Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Kinderarbeid

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 423 woorden
  • 21 februari 2005
  • 88 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
88 keer beoordeeld

Kinderarbeid

Intro
In de industrialisatie kwam kinderarbeid voor. Kinderen zijn heel klein en ze luisteren goed dus werden ze snel aangenomen in de fabrieken. De ouders van hun kinderen moesten hun kinderen wel later werken omdat ze anders geen eten meer konden kopen. Na de industrialisatie is kinderarbeid verboden maar nog steeds is er veel kinderarbeid. Over de hele wereld zijn er zo’n 250 miljoen kinderen die elke dag heel hard moeten werken.

Deelvraag 1: Waar komt kinderarbeid voor?
Kinderarbeid komt vaak voor in arme landen, omdat ze daar te weinig geld hebben om van te leven. Hieronder even een schema van het aantal kinderen per werelddeel die aan kinderarbeid doet:

- Afrika 1 op de 3
- Latijns Amerika 1 op de 5
- Azië 1 op de 14
Ook in Europa is er kinderarbeid, maar in Italië komt het meest voor als we het over europa hebben.

Deelvraag 2: Wat is kinderarbeid?
Kinderarbeid is alle vormen van arbeid voor kinderen onder de 15 jaar. En dan vooral arbeid wat veel te zwaar is voor kleine kinderen. De meeste kinderen hebben gewoon niet genoeg geld thuis en moeten daarom wat bij verdienen zodat er elke avond een warme maaltijd voor ze klaar staat. Doordat ze zoveel moeten werken kunnen ze ook niet naar school. Dat betekend dat ze onvoldoende onderwijs hebben.


Deelvraag 3: In wat voor een werkomstandigheden leven ze?
Ze werken in slechte werkomstandigheden dus het werk wat ze doen is ook niet vaak een pretje. Vooral zwaar werk en klusjes die volwassenen weigeren te doen doen ze. Doordat ze dat werk doen krijgen ze vaak lichamelijke klachten. De meeste kinderen die dat zware werk doen zijn straatkinderen. De meeste kinderen werken in de industrie en doen ook gevaarlijk werk. Het is niet zo dat ze zelf graag willen maar ze moeten wel want ze hebben niet genoeg geld.

Brainstormen:
- Armoede
- Zwaar werk
- Industrialisatie
- Goede doelen
- Ontwikkelingslanden

Hoofdgedachte: Waarom werken kinderen?

Deelonderwerpen:
- Waar komt kinderarbeid voor?
- Wat is kinderarbeid
- In wat voor werkomstandigheden leven ze?

Publiek:
Deze tekst is voor alle mensen jonge en oud. Het kan leerzaam zijn en het zet de mensen aan het denken. Ik hoop dat het mensen ook aanspoort om lid te worden van een van de goede doelen.

Schrijfdoel:
Het doel van de tekst is informeren maar gelijk ook mensen aansporen tot handelen. Want de bedoeling is dat ze na deze tekst medelijden gaan krijgen en lid worden van een van de goede doelen.


Bronvermelding:
- www.freddo.nl/SB/unicef/unicef.html
- ik heb gezocht op www.linktips.nl
- www.scriptie.fnv/kinder.html

REACTIES

C.

C.

wooowwwww wat erg.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.