Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

De virtuoos door Margriet de Moor

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
Boekcover De virtuoos
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 4285 woorden
  • 8 maart 2009
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 8.7
67 keer beoordeeld

Boekcover De virtuoos
Shadow
De virtuoos door Margriet de Moor
Shadow
1 TITELBESCHRIJVING
Auteur/autrice: Margriet de Moor
Titel: De virtuoos
Ondertitel: geen
Eerste druk: 1993
gebruikte druk: 8 (december 1996)
Amsterdam: Contact (1996)
Omslagillustratie: ontworpen door Marleen de Hoog
Aantal pagina’s: 181

2 SAMENVATTING

A SAMENVATTING
Het verhaal speelt zich in Italië van begin tot midden 1700. Het verhaal is als volgt opgebouwd:

 Eerst een proloog
 Dan hoofdstuk 1 t/m 5
 Dan een intermezzo (een soort van tussenverhaal)

 En dan nog 3 hoofdstukken

Proloog:
Hierin denkt de ik-figuur (Carlotta) terug aan haar kindertijd. Carlotta woont in een dorpje in Italië. Ze verloor op jonge leeftijd haar moeder. Carlotta’s vader, Paolo was een muziekliefhebber en, na de dood van zijn vrouw, ook verslaafd aan kaarten en dobbelen. Hiermee verloor hij veel geld. Door dat gokken, schonk hij helemaal geen aandacht meer aan Carlotta en Faustina heeft toen de verzorging op zich genomen. Faustina was in dienst bij Paolo als schoonmaakster, en werd vanaf nu Carlotta’s 2e moeder.
In het dorp woonde een jongen die erg goed kon zingen. Hij heet Gasparo Conti. Zijn vader en Paolo waren met elkaar bevriend en dus konden Gasparo en Carlotta elkaar ook.
Op een avond waren beide vaders, zoals vaker, aan het gokken. Paolo was een keer aan de winnende hand. Op een gegeven moment was de vader van Gasparo al zijn bezittingen kwijt. Maar hij wilde door blijven spelen. Ze besloten om de stem van Gasparo op het spel te zetten. Als Paolo won, moest Gasparo gecastreerd worden om zijn mooie stem te behouden. En je raad het al, hij won. Gasparo werd de volgende dag weggebracht naar een kliniek in Norcia.
Sinds die dag heeft Carlotta het gevoel dat ze iets kwijt is. Later blijkt dit de stem van Gasparo te zijn.
Als ze 15 jaar is wordt ze uitgehuwelijkt aan Berto, een huisvriend. Berto is hertog van Rocca d’Evandro en is al ouder dan 40 jaar. Ze krijgt al in het begin van het huwelijk 2 kinderen.

Hoofdstuk 1 t/m 5:
Carlotta, haar man Berto en haar zus Angelica Margherita wonen een muziekvoorstelling bij in het gloednieuwe San Carlo Theater in Napels. Het is een indrukwekkend mooi en groot gebouw. Maar de zang van de zanger, die daar zingt, is minstens zo indrukwekkend. Ze herkent de stem en beseft dat de zanger Gasparo was, die ze dan al een lange tijd niet meer gezien heeft.

In de pauze spreekt ze even met hem, maar dat was best wel kort. Ze vertelt tegen haar zus dat ze hem best nog wel even wil spreken. Angelica Magherita weet waar hij naartoe gaat na een voorstelling. Ze leidt Carlotta door de duistere binnenstad vol criminelen naar het paleis waar Gasparo naar toe is gegaan. Ze praten met elkaar en ze vertelt hem dat ze uit hetzelfde dorp afkomstig zijn. Hij vertelt haar dan dat hij de volgende dag naar Genua moet voor een voorstelling. Carlotta wordt daar wanhopig van, want ze kan niet mee.
Ze vult die tijd die ze moet wachten totdat Gasparo terugkomt met het aanschaffen van nieuwe kleding. Ze luistert ook naar de vele liefdesverhalen die verteld worden over Gasparo.
Ze vult ook de tijd met een Franse markies. Ze kunnen het heel goed met elkaar vinden en delen ook weleens het bed.
Haar man Berto ziet dit allemaal gebeuren, maar hij is niet boos. Hij bekent zelf ook een affaire te hebben gehad met een jonge vrouw uit Sicilië.
Als Gasparo weer terug is geeft hij weer een voorstelling. Maar daar gaat iets fout. Hij ergert zich zo erg aan de begeleidende muziek, dat hij de organist achter het orgel vandaan sleurt en hem in elkaar slaat. Hij blijft kalm en vertrekt met Carlotta in een koets naar huis.
Daar belanden ze samen in bed. Carlotta bekijkt heel aandachtig zijn perfecte lichaam, terwijl Gasparo vertelt over zijn zangtechnieken. Na het vrijen praten ze over het verleden en vooral over het dorp waar ze beiden geleefd hebben. Gasparo vertelt ook over zijn operatie.
Een dag later speelt Gasparo de vrouwelijke rol in een opera, die in Napels zeer populair is. Dat wordt nog verbeterd, omdat de beste zanger erin speelt. Tijdens die voorstelling denkt Carlotta, die ook aanwezig is, terug aan de vorige avond en nacht.

