De verbouwing door Saskia Noort

Beoordeling 7.3
Foto van Cees
Boekcover De verbouwing
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 4266 woorden
  • 1 maart 2009
  • 453 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
453 keer beoordeeld

Boekcover De verbouwing
Shadow

Wanneer plastische chirurg Mathilde haar privékliniek opent, lijkt dit een glansrijke stap in haar carrière. Maar haar huwelijk wankelt, de verbouwing van haar huis verloopt rampzalig en de komst van een ex zorgt ervoor dat Mathilde in een benarde positie belandt.

Wanneer plastische chirurg Mathilde haar privékliniek opent, lijkt dit een glansrijke stap in haar carrière. Maar haar huwelijk wankelt, de verbouwing van haar huis v…

Wanneer plastische chirurg Mathilde haar privékliniek opent, lijkt dit een glansrijke stap in haar carrière. Maar haar huwelijk wankelt, de verbouwing van haar huis verloopt rampzalig en de komst van een ex zorgt ervoor dat Mathilde in een benarde positie belandt.

De verbouwing door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.


Gebruikte editie voor het boekverslag
Gebruikte druk: 1e
Verschijningsdatum eerste druk: 26 februari 2009
Aantal bladzijden: 260
Uitgegeven bij: Ambo-Anthos te Amsterdam.

Beschrijving voorkant
Op de overwegend witgrijze voorkant staat de afbeelding van een vrouw met een sensueel rode mond. Het witgrijs is het verband om de ogen van de vrouw: een patiënt van Mathilde waarschijnlijk die een ooglidcorrectie heeft ondergaan.
De meeste covers van de literaire thrillers van de schrijfster zien er sensueel getint uit.

Genre van het boek
“De verbouwing”is een literaire thriller. Het is de vierde van Saskia Noort na “ Terug naar de kust”, ‘De eetclub”en “Nieuwe buren.”.

Waarschuwing voor scholieren: eerst het boek lezen !!
Een literaire thriller is voor de meeste scholieren erg prettig te lezen. Natuurlijk kun je er niet je hele literatuurlijst mee vol zetten, maar zelfs op vwo moet het geen probleem voor je docent zijn om een paar literaire thrillers op je leeslijst te plaatsen. In een recensie in de krant is het een conventie (gewoonte) dat een recensent het einde van een thriller in het midden laat. In een boekverslag van scholieren.com is de functie van een samensteller anders. De clou van het verhaal wordt aan het einde wel onthuld.
Daarom geef ik als samensteller van dit verslag je het dringende advies eerst gewoon het boek te lezen. Dat is geen straf en je zult er niet eens veel tijd voor nodig hebben (het verhaal is spannend en het boek heeft een mooie bladspiegel en korte hoofdstukken ) Daarna moet je pas aan het boekverslag beginnen. Dat is een hulpmiddel voor je studie en geen vervanging voor je opdracht het boek te lezen.

De aangeleverde flaptekst
Mathilde, succesvol plastisch chirurg, opent haar privé-kliniek. Ze lijkt aan de vooravond te staan van wat een glansrijk vervolg van haar carrière moet worden. Mathilde is als vrouw in elk opzicht geslaagd te noemen: ze is slim, combineert een groot zakelijk inzicht met een hoge morele standaard, ze is gelukkig getrouwd en heeft een intelligente puberzoon.
Maar schijn bedriegt. Mathilde is eenzamer dan ooit. Haar huwelijk wankelt en de verbouwing van hun huis, die geleid wordt door haar echtgenoot en een ‘groene’ aannemer, dreigt uit te lopen op een ramp. Dan accepteert Mathilde, wanhopig als ze is, de helpende hand van een oud vriendje. Daarmee manoeuvreert ze zich in een zodanig chantabele positie dat er geen uitweg meer mogelijk lijkt.
De verbouwing gaat over de maakbaarheid van het hedendaagse leven en de bijkomende druk om te presteren en er goed uit te zien. Waar ligt de grens: hoe ver ga jij?

Titelverklaring
In eerste instantie verwijst de titel naar de lange periode waarin Rogier en zijn bevriende aannemer Hylke erover doen om het huis van Mathilde en Rogier te renoveren. Ze willen dat op een holistische wijze doen en dat gaat gepaard met enorme vertragingen en hoge kosten. “Toevallig” loopt Mathilde een oude schoolvriend tegen het lijf en die biedt haar aan het huis af te bouwen met hulp van goedkope arbeiders uit Polen. Het huis wordt inderdaad sneller afgebouwd (en is aan het einde van het verhaal zelfs af) maar de prijs die Mathilde moet betalen, is hoog.

Een tweede verklaring voor de titel is de verwijzing naar het beroep van Mathilde. Ze is plastisch chirurg en ze schept er genoegen in om vrouwen te “verbouwen” : facelift, oog -en buikwandcorrecties, grotere borsten etc.”

Opdracht
Saskia Noort draagt het boek op aan haar kinderen.
Voor mijn kinderen, mijn grootste trots.
Dat is niet zomaar een toevoeging, want in dit boek verwaarloost een moeder haar puberzoon ter wille van haar eigen maatschappelijke carrière.

Structuur en/of verhaalopbouw
Het verhaal wordt opgebouwd in 54 hoofdstukken. Die zijn relatief kort. Er zijn twee ik-vertellers (zie hieronder bij perspectief) Het verhaal begint met het heugelijk feit van de opening van de privé-kliniek van Mathilde, die plastisch chirurg is (en de beste van het land!) Haar huwelijk is slecht en wanneer ze niet met haar man na het eten naar huis gaat, begint een
onverkwikkelijke situatie, wanneer ze iemand uit haar verleden ontmoet. Het verhaal speelt zich binnen enkele weken af in het voorjaar van een niet nader genoemd jaar. Het is wel een actueel verhaal (vgl. euro, Polen als bouwvakker). Het wordt eigenlijk volledig chronologisch verteld. Er is slechts een korte terugblik van Mathilde naar de tijd waarin ze haar echtgenoot Rogier heeft ontmoet. Dat was toen ze co-assistent was in het ziekenhuis waar hij werkte.

Gebruikt perspectief
Er zijn twee ik-vertellers in dit boek. De belangrijkste is de 40-jarige Mathilde van Asselt. Zij is plastisch chirurge van beroep en ze opent aan het begin van het verhaal haar eigen privé-kliniek.
Naarmate het boek vordert komt er een andere ik-verteller in het verhaal: haar 16-jarige zoon Thom.(hoofdstuk 8) Die begint een steeds grotere rol te spelen en daarom neemt hij naar het einde toe steeds meer hoofdstukken voor zijn rekening. In tegenstelling tot de hoofdstukken van Mathilde zijn de stukken verteltekst van Thom meestal erg kort: één à twee bladzijden. Aan het einde van de thriller komen Thom en Mathilde weer samen. In totaal neemt Thom 14 korte hoofdstukken voor zijn rekening.

De tijd van het verhaal
De vertelster doet weinig mededelingen over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Het is duidelijk dat het een verhaal in het voorjaar is en dat we in de 21e eeuw zitten. Maar er komen nergens expliciete data en jaartallen voor.
De vertelde tijd is ook relatief kort. Enkele weken nemen de gebeurtenissen in beslag. Het laatste hoofdstuk speelt zich waarschijnlijk wat later in de tijd af: de verbouwing is dan namelijk klaar.

De plaats van handeling
Deze thriller speelt zich opnieuw af in Noord-Holland (Saskia woont zelf in Bergen) en het dorp ( “ons kent ons”) waarin Mathilde woont, zal daar niet zo ver vandaan liggen. Ze vertelt dat het niet ver rijden van Amsterdam is en dat ze in de jeugd van Thom vaak met hem op het Bloemendaalse strand wandelingen maakte. Haar kliniek is gelegen in de duinen en heet “Duinhoeve.”

