De Dom
In 1248 werd de eerste steen gelegd en in de volgende eeuwen werd er gestadig aan gewerkt, tot in 1560 de bouw werd gestopt, want het geld was op. Het bleek dat ze al bezig waren met de bouw in het jaar 817. De torens waren toen pas half klaar en aan het middenschip was nog niet begonnen. Bijna drie eeuwen heeft deze kerk dus het merkwaardige beeld opgeleverd van een enorm koorgedeelte, dat door een af- grond gescheiden was van een paar stompe, halfhoge torens. Pas in 1814 werd de Pruisische kroon- prins Frederik Willem voor het idee gewonnen, de Dom af te bouwen. Een geluk was, dat de originele bouwplan en van de westkant werden teruggevonden in Darmstadt en Parijs. Er ontstond een soort nationaal enthousiasme voor de plannen en
zelfs Goethe spande zich in om geld voor dit doel bijeen te brengen. Toch duurde het nog tot 1842 voor er daadwerkelijk gebouwd ging worden. Maar toen ging het ook vlot en in 1880 was de Dom in zijn huidige vorm gereed. Een enorm gebouw: de 157 meter
hoge torens waren toen de hoogste in de wereld, het schip is 144 m. lang, 44,8 m. breed en 43,5 m. hoog. De Dom heeft de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog bijna onbeschadigd doorstaan. Er gaan geruchten, dat Duitsers en Engelsen hadden afgesproken, dat de Duitsers de kathedraal van Canterbury zouden ontzien en de geallieerden de Dom van Keulen. Bewezen is dat nooit, maar beide monumenten zijn wel gespaard gebleven. Het interieur van de kerk, die officieel de Dom St. Peter und Maria heet, is indrukwekkend en de gotische spitsbogen leveren een schitterend lijnenspel op. De kerk bezit vele kunstschatten, waaronder een prachtig driedelig altaarstuk uit 1445 van Stephan Lochner de schilder van de Keulse School. Het staat in de Mariakapel. Achter het hoofdaltaar vind je de gouden Driekoningenschrijn, waarin de relikwieën van de Drie koningen worden bewaard. Ook de schatkamer van de Dom is een bezoek waard.
Op deze foto zie je de Dom, gezien van de voorkant. De Dom is in etappes ontstaan, de eerste beginselen zouden al uit het jaar 817 stammen. Pas in 1880 werd de Dom afgebouwd. Oorspronkelijk stond de Dom midden tussen de huizen van Keulen, waardoor goed duidelijk werd hoe enorm groot hij is. In de 19e eeuw besloot men echter deze huizen af te breken. De binnenkant van de Dom is 144 meter lang, 44,8 meter breed en 43,5 meter hoog. De beide torens zijn elk 157 meter hoog. De St.Peters-toren kun je beklimmen: een wenteltrap van 509 treden brengt je tot een hoogte van 95 meter. De St.Peters-klok is met zijn gewicht van 25000 kilo de grootste klok van de wereld.
Het beeld van Keulen wordt bepaald door de Dom: waar je ook bent in de stad, overal kun je hem waarnemen. De Dom is met zijn 157 meter niet het hoogste punt in Keulen. Dat is de \'Fernmeldeturm Colonius\' (toren voor telecommunicatie) die 266 meter hoog is. Je ziet hem op de foto links achter de Dom. Het halfronde gebouw rechts voor de Dom is het Centraal Station van Keulen. In het gebied tussen de Dom en de Rijn bevindt zich een aantal musea. De bekendste zijn het Museum Ludwig (europese en amerikaanse kunst uit de 20e eeuw) en het Römisch-Germanisch Museum (romeinse kunst en cultuur en de geschiedenis van de stad Keulen). Hier zie je een foto gemaakt vanaf de Dom. Je kunt ze maken vanaf de Dom door de Zuidtoren te beklimmen waar je dan op 97 meter hoogte zit en al 509 trappen hebt beklommen. Het uitzicht is echt geweldig!. Maar het traplopen is vermoeiend.
De Maten
Op deze kaart staan enkele maten van het gebouw de Dom in Keulen. De maten in het schip van de dom zijn: diepte is 144 meter, de breedte 44,8 meter en 43,5 meter hoog.
