Siegfried door Harry Mulisch

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Siegfried
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1780 woorden
  • 19 mei 2005
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
25 keer beoordeeld

Boekcover Siegfried
Shadow

Rudolf Herter, hoofdpersoon in Siegfried, is een alter ego van Harry Mulisch die de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf opnieuw met de nodige zelfspot ten tonele te voeren.
Samen met Maria, de moeder van zijn zoontje Marnix, brengt de schrijver Herter een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Bij uitstek de plek om, zoals he…

Rudolf Herter, hoofdpersoon in Siegfried, is een alter ego van Harry Mulisch die de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf opnieuw met de nodige zelfspot ten tonele te voeren.

Rudolf Herter, hoofdpersoon in Siegfried, is een alter ego van Harry Mulisch die de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf opnieuw met de nodige zelfspot ten tonele te voeren.
Samen met Maria, de moeder van zijn zoontje Marnix, brengt de schrijver Herter een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Bij uitstek de plek om, zoals het in de roman wordt genoemd, de Endlösung der Hitlerfrage te ondernemen.
Tijdens een televisie-interview komt Herter bij toeval op het idee hoe hij dat in een roman zou moeten uitwerken. Wat hij wil is Hitler postuum een 'gefingeerde spiegel' voorhouden, "waarin we zijn gezicht alsnog te zien krijgen". Maar als hij na afloop van zijn lezing in de Wiener Nationalbibliothek kennismaakt met het bejaarde echtpaar Ullrich en Julia Falk, van wie hij de volgende dag iets over Hitler verneemt wat niemand weet, blijkt de werkelijkheid absurder dan de auteur kon bedenken.

Siegfried door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

Titelbeschrijving Auteur: Harry Mulisch
Titel van het boek: Siegfried
Ondertitel: Een zwarte idylle
Plaatsnaam: Amsterdam
Jaar van verschijning: 2001
1ste druk

Beschrijving Waarom heb ik dit boek gekozen? Ik heb dit boek gekozen omdat het me werd aangeraden door een vriend, hij vond het wel een interessant boek en daarom besloot ik het ook te gaan lezen.

Korte samenvatting van de inhoud. De hoofdpersoon in het boek is een beroemde schrijver genaamd Rudolf Herter, andere belangrijke personen uit het boek zijn Maria, Ulrich Falk en Julia Falk. Maria is de vriendin van Rudolf. Ulrich en Julia Falk helpen Rudolf bij een idee voor een nieuw boek dat Rudolf wil schrijven. In 1999, als Rudolf in Wenen (Oostenrijk) is om zijn boek te promoten, krijgt hij, tijdens een interview over zijn nieuwste boek, een idee voor een boek over Adolf Hitler. In dat boek wil Rudolf Adolf Hitler doorgronden door Hitler in een extreme situatie te plaatsen. Tijdens een voorlezing uit zijn nieuwe boek, De Uitvinding van de Liefde, wordt hij benaderd door een bejaard stel, Ulrich en Julia Falk. Zij beweren iets te weten over Hitler wat niemand weet, en wat hij kan gebruiken voor zijn nieuwe boek, Rudolfs interesse wordt gewekt. Als hij de volgende dag bij ze op bezoek gaat, krijgt hij te horen dat de Falks persoonlijke bedienden van Hitler waren. Hij krijgt ook te horen dat Hitler een kind had, Siegfried, samen met Eva Braun, maar omdat Hitler niet wilde dat men wist dat Hitler een kind had, moesten de Falks doen alsof Siegfried hun kind was. De Falks doen dat en houden van Siegfried alsof het hun eigen kind was. Aan het einde van de oorlog krijgt Hitler te horen dat Eva Braun een Jood is. Hitler besluit dan dat Siegfried vermoord moet worden door Ulrich Falk, omdat hij geen Joods kind mag hebben. Ulrich vermoordt Siegfried dan, omdat hij en zijn vrouw anders ook vermoord worden. Later blijkt dat Eva Braun helemaal geen Jood is. De Falks worden overgeplaatst en horen niks meer van Eva Braun of Hitler. Aan het einde van de dag, als Rudolf de ideeën voor zijn boek aan het uitwerken is, krijgt Rudolf Herter een hartaanval en sterft in zijn hotelkamer.

