Het land Turkije Turkije is al eeuwenlang aan Europa gebonden. Qua ligging en ook in de geschiedenis. Turkije is een groot land. Het heeft ongeveer zeventig miljoen inwoners en is 23 keer zo groot als Nederland. Bijna 70 procent van de bevolking woont in stedelijke gebieden, met als grootste steden Istanbul, Ankara en Izmir.80 procent van de inwoners is Turks, de overige 20 procent bestaat voornamelijk uit Koerden. De republiek Turkije ontstond in 1923 na een onafhankelijkheids-oorlog door het leger o.l.v. Mustafa Kemal Atatürk. Hij wilde van Turkije een moderne, Europese staat maken. De Islam werd onder controle van de staat geplaatst, vrouwen gestimuleerd om te emanciperen en het dragen van een hoofddoek op publieke plaatsen werd verboden. Bij publieke plaatsen moet je denken aan de rechtbank, scholen enzovoort…
Waarom Turkije lid zou moeten worden Turkije probeert al tientallen jaren lid te worden van de EU. Op 17 december moet worden besloten of de serieuze onderhandelingen voor een lidmaatschap in 2015 kunnen beginnen. De aanvraag voor het lidmaatschap werd al in 1987 gedaan. Turkije was daar toen nog niet klaar voor, maar nu 17 jaar later is er veel veranderd. Om lid te mogen worden heeft Turkije de doodstraf afgeschaft, een strenge wetgeving tegen martelen gemaakt, de Koerden meer rechten gegeven en harde maatregelen tegen eerwraak genomen. Natuurlijk is alles is Turkije nog niet perfect. Gemarteld wordt er nog steeds, en de positie van Koerden en vrouwen is niet goed genoeg. Maar vergeleken bij twintig jaar geleden is Turkije een paradijs geworden, en een meerderheid van de Turken denkt dat de overgebleven problemen binnen een jaar of vijf, tien weggewerkt kunnen worden.
Argumenten van tegenstanders tegen toetreding Turkije tot de EU. Tegenstanders van de toetreding van Turkije tot de EU hebben het vaak over de mensenrechtensituatie in het land. In Turkije is systematisch martelen dan misschien verboden, minderheden worden echter nog vaak slecht behandeld, en organisaties zoals Amnesty rapporteren nog steeds over grote aantallen mensenrechtenschendingen. Toch hebben veel Turkse mensenrechtenorganisaties en Human Rights Watch laten weten voor toetredingsonderhandelingen te zijn. De laatste jaren is namelijk bewezen dat er in Turkije, door het uitzicht op toetreding, veel is veranderd. Nog niet genoeg, maar Turkije kan toch pas in 2015 toetreden. Tijd zat om dingen te veranderen.
Een ander argument tegen toetreding is dat Turkije niet Europees genoeg zou zijn. In Turkije zou geloof een te grote rol spelen. Maar is dat wel zo? Turkije heeft meer banden met Europa dan met Islamitische landen. Lang voordat in Frankrijk hoofddoekjes op scholen verbood had Turkije dit al gedaan. De grootste stad, Istanboel, was vroeger onder de naam Constantinopel een van de belangrijkste westerse steden. Dus hoezo zou Turkije niet Europees genoeg zijn?
Wat overblijft, is het argument over de economische gevolgen. Tegenstanders zijn bang dat zodra Turkije bij de EU gaat horen, de Turken de EU binnen gaan stromen. Maar is dat wel reëel? Zodra de grenzen voor Turkije open zijn, zijn die dat ook voor de Europese bedrijven. Zij zullen er een enorme markt bij krijgen met 70 miljoen inwoners van Turkije. Europese bedrijven zullen zich gaan vestigen in Turkije omdat daar goedkoper kan worden geproduceerd. De Turken hoeven dan helemaal niet meer naar Europa voor werk. En bovendien het klimaat in Turkije is toch velen malen beter dan in Nederland?
Mijn mening: Zeg ja tegen Turkije! Ik denk dat een lidmaatschap van Turkije meer voordelen dan nadelen met zich meebrengt. Met Turkije in de EU kunnen wij aan de rest van de wereld laten zien dat verschillende geloven heel goed samen één democratie kunnen zijn. Turkije kan een voorbeeld zijn voor andere Islamitische landen dat geloof en democratie wel samen kan gaan. Wanneer Turkije niet mag toetreden, keert Turkije zich misschien wel tegen het Westen en zijn al die jaren voor niets geweest. Bovendien zullen andere Islamitische landen dan gaan denken dat het Westen niet eens samen wil werken. De haat tegen het westen zal dan alleen maar toenemen. En trouwens waarom zouden al die balkanlandjes, waar ook nog veel mis is, wel lid mogen worden, en Turkije het land dat al jaren in de wachtkamer zit en altijd veel voor lidmaatschap over heeft gehad niet?
Bronnen
www.nos.nl verdieping: Turkije
www.wikipedia.org/wiki/Turkije
www.hrw.org De site van Human Rights Watch
www.amnesty.nl de site van amnesty
REACTIES
1 seconde geleden
U.
U.
TURKIJE moet in de EU
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Mijn hond kan beter spellen. Ik heb meerdere pleonasmen gevonden in dit betoog. Je legde een hoop punten niet goed uit, en ik heb het idee dat je 99% verzonnen hebt. En ik kan het weten. Ik zit ook in 3vwo. Kweek hersens.
8 jaar geleden
Antwoorden