Inhoudsopgave
Voorpagina
Inhoudsopgave
Voorwoord
EVOLUTIE ALGEMEEN, Darwin
Waarheid of Bedrog & Kenmerken van de mens
Afstamming en Evolutie van de mens & Onderzoek
Lucy & Tot slot
Bronvermelding
Voorwoord
Voor het vak Biologie was het de bedoeling om in je eentje een Praktische Opdracht (PO) te maken. Het onderwerp van de PO moest gaan over de Evolutie van de mens.
Ik heb er bewust voor gekozen om de PO zo algemeen mogelijk te houden, dit heb ik gedaan omdat het mij erg interesseert hoe dat mens in de loop der tijd steeds meer verandert is ten behoeve van de natuur en het overleven. Je krijgt hierdoor een algemener beeld dan wanneer je je aandacht focust op slecht 1 onderdeel.
Toch wilde ik mij wel op 1 onderdeel verder verdiepen en wel ‘Lucy’. Hier wilde ik wat meer over te weten komen en kon meteen deel uitmaken van mijn PO.
EVOLUTIE ALGEMEEN, Darwin
Evolutie is het veranderen om te kunnen overleven, maar vooral uit leggen hoe al het leven op aarde is ontstaan. Niet alleen mensen veranderen in de loop der tijd, maar ook alle andere levende organismen. Dit doen zij om te kunnen over leven. Over deze overlevingswijze is een theorie bedacht.
Dit is de Evolutie-theorie en die is bedacht door Charles Robert Darwin, ook wel Charles Darwin. Charles Darwin leefde van 1809 tot 1882 (73 jaar).
Zo zegt Charles Darwin in zijn theorie dat al wat er op de wereld leeft, ontstaan is door evolutie. Dieren en planten en dus ook de mensen hebben zich ontwikkeld uit voorgaande organismen. Organismen kunnen door de loop van de tijd veranderen doordat natuurlijke selectie plaats vindt. De omgeving beïnvloedt de overlevingskans. Charles Robert Darwin
De overgeblevene zijn de ouders van de nieuwe generatie van deze soort en geven hun
genen (en dus hun kenmerken) door. Bepaalde eigenschappen kunnen dus verloren gaan en andere worden gehandhaafd of evolueren zelfs.
Voorbeeld: neem een bepaalde soort eenden, waarvan de helft alleen kan zwemmen en de andere helft kan zwemmen en kan vliegen. Doordat ze in een gevaarlijk gebied leven, is het belangrijk om snel te kunnen vluchten. Helaas kunnen de eenden die niet kunnen vliegen niet tijdig vluchten, waardoor ze steeds door roofdieren in hun omgeving worden opgegeten. De overgebleven, vliegende eenden krijgen kinderen. Hun genen worden zo doorgeven. Uit eindelijk zullen er dus steeds meer eenden overblijven die ook kunnen vliegen.
Charles Darwin is aan de hand van 3 voorgaande theorieën achter deze theorie gekomen nadat hij onderzoek had gedaan op de Galapagoseilanden (schildpad eilanden), een eilandengroep bij Zuid-Amerika. Hier deed hij onderzoek naar de variaties tussen de vinken op de verschillende eilanden. De vogels leefden geïsoleerd van elkaar, waardoor onderzoek goed mogelijk was. Charles Darwin merkte op dat er bepaalde eigenschappen waren die vinken op het ene eiland niet hadden en op het andere eiland wel. De vinken op het eiland waar alleen noten, zaden en andere harde soorten voedsel waren te vinden hadden bijvoorbeeld een puntige harde snavel ontwikkeld. Op het eiland waar veel bessen waren te vinden hadden de vogels juist brede en stompe snavels. Dit is slechts één van de vele variaties die Darwin ontdekte op de eilanden.
Het meest opmerkelijke is toch wel dat toen Darwin met deze theorie kwam, hij net terug was van zijn expeditie als natuuronderzoeker hij in de leeftijd van 22 tot 27 jaar was.
De theorie van Darwin is gebaseerd op vier uitgangspunten, die achteraf pas juist bleken te zijn. De uitgangspunten zijn:
1. Alle individuen binnen één soort vertonen toevallige variaties in alle kenmerken en eigenschappen.
2. Alle organismen produceren veel meer voortplantingscellen dan er ooit volwassen nakomelingen zullen ontstaan.
3. Het aantal individuen binnen een soort blijft min of meer constant (the average numbers of a species).
4. Toch moet er in de strijd om het bestaan (struggle for existence, struggle for life) een hoge sterfte optreden.
Darwin trok uit deze uitgangspunten drie conclusies:
1. Sommige variaties zullen in de strijd om het bestaan een grotere overlevingskans hebben dan andere (survival of the fittest), en de ouders van de volgende generatie zullen op natuurlijke wijze geselecteerd worden uit die individuen welke het meest doeltreffend zijn aangepast aan hun milieu (natural selection).
2. De erfelijkheid draagt er zorg voor dat de nakomelingen op hun ouders lijken.
3. Hierdoor zal de verkregen verbeterde aanpassing behouden blijven.
In het begin wist Darwin niet zeker of deze hele theorie ook opging voor de evolutie van de mens, maar dit blijkt nu dus toch waar te zijn.
Al deze in formatie is na te lezen in het in 1859 gepubliceerde boek “The origin of species by means of natural selection.” Door Charles Robert Darwin.
Toch is er bij zijn waarnemingen 1 heel raar iets. De vinken die door de evolutie veranderde bleven vinken en veranderde niet op eens in totaal andere vogels. Zijn theorie gaat dus alleen maar op voor micro-evolutie. Micro-evolutie is evolutie op zeer kleine schaal.
Darwin echter, had zijn theorie bedacht gebaseerd op macro-evolutie. En dat is weer evolutie op zeer grote schaal.
Wat ik hiermee bedoel is dat Darwin een theorie had bedacht die slechts alleen geld binnen 1 soort organisme.
Zo zegt Darwin zelf ook in zijn voor gaand genoemd boek;
Waarom vinden wij niet talrijke tussenvormen in elke geologische periode? Waarom ontbreekt in elke fossielenverzameling het afdoende bewijs dat de tussenvormen langzaam en geleidelijk ontstaan zijn? Dit bewijs vinden wij niet en dat is het voornaamste bezwaar dat men tegen deze theorie kan maken.
Zo zijn er nog talloze andere verschillen op te noemen waardoor deze theorie erg onwaarschijnlijk is als uitleg hoe alle verschillende organismen zijn ontstaan.
Een goed voorbeeld is het voorbeeld van reptielen en zoogdieren. We zetten even alles in een rijtje.
REPTIELEN ZOOGDIEREN
Koudbloedig Warmbloedig
1 gehoorbeentje 3 gehoorbeentjes
4-delige kaakhelft Kaakhelft 1 geheel
Drinkt geen melk bij moeder Drinkt melk bij moeder
Tussen de overgang van warmbloedig naar koudbloedig, maar ook van niet naar wel melk drinken is niets voor te stellen, er mist iets, maar wat. Niemand weet het antwoord.
Waarheid of Bedrog?
Zo mist er dus ook iets tussen de overgang van aap naar mens. Velen hebben al geprobeerd dit probleem op te lossen met vervalsingen. De meest bekende daarvan zijn het Piltdown fossiel, dat in 1912 werd bedacht. Pas na de WO|| kwam men er achter dat het hierbij ging om een mensen schedel met een op maat gemaakte kaak van een aap. Een ander verzonnen aap mens is de Nebraska-mens, ‘gevonden ’ door de Amerikaanse paleontoloog Dr. H.F. Osborn. Deze geleerde had slechts een tand opgegraven en had daarom heen een aap mens bedacht. Het missende stuk was opgelost. DACHT MEN. De tand bleek later van een wildzwijn afkomstig te zijn.
