VAN TABAK NAAR SIGARET
Naar bijsmaakje In 1492 ontdekte de Spaanse ontdekkingsreiziger Christoforus Columbus Amerika en de tabak. Het zit er dik in dat Columbus een aantal tabaksplanten heeft meegenomen op zijn terugreis naar Europa en zo de Europeanen aan de tabak bracht. Nu maken sigarettenfabrieken over de hele wereld sigaretten van tabaksbladeren. De Europeanen roken nu zo\'n vijfhonderd jaar tabak. In tabak zitten een heleboel schadelijke stoffen. De belangrijkste zijn nicotine, teer en koolmonoxide.
Smaakverbeteraars Sigarettenfabrikanten voegen van alles toe aan hun sigaretten. Tabak zelf smaakt namelijk enorm bitter en dat zou veel mensen van het roken afhouden. En dat willen de fabrikanten niet. Vandaar dat ze allerlei geur- en smaakstoffen in een sigaret stoppen. Suiker bijvoorbeeld, of honing. Vaak doen ze er ook een vleugje zoethout of chocolade bij. Waardoor mensen onbewust ook roken voor die smaken.
Nog meer troep Ondanks de smaakstoffen, blijft het roken een vervelende bezigheid. Vandaar dat fabrikanten nog meer zaken toevoegen om het roken van sigaretten minder onprettig te maken. Zo stoppen ze theobromine in de sigaret. Als deze stof niet in een sigaret zat, zou de roker steeds moeten hoesten. Een sigaret bevat ook stoffen die in nagellakremover zitten. Heel agressief spul dus. Sigaretten bevatten zelfs ammoniak, dat stinkt ongelofelijk en is zeer schadelijk voor je lichaam. Ammoniak versterkt de verslavende werking van nicotine. Zo zorgen sigarettenfabrikanten ervoor dat rokers extra snel verslaafd* raken en meer gaan roken.
Het is dan ook niet voor niets dat de fabrikanten van sigaretten moeten aangeven wat voor stoffen er in hun producten zitten. Sinds kort moet er op de sigarettenpakjes staan hoeveel teer, nicotine en koolmonoxide er in zit. Sinds 1 mei 2002 moeten de fabrikanten bovendien de lijst met schadelijke stoffen beschikbaar stellen voor het publiek. Zo zetten fabrikanten deze lijst bijvoorbeeld op het internet.
WAAROM IS ROKEN ONGEZOND?
Slechte prestaties Het is slecht voor je longen, bloedsomloop en je conditie. Juist, we hadden het over roken. De trilhaartjes in longen die vuil transporteren doen hun werk minder goed, doordat ze verdoofd raken door de teer en de rook. Ze kunnen nauwelijks de troep uit de longen verwijderen. En al die gevaarlijke stoffen blijven zitten en veroorzaken problemen als kanker. Nicotine zorgt dat mensen verslaafd raken. De koolmonoxide zorgt dat een roker minder goed zuurstof opneemt en hart- en vaatziekten zich kunnen ontwikkelen. Verder raken mensen gestrest van roken. Bij elk trekje gaat je hart namelijk even sneller kloppen en stijgt je bloeddruk. En dat vervelende zeurderige gevoel als het lichaam een nicotine-shot nodig heeft voelt ook niet echt lekker ontspannen.
Potentie* En de invloed van roken gaat verder dan je vaak in de gaten hebt. Sigaretten verlagen namelijk de potentie. En groot wordt ‘Hij’ er ook al niet van. Door alle smerige stoffen blijft de piemel van rokende mannen vaak kleiner dan die van niet-rokende mannen. En dat is nog niet alles. Want de erectie is ook minder goed. De penis houdt zich dus als het ware permanent een beetje klein. Vind je het gek. Wie kan er nou overeind blijven met al die rotzooi om zich heen?
