Down under in MSN-wereld
Chatten via MSN is de nieuwste rage, 95% van de jongeren in Nederland gebruikt MSN. Verslaafd, spellingsproblemen en depressiviteit, maar ook uitgbreide vriendenkring, zijn allemaal te dank/wijten aan MSN. Wij doken in de wereld van de MSN gebruikers en doen wij u verslag over de laatste ins en outs in wereld van MSN.
Verslaving.
Zijn er onder jongeren ook echt die verslaafd zijn aan MSN en niets anders meer doen dan in hun online wereldje chatten met andere MSN gebruikers. Ja, dat is het geval. Uit een onderzoek van het IVO blijkt dat 6,1% van de meisjes van 13 tot 16 verslaafd is aan MSN bij de jongens uit deze leeftijdscategorie gaat het om 3,3%. Het gaat hier om de jongeren die elke dagen uren achter de computer zitten, geen huiswerk maken, niet aan sport doen, nooit buiten komen. Hier bij moeten we niet alleen denken aan de zogenaamde ‘nerds’ (bril, wit, slim) maar ook aan een gewone doorsnee jongere die te veel achter zijn pc zit en niets anders meer weet te doen. Het verontrustende hiervan is, dat deze jongeren de vaardigheid van ‘echt’ (gewoon in een gesprek) communiceren verleren. Ze durven alleen via de computer dingen te bespreken en hebben, blijkt uit onderzoek, vaak een hele slechte relatie met hun ouders.
Onder de jongeren die verslaafd zijn of die een overmatig computer gebruik hebben, zit een groot percentage die depressief zijn. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat ze eigenlijk geen echte vrienden hebben en dus alleen maar communiceren met mensen die ze maar half of helemaal niet kennen en raken hierdoor niet bevredigd. Een mens heeft nu eenmaal vriendschappen nodig en kan niet zonder een persoon waar die echt goed mee kan praten.
Voor de mensen die niet verslaafd zijn aan MSN is dit een heel goed communicatiemiddel om te gebruiken. Men kan zo zijn vrienden/kennissen kring uitbreiden en onderhouden. Onderwerpen die je in een gewoon face-to-face gesprek vaak vermijdt kun je tijdens het chatten makkelijker bespreken, dit omdat chatten toch net wat onpersoonlijker is dan echt praten met iemand.
Populariteit.
Hoe komt het nou dat MSN zo populair is onder jongeren. Uit onderzoek blijkt dat ruim 95% ! van de jongeren MSN gebruikt. Dit geldt dan voor de jongeren in Nederland. MSN kent wereldwijd 10 miljoen gebruikers, in Nederland alleen zijn dit er al 4 miljoen. Wat zijn de geheimen achter MSN
Ten eerste is het zo dat MSN verschilt van andere chatboxen. Op MSN praat je alleen met ‘contactpersonen’ die jezelf hebt toegevoegd. Je kunt dus niet zomaar ongevraagd tegen een wildvreemde praten en zij ook niet tegen jou. Het is dus een heel stuk persoonlijker dan andere chatboxen, maar wel afstandelijker dan een gewoon gesprek.
Dit brengt me meteen bij het volgende punt. MSN is een stuk afstandelijker dan gewoon praten zoals ik net al zei. Omdat je iemand niet aankijkt kun je veel makkelijker dingen zeggen dan in een gewoon gesprek. Dit is ideaal voor de wat verlegen mensen.
Popie-jopie
Ook is het belangrijk dat in het begin de juiste mensen MSN hebben gehad. Als de populaire mensen dat hebben, dan vertellen ze dat aan hun vrienden/kennissen en dan nemen die het ook en zo verspreid het zich razend snel. Zeker onder jongeren speelt dit een grote rol, omdat ze niet buiten de boot willen vallen.
Functies
Bovendien hebben de makers van MSN heel goed nagedacht over de functies die ze MSN hebben gegeven. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je webcam te gebruiken (hiermee kun je iemand toch nog zien) ook kun je smiley’s gebruiken om je gevoelens uit te drukken. Voor allerlei gevoelens zijn er bij passende smiley’s zoals het lachende gezichtje, een duim, schamende gezichtje, engeltje. Ook is het mogelijk om spelletjes over MSN doen, je kunt met je contact personen: kaarten, biljarten, dammen enz.
Taalgebruik.
Door al dat gemsn is er een heel nieuw taaltje ontstaan. Jongerentaal die voor de meeste volwassen een compleet raadsel is. Het taaltje is zo compact mogelijk en maakt ook gebruik van cijfers en tekens. Bijvoorbeeld: cu@school (cu spreek uit als see you=zie je, @ spreek uit als at= op) dus zie je op school. Maar ook w8 ff brb. Dit betekent wacht even ben zo terug. W(8)acht ff(even) brb (be right back=ben zo terug).
Jongeren hebben graag iets voor zichzelf. Iets wat alleen zijn snappen, hun ouders niet, de leraren niet, alleen onderling. Het is iets wat altijd al zo is geweest en waarschijnlijk ook wel zo zal blijven. Jongeren willen niet hetzelfde zijn als hun ouders en dus ontwikkelen ze hun eigen taaltje. Ook vloeit de taal voor een deel voort uit luiheid. Er worden heel veel afkorting of inkortingen van woorden gebruikt, zodat het allemaal wat sneller gaat en het minder moeite kost.
Invloed
MSN speelt een grote rol in het leven van jongeren, verslavingen en ongekende populariteit. Er is zelf al een MSN-taal ontwikkeld. Jongeren worden steeds fanatieker en handiger in het gebruik van computers. MSN heeft voor een hele nieuwe manier van communiceren gezorgd. Het komt steeds meer voor dat vriendschappen worden onderhouden via de pc en niet meer gewoon door elkaar te ontmoeten. Een groot voordeel hiervan is dat jongeren verschillende manieren van communiceren leren en die ook later in hun leven kunnen gebruiken. Een ander voordeel is dat het meer open is. Daar tegenover staat wel dat er dan ook gebruik van wordt gemaakt om te pesten, wat soms kan leiden tot depressiviteit.
Nog ff aand8, dit was iddd ons verslag ThnQ u4 de aand8, wij zijn nu afk, ltrz
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
@.
@.
dit is super, hier heb ik wel wat aan!
12 jaar geleden
Antwoorden