***een paleontologie is de wetenschap die zich bezighoud met de bouw, leefwijze en de verspreiding in de tijd van organismen uit vroegere geologische tijdvlakken aan de hand van hun fossielen en de gesteenten waarin deze voorkomen.***
Zo is er ook iemand geweest die beweerde dat de oplossing voor tussenvormen heel kort en in een heel klein deel van de populatie hebben voorgekomen en waardoor wij hedendaags er nooit iets van hebben terug gevonden. Na deze uitspraak door de Amerikaanse paleontoloog Dr. Stephen Gould, is het logisch om op te houden met zoeken naar het missende iets, maar dat zou weer niet wetenschappelijk zijn dus dat is ook geen optie.
Een groot probleem bij evolutie is echter dat veel mensen de woorden evolutie en degeneratie door elkaar halen.
Een orgaan dat verloren is gegaan t.g.v. evolutie, komt nooit meer terug d.m.v. evolutie. Op zich is deze stelling waar, alleen de omschrijving is niet goed. Als een orgaan verloren is gegaan in volgende generaties, dan is er spraken degeneratie i.p.v. evolutie. En als dat orgaan niet meer terug kan worden geëvolueerd, dan is dat juist een bewijs tégen evolutie.
Degeneratie is het geheel verdwijnen van organen of andere kenmerken van een organisme.
Kenmerken van de mens
Een belangrijk kenmerk van de mens van tegenwoordig is dat het een cultuur bezit, die niet erfelijk vastgelegd is, maar slechts overgedragen kan worden door onderwijzen van mens op mens. Zo heeft de in mens in de loop der tijd dingen als religies, spraak en het schrift ontwikkelt.
De dieren die van dezelfde voorouders afstammen kennen wij als de mensapen, gibbons en andere apen.
Apen leren in tegenstelling tot ons niet door onderwijzen, maar door imitatie.
Wij mensen kunnen hun niet onderwijzen, zij hebben dan ook geen eigen cultuur of iets dergelijks. Wel beschikken zij over een eigen taal, bestaande uit gebaren en schreeuw geluiden.
Onder een typisch menselijk kenmerk verstaan wij een met de hand vervaardigd product. Niet alleen de mens doet dit, maar ook apen die met een stokje in een mierenhoop wroet en een otter die een steen gebruikt bij het open van een schelp. Wel is het duidelijk dat de mens het meest verre is in deze ontwikkelingen.
Afstamming en Evolutie van de mens
De familie mensapen is het meeste met de mens verwant. We moeten dan denken aan recente soorten chimpansees, gorilla’s en orang-oetans. We stammen allemaal af van één gezamenlijke voorouder.
Vermoedelijk stammen wij af van insectenetende organismen die zich in het Paleoceen-Eoceen ontwikkelden, de halfapen. Hieruit moeten zich de voorouders van de apen en dus ook de mensen ontwikkeld hebben.
Uit het Oligoceen van Egypte zijn namelijk fossiele overblijfselen van een aapachtige (Aegyptopithecus) gevonden die de vermoedelijke schakel vormen tussen de vroegere apen en de uit het Eoceen van Egypte en Mioceen van Oost-Afrika afkomstige mensapen.
Aegyptopithecus wordt namelijk gerekend tot de Dryopithecinae, een groep van fossiele mensapen. Uit de Dryopithecinae zijn zowel de mensapen als de de mensen ontstaan, zo is men ervan overtuigd.
Van het geslacht Ramapithecus dacht men ook een schakel tussen mensapen en mensen te hebben. Het geslacht heeft veel kenmerken van zowel de mensapen als de mensen gemeen. Dit gegeven van een feit tot in 1979 op het ontwarplateau in de Pakistaanse siwalikafzettingen een bijna geheel complete schedel van Ramapithecus gevonden. Deze schedel had zo\'n grote overeenkomst met de orang-oetan, dat Ramapithecus verwijderd is uit de lijn naar de mensen.
