Is een biometrisch onderzoek handig of niet?
Is het biometrische paspoort handig of juist niet? Over deze vraag wordt nog steeds heel vee gediscussieerd. De ene zegt dat het handig is, omdat je alles veel sneller kan controleren, maar de ander vindt het weer een schending van je privacy.
Op 28 augustus 2006 is het zover. Het biometrisch paspoort wordt na alle verwachting ingevoerd als alles goed gaat. Er wordt nog wat overleg gedaan en er zijn nog vele discussies gaande. Is het nou wel of geen schending van de privacy, is het nou wel handig of is het niet handig.
Het biometrische paspoort kan gebruikt worden om gegevens van mensen te bekijken. Zo kan de overheid zien of je wel met je eigen pasjes betaald en dergelijke. Als je bijvoorbeeld een pasje kwijtraakt en iemand anders probeert ermee te betalen dan kunnen ze zien dat dit niet klopt en dat iemand anders misbruik van je pasje maakt. Veel mensen vinden de biometrische opslag inbreuk op de privacy. Je staat natuurlijk een hele hoop informatie af. Met een centrale databank wordt een fundamentele grens overschreden, beweren een hoop privacybewakers. De praktijk nu is dat iemand eerst verdacht moet zijn, en dat pas daarna zijn privacy wordt geschonden. Met deze databank wordt ieders privacy geschonden, en pas daarna wordt naar verdachten gezocht. Zelfs je sexuele geaardheid komt erin voor. Zo kunnen we wel makkelijk pedofielen achterhalen alleen zover mag de overheid niet gaan. Ook probeert de overheid zo terrorisme te bestrijden. Minister Remkes en Donner hebben gezegd dat ‘in het kader van terrorismebestrijding een informatie-infrastructuur zal worden ontwikkeld, waarmee de mogelijkheid ontstaat de identiteit tevens online te verifiëren’. Het nadeel hiervan is dat de techniek fouten kan maken en dan ga je onschuldige mensen straffen. Ook kan de databank gehackt worden en dan lopen er opeens mensen rond die niet bestaan of er worden mensen verwijderd zonder enige aanleiding. Dit alles mag natuurlijk niet gebeuren. Voordelen van dit paspoort zijn dat alles veel sneller gaat. Door middel van 2 vingerafdrukken en 1 gezichtsopname kan je het moeilijk vervalsen. Ook je irissen worden opgemeten.
Sommige mensen zeggen dat biometrie zelfs onmisbaar is als je absolute privacy wil garanderen, omdat je dan geen kans hebt op identiteitsfraude en persoonswisselingen. Je kan ook nooit voor iemand anders worden aangezien. Ook bij rechtszaken is het handig. Je hebt altijd ontzettend veel informatie over een verdachte. Nadelen hiervan zijn dat de vingerafdrukken heel erg nauwkeurig moeten zijn. Bij een proef die hier speciaal voor is gedaan bleek dat het grootste deel van de proefpersonen niet in staat was een nauwkeurige vingerafdruk te maken. Een woordvoerder van R-action(gespecialiseerd bedrijf met vingerafdrukken e.d.) vindt dat het belachelijk is de vingerafdrukken handmatig te laten beoordelen. Dit kan ook geautomatiseerd. En als dat niet gebeurt komen er op het laatst problemen die het ‘’matching’’ kunnen verstoren. Ook de eisen voor de foto moeten worden verscherpt. De overheid wil alle gemeentes software geven om nauwkeurige pasfoto’s te maken. R-action vindt dat de overheid beter zelf de foto’s kan maken, want dan is alles van dezelfde kwaliteit. Ook bij kinderen vindt de overheid problemen. R-action is het hier niet mee eens. De kinderen veranderen wel en de vingerafdrukken zijn moeilijk te scannen tot 3 jaar, boven die leeftijd zijn er geen problemen meer vindt R-action. Biometrische opslag, handig of onhandig? Hier komen we pas achter als het in de praktijk wordt gebruikt.
REACTIES
1 seconde geleden