Bibliografische steekkaart
Titel: De Da Vinci Code
Auteur : Dan Brown
Druk: Vierendertigste druk mei 2005
Uitgave jaar: 2003
Uitgever: Luitingh – Sijthoff B.V. Amsterdam
Vertaald in Ned.: 2004 – 2005 door Josephine Ruitenberg
Het verhaal Het boek is heel duidelijk geschreven en om het te kunnen lezen en begrijpen heb je niet echt een ruimere context nodig. Het is wel fijn als je iets weet over Leonardo Da Vinci (1452-1519) bijvoorbeeld zijn beroemde schilderij de Mona Lisa (1503) dat in het Louvre in Parijs hangt. Leonardo, geboren in Italië en overleden in Frankrijk, was niet alleen schilder, maar ook tekenaar, beeldhouwer, architect, musicus, ingenieur, natuuronderzoeker en uitvinder. Hij had een grote interesse in het menselijk lichaam en een voorbeeld daarvan is de beroemde ‘mens van Vetruvius’, een tekening van een man in een cirkel met gespreide armen en benen. Het hoofd de armen en benen zouden dan de 5 punten van een pentagram vormen. Hij heeft ook de cryptex uitgevonden, een belangrijk element in het boek. Ook is een basiskennis van het verhaal van Jezus zoals het vastgelegd is in de bijbel, wel gemakkelijk. Het verhaal van Jezus zou namelijk tegengesproken worden door ‘de Heilige Graal’, het thema van dit boek.
De thematiek Het thema van het boek is de ‘Heilige Graal’ ook wel ‘San Greal’ genoemd en wat weer zou komen van ‘Sang Real’. Dit laatste zou betekenen: ‘Koninklijk Bloed’ of stamboom van Jezus. Deze Heilige Graal waarvan men altijd dacht dat dit de drinkbeker van Jezus was, zou helemaal geen beker zijn maar iets wat de vinder een enorme macht zou geven. Een macht die een keerpunt zou kunnen zijn voor de hedendaagse kerk.
Het hoofdmotief in het verhaal is dan ook het vinden van deze ‘Heilige Graal’. Het geheim hiervan wordt bewaard door vier hoogstaande figuren binnen de ‘Priorij van Sion’, een geheim genootschap ontstaan uit de vroegere Tempeliers. De vier leden (Senechaux) van dit genootschap worden allemaal vermoord. Jacques Saunière, conservator van het Louvre en leider en grootmeester van deze priorij, is de laatste. Hij heeft de kans gezien om het geheim niet verloren te laten gaan. Voordat hij stierf heeft hij een raadselachtige speurtocht uitgezet voor Langdon en zijn kleindochter Sophie Neveu.
Deze speurtocht zit vol met raadsels, codes en afbeeldingen die voornamelijk voort zijn gekomen uit het veelzijdige werk van Leonardo Da Vinci en dit verklaart de titel van het boek.
Er zijn een aantal personen/groeperingen die allemaal belang hebben in het vinden van deze ‘Heilige Graal’. Hierdoor wordt het boek heel spannend, fascinerend en zelfs leerzaam. Als lezer wordt je gestimuleerd om mee te denken en zoeken naar de oplossingen.
Het vertelperspectief Dan Brown heeft deze avonturenroman geschreven vanuit een hij/zij-vorm en vanuit een auctorieel standpunt. De schrijver staat dan boven het verhaal en weet alles van de personages. Deze vertelvorm maakt het mogelijk voor de lezer om het geheel te blijven overzien, vooral ook omdat er heel veel tegelijk gebeurd in een zeer korte tijd. Het boek valt daarom ook duidelijk onder het thrillergenre. De nadruk ligt op een vrij ingewikkelde plot, een vlug actieverloop en ingenieus opgebouwde spanning.
De structuur Het boek begint met een proloog gevolgd door 105 hoofdstukken en eindigt met een epiloog. Voor de proloog staan een tweetal verhelderende feiten. De schrijver gebruikt witregels bij belangrijke codes, citaten en ontcijferingen. Dit benadrukt deze belangrijke stukken tekst en maakt tevens de pagina aantrekkelijk. Het is een chronologisch verteld verhaal waarvoor de auteur 429 bladzijden nodig heeft voor de verteltijd van een halve nacht, een dag en een avond. Het verhaal speelt zich af in het heden maar heeft regelmatig flashbacks naar het verleden. Deze flashbacks dienen om bepaalde dingen te verduidelijken of verklaren. Vooral de personages hebben allemaal hun eigen verhaal en verleden en worden in de loop van het boek steeds verder uitgediept. Ook worden regelmatig historische elementen uitgelegd. Op deze manier maakt de schrijver een mooi en duidelijk boek met alle elementen op de juiste plaats. Voor de lezer blijft het boek boeiend en interessant tot het einde toe en de helderheid van schrijven zorgt ervoor dat je de draad niet snel kwijt raakt. Het is een boek waar je aan begint en niet meer stopt tot het uit is.
De personages Robert Langdon, hoofdpersoon: wordt omschreven als een rond, dynamisch karakter. Hij is kunsthistoricus en hoogleraar religieuze symboliek. Een man van normaal postuur met zwart haar dat al een beetje grijs aan het worden is, donkere stoppelbaard, doordringende blauwe ogen, een krachtige kaaklijn en kin met een kuiltje. Hij heeft aan aantal interessante boeken op zijn naam staan: “De symboliek van geheime sekten”, “De kunst van de illuminatie”, “De verloren taal van de ideogrammen” en hij is de schrijver van het boek over “Religieuze iconologie”. Langdon is een charmante man met een gezond verstand. Dat blijkt uit zijn veronderstellingen die vaak leiden tot resultaten bij de zoektocht. Omdat hij de tijd niet heeft is er in het begin geen sprake van romantiek. Wel weet hij keer op keer Neveu te verbazen met zijn intelligent taalgebruik. Pas als het verhaal wat gevorderd is, en er wat rustiger momenten aanbreken krijgt hij haar pas in het oog en groeit er iets van romantiek tussen hem en Sophie.
Sophie Neveu, hoofdpersoon: wordt omschreven als een rond, dynamisch karakter. Zij is agente bij de Franse politie afdeling cryptologie. Ze is de kleindochter van conservator Saunière. Door een traumatische ervaring in haar vroegere jaren, heeft zij het contact met haar opa verbroken. Wat deze ervaring inhield komt pas na drie kwart van het boek naar boven. Ze is een mooie vrouw met donkere haren en groene ogen. Een vrouw met een flinke dosis intelligentie, zelfvertrouwen, scherpzinnigheid, doortastendheid en helderheid. Haar ouders en broer en oma zijn lang geleden omgekomen bij een raadselachtig ongeluk en haar opa heeft haar opgevoed. Hij heeft haar veel geleerd over symboliek en haar voorliefde voor cryptologie is hierdoor aangewakkerd. Sophie en Robert zijn door haar stervende opa samengebracht, om het geheim te ontdekken. Samen ontsnappen ze uit het Louvre. Vanaf dat moment zijn ze aan elkaar verbonden en beleven een raadselachtige zoektocht naar geheim van de Heilige Graal. In het geheim van de Graal zou Sophie een afstammelinge zijn van Jezus en Maria Magdalena met Koninklijk bloed.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden