Inhoudsopgave:
Inleiding
Puber
*lichamelijke ontwikkeling
*cognitieve ontwikkeling
*sociale ontwikkeling & persoonlijkheidsontwikkeling
*emotionele ontwikkeling
*seksuele ontwikkeling
Adolescent
*lichamelijke ontwikkeling
*cognitieve ontwikkeling
*sociale ontwikkeling & persoonlijkheidsontwikkeling
*seksuele ontwikkeling
Inleiding
Mijn verslag gaat over:
Een Puber
Een Adolescent
Ik ga het boek gebruiken om informatie op te zoeken en ook ga ik het internet gebruiken als dit nodig is.
Ik wil bereiken dat ik meer weet over wat:
Een Puber
Een Adolescent
in zijn ontwikkeling doormaakt en wat er allemaal met hun gebeurt in de periode dat ze dit zijn.
Puber:
Lichamelijke ontwikkeling:
Veel pubers hebben in hun puberteit een groeispurt, soms groeien ze tot 10 centimeter in een jaar, als ze in de groeispurt zitten dan worden ze vaak onhandig vanwege dat ze zo snel groeien.
Jongens hebben dikwijls grotere longen, groter hart, dikkere botten dan meisjes. Daarom hebben jongens meestal ook een grotere kracht.
Maar ze ontwikkelen zich ook seksueel. Bij jongens krijg je sperma productie, groei van de penis en schaamhaar. Meisjes krijgen borsten, beginnen de eierstokken op gang te komen en de menstruatie begint.
Cognitieve ontwikkelingen:
Als de pubers naar een nieuwe school gaan zijn ze vaak erg enthousiasten nieuwsgierig, doen erg hun best op de school. Soms halverwege het school jaar zakt dat af vanwege dat het tegenvalt en slechte cijfers en er is minder interesse. Ze worden dan meer geïnteresseerd door andere, hoe de leeftijdsgenoten zijn en zo kan de puber dan uren praten met vrienden.
Pubers denken dan vooral kritische en abstract. Door het kritische denken word er afstand genoeg van de ouders en is meer gericht op zichzelf en leid nogal eens tot egocentrisme.
Sociale ontwikkelingen & persoonlijkheidsontwikkeling:
Een puber wil graag zelfstandig zijn, zijn eigenbeslissingen maken, verantwoordelijkheid dragen, meer dan vroeger buiten huis door brengen. Vaak ontstaan er grote conflicten thuis omdat de puber meer verantwoordelijkheid wil en meer wil woorden vrijgelaten maar de ouders vinden dit vaak moeilijk en willen de puber beschermen. De puber zoekt meer contact met de leeftijdsgenoten ze maken vaak deel uit van een peergroep, zo ’n peergroep biedt de puber vaak steun, zekerheid en veiligheid. Ze moeten vaak wel aan bepaalde eisen doen in een peergroep zoals: bepaalde kleding dragen, schoenen hoe je haar zit. Vaak als ze dat niet doen vallen ze er buiten. Dat willen ze niet, ze willen juist helemaal niet opvallen.
Als je niet bij een peergroep wilt horen of er gewoon buiten valt word je vaak het mikpunt van pesterijen.
Ze hebben er de behoefde aan speciale vriendinnen, waar ze alles mee kunnen delen en zichzelf kan zijn.
In de puberteit nemen ze vaak een voorbeeld aan andere van hoe ze willen worden, ze experimenteren met hun uiterlijk en gedrag. Vaak zijn ze erg onzeker over hun uiterlijk, hij andere ze zien. Daardoor kan het gebeuren dat ze hele erg geconcentreerd worden op zichzelf en verliezen ze het contact met andere.
Emotionele ontwikkeling:
Omdat ze snel tot een volwassen iemand veranderen worden ze tegenstrijdig en verward, er zijn de kinderlijke gevoelens maar ook het volwassen lichaam. Meestal verbergen ze een van de twee.