Het motto
Het Engelse motto is ontleend aan de song “Creep”van Radiohead.
I dont care if it hurts
I want tot have control
I want a perfect body
I want a perfect soul

I want you to notice
When I’m not around.
You ‘are so fucking special
I wish I was special.


Het eerste deel van het motto verwijst natuurlijk naar het beroep van Mathilde die vrouwen lichamelijk perfect wil maken. Ze laat echter wel haar opvatting aan de lezer blijken dat ze beseft dat een volmaakt lichaam nog geen perfecte ziel oplevert.
Het tweede deel verwijst meer naar de slechte relatie die ze gaandeweg met haar man Rogier heeft gekregen omdat ze steeds meer haar eigen carrière koos en haar man door zijn ontslag depressief is geraakt.

Samenvatting van de inhoud
Mathilde van Asselt-Fortuin opent op een dag haar privé-kliniek. Ze gaat dat vieren met een etentje met haar man Rogier en haar puberzoon Thom. Thom is zestien jaar oud en Rogier haar echtgenoot is 14 jaar ouder dan zij is. Hun huwelijk heeft een forse knauw gekregen sinds Rogier aan depressies lijdt (na zijn ontslag als psychiater in een ziekenhuis). Een andere tik die ze moet verwerken, is het feit dat ze al een hele tijd in een te renoveren woning verblijft. Rogier en een vriend Hylke maken steeds weer andere plannen om het huis te verbouwen in holistische zin en het gevolg is dat het allemaal niet opschiet en dat het project bovendien handenvol geld kost. Daarbij komt dat Mathilde het etiket van succesvolle vrouw heeft gekregen en Rogier min of meer voor een “loser’ doorgaat, die ook nog eens teveel drinkt, wat het seksleven voor Mathilde aanmerkelijk minder prettig maakt. Ook bij Rogier maakt drank meer kapot….. Hij gaat met Thom ook eerder weg en laat Mathilde in het restaurant achter. Later bezoekt ze nog een bar en krijgt voldoende aandacht van andere mannen. Bijvoorbeeld van een oude schoolvriend Johan, die haar aanspreekt en met wie ze op het gymnasium een korte relatie heeft gehad.
Ze vertelt hem over de verbouwing in hun huis en niet toevallig blijkt hij een reputatie en relaties te hebben in de aannemerswereld. Ze kan hem altijd bereiken wanneer ze dat zou willen,. Hij regelt ook vervoer voor haar naar huis. Ze is namelijk met de fiets.

De volgende dag hoort ze van Hylke en Rogier weer absurde plannen om het huis te verbouwen. In verband met de stijgende grondwaterspiegel willen ze nu het huis gaan ophogen, zodat schimmels geen kans krijgen. Ze denkt terug aan de tijd dat ze Rogier heeft leren kennen . Hij was arts toen zij co-assistent was. Rogier was een begeerd vrijgezel en ze rustte niet voordat ze in zijn hemelbed was terecht gekomen. Hij was wel 14 jaar ouder, maar de eerste jaren van hun huwelijk waren geweldig. Toen kwam de klad erin. Af en toe wil hij seks maar meestal is hij er door de drank niet toe in staat.

De zondag erna gaat ze naar de kliniek die net geopend is. Ze wil een beetje tot zichzelf komen, want Rogier drinkt meer dan goed voor hem is. “Toevallig” komt Johan langs en hij wil wel verder met haar: hij adviseert haar van Rogier af te gaan. Johan Delver vertelt zijn financiële plannen aan Mathilde: hij wil een keten van klinieken openen en met de naam van Mathilde zal dat gaan lukken. (“Mathilde Esthetics”)

Intussen is Thom ook als verteller (hoofdstuk 8) in het verhaal gekomen. Hij vindt dat hij maar rare ouders heeft die weinig tijd aan hem besteden. Hij is een echte ‘Einzalgänger’: ook op school heeft hij geen vrienden. Kort daarna ziet hij zijn vader smoezen met een andere vrouw: daarover wordt hij erg kwaad. Zijn vader die hij een nietsnut vindt, zal ook nog eens vreemdgaan?

