The lord of the rings door J.R.R. Tolkien

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover The lord of the rings
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 4125 woorden
  • 3 april 2006
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
67 keer beoordeeld

Boekcover The lord of the rings
Shadow
The lord of the rings door J.R.R. Tolkien
Shadow
ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

Inleiding Ik heb voor dit boek gekozen, omdat ik de drie films allemaal heb gezien en ik die heel leuk vond. Ik ben daarom gaan lezen in de boeken. Ik vind het boek heel knap geschreven door J.R.R Tolkien, omat het eigenlijk onrealistisch is, maar toch wel geloofwaardig. Ik vind het leuk dat hij niet alleen de drie boeken van de Lord of the Rings, in de ban van de ring, heeft geschreven, maar ook andere (‘de Hobbit’, ‘De Silmarrillion’, ‘nagelaten vertellingen’ en ‘Brieven’) boeken over ‘midden aarde’ heeft geschreven. Deze boeken zijn allemaal leuk om extra te lezen, als je graag meer wilt weten over The lord of the Rings. Het verschil tussen het boek en de film is niet enorm, maar in de film zijn sommige stukken weg gelaten, en sommige grappen juist erbij verzonnen. Ik vind het boek leuk om te lezen, omdat je alles wat je leest verwacht, maar dat die dingen juist op een moment komen dat je weer niet verwacht. In het boek wordt bijna elk grassprietje uitgebreid beschreven, waardoor het verhaal heel duidelijk is, maar wel soms langdradig. Ook vind ik het wel leuk dat er niet alleen mensen in het boek voorkomen, maar ook hobbits, elfen, dwergen, tovenaars, Orks, Uruk-hai, enz. Doordat al deze verschillende wezens er zijn, krijg je een leger met heel veel verschillende kunsten. Doordat, bijvoorbeeld, Legolas, een elf, hele goede ogen heeft, net als de rest van de elfen, kan hij heel precies richten met zijn pijl en boog. Doordat Aragorn, een mens, ook wel Stapper genoemd in het boek, afdrukken kan onderscheiden, kunnen ze snel te weten komen wat er is gebeurd. Het is wel goed verzonnen, maar toch eigenlijk wel heel logisch voor in een boek, dat degene die ze eigenlijk het meest nodig hebben om de ring te vernietigen, wat de taak van Frodo is, zich bij de vijand aansluit. Daardoor lijkt de taak gelijk al onmogelijk.

Samenvatting Op een dag krijgt Frodo van Bilbo, zijn oom, een ring, omdat Bilbo weg wil en misschien niet meer terug zal komen. Doordat Bilbo in de ban van de ring was, zoals de titel van het boek ook zegt, wil hij hem toch steeds meenemen. Toch legt hij de ring voor Frodo klaar, doordat Gandalf Bilbo eraan herinnerde. Bilbo geeft dan een eindfeest, waarbij hij de ring een keer gebruikt, hij had namelijk ontdekt dat als je de ring aan had, niemand je kon zien. Op dat moment begon Gandalf te vermoeden dat het best eens een gevaarlijke ring kon zijn. Hij gaf de ring aan Frodo, maar hij gooide hem eerst in het vuur om te kijken wat er gebeurde. Hij pakte hem er weer uit, de ring was nog koud, maar groter, en er verscheen een tekst in de ring. Gandalf ging naar huis om een aantal dingen te onderzoeken over de aard van de ring en hij ontdekte toen dat dit de Ene Ring van de zwarte heerser was. Deze ring werd nog altijd gezocht door de zwarte heerser, omdat hij dan zeer machtig was. Ze moesten hem dus zo snel mogelijk vernietigen, maar dat kon alleen in de doemberg, waar hij ook gesmeed was. Frodo gaat op weg naar Rivendel, de stad van de Elfen, om van daar verder te kijken wat ze konden doen. Sam Gewissies, de tuinman en Peregrijn Toek (Pepijn) gingen met hem mee. Tijdens deze tocht hebben ze een aantal keer een nazgûl, een ringgeest, gezien. Een ringgeest heeft een van de ringen in bezit gehad, waardoor ze nu voor de zwarte heerser de ring zoeken. Na een hele tijd komt Merijn Brandebok met ze mee. Niet veel later komen ze in de Breeg, een dorpje voorbij het oude woud. In de dorpje moesten ze van Gandalf wachten tot zijn komst, als hij er nog niet zou zijn. Doordat Gandalf in gevecht was met Sauruman, in Isengard, was hij pas later in het dorpje. Hij wilde Sauruman niet helpen door Frodo te verraden, dus was Sauruman boos geworden en ging vechten. Gandalf verloor het gevecht, maar Sauruman doodde hem niet. Hij probeerde hem van gedachten te veranderen door hem op het dak te zetten. Een adelaar haalde hem van dit dak en vloog met hem naar Rohan om een paard te halen. Hij koos schaduwvacht (shadowfax), het snelste paard uit Rohan en Midden-Aarde. Doordat Frodo tijdens het dansen de ring aan deed wist Sauron waar de ring was. Frodo, Sam, Merijn, Pepijn en Aragorn moesten daarom zo snel mogelijk weg.

Onderweg naar Rivendel raakt Frodo ernstig verwond door de steek van een morgulzwaard, een zwaard van de nazgûl. Deze laat een dodelijke splinter achter in de huid. Stapper kon deze wond niet genezen. Daarom moet Frodo naar Rivendel gebracht worden door Arwen. In Rivendel wordt hij genezen door Elrond, een elf. Later komen Sam, Merijn, Pepijn en Aragorn er ook. Frodo krijgt hier van Bilbo, die hier ook is, een zwaard, de prik. Dat geeft een blauw licht als er orks in de buurt zijn. In Rivendel wordt het reisgenootschap bekend gemaakt. Boromir, Aragorn, Legolas, Gimly, Gandalf,. Frodo, Sam, Merijn en Pepijn. Hiervan waren Boromir, Aragorn en Gandalf mensen, Legolas een elf, Gimli een dwerg, Frodo, Sam, Merijn en Pepijn hobbits. Het reisgenootschap gaat op weg door de bergen, maar dat is niet echt begaanbaar. Ze laten Frodo kiezen hoe ze gaan lopen. Hij wil door de bergen, door Moria. Moria is de oude stad van de Dwergen. Om Moria uit te gaan moeten ze over de brug van Kazad-dûm. Dat wordt nog moeilijk, doordat ze door een balrog, een gevaarlijk dier door vuur omhuld, worden aangevallen. Doordat Gandalf de balrog naar beneden gooide dacht hij dat hij had gewonnen, maar de balrog trok Gandalf van de brug af met zijn tentakels, waardoor ook hij naar beneden viel. Ze dachten dat Gandalf dood was.

Op weg naar Lothlórien, moeten ze in de boom klimmen, omdat het te gevaarlijk is om op de grond te slapen. Ze denken dat Gollem ze achterna komt. In Lothlórien mag Frodo van vrouwe Galadriel, in de spiegel van Galadriel kijken. Daar komt hij te weten wat het oog is. Later krijgen ze allemaal dingen die waarschijnlijk van toepassing zijn. Ze krijgen ook boten die niet kunnen zinken. Ze varen daarmee tot de stroom te sterk wordt.. Ze gaan daar aan land, het bos in. Daar probeert Boromir de ring van Frodo te krijgen, doordat hij vreest dat de vijand te sterk wordt. Terwijl Frodo en Sam weg gaan, worden de anderen aangevallen, waardoor het reisgenootschap uiteen valt.

De hoofdpersoon en zijn probleem: Frodo Balings is de hoofdpersoon van Lord of the Rings. Hij krijgt een ring van zijn oom, Bilbo Balings. Hij hoort van Gandalf dat dit een gevaarlijke ring is. Daarom moet Frodo deze proberen te vernietigen, maar dat kan maar op één manier; De ring kan alleen vernietigd worden in de Doemberg, in Mordor, omdat de ring ook daar is gesmeed. Doordat je in de ban van de ring raakt als je deze lang bezit, is dat best een moeilijke taak voor Frodo. Doordat Sauron, de Zwarte heerser, de ring graag terug wil hebben, heeft Frodo veel tegenstand.

Hoe Frodo dit oplost: In het eerste boek vertrekt Frodo er samen met Sam, Merijn en Pepijn naar Rivendel, waar ze kijken hoe ze verder gaan. Van daaruit gaan ze met een reisgenootschap, van 9 man, verder op weg naar Mordor. Dit reisgenootschap blijft tot het einde van het eerste boek bij elkaar. Pas aan het einde van het derde boek wordt het probleem opgelost. Dat doet hij natuurlijk op de enige mogelijke manier: De ring wordt in het vuur van de Doemberg gegooid.

De ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt: Doordat je in de ban van de ring raakt als je de ring bezit, wordt het voor Frodo steeds moeilijker op zijn weg naar Mordor. Hij komt steeds meer te weten over Sauron, de Zwarte heerser. Frodo wordt na een tijdje veel slimmer en wijzer, waardoor hij in het tweede boek Gollem wil laten helpen, waar hij hem eerst wilde doden.

Veranderingen tussen de relaties van de hoofdpersoon met andere personen: Frodo is erg gehecht aan Sam, de tuinman. Sam gaat na een tijdje steeds meer aan Frodo twijfelen, maar hij blijft hem toch volgen, zoals hij had gezegd. Frodo gaat ook steeds meer aan Sam twijfelen, doordat Gollem hem opstookt.

De belangrijkste andere hoofdpersonen: - Gandalf (de Grijze), hij is een wijze tovenaar. Gandalf is de ‘leider’ van het reisgenootschap. Hij wordt door Sauruman verleid om de ring te geven, zodat hij meer macht krijgt. Dat wil Gandalf niet. Het is een grote tegenslag als hij, volgens het reisgenootschap, dood is. Hij is een mens, maar omdat hij speciale krachten heeft, zal ik hem niet zo noemen. - Aragorn, zoon van Arathorn, wordt ook wel Stapper genoemd. Hij is opgegroeid in Rivendel. Later wordt hij doler. Hij is erfgenaam van Isildur, dus ook eigenlijk koning. Hij is goed in sporen zoeken, zodat ze weten waar gevaar geweest is. Ook is het (in het 2e boek) erg handig om Merijn en Pepijn te achtervolgen als deze gevangen genomen zijn door orks. Hij is één van de mensen van het reisgenootschap. - Boromir, zoon van Denethor, komt uit Minas Tirith, in Gondor. Hij wil de ring graag in bezit hebben, omdat hij vermoed dat de vijand te sterk wordt en dat zij kunnen winnen als ze de ring gebruiken. - Legolas, zoon van Thranduil, is een elf uit Ithilien. Hij heeft elfenogen, waardoor hij ver en scherp kan kijken, waardoor hij een goede boogschutter is. Hij is de enige elf in het reisgenootschap. - Gimli, zoon van Glóin, is een dwerg. Hij droeg liever, zoals vele dwergen, geen schild en zwaard, maar een bijl. Zijn voorouders kwamen uit Moria, maar die zijn daar door een gevecht uitgeroeid. - Frodo Balings, zoon van Drogo, hij is een hobbit. Een hobbit is een kleine versie van een mens. Hij is de drager van de ring. - Sam Gewissies, zoon van Hamfast Gewissies, ook wel Gabber genoemd. Hij is de tuinman van Frodo. Hij trekt met Frodo mee, als trouwe metgezel. Hij is de neef van Frodo. - Peregrijn Toek, zoon van Glen, ook wel Pepijn genoemd, is ook hobbit. Hij heeft nog nooit eerder een voet buiten de Gouw gezet. Hij is de jongste van het reisgenootschap. Hij spreekt heel vaak zijn mond voorbij. - Meriadoc Brandebok, zoon van Saradoc Brandebok, wordt ook Merijn genoemd. Hij is de neef van Pepijn, en dus ook van Sam en Frodo. Ook hij gaat mee met het reisgenootschap. - Bilbo Balings, hij is de oom van Frodo. Hij gaat weg uit de Gouw en is van plan nooit meer terug te gaan. Hij geeft daarom de ring aan Frodo. - Elrond, zoon van Earendil, hij is half elf en vader van Arwen. Hij is eigenaar van Rivendel, de elfenstad. - Arwen, dochter van Elrond en Celebrian, is verliefd op Aragorn. Omdat Aragorn mens is moet Arwen sterfelijk worden om met hem te kunnen trouwen.