Materiaalgebruik
Het gebouw bestaat uit steen. Dat is speciaal gebakken steen, dat komt omdat de dom heel oud is en er toen nog geen stenen machinaal werden gemaakt. Daardoor staat het gebouw heel stevig staat en kan het heel lang meegaan. Ook staat het gebouw stevig door gewelven, pilaren, steunpalen, bogen en nog meer bouwwerken om het gebouw te verstevigen. De gewelven zitten binnenin de kerk, helemaal bovenin. Steunpalen dragen de gewelven, en dat vormt een goede en stevige constructie. Een kerk bestaat ook uit lagen die op elkaar gestapeld zijn, deze lagen hebben de bouw versimpeld. Het is een enorm bouwwerk en staat zeer stevig.
In sommige gedeeltes van de Dom liggen op de vloeren allemaal tegels met hele grote beschilderingen elke tegel heeft een deel van die grote beschilderigen. Heel veel tegels hebben ook een betekenis wat met de Dom te maken heeft of met heiligen. Op sommige tegels staan geschriften wat een speciale betekenis heeft of een band voor de kerk.
De meeste ramen zijn van glas in lood, en de kozijnen van een ijzeren geraamte met daarom heen het steen van het gebouw. Er is in de kerk op de glas in lood ramen de kruistocht van Jezus afgebeeld en ook vele heiligen, apostelen en desipilen. De ramen van glas in lood bestaan uit vele mooie kleuren en aparte vormen.
De plafonds zijn niet plat, spits of bol. Maar het is een mooi plafond gemaakt van gewelven. Aan de plafonds hangen mooie kroonluchters die eigenlijk buiten licht om alleen voor de sier dienen.
Aan de buitenkant van de kerk valt er veel te zien, waaronder beelden aan het gebouw.(Zie foto hierboven)
Gewelven
A= Tongewelf
B= Kruisgewelf
C= Vroeg-gotisch
Kruisgewelf
D= Laat-gotisch Kruisgewelf
E= Waaiergewelf
Locatie
Vroeger met de bouw van de Dom in Keulen stond het midden in een woonwijk. In die tijd wat dus de locatie niet ideaal maar de huizen moesten wijken voor het St Peter und Maria (officiele banaming voor de Dom). Na het verdere verloop van de bouw en door de jaren heen heeft de omgeving zich aangepast aan de Dom, het staat op een plein (Roncall Platz) en het lijkt of de mensen onder de Dom wonen (Zie hieronder). Nu staat de de Dom mooi gelegen in Keulen en alles word ook vanaf de Dom gemeten. De Dom is een centraal punt in Keulen en zeer belangrijk.
Bij het gebouw met het kruis erop bij de brug over de Rijn. Dat is De Dom.
De Schoonheid
Het gebouw ligt op een centrale plaats vlakbij het station van Keulen. Maar voordat de Dom er stond moest er wel huizen wijken en meerdere stukken natuur en gebouwen. De Dom ligt op het Roncall Platz dat aan de rand van de stad ligt. De Rijn ligt er ook niet zo ver vandaan. Er is nu bijna geen huis of groene infrastructuur meer in de buurt. Het gebouw op zich is mooi, omdat er mooie beelden aan het gebouw zitten van heiligen en de bouw van de Dom is zo ingewikkeld om te zien.
Beoordeling
Het is een mooi gebouw, dat is gebaseerd op de enorme grotevan het gebouw en de uiting, maar ook de beelden aan het gebouw en de structuur. Een nadeel is dat de Dom de Duitse staat zo’n 50 miljoen mark per jaar kost. Het gebouw kost per jaar zo veel, omdat er veel reparaties zijn aan het gesteente dat poreuze en verpulverd. Het gesteente wordt vervangen door basaltlava die vele voordelen heeft zoals: weerbestendigheid, wordt nooit zwart, gemakkelijk te bewerken, geen schadelijke stoffen en zeer sterk en vlak. Ze doen er erg hun best in om de Dom in takt te houden.
REACTIES
1 seconde geleden