Op de woensdag voor de begrafenis kijken de vrienden naar deChampions League finale tussen Barcelona en Manchester United. (27 mei 2009) Ze drinken een biertje zoals ze dat vroeger onder elkaar ook altijd deden.Barcelona wordt Europees kampioen. Johan denkt aan zijn eigen kampioenschap met hun elftal.
Johan heeft die morgen al verteld aan de lezer over zijn eerste date met zijn nieuwe vriendin Nathalie. Hij belt haar die dag; ze wil op de begrafenis komen om hem te steunen. Lief van haar, vindt hij.
Op donderdag krijgen ze een uitnodiging om de voorlichtingsavond over zelfmoord onder jongeren in West-Friesland bij te wonen. Johan komt erachter dat er nog een afscheidsmail op de telefoon van Joey is te lezen, die hij nooit heeft verstuurd. Hij is 22 jaar geleden geboren, maar het niet kunnen vinden in het leven. Hij geeft allerlei adviezen voor de mensen die hij kent. Aan Alex vraagt hij het geheim van Chersonissos te vertellen op zijn begrafenis. Aan Johan vraagt hij het liedje dat hij ooit naar hem toezond via een link op zijn mobiele telefoon op de begrafenis te laten horen. Aan zijn ouders om elkaar zo vriendelijk mogelijk te behandelen na de scheiding.
Die avond gaan ze naar een wedstrijd van hun voetbalclub. Het elftal houdt twee minuten stilte. Ook is er een avondwake, want de ouders van Joey zijn katholiek.
Op vrijdag is de begrafenis. Nathalie blijkt ook als steun voor Johan naar het dorp te zijn gekomen. Alex spreekt over zijn vriend en onthult dat tijdens de vakantie naar Chersonissos Joey ook al een poging had willen doen om van het balkon van een hotel te springen. Alex had hem toen aangetroffen en er was in de vriendengroep nooit over gesproken.
Ook Johan houdt zijn verhaal over de vriendschap. Hij laat ook de song horen die Joey hem een keer heeft doorgemaild. Midden in het lied staan de woorden
“ Did you love this world
And did this world not love you?”
Hij denkt terug aan de laatste keer dat hij Joey had gesproken via de mobiele telefoon. Het was een relatief lang gesprek geweest. Joey had wat willen vertellen, maar had het niet gedaan. De begrafenis verloopt prima mooi. Na afloop gaan Johan en Nathalie samen terug naar Utrecht.
Titelverklaring
In de tekst komt twee keer de titel letterlijk voor. (blz.60 en blz. 97) Het is de tijd die de trein nodig heeft om de hoofdfiguur vanuit zijn nieuwe woonplaats Utrecht waar hij studeert terug te brengen naar het dorp van zijn jeugd. Daarmee geeft de titel aan het verschil in levens van de jonge student Johan die een nieuw bestaan in Utrecht wil opbouwen en de jongen die terugkeert naar het dorp van zijn jeugd in West-Friesland. Het zijnde verschillen tussen twee werelden: in principe van de tijd dat alles nog is stil blijven staan net als vroeger (vgl. de lokettiste van de Spoorwegen) en de tijd dat je nieuwe kansen wilt grijpen. Johan is daarom ook beter af dan Joey. Hij heeft uitzicht op een nieuw bestaan en een leuke vriendin. Joey heeft noch het een noch het ander. Hij is in het verleden blijven steken.
