1 Vorm en beeld aspecten
Maker: Piet Mondriaan
Titel: Victory Boogie Woogie
Materiaal: Olie op papier en doek
Afmetingen: 178.5 diagonaal
Plaats waar het zich bevindt: Mauritshuis, Den Haag
\'Victory Boogie Woogie\', het laatste (en onvoltooide) werk van de bekende Nederlandse schilder Piet Mondriaan, is aangekocht door de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit. Het schilderij is een ruit dat op één van de vier hoeken rust. Mondriaan werkte er aan van 1942 tot aan zijn dood in 1944. In deze periode woonde hij in New York.
Tot het schilderij in 1998 verkocht werd was het in privé-bezit en hing het aan de muur van een appartement in New York. \'Victory Boogie Woogie\' kwam op 28 augustus 1998 op Amsterdam Airport Schiphol aan en werd op 31 augustus aan de media gepresenteerd
Beeldaspecten:
de strenge lineaire patronen die de twee voorafgaande schilderijen kenmerkten zijn in dit schilderij op de achtergrond gedrongen. In plaats van de doorlopende overheerst in dit schilderij juist de syncopische beweging.
Inhoud
Thema: Volgens mij is dit schilderij niet een stuk optische werkelijkheid maar een uitbeelding van een gevoel dit denk ik omdat dit schilderij aan het begin van het eind van de tweede wereld oorlog is gemaakt en omdat in de titel het woord Victory zit wat in het Nederlands overwinning betekend. Hij had dus de verwachting dat men de tweede wereld oorlog ging winnen. Het thema dat ik vind dat je hier uit kunt halen is dus: overwinning. In secundaire literatuur worden thema’s als de blijde verwachting, de zekere hoop op overwinning over tirannie en machtsmisbruik gegeven. Dus mijn thema komt daarbij wel in de buurt.
3 Functie
Een echte functie heeft dit schilderij denk ik niet maar het is
wel op een andere plek gemaakt dan waar het nu hangt. Hij heeft het in New York gemaakt en daarom zien veel mensen het schilderij als een afspiegeling van New York.
4 Beoordeling
Mondriaan had een eigen stijl ontwikkeld die hij het analytisch kubisme noemde. Dit is een proces geweest die zich constant ontwikkelde. Hij streefde naar “een ware visie van de werkelijkheid” d.w.z. naar het wezelijke, zijn indrukken zover weten te ontdoen van alle toevalligheid dat er alleen maar een algemene herinnering aan de grootsheid van de natuur is overgebleven. Ik vind dat hij dit in zijn schilderijen absoluut niet bereikt want “een ware visie” van iets kun je niet bereiken omdat dat heel relatief is. En ik vind ook dat hij niet de grootsheid van de natuur goed schildert want dat kun je niet schilderen daarvoor moet je in de natuur zelf zijn.Mijn eindconclusie is dan ook dat het een best grappig schilderij is maar dat de ideeën die erachter zouden zitten een beetje idioot zijn.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
Heb je altijd je mapje bij je?
8 jaar geleden
Antwoorden