Saxofoon

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 373 woorden
  • 4 september 2008
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
75 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Saxofoon
- Waarom heb ik dit gekozen
- De onderdelen van de saxofoon
- Het verschil tussen de 2 saxofoons
- De bekendste saxofonisten
- Informatie

Waarom heb ik dit gekozen

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het instrument zelf speel en omdat ik het een mooi instrument vind. Ik speelde eerst sopraan saxofoon en nu speel ik alt saxofoon misschien in de toekomst nog een andere saxofoon. Verder heb ik het verdeeld in een paar hoofdstukken (zie pagina 1).

De onderdelen van de saxofoon

De saxofoon bestaat uit 4 delen: Het mondstuk, het rietje, de hals en de beker. Het materiaal waarvan de saxofoon is gemaakt heet koper:dat is zacht metaal. Je brengt alleen geluid door het rietje aan het mondstuk te blazen. Het rietje is meestal van hout en wat ook gebruikt kan worden is kunststof. Ik blaas op hout. De hals moet je uiteraard om je hals doen en aan de saxofoon vastmaken (daarmee draag je de saxofoon). En de beker is waar het geluid vandaan komt.

Het verschil tussen de 2 saxofoons

Het verschil tussen de 2 is op de eerste plaats de vorm van de 2 instrumenten, daarna heb je het geluid dat verschillend is. De sopraan saxofoon is de enige rechte saxofoon in de familie, tussen de alt en de tenor saxofoon zit bijna geen verschil in je kunt ze alleen uit elkaar halen door de halsband.

De bekendste saxofonisten

Uit de Swingperiode, zijn de bekendste saxofonisten: Coleman Hawkins, Lester Young en Ben Webster op de tenorsaxofoon en Johnny Hodges op de alt saxofoon. Dexter Gordon zat in de overgang naar de bebop. Met Charlie Parker bereikt dat z\'n hoogtepunt, onmiddellijk gevolgd door de hardbop met Sonny Rollins en John Coltrane.
Eind jaren vijftig deed de freejazz z\'n intrede met Ornette Coleman en Albert Ayler.
Ondertussen was de jazz als vernieuwer wel verdwenen, maar Michael Brecker en Wayne Shorter hebben de jazzrock en popmuziek van welluidende saxofoonklanken voorzien.
Overigens heeft er ook altijd een commerciële lijn bestaan, met Rudy Wiedoft, Earl Bostic, Illanois Jacquet, Tower of Power, David Sanborn en Kenny G.
In Nederland Piet Noordijk, Hans Dulfer en Paul van Kemenade.

Informatie

De informatie heb ik van scholieren.com en van google.nl de afbeeldingen ook van google.nl. Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken.

REACTIES

K.

K.

Een werkstuk van 387 woorden? Noem je dit een werkstuk?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.