Lijst met belangrijkste personages/karakters
Johan
Joey
Analyse van de personages/karakters
Johan is 25 jaar, student in de journalistiek te Utrecht. Hij heeft het West-Friese geboortedorp van vroeger verlaten, heeft zelfs afscheid genomen van zijn voetbalclub, wat toch zijn lust en zijn leven was. Hij heeft de nieuwe kans die hij kreeg aangeboden, aangegrepen en ook nieuwe mensen ontmoet door zijn open venster naar de wereld. De beloning is er gekomen in de persoon van Nathalie, dat een heel leuk meisje voor hem lijkt, die hem ook nog steunt in de verwerking van zijn verdriet rondom zijn vriend. Johan heeft wel een schuldgevoel, omdat hij niets meer voor Joey heeft kunnen doen na het ontvangen sms’je. Enkele weken voor de zelfmoord heeft hij nog via de telefoon met Joey gesproken en hij is onvoldoende ingegaan op de informatie die Joey hem verstrekte. Zwijgen was een veel gehanteerde methode voor de vijf vrienden om met elkaar om te gaan. Aan het einde van het verhaal verlaat Johan met zijn vriendin Nathalie het dorp van zijn jeugd om zich voorgoed los te weken van zijn verleden. Hij is het ouderlijk huis ontgroeid. (Hoe mijn moeder ook haar best doet, hoe oprecht mijn vaderook vraagt hoe het met me gaat als hij ’s avonds thuiskomst, waarna hij me geruststellend over mijn rug wrijft. Dit is mijn thuis niet meer. (blz. 97)
Joey is de tegenhanger van Johan. Samen maakten ze de eerste (jeugd) doelpunten in hun voetballerbestaan, zij aan zij in de aanval. Het zijn vrienden gebleven: vooral via de voetbal , het hok waarin ze bier met elkaar dronken, de vakanties in Chersonissos, het vieren van feestdagen in kroeg en op kermis, alsmede het spelen van Triviantspelletjes. Joey heeft het moeilijk gehad met de scheiding van zijn ouders en is ook in het geboortedorp blijven hangen. Hij zegt tegen zijn vrienden dat hij piloot wil worden en dat hij aan de keuring heeft deelgenomen. Wanneer Johan later op internet zoekt, leest hij eenzelfdeverhaal alsJoey heeft opgehangen. Waarschijnlijk (zo moet de lezer het wellicht interpreteren) heeft hij zich dus nooit op de opleiding aangemeld. Dat mag je wel concluderen, want een jongen die op de vliegreis naar Chersonissos een soort vliegangst heeft (zweterige handen bij de landing) zal geen piloot willen worden.
Joey is dus een type “loser” dat blijven hangen is in zijn jeugd en niet veel verder is gekomen in het leven. Hij meldt dat eigenlijk ook in zijn laatste sms’je.
\"Jongens, het spijt me. Ik heb de lat te hoog gelegd, ik ben mijn idealen kwijt. Sorry. Bedankt, J.\". Al eerder had hij op vakantie in Griekenland zelfmoord willen plegen, maar dat was hem niet gelukt. Omdat hij er geen gat meer inziet, pleegt deze ooit veelbelovende jongeling zelfmoord.
Genre
Psychologische roman over vriendschap.
Coming of ageroman
Uitgewerkte thematiek en motieven
Een aantal bekende motieven wordt in deze debuutroman behandeld.
Coming of age: het verhaal van Johan en Joey is een typischeontwikkelingsroman. Hoe ontwikkelt een kind zich naar zijn volwassenheid? Johan durft de stappen naar een nieuwe bestaan (een studie in de grote stad, een vriendin) wel te maken, terwijl zijn vrienden in West-Friesland blijven hangen. Het aangaan van nieuwe vriendschappen en het meemaken van eerste liefdesrelaties (Nathalie en Johan) zijn nauw verbonden aan dit motief.
Zwijgen is goud: onder de voetbaljongens wordt over sommige problemen niet gesproken. Eenzaamheid, de zin van het bestaan, daarover praten jongens en zeker voetbaljongens niet of nauwelijks. Men speelt met elkaar spelletjes, drinkt een biertje gaat voetballen of naar het voetballen kijken, praat over de te versieren meisjes, maar de kern van het menselijk bestaan wordt niet aangeroerd. (“…..dat is het nou net, met ons allen hier, we houden onze bek dicht en denken dat het weer weggaat. Anders zijn we zwak en zielig. Mietjes!Lach het maar weg\')(blz. 185)
Dan kunnen mensen als Joey depressief worden, zeker als hun toekomstdroom (piloot worden) in duigen valt. Ook de scheiding van zijn ouders valt hem zwaar.
Schuldgevoel: de jongens hebben na de dood van Joey een schuldgevoel over het feit dat ze altijd hebben gezwegen over de zin van het bestaan en dat ze de dingen niet bij de naam wildennoemen.