De volgende avond belanden ze weer met elkaar in bed. Daarna vertelt hij over zijn opleiding in het conservatorium en ook over zijn debuut in Rome. Vanaf het debuut heeft Gasparo veel aanbidders en aanbidsters gehad.

Intermezzo:
Dit is eigenlijk eerst een terugblik en later een vooruitblik. Het leven van Faustina wordt beschreven. Je komt o.a. te weten over haar moeilijke jeugd en het in dienst gaan bij Paolo.
Ze is getuige van het tweede huwelijk van Paolo met Gisella (Carlotta’s moeder). Wanneer zij sterft wordt Faustina de opvoedster van Carlotta.
Als Carlotta op haar 15e trouwt gaat ze met haar mee. Ze weet ook alles over de affaire van Carlotta en Gasparo. Na één theaterseizoen houdt deze relatie op en keert Carlotta terug naar Berto, Daar bevalt Carlotta dan van een zoon. Dit is voor de duidelijkheid Berto’s zoon.
Dan gaat het snel. Berto sterft. Carlotta is dan 35 jaar oud.
Faustina is dan al een stuk ouder. Hoe oud wordt niet verteld. Op een dag rijdt Faustina dan met een paard naar Napels. Als ze tijdens een lange en warme tocht wat rust neemt, sterft ze. Dat was dan het intermezzo

Hoofdstuk 6 t/m 8:
Het verhaal over Gasparo en Carlotta gaat verder. Carlotta is op weg naar het huis van Gasparo. Daar ontmoet ze Guiseppe. Dit is een leerling van Gasparo en is echt een talent. Hij is net als Gasparo een castraatzanger. Carlotta luistert naar de zang van beide mannen en denkt ondertussen aan de vele nachten en avonden samen met Gasparo in één bed.
Onverwacht komen dan een paar mannen binnen, een overval [blz 137]. Gasparo belandt in een koets en Carlotta gaat ook mee. In de koets krijgt hij te horen dat hij moet gaan zingen voor hertog D’Elbeuf op een feest.

Guiseppe vraagt steeds meer aandacht van Gasparo. Daardoor gaat ze twijfelen aan hun relatie. Of ze Gasparo zal behouden? Maar tijdens een bootreis is er geen sprake van twijfel, want ze verleid hem voor de zoveelste keer.
Na de laatste voorstelling van het seizoen vertrekken Carlotta, Gasparo en Guiseppe naar Rome. Dat moet snel gebeuren, want de volgende dag zal het debuut van Guiseppe plaatsvinden. Als ze dan op het eindpunt zijn beland, nemen Gasparo en Carlotta afscheid van elkaar. Carlotta gaat terug naar Berto.

B TITELVERKLARING:
De titel de virtuoos laat zien dat het boek over iemand gaat die de kunst in iets heel goed bedrijft. In dit geval is de virtuoos Gasparo met zijn geweldige stem, hij bedrijft de kunst van het zingen heel goed. Ik denk dat deze naam is gekozen omdat het boek bijna in z’n geheel draait om Carlotta’s liefde voor Gasparo en zijn zangkunst en Gasparo’s legendarische talent: hij is een echte Virtuoos.

C MOTTO VERKLARING:
Er is geen motto.

