Palestina, paragraaf 6.1 en 6.2

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 986 woorden
  • 6 april 2006
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
18 keer beoordeeld

6.1 & 6.2

Eind van de 19e eeuw: tienduizenden joden vestigden zich onder invloed van het zionisme in Palestina. Palestina hoorde toen bij het Turkse Rijk. Wo 1: Gr-Br verdreef Turken uit Palestina. In deze periode kwam ook het Arabisch nationalisme op. Na de oorlog nam Gr.Br in naam van de Volkenbond, het bestuur van Palestina op zich.

1882: In Rusland werd tsaar Alexander 2 vermoord. Joden kregen de schuld. Op veel plaatsen in Rusland werden joodse gemeenschappen aangevallen. Ook elders in EU vond een opleving van antisemitisme plaats. Gevolg van anti-joodse gevoelens: toenemend nationalisme en racisme
In Joodse kringen leidde dit tot de oprichting van zionistische organisaties. Zionisme: streefde naar eigen staat op basis van joodse geschiedenis, cultuur en taal.

Congres in Basel in 1897: verenigde deze organisaties zich o.l.v Theodor Herzl in één zionistische wereldorganisatie. Via deze organisatie werd land voor joodse immigranten in Palestina gekocht. Aliya (= vestigiig van Joden in palestina) nam vanaf 1897 fors toe. Nieuwkomers verenigden zich in sociale landbouwgemeenschappen(= kibboets). Ze hadden nauwelijks contact met de Arabische bevolking.

WO I: Groot-Br veroverde met behulp van Arabische nationalisten Palestina op de turken. In ruil voor de hulp had GR Br aan de Arabieren onafhankelijkheid beloofd. Na verovering Palestina schreef James Balfour een brief aan de zionistische beweging. De zionisten zagen de Balfour-declaratie als een erkenning van het recht op een Joodse staat.

Na afloop WO I: Gr Br kreeg het bestuur over Palestina dooer de Volkenbond toe gewezen. Zo ontstond Mandaatgebied Palestina, dat de Britten samen met de zionisten en Palestijnen, op de onafhankelijkheid moesten voorbereiden. Britten moesten rekening houden met de Palestijnen die in het gebied woonden, Met het Arabische nationalisme en met de zionistische immigranten.

1921: Rellen onder de Palestijnen. Zij beschuldigden Gr Br ervan de immigratie van Joden toe te staan. Zionisten werden beschuldigd van kolonialisme, maar de zionisten gingen door met het uitbreiden en inrichten van joods gebied. Palestijnen deden verzet tegen de groeiende invloed van de zionisten. 1929: Uitbarsting van geweld in Jeruzalem, Hebron en andere
Britse regering kwam in mei 1930 met een witboek, waarin zij aankondigde de joodse immigratie te zullen beperken. Kwam niks van terecht. Gevolg: 1936: Arabische opstand. Palestijnse verzetgroepen en de joodse militaire verdedingingsorganisatie Haganah vochten om bezit van Palestina. Britten voerden onduidelijk beleid en steunden afwisselen de Palestijnen en zionisten. Maar een deling van palestina in 1937 werd door beide partijen afgewezen.

§ 6.1 vragen:

Waarom werden deze gebieden dor vreemde mogendheden bestuurd? Turkije had tijdens Wo I het midden oosten verloren. Het werden mandaatgebieden van G-B en Fr om het gebied naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid op te voeden.

§ 6.2 vragen:

Waarom hield Gr Br na beindigign van de WO II toch vast aan de immigratiebeperking? 1. Om een grote stroom Joodse immigranten te voorkomen, die zou leiden tot Palestijnse tegenstand
2. Om andere Arabische landen in het Midden Oosten niet te veel te irriteren (aardolie)

De Arabische landen gebruikten 2 manieren om de komst van de Exodes te voorkomen. Leg bij iedere manier uit waarom Gr Br hiermee onder druk kwam te staan
1. Dreigen met een olie-boycot  W.Eu is sterk afhankelijk van Arabische aardolie
2. Dreigen met sluiting Suez-kanaal  dit was een belangrijke verbindingsroute met Azie.

Geef een verklaring voor de positie die Jeruzalem kreeg
Jeruzalem was een centrum voor 3 geloven om conflicten te voorkomen kwam de stad onder internationaal bestuur.

Wat was de grote frustratie van de Palestijnen en de Arabische staten? • Ondanks veel dreigementen waren alle arabische staten niet in staat het kleine Israel te verslaan • Er ontstond geen echte Arabische Liga die functioneerde • Palestijnse bevolking vlucht voor een groot gedeelte naar vluchtelingenkampen en dat blijft zo.

§ 6.2

Na de verschrikking van de shoah voelden de overgebleven Joden in Eu zich nergens meer veilig. Het zionisme onder hem nam hevig toe. Veel landen stonden na WO II positief tegenover de stichting van een joodse staat.

Jewisch Agency regelde sins 1929 de emigratie van joden naar Palestina. Deze organisatie legde zich niet neer bij de Britse Witboekpolitiek. Waar mogelijk wrden de joodse instellingen in Palestina versterkt. Tegelijkertijd steunde de Jewish Agency de geallieerde in hun strijd tegen de nazi’s. Zo vocht in 1942 een joodse vrijwilligersbrigade mee in het Britse leger. Na de oorlog rekende de joden erop dat de Britse regering de witboekpolitiek zou beeindigen. Zij meenden recht tehebben op een eigenstaat na de verschrikkelijke gebeurtenissen in Eu. Gr Br zette Witboekpolitiek voort. Duizenden joodse overlevenden vertrokken van de oorlog per schip naar Palestina. (Exodus = een van die schepen)

Palestijnse verzet tegen de joodse immigratie leidde geregeld tot gewelddadigheden (ook na afkondiging Witb.politiek) Palestijnen voelde zich bedreigd in hun eigen land door de toenemende golf van Joodse immigrante. Leidde tot sterke anti-joodse gevoelens. Een aantal Arabische landen rictte vlak voor het einde van WO II de Arabische Liga op.(= wilde de eenheid in de wereld vergroten, en stichting van een joodse staat voorkomen). Zij was bereid om daarvoor geweld te gebruiken.

1946: Britse regering organiseerde een conferentie over de toekomst van Palestina. Tijdens besprekingen stonden de Arabische en joodse deelnemers lijnrecht tegenover elkaar. Ten einde raad gaf Gr Br de kwestie Palestina in handen van de VN. Deze stelde een speciale commissie voor Palestina samen => UNSCOP. (= stelde een verdeling van het gebied tussen Palestijnene en Joden voor) Joden accepteerden het voorstel. Arabische Liga wees het af. Delen van Palestina wrden door Arabische strijdkrachten aangevallen en bezet. Toch nam de meerderheid van de VN het plan op 15 november 1947 aan.

14 mei 1948 eindigde het Britse mandaat over Palestina. staat Israel werd uitgeroepen. De omringende landen + Palestijnen namen dat niet en verhevigden hun aanvallen op het Joodse deel van Palestina. Israeli’s wisten stand te houden en wonnen. 750 000 palestijnen vluchtte naar Arabisch Buurlanden. Februari 1949: Na bemiddeling van de VN sloten de strijdende partijen een wapenstilstand. De onderling verdeelde Arabische landen hadden zware nederlaag geleden. Transjordanie succes, verovering van de westerlijke Jordaanoever. Dit land trok zich vervolgens niets meer aan van de Palestijnen en hun regering in ballingschap. Palestijnse vluchtelingen keerden niet meer naar hun land terug, kwamen in vluchtelingekampen.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

14 mei 1948 eindigde het Britse mandaat over Palestina. staat Israel werd uitgeroepen. De omringende landen + Palestijnen namen dat niet en verhevigden hun aanvallen op het Joodse deel van Palestina. Israeli’s wisten stand te houden en wonnen. 750 000 palestijnen vluchtte naar Arabisch Buurlanden. Februari 1949: Na bemiddeling van de VN sloten de strijdende partijen een wapenstilstand. De onderling verdeelde Arabische landen hadden zware nederlaag geleden. Transjordanie succes, verovering van de westerlijke Jordaanoever. Dit land trok zich vervolgens niets meer aan van de Palestijnen en hun regering in ballingschap. Palestijnse vluchtelingen keerden niet meer naar hun land terug, kwamen in vluchtelingekampen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.