Onderzoek
Na uitvoerig biochemisch onderzoek naar de verschillen in eiwitten en hun mutatiesnelheid, is het vermoeden ontstaan dat de splitsing tussen de mensapen en de mensen pas 5 miljoen jaar geleden plaats vond.
Volgens biochemisch onderzoek gingen 5 miljoen jaar geleden de wegen van onze voorouders toen uiteen in de lijn van de mensen en de lijn van de chimpansee.
De afstamming van de mens zelf is in een aantal fasen te onderscheiden, de belangrijkste hiervan zijn:
-Homo habilis-fase
-Homo erectus-fase
-Homo sapiens neanderthalensis-fase
-Homo sapiens sapiens-fase (de recente mens).
Waarschijnlijk hebben in het Plioceen (ongeveer 2 miljoen jaar geleden) twee typen hominiden bestaan en wel de Australopithecus en Homo habilis.
Deze twee soorten hebben lange tijd naast elkaar in hetzelfde gebied in Zuid- en Oost-Afrika geleefd en maakten gebruik van werktuigen (een kenmerk van de mens).
De Australopithecus stierf ongeveer 1 miljoen jaar geleden uit terwijl de Homo habilis wist te overleven en evolueerde via de Homo erectus naar de soort mens (Homo sapiens).
Wij kennen hedendaags ook nog de zwaargebouwde Neanderthaler(Homo sapiens neanderthalensis), een aparte ondersoort van de mens (Homo sapiens). Deze “mens ” leefde zo’n 70.000 tot 40.000 jaar geleden. Ongeveer 40.000 jaar geleden trad de huidige mens, de ondersoort Homo sapiens sapiens op.
Een bekend voorbeeld hiervan in Europa is de Cro-Magnonmens. Deze Europeanen zijn vrijwel overal bekend door hun vele rotstekeningen, maar ook de goed bewaard gebleven sieraden en werktuigen.
Tot voor kort werd aangenomen dat de mens afstamt van de Neanderthaler. Maar…, toen in 1997 wetenschappelijk werd vastgesteld dat de mens NIET afstamt van de Neanderthaler, wordt vrij algemeen aangenomen dat de mens rechtstreeks afstamt van Homo Habilis. Nu dit gegeven weer als feit aangenomen wordt, moeten we er niet van opkijken als ook deze theorie op korte termijn weer veranderd.
Lucy
Lucy, ook wel bekend als de Australopithecus Afarensis, was een zeer kleine dame, van ongeveer 1.15 meter lang en slecht 28 kilo zwaar. Ze is gevonden in Ethiopië en ongeveer 3,5 miljoen jaar oud. Jammer genoeg was ze maar voor 40% compleet, maar dat was genoeg om een goed beeld van haar te krijgen.
Geschiedenis
In 1973 vond Donald Johanson in de Afar driehoek in Ethiopië een stukje fossiel, het leek op een knie leek en na onderzoek bleek het daadwerkelijk een kniegewricht. Het was afkomstig van een volwassen hominide (mensachtige). De leeftijd van het fossiel werd geschat op zo’n 3,4 miljoen jaar. Deze vondst bleek slechts een topje van de ijsberg te zijn.
Op 30 november 1974 deed weer Donald Johanson samen met collega Tom Gray een bijzondere vondst. Wederom in Ethiopië vonden zij grote delen van een skelet.
Zij vonden een gedeelte van een skelet dat na onderzoek 3.5 miljoen jaar oud bleek te zijn. Ze hadden meteen door dat het hier om een buitengewoon unieke vondst moest gaan. Ze stonden als eerste oog in oog met het oudste, meest complete en best bewaarde fossiel van een rechtoplopende voorouder van de mens.
Omdat op het moment van de vondst het liedje \'Lucy in the sky with diamonds\' van de Beatles draaide, werd het fossiel Lucy genoemd. Lucy was een klein dametje van ongeveer 1.15 meter en een gewicht van 28 kilo.