3 ANALYSE VAN DE INHOUD

A THEMA
De thema’s in de Virtuoos zijn muziek en seks. De beide onderwerpen spelen een belangrijke rol in het boek. Carlotta, een hoofdpersoon, is bezeten van deze twee dingen. In Gasparo zie je deze twee thema’s duidelijk terugkomen: Hij is een muziekvirtuoos en duikt stelselmatig met Carlotta tussen de lakens.

B BELANGRIJKE GEBEURTENISSEN.
Belangrijk zijn: de operascènes waarbij Carlotta de muziek van Gasparo beluisterd. Dit is belangrijk omdat het thema muziek is en de pracht die hier vanaf straalt. Dit wordt voornamelijk heel goed beschreven wanneer Carlotta de opera’s va Gasparo bijwoont. Hier wordt dan ook duidelijk hoe uitmuntend de stem van Gasparo is, en dat heel het publiek van hem houdt.

Een andere gebeurtenis zijn de bedscènes van Gasparo en Carlotta, waarin duidelijk wordt hoe groot deze liefde is die Carlotta voor Gasparo koestert. Het thema liefde voor muziek ( zelfs in bed ratelt de virtuoos nog door over zijn ariatechniek) alsook voor sex en elkaar ( Carlotta houdt van seks en van Gasparo)

C KOMEN DE GEBEURTENISSEN OOK VOOR IN ANDERE LITERAIRE WERKEN VOOR?
Er komt zoals wel in meer boeken beschreven, een liefde voor tussen 2 mensen, die daarna elkaar verlaten. Ook zullen er meer muziekromans zijn geschreven en boeken over Italië. Wat dit boek echter uniek maakt is dat dit boek al deze facetten bundelt en een boek schrijft over een liefde,(voor muziek en voor Gasparo), in Italië, waarbij muziek een hoofdrol inneemt.

D LEIDMOTIEVEN
Het theater in Napels waarin Gasparo optreed komt steeds terug, hier aanbidt Carlotta Gasparo het meest, maar is ze zich er tegelijkertijd terdege van bewust dat Gasparo niet alleen van haar kan zijn, maar moet delen met het publiek en later ook met Giuseppe.
Verder speelt muziek een leidende rol. Ellenlange beschrijvingen over structuren van aria’s en hoe deze dan gebracht moest worden met de zuiverste tonen, waarbij er niet wordt getracht veelvuldig gebruik van muziekjargon uit te bannen.
Ook de zus van Carlotta, Angelica Margherita, komt steeds terug in het verhaal en bied Carlotta keer op keer de helpende hand.

De Franse man in het verhaal duikt op in het leven van Carlotta, wanneer Gasparo geen tijd voor haar heeft of weg is. De Fransoos voldoet dan de seksuele lusten van Carlotta.

E MOTIEVEN
Een belangrijk motief in dit boek is natuurlijk muziek. Het hele boek draait om de mooie zangkunsten van Gasparo en Carlotta’s liefde hiervoor. Hiermee heb je gelijk het tweede motief, de liefde voor de muziek. Carlotta houdt van Gasparo maar meer dan van hem houdt ze van zijn prachtige stem.
Een kleiner en minder belangrijk motief in het boek is seks en de bijbehorende relaties. Carlotta heeft verschillende relaties met mannen. Met haar man heeft ze een relatie die meer om vriendschap draait (zeer intieme vriendschap). Met een fransman heeft ze een relatie die ze voornamelijk heeft voor de seks. In deze relatie probeert ze Gasparo te vergeten en praat ze heel veel over hem, met de fransman kan ze ook heel goed opschieten en mooie dingen bezoeken / bezichtigen. De relatie met Gasparo is de belangrijkste relatie in het boek. Ze is van alle mannen in het boek het meest verliefd op hem, of eerder op zijn stem. Carlotta praat liever zo min mogelijk met hem, als ze alleen met hem is, wil ze voornamelijk vrijen met hem. Omdat Gasparo gecastreerd is, is de seks eerlijk gezegd niet denderend. Hij praat ook liever en dat komt volgens mij door de castratie. Verder luistert ze graag als hij optreedt en wordt ze helemaal meegesleept in zijn zang. Omdat ze liever niet met hem praat en veel seks heeft (met verschillende mannen) lijkt het er op dat Carlotta erg van seks houdt. De seks die ze heeft wordt vaak beschreven in het boek en maakt daardoor een belangrijk deel uit van het verhaal.
- Muziek: kan misschien ook wel het thema zijn, maar het komt in ieder geval telkens terug, het loopt door het hele verhaal heen. Hier draait het hele verhaal om.
- Zang: in het algemeen, alle operastukken en partituren. Maar natuurlijk in het bijzonder de stukken die Gasparo zingt.
- Seks: Carlotta zegt ook telkens weer in het boek “Seks is de kern van de levensvraag”. En verder hoef ik dit niet uit te leggen, want als je het boek leest spreekt dat vanzelf.
- Wisselende seksuele voorkeur: iedereen doet het met iedereen en ze weten soms zelf niet meer of het nu mannelijk of vrouwelijk is, maar dat kan ze ook niet zoveel schelen. In het boek staat ook dat op het moment dat Gasparo binnenkomt iedereen even naar adem moet happen, zowel man als vrouw.