Intussen is Mathilde aan haar deskundige werk als plastisch chirurg begonnen. Op maandagochtend doet ze eenvoudige ooglidcorrecties. Er worden voor haar rozen op het werk bezorgd en ze zijn natuurlijk van Johan die haar vraagt of ze verder met hem wil in de opzet van de klinieken. Hij wil wel voldoende geld investeren. Wanneer ze thuiskomt, vertelt Rogier over een Poolse vrouw (Marzena) die een klusbedrijf heeft en hem wel wil helpen met Poolse arbeiders om de klussen sneller te klaren. Bovendien wordt het veel goedkoper. Mathilde ziet in dat Johan hier de hand in heeft. Rogier wil Hylke daarover bellen, maar hij hoort dat hij van de weg gereden is door een automobilist en dat hij dood is. Op de crematie van Hylke ontmoeten Mathilde en Rogier Johan en Marzena. Mathilde gaat akkoord met de opdracht aan Marzena. De Polen die worden ingehuurd, moeten echter in het tuinhuis van zoon Thom slapen. Dat vindt hij niet leuk, zeker niet wanneer zijn moeder besluit de komende weken in de kliniek te overnachten.

Thom (als ik-verteller) vindt de Polen later wel “cool”: hij drinkt alcohol en blowt met hen.
In een volgend hoofdstuk vertelt hij ook dat ze in wapens handelen en hij heeft intussen een pistool van hen gekocht.

Wanneer de Polen na een ruzie willen stoppen, belt Mathilde naar Johan. Die zet ze weer aan het werk en hij zegt ook dat hij nu cash geld heeft om de financiën voor Mathilde (die inmiddels grote schulden heeft door de langdurige verbouwing en de opening van de kliniek.) te regelen. Het kan natuurlijk niet uitblijven: Mathilde verlangt naar seks en dan gebeurt het onvermijdelijke. Johan zegt later dat Marzena wel voor Rogier zal zorgen. Ze belt hem midden in de nacht (toch enigszins jaloers) op. Marzena is inderdaad bij hem.

Johan laat haar kennismaken met ene Kimmy (van een nagelsalon) en ze krijgt er een slecht gevoel bij. ze wil eigenlijk geen uitbreiding van de klinieken en wil afhaken. Maar Johan dreigt dan dat hij Rogier en Thom in zijn macht heeft. Later belt hij haar op om te vertellen dat het geïnvesteerde geld van 1 miljoen euro intussen van anderen (criminelen !) afkomstig is en die willen wel waar voor hun geld zien. Het gaat aan alle kanten mis, want thuis merkt ze dat Rogier en Marzena nu een verhouding hebben. Rogier lijkt zelfs wat opgeknapt: de verbouwing gaat beter en zijn depressies zijn wat verder weg. De invloed van Marzena?

Dan komt de dreiging wat betreft haar zoon Thom uit. Hij heeft wodka gedronken en lijkt door iemand gevangen gehouden te worden. Mathilde zoekt hem in de disco, waar enkele meisjes alleen weten te vertellen dat hij met een enge man gezien is. Later wordt hij door Johan gevonden in zijn eigen tuin en naar het ziekenhuis gebracht, waar ze dus een nieuwe comazuiper binnenkrijgen. Misschien heeft hij ook wel GHB binnengekregen. De dienstdoende arts is nogal misprijzend in de richting van Mathilde. Thomas’ maag moet worden leeg gepompt, maar kort daarop is hij alweer zelf uit het ziekenhuis weggelopen. Hij verdwijnt naar een park om bij te komen.