Vak schamen ze zich ook voor hen lichamelijke ontwikkelingen vanwege het feit of ze wel normaal zijn, of zijn ze niet te dik of te dun, te lang, te klein. Pubers kunnen zich er door erg ellendig gaan voelen, en durven zich soms niet meer voor andere om te kleden.
Seksuele ontwikkeling:
Je kunt de seksuele ontwikkeling voornamelijk merken door: geslachtsrijping.
Meisjes zijn dikwijls eerder geslachtsrijp dan jongens, Door de veranderingen komen ze wel eens in de verwarring en vragen ze zich af of bepaalde gevoelens en reacties wel normaal zijn. Ze verschillen ook erg over de seksuele fantasieën, de jongens denken meer na over de daad zelf en de meisjes dromen meer van de perfecte jongen.
Adolescent:
Lichamelijk ontwikkeling:
De lichamelijke volwassenwording wordt voltooid: bij meisjes worden de borsten zwaarder en bij jongens vergaande haargroei op de borstkas en de rug. Er is vaak ook nog sprake van lengtegroei.
Cognitieve ontwikkelingen:
Er is sprake van abstract denken, hij is staat na te denken over zaken die niet direct waarneembaar zijn of rechtstreeks worden ervaren. Een adolescent kan daardoor steeds beter nadenken over begrippen als rechtvaardigheid, vriendschap en gelijkwaardigheid. Ze krijgen ook steeds, meer zicht op de betrekkelijkheid van dingen.
Hij realiseert zich meer en meer dat gewoonten regels, waarden en normen samenhang van verschillen tussen mensen, opvoeding levensomstandigheden en dergelijke.
Hij gaat dingen gaandeweg steeds meer geavanceerder bekijken. Zijn mensenkennis en inlevingsvermogen nemen toe.
Adolescenten zijn vaak idealistische.
Sociale ontwikkeling & persoonlijkheidsontwikkeling:
Er is sprake van twee belangrijke invloedssferen: ouders en de vriendengroep.
Ouders hebben invloed op de morele waarden, school keuzes en opvattingen over de maatschappij. Leeftijdsgenoten hebben meer invloed op zaken zoals mode, muziek en taalgebruik.
Ze hebben vaak de behoefde aan een goede emotionele band met hun ouders.
Het ontwikkelen van een eigen identiteit en eigen waarde en normen. Na het 18e jaar ontstaat er vaak ook een beter band met de ouder, de behoefte om lekker zelfstandig te wonen speelt bij de meeste adolescenten niet zo. Als de adolescent op kamers gaat wonen dan gaat hij de ouders meer waarderen.
De zelfbewustheid wordt groter en hij wil zich vaak onderscheiden van andere, en zo geven ze zich meer een eigen identiteit. Ze kiezen hun eigen normen en waarden en krijgen zo een eigen persoonlijkheid.
Ze willen zich graag ontpooien enen staan individualistische in het leven.
Seksuele ontwikkeling:
Ze gaan vrijer om met de seksualiteit. Adolescenten worden er min of meer toe gedwongen meer zelfbewust om et gaan met seksualiteit.
Een adolescent is nog al eens bang om dit onderwerp ter sprake te brengen. Ze krijgen zicht op de seksualiteit.
Puber en adolescent
7.1
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
in de emotionele ontwikkeling bij de puber staan heel wat spellingsfouten. De tekst is wel correct, alleen willen pubers juist wel opvallen.
16 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Er staan heel veel spelling- en grammaticafouten in dit hele verslag! Leest erg irritant.
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Verder staat er wel goede informatie in trouwens!
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Handig dit bedankt!! ik moest van verschillende levensfases informatie zoeken (Van baby tot adolescent) voor het vak ontwikkelingspsychologie :) Nogmaals bedankt.
12 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Super veel spelfouten een kind van drie zou het beter kunnen. Wel een goede tekst! Fijne dag verder We hebben er veel aan gehad.
7 jaar geleden
Antwoorden