- Napels in de 18e eeuw: Napels de muziekstad, de operastad, de stad van pest en vuur en de stad van de vele bedelaars.

4 STRUCTUURANALYSE

A DIVERSE DELEN
Het boek begint met een proloog van 15 bladzijden, daarna volgen hoofdstuk één t/m vijf en na deze hoofdstukkenreeks volgt een intermezzo wat weer gevolgd wordt door de hoofdstukken zes t/m acht. In de proloog krijgen we de jeugdgeschiedenis van Carlotta voor de kiezen, alsmede het eerste contact met Gasparo die vertrekt naar Rome. Ook worden achtergronden en de setting van het verhaal uitgewerkt. In het intermezzo krijgen we de levensgeschiedenis van Faustina ter oren en een terugblik op het liefdesleven van Carlotta en Gasparo. Het intermezzo is eigenlijk een epiloog (terugblik), maar ook een vooruitblik op wat komen gaat. Het einde van het boek word enigszins verklapt doordat Faustina verteld dat Carlotta wegkwijnt op 35 jarige leeftijd, het ligt dus voor de hand dat de liefdesverhouding tussen Gasparo en Carlotta spaak is gelopen. Interessant is het wel dat je ook de levensgeschiedenis van een totaal nutteloos bijpersoon krijgt voorgeschoteld. In feite heeft dit weinig met het verhaal van doen, maar het doet de titel van het boekdeel : ‘intermezzo’ wel eer aan. Een intermezzo is namelijk even een onderbreking met iets totaal anders. Dat dit een totaal ander verhaal is maakt dat de titel goed gekozen is. Het kan ook zijn dat het levensverhaal Faustina in dienst van de titel is geschreven. In de genummerde hoofdstukken staat het liefdesleven centraal. Eerst tussen Carlotta en Berto, dan Carlotte en de Fransoos en daarna Carlotta en Gasparo. Het eigenlijke verhaal speelt zich dus in deze genummerde hoofdstukken af. De hoofdstukken hebben geen titel, maar zijn dus genummerd.
Wat opvallend is aan het boek is dat bepaalde handelingen zomaar ergens beginnen. Als je dan verder leest, een paar bladzijden, dan wordt het pas weer duidelijk waar het verhaal over gaat.

B TUSSENTITELS
Alleen de proloog en het intermezzo zijn enigszins als titel te betitelen. Proloog spreekt qua functie voor zich: een inleiding op het verhaal geven. Intermezzo daarentegen komt men niet vaak in de literatuur tegen, maar meer in de muziek. Ik heb daarom ook het idee dat het boek een beetje als een muziekstuk is opgebouwd. De proloog begint rustig in het kleine dorpje, dan bouwt het stuk zich op tot het woelige Napels met zijn vele seksaffaires voor Carlotta. Dan komt het intermezzo, even een tussenstukje als pauze met een heel ander thema waarna de hoofdact weer losbarst. Deze groeit echter langzaam naar het einde toe, waarbij de hoofdpersonen uit elkaar groeien en het stuk eindigt dan rustig met het afscheid. Pats boem einde van de partituur. Zo bekeken kun je dus stellen dat de schrijfster heeft getracht muzikale literatuur te schrijven wat ik opzich wel kan waarderen.