Eerste persoonlijke reactie Ik vond het boek mooi geschreven, ik kon me heel goed inleven in de hoofdpersoon en in het verhaal. Soms is het boek wel ingewikkeld als de hoofdpersoon dingen voor zichzelf op een rijtje zet, de hoofdpersoon springt dan heel snel over van een bepaald onderwerp op iets anders, dan wordt het een beetje lastig om te begrijpen. Het verhaal vond ik wel spannend, omdat de hoofdpersoon zich helemaal inleeft in zijn idee voor een boek.

Uitgewerkte persoonlijke reactie

Onderwerp Het onderwerp van het boek is: een schrijver wil de ware aard van Adolf Hitler naar boven halen door hem in een extreme situatie te plaatsen en te bedenken hoe hij zou reageren. Ik vind het onderwerp erg boeiend, omdat Harry Mulisch alle gebeurtenissen heel goed beschrijft en ik me daardoor goed kan inleven in het hoofdpersonage en in alle gebeurtenissen. Het onderwerp ligt wel in mijn belevingswereld, er zijn vaak documentaires over de Tweede Oorlog en over Hitler, daarom heb ik er wel eens over nagedacht. Door het boek ben ik er niet echt anders over na gaan denken, maar ik heb er nog wel een goed over nagedacht. De schrijver werkt het onderwerp erg goed uit, het verhaal wordt met erg vel diepgang beschreven. Je merkt van veel personages hoe ze dachten over het onderwerp en je hoort verschillende kanten ervan. In het boek wordt, door de hoofdpersoon, gezegd dat als God het Zijn is, dat de duivel dan het Niets is en Hitler is dan de zoon van het Niets, en dus eigenlijk ook \'niets\'. Ik vind dit nogal vreemd klinken, omdat iedere persoon toch iets is. Ik vind deze theorie niet echt kloppen.

Gebeurtenissen De belangrijkste gebeurtenis in het boek is volgens mij het moment waarop hij bij Ulrich en Julia Falk op bezoek is en ze aan het praten zijn over Hitler. Het gesprek tussen Rudolf en Ulrich en Julia wordt heel uitvoerig verteld. Er wordt goed beschreven wat er verteld wordt, wat er allemaal gebeurt en waar Rudolf allemaal over nadenkt. De gedachten van de hoofdpersoon, Rudolf Herter spelen duidelijk de belangrijkste rol in het verhaal, omdat daar het meest over geschreven wordt en dat wordt het uitvoerigst beschreven. In zijn gedachten worden ook alle conclusies getrokken en alle verbanden gelegd. Ook van de andere belangrijke personages zijn de gedachten het belangrijkst. De gebeurtenissen hebben wel verband met elkaar, en ik vind dat de gebeurtenissen ook logisch verlopen. Omdat de gebeurtenissen allemaal wel iets met een andere gebeurtenis te maken hebben. Sommige van de gebeurtenissen zijn heel erg spannend, zoals wanneer Ulrich het zoontje van Hitler moet vermoorden, dit vind ik spannend omdat je weet dat Ulrich het liever niet wil en je vraagt je af wat hij gaat doen, Siegfried vermoorden of weigeren dat te doen. Andere gebeurtenissen, zoals wanneer Rudolf onverwacht een hartaanval krijgt zijn erg verrassend, omdat het heel erg onverwachts komt. Maar sommige gebeurtenissen zijn heel erg saai, bijvoorbeeld op het begin als Rudolf een voorlezing heeft, omdat er dan helemaal niets gebeurt. De gebeurtenis die de meeste indruk op me heeft gemaakt is wanneer Rudolf verbanden legt tussen het gek worden van Nietzsche en de verwekking van Adolf Hitler, en Rudolf plotseling doodgaat met de woorden: ‘…hij…hij…hij is hier…’. Je weet dan niet wie hij bedoelt maar je denkt wel terug aan wanneer Ulrich vertelde van Hitlers nachtmerrie, en dat Hitler toen ook had gezegd ‘Hij…hij…hij was hier’. Je kan het niet verklaren maar zijn dood had dus schijnbaar wel iets te maken met Adolf Hitler. Je blijft denken wie is die ‘hij’ en wat heeft die ‘hij’ met het verhaal te maken. De conclusie die Herter trekt, dat Hitler geen echt mens was maar een soort poppenspeler, heeft me wel aan het denken gezet of dat echt zo kan zijn. Maar ik kan me niet voorstellen dat zoiets waar is. Dit soort gebeurtenissen, de dood van Herter en de conclusie, bleven me nog lang boeien, maar dat was maar bij een paar gebeurtenissen. Bij sommige stukken moest ik het een paar keer opnieuw lezen en mezelf dwingen om verder te lezen. De gebeurtenissen worden vrij uitvoerig verteld, de verbanden worden door Rudolf gelegd, dus je hoeft ze niet zelf te leggen. Maar soms kun je die verbanden nog niet helemaal begrijpen zoals ze verteld worden, dan moet je uit de context halen wat er precies mee bedoeld wordt.

Personages Ik vind de hoofdpersoon wel en geen held, omdat Herter niet echt iets doet wat de wereld zal redden of verbeteren. Maar ik vind wel dat Herter iets probeert te doen wat nog niemand is gelukt, namelijk Hitlers ware aard naar boven proberen te halen, in dat opzicht is hij wel een held. Ik vind dat in dit boek het karakter van Herter goed wordt beschreven, omdat zijn karaktereigenschappen duidelijk naar boven komen, omdat je je dan goed kan inleven en hem goed leert kennen. Ik vind het belangrijk dat de karaktereigenschappen van de hoofdpersoon goed beschreven worden, omdat je anders niet echt een personage krijgt waar je je in kan leven, maar meer een typetje. Mede door de karaktereigenschappen en de beschrijvingen ervan wordt het boek en worden de personages levensecht en kan je je er erg goed inleven, ik vind het ook fijn dat je je goed kan verplaatsen in de hoofdpersoon, dan begrijp je de hoofdpersoon beter. De ideeën en gedachtes van Herter hebben me niet zozeer beïnvloed, maar ze hebben me wel erg geboeid. Met het gedrag van de hoofdpersoon kan ik heel goed leven, het is niet schokkend of slecht. Met het gedrag van Ulrich kan ik niet zo goed leven, hij vermoordt namelijk Hitlers zoontje, dat Ulrich beschouwt als zijn eigen zoon. Ik kan niet begrijpen dat je zoiets kan doen, iemand zo goed als je eigen zoon gewoon neerschieten. Het gedrag van de andere personages is wel goed te keuren. De personages reageren niet voorspelbaar, je weet nooit precies wat ze gaan doen. Dat vind ik wel fijn, omdat het anders helemaal niet meer boeit, als je toch al weet wat er gaat gebeuren kun je het boek net zo goed niet lezen. Het is juist de bedoeling dat je door kan lezen zonder dat je weet wat er gaat gebeuren.

Opbouw De opbouw van het verhaal is niet ingewikkeld, de spanning bouwt zich langzaam op. Ik vind het verhaal wel spannend omdat het niet voorspelbaar is en je je goed kan inleven in het verhaal en de personages. In het verhaal zitten flashbacks, maar die zitten in het verhaal om dingen uit te leggen en het is niet vervelend, het draagt juist bij aan de spanning. Dat er flashbacks in zitten past goed bij onderwerp omdat het gaat over Hitler, en hij leefde in het verleden. De gebeurtenissen zie je vanuit meerdere personages, je ziet bijna alles door de ogen van Herter, maar de flashbacks zie je vanuit de ogen van Ulrich. Ik vind dit heel mooi gedaan omdat je dan niet alleen één standpunt ziet maar meerdere, het stoort helemaal niet. Aan het slot bleef ik eigenlijk maar met één vraag zitten, namelijk wie is die ‘hij’ waar Hitler en Herter het over hebben, is dat het grote ‘Niets’ waar Herter het de hele tijd over heeft of is het iets totaal anders, ik zou wel graag een antwoord willen hebben op die vraag maar ik kan er wel mee leven dat dat antwoord niet gegeven wordt. Ik vind het niet zo storend. Het boek begon me te boeien tijdens het interview, wanneer Herter op het idee komt om Hitler in een extreme situatie te plaatsen om achter zijn ware aard te komen. Dat is vooral omdat er daardoor verwachtingen worden opgewekt en dat maakt het spannend.

Taalgebruik Het taalgebruik in het boek is meestal niet moeilijk, maar soms is het wel ingewikkeld als Herter aan het nadenken is, als Herter op dreef is legt hij de verbanden die hij legt niet zo goed uit. De verhouding tussen dialoog en de beschrijvingen vind ik goed, er zit niet te veel en niet te weinig dialoog en beschrijvingen in. De tekst leverde niet veel problemen op. Alleen, zoals hierboven al staat, was het soms wel moeilijk met de gedachten van Herter. Het taalgebruik van Herter vind ik echt passen bij zijn personage, zijn taalgebruik is een beetje ouderwets en soms ingewikkeld, maar dat vind ik goed passen bij zijn werk als schrijver.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Siegfried door Harry Mulisch"