Drankgebruik: de jongens drinken flinktijdens hun vakanties, in de weekends, de jaarlijkse kermis en na het sporten. Dat gebeurt blijkbaar in West-Friesland wat meer dan in andere streken, wat depressiviteit tot gevolg kan hebben. Het aantal zelfmoorden in West-Friesland is behoorlijk gestegen de laatste jaren: drankgebruik wordt als één van de oorzaken genoemd.
Zelfmoord: Joey pleegt zelfmoord en heeft al eerder een poging daartoe ondernomen.
Vriendschap: de vijf vrienden hebben van jongs af aan via hun voetbalclub een hechte vriendengroep.
Echtscheiding : Joey’s ouders gaan scheiden.
Structuur en perspectief.
De structuur van deze roman is niet al te lastig. Er zijn zes hoofdstukken die worden aangeduid van Zondag tot en met Vrijdag.In die zes hoofdstukken wordt de periode beschreven tussen de aankomst van de verteller Johan in zijngeboortedorp tot aan het vertrek op vrijdag na de begrafenis van zijn jeugdvriend Joey. In diehoofdstukken worden heden en verleden regelmatig en vloeiend afgewisseld door middel van een aantal subhoofdstukken die met een witregel worden aangeduid. Johan denkt aan de eerste keer dat hij Joey ontmoette bij het voetballen, hun ervaringen met meisjes en de vakantie naar Chersonissos. Dat is eigenlijk een “klassieke” structuur voor een coming of ageroman.
Het perspectief berust bij de 25-jarige Johan die in de ik-vorm het verhaal over de zelfmoord van zijn vriend Joey aan de lezer onthult. Hij doet dat afwisselend in de o.t.t. en o.v.t.
De tijd en het decor van de handeling
Zantingh noemt weinig concrete data in zijn roman, maar door het opzoeken van tekstgegevens kun je wel nauwkeurig vaststellen in welke week van welk jaar de roman zich afspeelt. Johan keert namelijk op zondag terug naar zijn geboortedorp, maar op de woensdag daarna bekijkt hij met zijn vrienden de finale van de Champions League tussen Barcelona en Manchester United. Die wedstrijd werd gespeeld op woensdag 27 mei en Barcelona won met 2-0. Dat resultaat en de doelpuntenmakers worden ook in het verhaal genoemd. De zondag ervoor is dan24 mei en vrijdag erna is 29 mei. De vertelde tijd van deze roman is dus van zondag 24 mei tot en met vrijdag 29 mei 2009. Dat betekent ook dat de hoofdfiguur Johan (student journalistiek)kenmerken van de schrijver heeft (dieis even oudin 2009 en ook journalist bij het NRC is).
Het decor is een West-Fries dorpje waar Johan geboren is. De naam van het dorp komt niet in de roman voor.Zantingh is bekend met die streek, want hij is opgegroeid in Heerhugowaard.
Kenmerk van West-Friesland (en belangrijk voor de roman ) is dat het aantal zelfmoorden onder de jeugd vrij hoog is. (Er wordt nogal wat gedronken in de streek, wat depressiviteit tot gevolg kan hebben). In de roman wordt ook naar dat gegeven verwezen.
De stijl
Zantinghs stijl is krachtig en suggestief. Hij hanteert kale, korte zinnen, die soms wat stug en introvertoverkomen, alsof er nog een wereld schuilgaat achter alles wat niet uitgesproken wordt. “Schrijven is schrappen”, is hem blijkbaar met de paplepel ingegoten en dat is heel toepasselijk in een roman die ook het motief van de zwijgzaamheid behandelt. De jongens praten onderling over enkele zaken, maar dringen niet door tot elkaars kern. Ook zijn er geen uitgebreide of uitgewerkte metaforen
Een voorbeeld:
“ Daar staat zijnnaam. Daar staat zijn einddatum, maximale haalbaarheid. En we zwijgen, nog maar eens, nog maar wat langer, maar op een andere manier nu, omdat er niets meer te zeggen is. Het regent niet meer” . (blz. 188)
Slotzin
“… ik buig een beetje voorover en zie de oude terreinknecht langs het hoofdveld rijden in een klein, groen karretje. Langzaam alsof tijd hier niet aan de orde is, trekt het over de vervaagde grenzen van het veld en laat een witte kalklijn achter.` (blz. 192)
REACTIES
1 seconde geleden