Intussen heeft Mathilde in de kliniek bezoek gekregen van ene Eus (Krijgsman) die een Poolse hoer Juli heeft meegenomen. Het jonge meisje heeft een perfect lichaam, maar moet grotere borsten van Eus krijgen. Mathilde vindt dat dit niet hoeft en dan komt de aap uit de mouw. Eus is de man die het grote geld heeft binnengebracht in de kliniek en die kan haar weigering niet goed velen. Hij wil zijn geld terug met een half miljoen aan rente erbij. Mathilde wordt wanhopig: haar zoon is weggelopen (hij zit intussen bij Johan die hem “goed begrijpt”) en ze moet het geld terugbetalen, maar ze weet niet hoe ze daaraan moet komen. Ze weet wel dat ze eindelijk Rogier moet inlichten over haar afspraak met Johan en Eus. De laatste komt opnieuw op bezoek met Johan en dan komt het ware verhaal naar buiten dat hij een 3-jarig meisje Cindy een nieuwe lever wil geven en Juli ( de Poolse hoer) moet die gaan leveren. Mathilde wordt dus nu betrokken in orgaanhandel, want wanneer ze zo’n transactie een kleine twintig keer zou hebben gedaan, is ze van de schulden van Eus verlost. Ze weigert, maar de prijs die dit inhoudt, is de verdwijning van Thom, die immers in handen van Johan is. Dat wordt Mathilde allemaal een beetje teveel van het kwade.

In het huis van Johan is Thom inmiddels bij zijn speurtocht naar eten en drinken gestoten op een dossier dat Johan over de kliniek, Mathilde, Rogier, en Hylke heeft bijgehouden. Hij doorziet de criminele activiteiten van Johan en wil weglopen met het dossier. Maar één van de Poolse bewakers wil hem tegenhouden en hij moet zich los vechten. Er wordt ook op hem geschoten en hij raakt gewond.

Mathilde wil met Marzena praten en belt haar uit bed bij Rogier. Ze spreken af in een hertenkamp en daar vertelt Marzena dat Cindy haar eigen dochtertje is. Mathilde vertelt haar over de ethische en lichamelijke problemen die zouden ontstaan wanneer ze Juli zou verlossen van een stukje lever en dat bij Cindy zou inplanten. Ze weet Marzena te overreden een plan te bedenken, waarbij ook Cindy kan worden geholpen.

Thom is naar de kliniek gevlucht met het dossier. Hij ontmoet zijn moeder en vertelt haar alles. Hij wil naar de politie gaan, maar hij is aan zijn enkel gewond. Hij vertelt ook dat hij een wapen van de Polen heeft gekocht en Mathilde zegt dat hij het moet gaan halen. Ook Marzena heeft later een wapen bij zich.
Dan start Mathilde toch de operatie van Juli: Kimmy wil niet aan het bedrog meewerken, want Mathilde is alleen van plan een borstcorrectie te doen. Wanneer ze daarmee klaar is, barst de hel los. Eus Krijgsman en zijn Poolse bewaker worden neergeknald door een andere door Marzena ingeschakelde Pool en de dappere Thom neemt tenslotte Johan voor zijn rekening. Alle sporen van bloed e.d. worden uitgewist, het lijk van Johan wordt naar buiten gesleept en Mathilde belt 112. De politie denkt aan een afrekening in het criminele circuit. Een rechercheur vertelt dat Mathilde met zeer gevaarlijke criminelen in zee is gegaan en dat ze blij mag zijn dat ze dood zijn.
In hoofdstuk 54 krijgt Mathilde de sleutels van haar gerenoveerde huis van Marzena. Die woont intussen gelukkig samen met Rogier. Dat doet toch wel een klein beetje pijn bij de plastische chirurg: ze kan het leven niet in alle opzichten vervolmaken. Maar aan de andere kant heeft ze haar onafhankelijkheid weer terug. Ze vraagt waarom Marzena heeft willen meewerken aan de ontknoping. Die zegt dat .ook Polen hun eergevoel hebben. Daarnaast is haar eigen man door de criminelen om het leven gebracht.
Bovendien kan Cindy met het netwerk van Mathilde waarschijnlijk aan een nieuwe lever worden geholpen.
De laatste opmerking in de thriller gaat over het gevoel dat Mathilde heeft dat ze haar zoon weer heeft teruggevonden. Hij zal bij haar in het huis blijven wonen.

Thema, motieven en interpretatie
Het thema van de “De verbouwing” gaat over het opzoeken van de grenzen in je bestaan. Het beroep van plastisch chirurg dat Mathilde heeft, is daarom heel aardig gekozen. Wie bepaalt wat schoonheid is? De chirurge voert uit wat naar schoonheid snakkende vrouwen willen: een ooglid -of buikwandcorrectie, een facelift, borstvergrotingen. Het maakt haar niet uit, al laat ze wel doorschemeren dat een volmaakt lichaam nog geen volmaakte geest betekent. Sommige vrouwen merken dat na een correctie aan hun lichaam de eenzaamheid of het ontevreden gevoel is gebleven. Maar Mathilde heeft wel een ethische grens gesteld. Wanneer borstcorrecties zoals bij het hoertje Juli niet nodig zijn, weigert ze die uit te voeren. En de grens om een levertransplantatie uit te voeren gaat ze niet over, hoewel het leven van haar eigen zoon Thom daarmee in gevaar komt. Ze wil niet meewerken aan orgaanhandel en roept zelfs de hulp in van de vrouw die inmiddels een relatie met haar man begonnen is. Door haar te beloven dat ze op een andere (ook niet helemaal legale wijze) voor een lever kan zorgen voor haar dochtertje weet ze deze Marzena over de streep te trekken. Ook Thom overschrijdt een grens: hij is eigenlijk aan zijn lot overgelaten door zijn ouders, ziet zijn moeder kiezen voor een maatschappelijke carrière en zijn vader steeds meer zichzelf verwaarlozen. Dan is het logisch dat hij gehoor vindt bij de Polen en later bij de “begripvolle”Johan. Wanneer hij echter door het gevonden dossier achter de criminele activiteiten van Johan komt, gaat hij die grens niet over en vlucht. Om aan het einde Johan neer te knallen, wat natuurlijk ook een aardige grensoverschrijding voor een puber is.

Een tweede motief dat in deze thriller wordt uitgewerkt is de verslechterde relatie tussen man en vrouw. Doordat Mathilde maatschappelijk gezien succesvol is en haar 14-jaar oudere man juist meer en meer een “loser”wordt met wie ze medelijden krijgt (drank, slechte seks) komt hun relatie in drijfzand te verkeren. Dan is de weg naar de ander snel gevonden en vaak zijn het de “foute mannen”die van zo’n situatie profiteren. De lezer ziet het natuurlijk aankomen en zou als een “meekijkende Jan Klaassen de hoofdpersoon willen waarschuwen er niet in te trappen, maar die zijn in zo’n situatie vaak blind. Ook Rogier laat zich inpakken door de praatjes van een ander, maar waar Johan in feite alleen op geldelijk gewin uit is, lijkt Marzena ware gevoelens voor Rogier te koesteren, die ook nog eens geestelijk opknapt. Jammer dat zijn holistische vriend Hylke daarvoor geslachtofferd moest worden. Het gerenoveerde huist staat natuurlijk symbool voor de renovatie van Mathildes leven. Daarom krijgt ze ook de sleutels voor haar nieuwe (onafhankelijke) bestaan door Marzena aangereikt.

Door veel aandacht te besteden aan haar maatschappelijke loopbaan is Mathilde ook het contact met haar zoon kwijt geraakt. Die gedraagt zich als een stereotype puber met uitprobeergedrag (comazuipen, blowen etc) Door de gebeurtenissen gaat ze beseffen dat haar kind in gevaar is en wordt de relatie tussen hen weer beter. Thom blijft aan het einde van het verhaal bij haar wonen en “ze is blij dat ze haar zoon teruggevonden heeft”

Dit zijn dus wel de belangrijkste thema’s in de nieuwe thriller van Saskia Noort:
- het opzoeken van de grenzen in het bestaan
- de verslechterde relatie tussen man en vrouw door eigen maatschappelijke carrières
- de moeder-zoonrelatie

Andere motieven die een rol in de thriller spelen:
- het streven naar een volmaakt lichaam
- overspel
- orgaanhandel
- macht
- de criminele onderwereld

Waardering scholieren.com
“De verbouwing” is een vlot geschreven en spannende thriller. Het is een echte pageturner waarbij de lezer snel naar de ontknoping van het verhaal wil doorlezen. Hoewel de basisgedachte ( mooie vrouw valt door een slechte relatie voor een foute man) niet origineel is, is de uitwerking van Saskia Noort door het verhaal naar de wereld van de orgaanhandel te verplaatsen wel verrassend. Het plaatst meteen de geschiedenis naar een wat hoger niveau.

Voor scholieren is het boek dan ook een aardige aanvulling op de literatuurlijst. Het boek is gemakkelijke te lezen en te begrijpen: de structuur met de twee vertellers is helder neergezet (Thom heeft een iets ander lettertype in zijn verhaal) En de spanning blijft tot het einde gehandhaafd. Wat wil je als scholier nog meer als je een boek voor je lijst wil lezen? Het boek zal bovendien in de boekhandel zijn weg wel vinden. Saskia Noort heeft in Nederland de trend gezet voor een opmerkelijke de lijn van de vrouwelijke thrillerauteurs. ( Verhoef, Van der Vlugt, Den Hollander, Pauw) Wanneer ze het tempo van elkaar opvolgende thrillers niet opvoert, kunnen we in de toekomst waarschijnlijk nog wel wat moois van haar verwachten. Hoeft ze ook haar kinderen op wie ze zo trots is, niet te verwaarlozen à la Mathilde Fortuin.

De amusementswaarde voor scholieren is een 8. De literaire waarde voor de leeslijst: 2 punten.

Recensies
De eerste recensie die in een landelijk dagblad verscheen, was vrij negatief. In Het Parool zegt Hans Knegtmans op 26 februari 2009:
”De verbouwing” had een onderhoudende thriller kunnen zijn. Als Mathilde maar niet zo\'n navelstaarderige, besluiteloze zeurpiet was geweest. Het ene moment wil ze weg bij Rogier om even later te hopen dat alles op wonderbaarlijke wijze goed zal komen. Tientallen malen stelt ze haar blik op verleden, heden en toekomst drastisch bij. Daarbij bestookt ze de lezer met existentiële bespiegelingen. \'Hoe komt het dat ik hunker naar liefde en ik die toch niet meer wil van Rogier?\'

Tegen het eind van het boek beleeft Mathilde een uniek moment van zelfinzicht. Ze is een angsthaas geweest, maar dat zal nu veranderen! Had ze dat maar tweehonderd bladzijden eerder bedacht. Dat had de lezer veel ergernis bespaard.

Maar in De Volkskrant van vrijdag 27 februari reageert Ineke van Bergen heel wat positiever: Soepel te consumeren verhaal over vrouwelijke onzekerheid –waar geen plastische verbouwing tegenop kan- en de verweving met nare moord, -witwas, -vrouwenhandel - en orgaanroofpraktijken. Maar: stand by your child. Een hoofdonderwerp dat aanspreekt en een verleidelijke boekomslag – de sappige rode lippen van De Verbouwing zullen de komende maanden de kredietcrisis tot een tweede plaats in de schappen terugbrengen.\" Ze waardeert de thriller met 3 sterren.

Interview met Saskia Noort. Bron : website De Verbouwing van Saskia Noort.
Hoe is het idee voor De verbouwing ontstaan en heb je veel research daarvoor gedaan?
Ik zat vijf jaar geleden zelf in een grote verbouwing en daar ontstond de titel. Iedereen heeft weleens zijn huis of appartement verbouwd en weet wat voor een stress en ruzies dat geeft. Je bent alles kwijt: je privacy, je dagelijkse routine, elkaar. Het leek me een prachtige arena voor een thriller. Toen ik eenmaal begon aan het boek wist ik al vrij snel dat de hoofdpersoon een plastisch chirurg moest zijn, gezien de titel.

Hoofdpersoon Mathilde is inderdaad een succesvol plastisch chirurg. Waarom wilde je dit thema aansnijden?
Plastische chirurgie is onderdeel van ons leven geworden. Nu de mogelijkheid bestaat zo lang mogelijk jong en mooi te blijven, wordt steeds meer van ons verwacht dat we dat ook doen. Het is een extra druk op ons toch al zo hectische leven geworden.

Vind je dat vrouwen zich te veel laten leiden door het schoonheidsbeeld dat door media geschetst wordt?
Ja. Ikzelf niet uitgezonderd. Je moet heel sterk in je schoenen staan om je niets van die druk aan te trekken.

Schoonheid: hoe ver ga jij?
Ik hoop niet dat ik er ooit uitzie als die Amerikaanse actrices die in een soort catwoman veranderd zijn. Ik ben niet tegen plastische chirurgie. Mijn oogleden heb ik laten doen en ik ben daar héél blij mee. Maar ik zal mijn lippen nooit laten opblazen tot weckringen of iets veranderen aan mijn wezenlijke zelf. Waar ik bang voor ben is dat straks alle vrouwen op elkaar lijken. Dat zie je al bij Oprah Winfrey. Echt heel eng.


Over de schrijfster en haar eerder gepubliceerde werk
Bron: website uitgever
Saskia Noort (1967) is de meest succesvolle Nederlandse thrillerschrijfster van dit moment: in totaal werden meer dan een miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. In 2003 debuteerde zij met de literaire thriller Terug naar de kust. Daarna verschenen De eetclub en Nieuwe buren. Inmiddels is Noorts internationale ster rijzende; haar werk wordt in vijftien landen uitgegeven.

Naast schrijfster is Saskia Noort columniste voor onder andere LINDA., Playboy en VT Wonen. De columns van Saskia zijn niet meer weg te denken uit het leven van menig tijdschriftlezer. Inmiddels heeft zij drie columnbundels op haar naam staan: Aan de goede kant van de 30, 40. Over lijf en leven van een beginnende veertiger en Babykoorts.

Literaire Thrillers:
- Terug naar de kust (2001)
- De eetclub (2004)
- Nieuwe buren (2006)
- Afgunst (2007) (Geschenk bij de Maand van het Spannende Boek)
- De verbouwing (2009)

REACTIES

S.

S.

ik vind dit een te gek boek maar dit verslag slaat echt nergens op haal het er alsjeblieft af...

Reactie medewerker Scholieren.com huiswerkgedeelte:
Het is juist een van de betere boekverslagen van dit boek dat online staat!

13 jaar geleden

M.

M.

Ik ben het hartstikke met je eens

8 jaar geleden

H.

H.

Het verhaal loopt helemaal niet in de chronologische volgorde en dat voor een docent.

13 jaar geleden

E.

E.

er is ook nog een korte terug blik over dat mathilda haar zoontje kwijt is in de duinen

13 jaar geleden

..

..

Er zit een klein foutje in de samenvatting...
Thom mag juist niet zijn pistool gaan halen en Marzena nam er 2 mee... En niet allebei 1 zoals hier staat vermeld

13 jaar geleden

B.

B.

Dit verslag staat er waarschijnlijk op voor mensen die te lui zijn een boekverslag te maken. Ze denken dat die van een docent betrouwbaar is en nemen deze over, maar hier staan allemaal fouten in.

12 jaar geleden

N.

N.

Prima verslag.

12 jaar geleden

G.

G.

Wat een slecht verslag voor een docent, in de samenvatting staan ook overbodige dingen, en de zin volgorde klopt niet altijd daarom geef ik een 6,00

11 jaar geleden

A.

A.

Beetje jammer dat er een aantal fouten in de samenvatting staan en dat er niks staat over de personages.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De verbouwing door Saskia Noort"

Ook geschreven door Cees