C AB OVO OF MEDIAS RES?
In medias res. Men valt in het verhaal met de mededeling dat een jongen uit het dorp verdween. Er zit een hele geschiedenis voor hoe dat is gekomen en dat word ook later in de proloog uitgelegd ( kaarten, weddenschappen en gokspelen.) Ook begint het verhaal formeel met de geboorte van Faustina die pas in het intermezzo wordt beschreven.


D TIJDVERLOOP
Het verhaal is niet chronologisch verteld, er komen (veel) flashbacks en hiaten in voor. Het verhaal is dus ook niet continu. Er vallen veel gaten tussen de bedscènes en de operascènes en er zijn soms zomaar wat maanden weggeknipt, omdat in deze maanden toch zich louter een eentonig tafereel afspeelt. De verhouding tussen Gasparo en Carlotta, de bedscènes en de operascènes worden heel uitgebreid beschreven. De vertelde tijd is in ieder geval meer dan 66 jaar. Het oudste vertelmoment is september 1681, wanneer Faustina geboren wordt en zij sterft op 18 mei 1747, maar dan gaat het verhaal nog iets verder. De liefdesgeschiedenis tussen Carlotta en Gasparo duurt één theaterseizoen. De verteltijd bedraagt 181 bladzijden. Omdat er veel gaten vallen kun je stellen dat de vertelde tijd de verteltijd ruimschoots overschrijd (zoals ook in de meeste boeken die ik heb gelezen het geval is.)
Grappig bedacht is dus ook dat het intermezzo terugblikt en vooruitblikt in het boek, d.m.v. het geven van een beschrijving van het leven van Faustina.
Het boek speelt rond 1740 in Napels. De tijd is niet zomaar willekeurig gekozen en is belangrijk voor het feit dat het zeer gewaagde zingen van de (sopraan) castraten op kwam. Als je de tijd vanaf 1900 neemt zijn er geen castraten meer, dan zou het een fictieverhaal zijn.

E PERSPECTIEF
Het verhaal wordt verteld door de hoofdpersoon Carlotta (ik-vorm), m.u.v. het intermezzo, daar is een alwetende verteller aan het vertellen.

F HET EINDE
Het boek heeft een besloten einde. Je weet dan wel niet precies wat er verder met Gasparo gebeurt na zijn vertrek en hoe Carlotta het verder redt, hun liefdesgeschiedenis is wel duidelijk afgelopen( daar ging het boek primair om). Gasparo gaat verder met zingen en het begeleiden van nieuwe zangers en van Carlotta wordt verteld dat ze wegkwijnt na de dood van haar man en het vertrek van Gasparo. Het thema is muziek en seks. De muziek gaat verder, je weet niet waar dat stopt, dus wat betreft is de muziek open gelaten. De seks en de passie tussen Gasparo en Carlotta zijn wel voor altijd voorbij. In dat opzicht is het boek dus gesloten.

G. CLIMAX OF ANTICLIMAX?
Omdat er naar mijn mening 0% spanning in het verhaal voorkomt kan er naar mijn mening ook geen sprake zijn van een climax. Het boek schept geen verwachtingen, en die kunnen dus ook niet ingelost worden. Zelf kun je misschien wel iets leuks verzinnen als: hoe zou deze relatie standhouden. Als je op deze wijze redeneert komt er een climax bij het uit elkaar gaan van beide hoofdpersonages.



5 PERSONAGES

A BELANGRIJK PERSONAGES
Gasparo Conti: hem heb ik niet als hoofdpersoon gekozen, hoewel het verhaal wel om hem draait. Hij is dan ook niet zomaar een bijpersoon, hij is wel een hele belangrijke. Gasparo woonde als klein jongetje in hetzelfde dorp als Carlotta en was daar al sopraan in de kerk. Toen hij klein was zag hij er als volgt uit: “Gasparo Conti had een bleek kindergezicht, hij was mollig, maar zo sierlijk als een rietpluim en als hij blootsvoets over de achterafweggetjes van het dorp rende, een gevorkte tak in zijn hand, klonk zijn stem, zijn roep, net zo schel als van welke Campaanse jongen ook. Zijn witte hemd, zijn kniebroek, kleren die zijn broers zonder scrupules zouden afdragen. Zijn goudgespikkelde ogen”. Over zijn karakter weet je dan nog niks. Gasparo verdwijnt dan naar Norcia om zich te laten opereren en daar uit te groeien tot een grote ster. Als hij dan volwassen is en Carlotta ontmoet beschrijft ze hem als een grote man met ronde schouders. “Groot, een grote gestalte. Stevig, een jasje met opgebolde mouwen zit nogal strak om zijn borst. Gezwollen, zijn lippen zijn nog net zo meisjesachtig en dik als ik ze mij van heel vroeger herinner. Madonna. God”. Verder is Gasparo nogal bot en weinig actief, vooral niet in bed. Hij praat liever over zichzelf en zijn muziekkunst en daar gaat hij dan ook eeuwig mee door.
Over zijn gevoelens kom je niet zoveel te weten, want hij wordt meer door andere mensen beschreven. En die mensen zijn nogal dol op hem, dus hij zal wel een beetje veredeld zijn. Aan het eind van het verhaal krijgt Gasparo toch gevoelens voor iemand anders en verlaat hij Carlotta zijn jonge leerling Guiseppe.