Zwangerschap Wie bijvoorbeeld kinderen wil, moet echt stoppen met roken. Het sperma van rokende mannen is aanzienlijk slechter dan dat van niet-rokende mannen. Vrouwen zijn een stuk minder vruchtbaar als ze roken. De Weense hoogleraar Feichtinger heeft er een onderzoek naar gedaan. Hij heeft ontdekt dat vrouwen die roken 50% minder kans hebben om zwanger te worden dan niet-rokende vrouwen. De helft dus! Er zijn natuurlijk rokende vrouwen die wel zwanger worden. Maar ook dan is roken link. Zo hebben ze een veel grotere kans op een miskraam* als ze blijven roken. Ook kan hun ongeboren kindje ernstig ziek worden, doordat de moeder rookt. De kans op wiegendood is bovendien veel groter. Genoeg redenen dus voor aanstaande ouders om niet te gaan roken.
VERSLAVING
Harde drugs, zware verslaving Van alle rokers is 90% verslaafd. Dat betekent dat ze zich een dagje niet roken bijna niet kunnen voorstellen. Ze hebben dan ook moeite om te stoppen met roken. Niet zo vreemd, want de ontwenningsverschijnselen* zorgen ervoor dat een verslaafde zich erg slecht voelt als hij niet toegeeft aan de verslaving. Verslaafd zijn is volgens het woordenboek: \'lichamelijk of geestelijk afhankelijk zijn van iets door gewenning\'.
Soorten verslaving Mensen kunnen zowel lichamelijk als geestelijk verslaafd zijn. Bij lichamelijke verslaving krijgt het lichaam ontwenningsverschijnselen. Zo kan men hoofdpijn krijgen of zich trillerig voelen. Geestelijke verslaving zit in het hoofd. Als men gewend is op feestjes te roken, kan men eigenlijk niet zonder, tijdens een feest. Rokers zijn vaak zowel geestelijk als lichamelijk verslaafd. Die dubbele verslaving is een extra handicap bij het stoppen.
Nicotine een drug? Nicotine is een soort drugs en de verslaving is behoorlijk heftig. Net als andere drugs stimuleert nicotine de dopamine-productie in de hersenen. Bovendien is de kans om aan nicotine verslaafd te raken heel groot. Nicotine is een giftige stof die zeer snel in het bloed wordt opgenomen. In zeven seconden is nicotine vervolgens van de longen, via het bloed, naar de hersenen gereisd. Het gif prikkelt de zenuwcellen en verdooft ze, de bloeddruk* verhoogt, doordat de bloedvaten* samentrekken. Het hart wordt opgejaagd. Ook maag, darmen en nieren reageren op nicotine.
Stoppen Door de heftige ontwenningsverschijnselen kunnen mensen vaak moeilijk van het roken afkomen. Jaarlijks proberen zo\'n 1.000.000 rokers in Nederland te stoppen. Vijf tot tien procent van hen lukt het om blijvend te stoppen. Bij het stoppen zijn de effecten al snel merkbaar. Eén of enkele uren na de laatste sigaret heeft een roker een sterke behoefte aan een volgende sigaret. De nicotine zorgt dat men zich echt slecht voelt als men niet rookt. En dan volgt al snel een nieuwe sigaret.
Overwinnen Als een roker stopt, is na twee weken alle nicotine al uit het lichaam verdwenen. De lichamelijke verslaving is dus eigenlijk heel snel voorbij. De geestelijke verslaving is vaak wat moeilijker te overwinnen. Niet zo vreemd natuurlijk, want gewoontes zijn over het algemeen behoorlijk ingesleten. Wie elke pauze met zijn collega´s naar buiten gaat voor een sigaret, zal dat af moeten leren. Stoppen is dus moeilijk, zeker als je kijkt naar het feit dat rokers vaak lichamelijk en geestelijk verslaafd zijn. Wie echt wil stoppen, kan eens bij de huisarts langsgaan voor advies, of een kijkje nemen op de website www.stopeffectief.nl. Speciaal voor jongeren is er de Roken Infolijn voor Jongeren. Op 0900 - 5002025 (€ 0,10 pm) kun je info beluisteren, brochures aanvragen en met medewerkers spreken.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden