Hoofdstuk 1: Wat hield de koude oorlog in. Nadat de tweede wereld oorlog was afgelopen dreigde er een derde aan te komen, tussen de twee grootste landen van de wereld, Rusland ook wel de Sovjet- Unie genoemd en Amerika. Amerika was kapitalistisch, kapitaal betekend geld. In zo’n land is er verschil tussen rijke en arme mensen. De arbeiders verdienden erg weinig en de fabrieksbazen waren ontzettend rijk. De regering bemoeide zich niet of weinig met de economie. Niet iedereen was gelijkwaardig zo werd er bijvoorbeeld erg neer gekeken op de Negers. De Sovjet- unie was communistisch. Commune betekent, gemeenschappelijk of samenleving. Het doel van het communisme is dat er geen verschil is tussen arm en rijk ,dat alles van iedereen is. Ze geloofden dat een kapitalistisch land vanzelf ten onder zou gaan omdat de arbeiders en boeren volgen hen werden uitgebuid. Ze wilden in ieder land een opstand tegen de rijken dan zou de regering vanzelf wel vallen dachten ze. De tweede wereldoorlog was gestopt omdat de Amerikanen twee atoombommen hadden gegooid. Niemand wist hoe dit wapen gemaakt moest worden dus werden er spionnen gestuurd van de Sovjet- Unie om te gaan kijken hoe het gemaakt moest worden. De koude oorlog, was een oorlog waarin gevochten werd met woorden en de dreiging of ze een atoombom zouden gooien waardoor de hele wereld vernietigd zou worden. De NAVO betekend, Noord- Atlantische Verdragsorganisatie. De organisatie zou een land helpen als het aan werd gevallen. De NAVO stond aan de kant van de Amerikanen. Rusland en verschillende Oost- Europese landen richten dan ook een organisatie op, Warschaupact. Grondwet: Wet waarin staat waar een land zich aan moet houden, de belangrijkste regels. Kapitalisme: Er is verschil tussen arm en rijk, de regering bemoeit zich weinig of helemaal niet met de economie. Democratie: Het volk mag mee beslissen over belangrijke zaken , het volk regeert. Tsaar: Een soort keizer waaraan iedereen moest gehoorzamen. Russische revolutie: Er kwam een opstand vanwege de ontevredenheid die de Russen hadden tegenover de tsaar. Koude oorlog: In deze oorlog werd niet gevochten met wapens, maar met woorden en de dreiging dat de hele wereld vernietigd zou worden. Communistische partij: Niet iedereen was gelijk in deze partij, voor iedereen die anders dacht was geen plaats. Dictatuur: Een man regeerde over het hele volk en het hele volk moest naar hem luisteren. Communisme: De regering bepaald welke producten er werden gemaakt en bepaalde wat er gebeurde. Marshall hulp: Ieder land kreeg geld om z’n land weer op te bouwen wat verwoest was na de tweede wereldoorlog. IJzeren Gordijn: De scheiding tussen Oost en West Duitsland, was van prikkeldraad. Perestrojka: Ware de veranderingen die Gorbatsjov wilde in de Sovjet- Unie.
Hoofdstuk 2. Hoe verliep de koude oorlog. De koude oorlog begon kort na de tweede wereldoorlog dus ongeveer in 1945. In 1947 werd Duitsland in twee delen verdeelt. Het oosten was van de Russen en dus Communistisch en het westen was van de Amerikanen en was kapitalistisch. Berlijn werd toen letterlijk in twee stukken verdeelt door dat de Berlijnse muur. Amerika richten in 1949 de NAVO op (Noord- Atlantische Verdragsorganisatie). Duitsland sloot toen ook een verdrag, Warschaupact. In 1962 bouwde de Russen kernraketten op Cuba een land in Amerika. Met deze kernraketten kon de hele wereld in een keer vernietigd worden. De Amerikanen maakte een blokkade tegen de Russen en dreigden met een echte oorlog, toen hebben de Russen zich maar terug getrokken. In 1985 kwam er in Rusland een andere leider, Gorbatsjov. Begin november 1989 werd de Berlijnse muur omver gegooid en op 4 december 1989 was de koude oorlog afgelopen.
Berlijn. Berlijn was in de koude oorlog in vier stukken verdeeld. Een deel van Engeland, Frankrijk, Amerika en de Sovjet- Unie. Het gedeelte dat bij Rusland hoorde heette DDR (Duitse Democratische Republiek) of oost- Duitsland. De delen van Frankrijk, Amerika en Engeland noemde men BRD (Bonsrepubliek Duitsland) of west- Duitsland. Het Russische gedeelte liep gauw leeg doordat de mensen van uit het oosten vluchten naar west Berlijn. De Russen probeerde eerst west Berlijn ook in de pikken. In 1948 maakten ze een blokkade en zorgde ervoor dat er geen goederen uit west Berlijn naar oost Berlijn meer kon. In 1961 gaf Nikita Chroetsjov toestemming om een muur dwars door Berlijn heen te bouwen, de zogenaamde Berlijnse muur. Zo kon er niemand meer vluchten.
De Cuba- crisis. In 1962 bouwden de Russen kernraketten op Cuba, op het kaartje hiernaast kan je het vinden het ligt in het kapitalistische Amerika. Als de Russen deze kernraketten tot ontploffing zouden laten brengen dan zou de hele wereld vernietigd kunnen worden. Amerika bouwde een blokkade voor de Russen en ging dreigen met een echte oorlog, toen bezweken de Russen.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
Heeeii...dankje ^^ had ik echt ff nodig ;)
xoxo! kuss Erica
13 jaar geleden
Antwoorden