Angelica Margherita: zij is de 7 jaar oudere halfzus van Carlotta, en leidt haar eigen bijzonder zelfstandige leventje. In die tijd mochten vrouwen niet bij het toneel of theater, maar zij wist het toch voor elkaar te krijgen. Je krijgt een beetje een idee van haar karakter en uiterlijk als je het volgende stukje leest. \"Een volwassen dame van zeventien jaar. (…) Ze was mooi. Op haar krulhaar ze als de eerste de beste wijnhandelaar een met haneveren versierde hoed in de vorm van een suikerbrood. (…) Haar hele jeugd was bedoeld als voorbereiding op een uitgekiend huwelijk. Later in het verhaal gaat ze nog mee naar Napels om Carlotta te begeleiden, daarna hoor je niets meer van haar.

Berto, hertog van Rocca d’Evandro: hij was eerst de huisvriend van de familie en daarna de man van Carlotta. Hij is vaak weg van huis om op reis te gaan. Naast Carlotta geeft hij ook de voorkeur aan een jonge Siciliaan. Van zijn karakter en uiterlijk weet je bijna niets. Hij heeft gitzwarte ogen en is nieuwsgierig van karakter. Berto is dus biseksueel geaard. Verder kun je uit het verhaal opmaken dat hij wel erg zorgzaam is. Een paar jaar nadat ze uit Napels zijn teruggekeerd en hij zijn langverwachte zoon heeft gekregen, sterft hij bij een ongeval met zijn paard.


Faustina Maria Delle Papozze: zij is het kindermeisje en kamermeisje van Carlotta’s familie. Toen Carlotta trouwde reisde ze met haar mee naar haar landgoed. Ze is een Napolitaanse en was vroeger heel arm. Haar ouders zijn om een tragische wijze om het leven gekomen. Toen, na veel leed kwam ze terecht bij Carlotta’s familie. Ze hield veel van Carlotta, omdat zij haar heeft opgevoed toen haar moeder overleed. Stiekem hield ze van Carlotta’s vader. Toen ze nog jong was, was ze een pezig meisje met grote, roze handen en schaduwen onder haar ogen. Later is ze vooral oud en warrig en praat ze tegen voorwerpen. Terwijl ze in dit boek al rijdend haar levensverhaal overdenkt, sterft ze op 18 mei 1747.

B KARAKTERISERING HOOFDPERSONAGE: CARLOTTA CAETANI
Carlotta Caetani: ik heb haar als hoofdpersoon gekozen, omdat dit boek eigenlijk haar verhaal is. Carlotta is een meisje en op het eind van het verhaal een vrouw van 35 jaar. Toen ze 3 jaar was verloor ze haar moeder. Als ze ouder wordt trouwt ze met Berto die ze niet als haar man beschouwt, maar als haar intiemste vriend. Over haar uiterlijk wordt niet zoveel gezegd, behalve dan opeens op één bladzijde, Carlotta is dan 15 jaar. “Ik was een aristocrate met ravenzwart haar dat door mijn kamermeid Faustina werd gevlochten en zó in een groenzijden net samengevouwen dat het precies boven mijn schouders hing. Ik had een wespentaille, een grote neus en ogen die ik, onder wenkbrauwen die doorliepen tot de slaap, niet gauw neersloeg. (…) Jonge vrouwen als ik verschenen in laag uitgesneden japonnen van gebloemd brokaat. Carlotta heeft veel bewondering voor haar oudere zus die doet wat ze wil. Carlotta is iemand die haar instinct volgt, hoewel ze best verstandig is en veel nadenkt over allerlei dingen. Maar wel dagdroomt en fantaseert ze veel. Als ze eenmaal weer met Gasparo in aanraking komt, kan ze aan niets anders meer denken. Carlotta’s grote passies zijn muziek en seks. Nadat ze weer vertrekken moet uit Napels en haar man overlijdt raakt ze in zichzelf getrokken. Ze heeft dan twee dochtertjes en een zoon.