Lucy werd door de ouderdom van de fossiele resten ingedeeld bij de australopithecines, ook wel de zuidelijke mensapen genoemd. Haar volledige typeaanduiding is Australopithecus Afarensis. De toevoeging Afarensis is afgeleid van het gebied waar Lucy gevonden werd, de Afar woestijn in Ethiopië.
Door de vondst van Lucy kwam er wederom een doorbraak in de evolutietheorie. Ze zorgde zelfs voor het wat opschudding in de wetenschappelijke wereld. De buitengewoon unieke vondst bracht vele verschillende en uiteenlopende meningsverschillen tussen de vakgeleerden ter discussie en Donald Johanson kwam hierdoor openbaarlijk in conflict met een misschien wel meer invloedrijk persoon op dit gebied, de paleontoloog Richard Leakey. Richard Laekey heeft tot op de dag van vandaag ontkend dat we hier te maken hebben met de oudste menselijke voorouder.
Tot slot
Als wij alleen al naar de schedel grote van de ‘mens’ van zo’n 5 miljoen jaar gelden tot heden kijken, zien wij dat er wel degelijk evolutie is op getreden, micro evolutie wel te verstaan. De schedel is vanaf Lucy tot op heden steeds groter geworden en heeft andere vormen aan genomen, we zijn menselijker geworden.
De mens heeft dit natuurlijk ook wel nodig gehad. Wij hebben tegenwoordig tijdsbesef en wij kunnen zeer geavanceerde machines maken. Je kunt dus gerust zeggen dat de mens van tegenwoordig, de Homo Sapiens Sapiens, een zeer intelligent organisme is.
Hedendaags wordt aangenomen dat de mens, de Homo Sapiens Sapiens, de laatste 40.000 jaar niet van uiterlijk veranderd is en er dus ook niet tot nauwelijks evolutie is opgetreden.
Al deze soms opzienbare bevindingen worden allemaal gebaseerd op argeologische vondsten. Deze vondsten worden al de laatste 150 jaar onderzoek en verwerkt tot feitelijke informatie. Enkele vondsten zijn: Pithecanthropus erectus (Java mens), de rechtopstaande aapmens. De Zinanthropus pekinensis (Peking mens) in 1929 gevonden en rond de 300.000 to 500.000 jaar oud.
Het kind van Taung, in 1924 ontdekt in Zuid Afrika en het kind van een jaar of 5 á 6 is tussen de 2 en 3 miljoen jaar oud.
Ook de Bijbel spreekt veel over evolutie. Ik heb bewust de Bijbel er niet bij betrokken omdat ik zelf geen gelovigen ben en niemand met mijn op of aan merkingen op of over de Bijbel wil kwetsen.
Bij het maken van dit verslag heb ik gebruik gemaakt van:
Microsoft Encarta 98 Encyclopedie,
Het Biologie boek havo / vwo 4
Het ANW boek havo / vwo 4
En de internet sites
http://www.psyonline.nl/hof/darwin.htm
http://www.scholieren.com/
http://www.darwinfoundation.org/
http://www.morgenster.org/
http://www.degeneratie.nl/
http://www.natuurwetenschappen.be/
http://home.hccnet.nl/g.vd.ven/afstamming-mens.htm
http://home.hccnet.nl/g.vd.ven/lucy.htm
Evolutie van de Mens
6- Praktische opdracht door een scholier
- Klas onbekend | 2598 woorden
- 19 april 2004
- 123 keer beoordeeld
6
123
keer beoordeeld
ADVERTENTIE
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
26.381 scholieren gingen je al voor!
Ook lezen of kijken
Student Hanne en scholier Naomi over studiekeuzes: 'Het is jouw toekomst'
Amarins (26) studeert Scheikunde in Amsterdam: 'Ik wil graag weten hoe de wereld werkt'
Riquelme (13) turnt op topniveau: 'Het is echt hard werken'
REACTIES
1 seconde geleden