Waar de gebeurtenissen zich afspelen: Het verhaal speelt zich af in: - de Gouw, het hobbitland. Hier wonen Frodo, Sam, Pepijn en Merijn. - De Breeg, daar overnachten ze en ontmoeten Stapper. - Isengard, hier wordt Gandalf gevangen gehouden op het dak van de Orthanc. - Rivendel, dit is een Elfenstad waar ze het reisgenootschap aanwijzen. - Moria, dit is een dwergenstad. Als ze hier weggaan trekt de balrog Gandalf van de brug van Kazad-dûm. - Lothlórien, hier ontmoeten ze vrouwe Galadriel, en krijgen ze dingen die ze kunnen gebruiken. - Een groot deel van Midden Aarde, hier liggen al deze plaatsen.

Wanneer de gebeurtenissen zich afspelen: De precieze tijd waarin het verhaal zich afspeelt staat niet in het boek, omdat er in het boek van een andere jaartelling uit is gegaan. Deze jaartelling is, net als de rest van het boek, helemaal gefantaseerd, maar wel met een beetje logica. Het verhaal speelt zich af in de 3e Era, in het jaar 3018. Wat dit betekent in onze jaartelling weet ik niet. Het verhaal, in alle drie de boeken, speelt zich af in ongeveer 9 maanden. Alleen in het eerste boek duurt al ongeveer 6 maanden.

De opbouw van het verhaal: Het verhaal is chronologisch in elkaar gezet. Dat komt doordat er eigenlijk maar een groep is. Als er iets wordt gezegd over het verleden, dan wordt dat altijd verteld door iemand aan de groep. Er zijn in het tweede boek, wat eigenlijk niet van toepassing is, wel tijdsprongen, maar dat komt doordat er dan drie groepen zijn, en er niet wordt gewisseld tussen die groepen.

Leeservaringen Onderwerp: Wordt het onderwerp goed en grondig uitgewerkt, of blijft het toch tamelijk oppervlakkig? Het verhaal wordt helemaal tot in de puntjes uitgewerkt. Ze vertellen niet alleen waar ze zijn, maar ook hoe het er daar uitziet. Doordat ik de film ook heb gezien, weet ik precies hoe het er daar uitziet. Ook de vijanden van het reisgenootschap, zijn heel goed beschreven. Doordat er heel veel extra boeken zijn, om het verhaal nog beter te begrijpen, wordt het alleen maar steeds makkelijker. Je gaat je steeds meer in het boek verdiepen. Ook in deze boeken wordt het verhaal heel goed uitgelegd. Ik vind het heel knap dat al deze boeken als één geheel kloppen.

Gebeurtenissen: Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk? De gebeurtenissen in het verhaal zijn erg onrealistisch. Dat komt vooral doordat er verschillende wezens zijn die helemaal niet bestaan, zoals: Orks, Uruk-hai, Nazgûl, enz. De gevechten uit de historie zagen er waarschijnlijk hetzelfde uit, als deze wezens mensen waren geweest. Daardoor is het boek geloofwaardig en onrealistisch tegelijk.

Personages: Kom je genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen? J komt eigenlijk alles over de verschillende personen te weten als je het boek zorgvuldig leest. Als iemand iets doet dat bij hem past, dan kan je dat lezen in de boeken. Daardoor krijg je niet alle eigenschappen in een keer, zo voorkom je dus een hele lange, saaie, lijst. Het verhaal wordt hierdoor makkelijker te begrijpen.

Bouw
Heeft het verhaal een moeilijke opbouw, en hoe komt dat? Het eerste boek is heel simpel opgeschreven. Dat komt doordat er een groep is die alles samen doet. Er hoeft dus niet steeds gewisseld te worden tussen verschillende groepen. Aan het einde van het eerste boek valt het reisgenootschap in drie verschillende groepen uit elkaar. Hierdoor heb je in het tweede boek, de twee torens, drie verhalen.

Taalgebruik
Bevat het verhaal veel beschrijvingen? Heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid en het verteltempo? Ik vind het leuk dat de dingen in het boek goed worden beschreven. Ik vind ook niet dat dit de leesbaarheid van het boek minder maakt. Het kan best dat iemand anders dat niet vindt. Het verteltempo wordt wel heel erg verlaagd, maar ik heb daar weinig problemen mee.

De regels van de Ring \'Ik kan de vlammende letters niet lezen,\' zei Frodo met een bevende stem. \'Nee,\' zei Gandalf, \'Maar ik wel, de letters zijn Elfs, een oud schrift, maar de taal is die van Mordor, die ik hier niet zal spreken. In de taal van Mordor: Ash nazg durbatuluk, Ash nazg gimbatul, Ash nazg thrakatuluk, Agh birzum-ishi krimpatul. Het betekent: Een Ring om allen te regeren, Een Ring om hen te vinden, Een Ring die hen brengen zal, en in de duisternis zal binden.

Dit is de rest van het gedicht: (dit is niet vertaald in de taal van Mordor) Drie Ringen voor de elfenkoningin op aard\', Zeven voor de dwergvorsten in hun zalen schoon, Negen voor de Mensen, die de dood niet spaart, Eén voor de Zwarte Heerser op zijn zwarte troon
In Mordor, waar de schimmen zijn, Een Ring om allen te regeren, Een Ring om hen te vinden, Een Ring die hen brengen zal en in duisternis binden, In Mordor waar de schimmen zijn.

Verwerkingsopdrachten Aan het eind van het verhaal kijkt Frodo in zijn dagboek. Dit zijn 2 bladzijden uit het dagboek:

25 september: Vandaag was de raadsvergadering van Elrond. Ik heb gezegd dat ik de ring wil vernietigen, omdat ik hem heb gekregen. Ik ben blij dat Sam, Merijn en Pepijn met me mee willen gaan, maar ik zal mezelf doodslaan als er iets met ze gebeurd. Ik ben blij met de hulp van Aragorn, omdat hij een moedig en sterk strijder is. We hebben hem echt nodig. Ik denk dat ik zo snel mogelijk de ring moet vernietigen, want dat wordt steeds moeilijker.

26 februari: Ik ben vandaag verleid door Boromir, hij wil de ring echt graag hebben. Ik ben weg gerend, en heb perongeluk de ring omgedaan. Ik zag het oog van Sauron naar me kijken. Ik moet echt opschieten nu. Vandaag ben ik samen met Sam weggegaan. Eerst wilde ik alleen gaan, maar ik ben eigenlijk blij dat Sam mee is gegaan. Ik hoorde het schellen van een hoorn, ik denk van Boromir, maar ik weet niet wat dat betekende. Ik vind het rot voor de rest dat ik weg ben gegaan zonder het te zeggen, maar ik kon niet anders. Ik denk dat ze het wel vreemd zullen vinden, maar Aragorn zal het vast wel begrijpen.

Stel je voor dat je Journalist bent en de hoofdpersoon interviewt. Schrijf het interview zoals het in een jongerentijdschrift verschijnt.

Interview van de week! Deze week met: Frodo Balings. Frodo Balings, wie kent hem niet! Hij is de held van Midden-Aarde, en misschien nog wel verder! U heeft massaal vragen ingestuurd, waarvan wij deze selectie hebben gemaakt:

Waarom ben jij samen met Sam, Merijn en Pepijn naar Rivendel gegaan? Frodo: Ik moest wel gaan, omdat Gandalf me uitgelegd heeft dat dit een gevaarlijke ring was. Ik ben blij dat Sam, Merijn en Pepijn met me mee gingen, maar dat heb ik niet zelf gevraagd. Doordat Gandalf vast zat op de Orthanc, kon hij niet mee. Anders was hij ook mee gegaan.

Wat dacht je toen Gandalf niet op kwam dagen om met je mee te gaan? Frodo: Ik wist wel dat hij een goede reden moest hebben, want Gandalf komt eigenlijk altijd zijn afspraken na. Ik vond het wel heel raar. Ik wist toen natuurlijk ook de reden niet, dus ik zat er wel een beetje mee. Uiteindelijk maakte het natuurlijk niet zo erg uit, want hij had van zich laten horen. Misschien was de manier waarvan niet zo slim, maar gelukkig heeft het geen extra problemen opgeleverd.

Wat dacht je toen je Stapper zag, voordat hij zich voorstelde? Frodo: Ik had hem al lang gezien voordat hij zich voorstelde. Hij keek een beetje raar, maar ik wist niet dat hij echt op mij lette. Ik heb natuurlijk niet laten merken dat ik hem doorhad, maar volgens mij heeft hij dat toch wel gezien. Stapper is echt een heel wijs man. Hij is erg sterk en slim. Ik wilde dat ik ook zo was!

Ben je blij met het, door Elrond, verkozen ‘Reisgenootschap’? Frodo: Ja, dit is echt het perfecte reisgenootschap geweest. Ik vind het verschrikkelijk dat Boromir gedood is, al was hij voor mij niet de meest geliefde van het stel. Ik denk dat dit een heel goed reisgenootschap was, door de verschillende specialiteiten in de groep. We hadden natuurlijk met meer kunnen gaan, maar ik weet niet of dat beter was geweest.

Waarom ben je alleen weg gegaan? Was je toch blij met de hulp van Sam? Frodo: Nadat Boromir me de ring probeerde af te nemen, ben ik uit angst weg gegaan. Ik denk dat dit het beste was. Ik merkte al aan Boromir dat hij steeds meer bezeten raakte doordat de ring in zijn handbereik was. Ik was bang dat een ander dat ook zou krijgen. Ik wilde alleen weg gaan, maar toen zag ik Sam het water in rennen. Hij had aan het begin van de reis naar Rivendel gezegd dat hij bij me zou blijven, en dat deed hij dan ook. Eigenlijk wilde ik dat niet, maar omdat hij het zo graag wilde mocht hij toch met me mee.

Over J.R.R. Tolkien John Ronald Reuel Tolkien werd geboren op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika. Zijn vader stierf toen hij nog klein was. Zijn moeder was katholiek. Zij stierf aan diabetes toen hij tiener was. Een klein poosje later ontmoette hij Edith Bratt en werd toen verliefd op haar. Later trouwde hij met haar, maar dat kostte hem veel moeite. Hij heeft gevochten in de Eerste Wereldoorlog en zag daar een paar van zijn vrienden sterven. Zelf kwam hij in het militair ziekenhuis, waar hij toen hij ging herstellen begon met schrijven van sprookjes over mythologie: The book of Lost Tales. Velen zeggen dat hij door de oorlog beïnvloed was. Ze zeggen at hij fantasie zag als ontsnapping aan de vreselijke 20e eeuw. Hij was hoogleraar Angelsaksisch van 1925 tot 1945, en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde van 1945 tot 1959 aan de Universiteit van Oxford. Met zijn boeken ‘De hobbit’ en ‘in de ban van de Ring ‘ (Lord of the Rings) is hij vooral bekend geworden. J.R.R. Tolkien had nooit verwacht dat zijn boeken populair zouden worden.. Hij bedacht een wereld, Midden Aarde, als de verklaring voor de talen die ontwierp. Hij schreef, na een ontmoeting met een student, ‘de Hobbit’ voor zijn kinderen. Toch werd het boek ook door volwassenen gelezen. Het was zelfs zo populair dat zijn uitgever, Allen & Unwin, hem vroeg een vervolg te schrijven. Daarom begon hij met schrijven van ‘In de ban van de Ring’(Lord of the Rings), waar hij bijna 10 jaar mee bezig was. Hij dacht dat het, net als ‘de Hobbit’, een kinderboek zou worden, maar het werd al snel heel serieus. In de jaren ’60 werd het heel populair, en dat is het ook gebleven. Al snel werd het boek vertaald. Het boek was één van de populairste boeken van de 20e eeuw. Het fantasie gevoel kwam door Tolkien tot bloei. Zijn fascinatie voor linguïstiek inspireerde hem tot het ontwerpen van verschillende talen (waarvan Quenya en Sindarin, de Elfentalen uit In de Ban van de Ring, de bekendste zijn). Zijn hele leven bleef hij werken aan de geschiedenis van Midden-Aarde. Uit dit werk werd, na zijn dood (2 september 1973), door zijn zoon Christopher Tolkien en fantasieauteur Guy Gavriel Kay, de Silmarillion samengesteld, dat in 1977 werd gepubliceerd. Christopher Tolkien publiceerde in de daaropvolgende jaren veel achtergrondmateriaal over de schepping van Midden-Aarde.

Boeken die hij schreef: De Hobbit: 1937
Leaf by Niggle (blad van klein) 1945
Tree and Leaf 1947
Farmer Giles of Ham (boer Gilles van Ham) 1949
In de ban van de ring (deel 1,2,3): 1954+ 1955
The Adventures of Tom Bombadil 1962
Smith of Wootton Major (de smid van Groot-Wolding) 1967

Boeken over zijn werk (door Christopher Tolkien) De Silmarillion: 1977
Unfinished Tales 1980
The Letters of J.R.R Tolkien 1981
The Monsters and the Critics 1983

The Book of Lost Tales 1 1983
The Book of Lost Tales 2 1984
The Lays of Beleriand 1985
The Shaping of Middle-Earth 1986
The Lost Road and Other Writings 1987
The Return of the Shadow 1988
The Treason of Isengard 1989
The War of the Ring 1990
Sauron Defeated 1992
Morgoth’s Ring 1993
The War of the Jewels 1994
The Peoples of Middle-Earth 1996

Al deze boeken hebben te maken met Midden-Aarde. Ze maken het verhaal van J.R.R Tolkien nog duidelijker. Ik weet niet of al deze boeken zijn vertaald. De boeken waar tussen haakjes de vertaling achter staat zijn in elk geval vertaald. Ook de boeken die hier al een Nederlandse titel hebben zijn vertaald vanuit het Engels.

Literatuuropgave

Ik vond het heel leuk om dit boekverslag te maken, want ik vind het leuk om meer te leren over dit boek. Ik vind het boek heel knap geschreven de J.R.R Tolkien. Het is een dik boek, maar dat heb ik eigenlijk niet gemerkt. Ik vind lezen eigenlijk helemaal niet leuk, maar in dit boek ging ik soms ook overdag gewoon lezen. Ik heb nu ook het 2e deel uit en ik ben nu bezig in het 3e boek. Het lijkt misschien een beetje saai om de nagelaten vertellingen te lezen, omdat het geen verhaal is, maar omdat je het verhaal al kent, en er alleen nieuwe dingen bij komen, vind ik ook dat leuk om te lezen. In het begin zijn deze boeken heel moeilijk om te lezen, omdat je het doel nog niet goed snapt, maar als je verder in het boek zit wordt het steeds duidelijker.

Ik wil als ik het 3e deel uit heb graag ‘de Hobbit’ ook lezen. Eigenlijk speelt dit verhaal zich af voor deze 3 boeken, maar dat maakt niet echt veel uit.

Voor de informatie heb ik gekeken in : - Nagelaten vertellingen - In de Ban van de Ring, Lord of the Rings, het reisgenootschap

REACTIES

B.

B.

dit is een verslag van de film, niet van het boek. Het boek heb ik ook gelezen en ik merk dat deze over de film gaat.

16 jaar geleden

J.

J.

hej
bedankt ik heb nu en 8 door jou.

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The lord of the rings door J.R.R. Tolkien"