeld van Windows na Linux gaat, start daarna ook Windows niet meer op, dus hier moet je echt verstand van hebben. Dit is ook bijna niet te doen voor een beginneling.

7. Welk besturingssysteem raad je jouw eigen klanten aan?
Windows, dit is namelijk het meest bekendste besturingssysteem (deze kent iedereen wel). Maar ik verkoop bijvoorbeeld ook Apple’s als de klanten erom vragen (dit zijn meestal zakelijke klanten omdat dat beter is om mee te werken op sommige gebieden in de grafische industrie), en als de klant meer wil experimenteren dan raad ik ze aan om Linux erbij te halen. Deze is gratis te downloaden.

8. Is er een groot verschil in de prijsklasse van de besturingssystemen, en wat maakt dit verschil?
Ten eerste is Linux gratis te downloaden dus daar zit geen prijs aan vast. En Apple is niet los als software te krijgen dus het is moeilijk te zeggen hoeveel de software van Apple kost. Apple heeft wel Upgrades die je los kunt ‘’kopen’’ en die zullen ongeveer 150-200 eurokosten, dit weet ik niet zeker. En bij Windows is het verschil in prijsklasse wel heel groot, dit komt door de vele verschillende versies die Windows op de markt heeft staan (denk hierbij aan de vroegere Windows ’95, ’98, ME, XPen op dit moment Windows Vista).het prijsverschil komt zo groot omdat Windows XPal verouderd is en dan daalt de prijs, en Windows Vista is op dit moment ook al ongeveer anderhalf jaar op de markt en die is ook al flink in prijs aan het dalen. Je kunt Windows Vista nu kopen van 100 euro (dan heb je de meest simpele versie) tot 800 euro (dan heb je een hele uitgebreide versie en dan moet je ook denken aan meerdere Licenties (dit zijn de codes die je hebt om de software te instaleren op meerdere PC’s)).

9. Wat zijn de meest voorkomende problemen bij, Apple, Linux en Windows?
Bij Windows zijn dit virussen en spyware, dit komt doordat het veel gebruikt wordt en dat het dan ook veel meer in de belangstelling staat bij hackers. Bij Apple is het moeilijk te zeggen want hij heeft er niet veel ervaring mee. Dit geldt ook voor Linux.

Deelvragen:
Welk besturingssysteem was er als eerste? Apple, Windows of Linux?
Deze drie besturingssystemen zijn de belangrijkste en eigenlijk ook zowat de enige die echt door bedrijven en thuis gebruikt worden.

Apple:
Op 3 januari in 1977 is door Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak Apple opgericht, dit is een besturingsprogramma dat vooral gebruikt wordt in huishoudapparaten zoals: Ipod, Apple Mac, Apple mac book, Iphone. Apple ontwikkeld hardware en software, maar wij kijken alleen naar de software van Apple. Eind jaren 70 is Apple bekent geworden met Apple II. Met dit bereikte zij de eerste succesvolle personal computer. Apple II had ook een belangrijke rol in de opkomst van de pc markt. Tegenwoordig wordt Appleveel in gezet voor de promotie van bedrijven. Even nadat dit besturingssysteem in gebruik werd genomen kwam Windows met een veel makkelijker besturingssysteem.

Linux:
Linus Torvalds wilde in 1991 voor thuis een besturingsysteem hebben. In die tijd waren de besturingsystemen erg duur. Hij zat op de universiteit waar hij kennis had gemaakt met het programma Unix. Hij ontworp een soortgelijk besturingsprogramma die hij thuis kon gebruiken. Hij heeft meerdere keren geprobeerd om een goed besturingssysteem te ontwerpen. De 1e versie die hij gemaakt had was niet echt een goed besturingssysteem, want het was geen handig ontwerp om thuis te gebruiken, dit programma was eerder bedoeld voor hackers of programmeurs. Linus heeft alleen de basiselementen van het besturingsysteem Linux gemaakt. Linus Torvald die op de universiteit kennis had gemaakt met Unix wilde ook een soortgelijk besturingssysteem hebben om thuis te gebruiken, maar omdat de commerciële pakketten te duur waren, was hij genoodzaakt Minix te gebruiken. Al snel voldeed dit besturingssysteem niet meer voor Linus, en besloot hij zijn eigen besturingssysteem te maken, gebaseerd op Unix. Zijn eerste versie was niet echt een bruikbaar besturingssysteem, maar meer een speeltje voor hackers en programmeurs. Al snel werden er andere hackers aangetrokken tot Linus\' project en zo groeide Linux al snel uit tot een volledig productief besturingssysteem.

Windows:
Microsoft Windows is een besturingssysteem dat het meest wordt gebruikt voor alle pc’s. het is ook het bekendste besturingssysteem. In 1985 werd windowsgelanceerd maar werd pas echt bekend nadat Windows 95 in 1995 werd uitgebracht in de personal computermarkt. In 2004 had Windows ongeveer 90% van de hele personal-computermarktin handen. De vorderingen gingen na 1995 zeer snel achter elkaar. Eerst kwam Windows NTuit daarna volgde Windows 98, Windows 2000, Windows ME, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista. Ondertussen zijn er veel versies van Microsoft Windows uitgegeven.
Deze versies zijn als eerste uitgegeven door Windows:
• Windows 1.0 (1985)
• Windows 2.0 (1987)
• Windows 3.0 (1990)
• Windows NT (Juli 1993)
• Windows 95 (Augustus 1995)
• Windows 98 (eerste uitgave 1998, Windows 98 second edition in 1999)
• Windows ME (millennium Edition)(2000)
• Windows 2000 (2000)
• Windows XP (2001)
• Windows server 2003 (2003)
• Windows Vista (2006/2007)
• Windows Server 2008 (2008)

Waarom is het noodzakelijk om een besturingssysteem voortdurend te blijven vernieuwen/verbeteren?
U heeft thuis vast ook een Computer staan en daar hoort een besturingssysteem op. Maar is het u ook al opgevallen dat u regelmatig een update moet uitvoeren? Bij deze deelvraag gaan wij u uitleggen waarom dit gedaan wordt.
Als u – wij nemen even als voorbeeld Windows – uw computer opstart heb je de kans dat als je PC is opgestart dat je dan een melding krijgt voor een Update (een update zorgt ervoor dat tekortkomingenworden aangevuld die niet aanwezig zijn in de software of als er een foutje inzit). Als je deze melding krijgt dan ‘’moet’’ je erop klikken en kun je de update uitvoeren. Een update is in tegenstelling tot een upgrade veel kleiner (een upgrade voegt meestal grote veranderingen of uitbreidingen toe aan de software). Als u de updates die u krijgt aangeboden allemaal laat liggen en niks mee doet dan heb je de kans dat je computer sneller gehackt kan worden, want updates en upgrades zijn er niet voor niets (Hacken is inbreken op een andere computer via een internetverbinding en vervolgens gegevens opzoeken en misschien wel wissen). Als je de update/upgrade uitvoert wordt er namelijk weer iets ‘’verbeterd’’ aan de software. Zou je geen update’s/upgrade’s maken voor een software dan is het natuurlijk voor een hackereen eitje om een besturingssysteem te hacken en er verschillende dingen op afstand mee doen terwijl jij van niets weet, en het zit er dan ook dik in dat je product niet of weinig verkocht wordt omdat het een slechte naam heeft.

Is er veel verschil in de prijs van besturingssystemen?
Linux is een product dat gratis te downloaden is dus word ook niet verkocht. Linux wordt ook erg veel gebruikt als besturingssysteem in heel veel apparaten zoals telefoons en als servers. Maar op de computer is het minder makkelijk te gebruiken omdat je veel met commands moet werken. Appleen Windows hebben dit wel goed voor elkaar op de computer. De meest gebruikte besturingssystemen zijn dan ook deze twee.
Een Apple is erg prijzig, maar dan heb je wel iets heel moois. Voor de Maczijn er genoeg programma\'s, misschien minder dan voor de PC, maar voor de PC is het een groot deel niet geschikt. Mac software is veel uitgebreider. Het kost een hoop geld om een Mac besturingssysteem aan de schaffen. Je kan een Mac systeem niet kopen zonder de software en de software is ook niet los te verkrijgen, je kunt er alleen aan komen als je ook een Apple product koopt zoals een I-Mac.
• De prijzen van een Mac lopen op van ongeveer €600,- tot €1.800,-.
• De prijzen van een Linux besturingssysteem zijn er niet, omdat het gratis is.
• De prijzen van een Windows systeem lopen op van €89,- voor Windows XPHome Edition (de meest simpele versie van Windows) tot €189,- voor Windows Vista Ultimate(een zeer uitgebreide versie van Windows).

Wat is het meest gebruiksvriendelijkste besturingssysteem, Apple, Linux of Windows? En waarom?
Er zijn 3 verschillende besturingssystemen: Apple, Linux en Windows. Maar welke van deze drie is nu het makkelijkste te gebruiken. De meeste mensen met een computer gebruiken Windows, want dit is het bekendste en het meest verkochte besturingssysteem dat er is, en Linux is niet zo heel handig omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een muis en je moet alles met commands invoeren.

Apple:
Apple is heel erg gebruiksvriendelijk in het onderwijs, omdat ze veel hebben gekeken naar de wensen van de studenten en de docenten. Apple investeert er ook een heleboel in om het besturingssysteem van hun zo makkelijk mogelijk te maken voor de docenten en de studenten. de hardware en software moet snel en eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd, omdat de tijd die in het lesgeven wordt gestoken, kostbaar is. Mac’s gebruiken echte \"plug-and-play\" voor apparaten zoals bijvoorbeeld een digitale camera. Als je een printer of digitale camera op de computer aansluit, werkt die meteen. In de i-Life \'08-programma\'s. Het gebruiksgemak is nog verder uitgebreid, als je een digitale camera aan sluit op een Mac dan wordt i-Photo vanzelf geopend, dan ben je voor klaar voor het binnen halen van foto’s van je digitale camera naar je Mac toe je kunt ze dan ook meteen ordenen en neerzetten waar je wilt. En zodra je een iPod aansluit, verschijnt i-Tunes. Je hoeft niet meer in mappen te zoeken om het juiste programma te vinden voor je apparaten.
Wanneer je Apple thuis wilt gebruiken is het in het begin wat moeilijk onder de knie te krijgen maar je wordt erg veel geholpen met de hulp programmatjes in het menu van Apple.

Windows:
Windows heeft nu een nieuw besturingssysteem op de markt gebracht en dat heet Windows 7.
Deze is speciaal ontwikkelt om het zeer gebruiksvriendelijk te maken. Ze hebben iets nieuws ontworpen: Jumplist, met dit krijg je een heel nieuw menu onder de rechtermuisknop, met uitgebreidere opties dan die Windows eerst had. Ook het bewegen van vensters is aangepast, ze hechten zich nu vanzelf vast aan de zijkant van het scherm. Verder is de zoekinterface van het besturingssysteem aangepast en werkt deze met zoekmappen, die via de Verkenner aan de zoekmachine kunnen worden doorgegeven.

Linux:
Linux is zeer gebruiksvriendelijk, omdat je bij dit besturingssysteem je eigen instellingen kan bepalen en er in zetten, dus je kan erin zitten wat je zelf wilt en wat jij het makkelijkste vindt.
Beginnende Linux gebruikers kunnen
alles op: AllesLinux.com. Op deze site is alle informatie te vinden om een goed werkend Linux systeem in elkaar te zetten.
Dus het meest gebruiksvriendelijke besturingssysteem is eigenlijk Linux, omdat je dit programma zelf kan samen stellen. Het grote nadeel is wel dat dit besturingssysteem alleen met commands werkt, en dit is dus erg lastig. Ze werken ook niet met een muis.

Conclusie:
Wij hebben door middel van het maken van dit verslag veel geleerd over de geschiedenis van de 3 besturingssystemen en over het gebruik ervan.
We zijn erachter gekomen dat Apple als eerste begon met het maken van PersonalComputers in 1977, daarna kwam Windows met de eerste uitgave van een besturingssysteem in 1985, en als laatste kwam Linux in 1991 met de eerste uitgave van een Linux besturingssysteem.
Daarnaast zijn we erachter gekomen dat het zeer belangrijk is om een besturingssysteem voortdurend te blijven vernieuwen omdat het anders voor een hacker heel simpel wordt om in een besturingssysteem te komen en alles te bekijken of wijzigen. Dit vernieuwen kun je doen met updates en patches. (patches is in het Engels een pleister en daar wordt mee bedoeld dat het besturingssysteem overal wordt dichtgeplakt waar nodig is).
We hebben ook de prijzen langs elkaar gezet en bekeken wat nu het duurste en goedkoopste is. Hierbij kwam Apple het duurste uit omdat ze de software niet los verkopen maar compleet met hardware erbij. Daarom is het ook moeilijk om de prijs voor alleen de software bij Apple vast te stellen. Linux is gratis te downloaden dus hier zitten geen kosten aanvast. En bij Windows is het verschil in prijsklasse verschrikkelijk groot omdat Windows veel verschillende versies heeft.
En als laatste hebben we gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van de besturingssystemen. Hierbij kwamen we tot de conclusie gekomen dat Linux eigenlijk het meest gebruiksvriendelijk is omdat je het (als je een beetje verstand hebt van Computers) je het kan maken hoe je zelf wilt.

Bronvermelding:
www.wikipedia.nl
En het interview bij TVI-Computers.

REACTIES

P.

P.

Apple computer zijn trouwens vanaf 500 euro en de update's kosten echt niet 150 tussen de 200 euro, want Mac OS X Lion kost maar 23,99. Ik weet dit want ik heb zelf een mac.

12 jaar geleden

M.

M.

Volgens mij klopt jullie Linux beschrijving niet, er staat namelijk dat alles door commands wordt bestuurt, maar ik type dit vanuit mijn Linux bestuurde computer, en ik heb toch echt wel een muis. Jullie bedoelen de server versie terwijl je ook desktop hebt.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.