C HELD OF ANTIHELD?
Held. De hoofdpersoon neemt zelf het heft in handen, ze stapt op Gasparo af en verleid hem. Echter heeft ze niet altijd alle touwtjes in handen. Ze had namelijk niet gewild dat Gasparo haar zou verlaten voor Giuseppe. Vanuit dat oogpunt is ze een antiheld.

D ROND OF FLAT KARAKTER
Ik vind, ondanks het perfectief van de ik-verteller, het hoofdpersonage een flat character. Men leert weinig over haar behalve dat ze van muziek, seks en de verenging van deze twee zaken, Gasparo, houdt. Verder leert men ook wel over haar gevoelens maar echt een psychologie van de vrouw wordt niet beschreven. Ze is wel wat rounder dan de andere bijfiguren (m.u.v. Faustina), omdat je haar gevoelens voor Gasparo meebeleefd. Er zit echter weinig diepgang in en er wordt meer beschreven wat er gebeurd, dan waarom het gebeurd. Natuurlijk zijn haar mening en gevoelens m.b.t. Gasparo overduidelijk. De andere personen zijn tevens ook flat characters, omdat je alles beleefd vanuit het perspectief van Carlotta. 1 Uitzondering wil ik hierop maken en dat is het noemen van Faustina. Ik denk dat in het intermezzo een dusdanig kompleet levensverhaal word geschetst dat er wel sprake mag zijn van een enigszins round-character.

E SYMPATHIE VOOR DE HOOFDPERSOON
De hoofdpersoon schenk ik wel mijn sympathie. Ze doet niets verkeerds (misschien het vreemdgaan?) en staat voor haar liefde voor Gasparo (hoewel ze ook menigmaal met anderen in bed is te vinden) Ik kan me goed inleven en ben blij voor haar dat haar gevoelens enigszins worden beantwoord door Gasparo ( niet helemaal want Gasparo is eigenlijk alleen verliefd op muziek en vind seks oninteressant).



6 RUIMTE

INFORMATIE OVER RUIMTE
De belangrijke ruimtes in dit verhaal zijn ten eerste het dorp waar Carlotta en Gasparo geboren en opgegroeid zijn. Het dorp wordt in het boek omschreven als heel mooi. De andere belangrijke ruimte in het verhaal is Napels waar Carlotta Gasparo weer ontmoet. Napels wordt omgeschreven als een stad van pest en vuur, vol met bedelaars. Een hele levendige stad. Dat strookt oom met de seks die Carlotta daar aantreft. Wat misschien ook nog wel een belangrijke ruimte is, is het operagebouw in Napels, waar Carlotta vele uren doorbrengt, kijkend naar Gasparo. Daar wordt niet een echte beschrijving van gegeven. Wel weet men dat het bestaat uit een parterre, een podium en loges.

B INVLOED VAN DE RUIMTE OP HET VERHAAL
De streek is enigszins invloedrijk. Uit Italië kwamen de beste castraatzangers in die tijd, daarom was het van belang het verhaal in Italië te laten afspelen. Verder doen de namen in het boek Italiaans aan, dus zou het voor de hand liggen als het boek zich ook in Italië afspeelde. De stad Napels was dé operastad van Italië en zodoende hét perfecte decor voor het verhaal. Dat het plaatsje Napels aan de zee gesitueerd is, heeft ook niet veel invloed op het verhaal. Dat Gasparo en Carlotta uit een klein dorpje komen is wel van eminent belang voor het verhaal, anders zou de kans een stuk kleiner zijn dat ze elkaar hadden leren kennen en ook dat Gasparo Carlotta bij het 1e weerzien in het theater interessant zou vinden en zou herkennen zou een stuk minder voor de hang liggend zijn geweest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De virtuoos door Margriet de Moor"