The nanny diaries door Emma McLaughlin

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover The nanny diaries
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1164 woorden
  • 13 augustus 2004
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
54 keer beoordeeld

Boekcover The nanny diaries
Shadow
The nanny diaries door Emma McLaughlin
Shadow

1: zakelijke gegevens auteur: Emma McLaughlin & Nicola Kraus
titel: The nanny diaries, Penguin Books, London, 2002-13, 305 blz. (1e druk 2002 Verenigde staten) genre: roman

2: eerste reactie keuze: Ik had een korte recensie van het boek gelezen in de Starstyle inhoud: Het was een erg leuk boek. De situatie werd goed beschreven.

3: verdieping samenvatting: Het gaat over en meisje Nanny. Ze woont samen met Charlene in een appartement in New York. Ze besluit een baantje als nanny te gaan zoeken. Daarnaast studeert ze nog kinderstudies op de NYU. Ze komt te werken bij de steenrijke familie X. Ze moet op hun vierjarige zoontje Grayer passen. Al snel krijgt hij de bijnaam Grover. Nanny komt er al snel achter dat ze heel wat werken moet om Mrs. X tevreden te stellen. Mrs. X wil namelijk zo min mogelijk tijd met haar zoontje doorbrengen. Nanny heeft het heel druk, met de zorg voor Grayer, haar studie en haar vriend die HS (Harvard Student) genoemd wordt. Mrs X verwacht veel te veel van Nanny. Daar komt ook nog een s bij dat Nanny erachter komt dat Mr. X een verhouding heeft. En dat hij acht jaar geleden zijn ex-vrouw bedrogen heeft met de momentele Mrs. X. Nanny wil haar baan eigenlijk opzeggen, maar kan het niet omdat ze zich te verantwoordelijk voelt voor Grayer. Miss Chigago (de minnares van Mr. X) zorgt ervoor dat Nanny haar betrapt in het huis van de X’en. Nanny zit nu in een tweestrijd. Moet ze zich niet met de familie bemoeien, of moet ze Mrs X inlichten. Het respect voor Nanny wordt steeds minder. Ze wordt regelmatig op haar vingers getikt. Ook komt Mrs X gemaakte afspreken niet na. In de zomer moet ze mee naar Nantucket om op Grayer te passen. Tijdens deze vakantie mag ze amper met iemand praten, en is ze nanny voor alle kinderen uit de buurt. Nanny komt erachter dat er op Park Avenue zelfs een ‘nannycam’ geïnstalleerd is om haar te controleren. In de laatste week vraagt ze aan Mrs X of ze wat vroeger naar huis kan omdat ze een nieuw appartement moet zoeken. Charlene haar vriend, de harige piloot, trekt namelijk bij Charlene in. Voor Nanny is geen plek meer. Mrs X die net bekend heeft weer zwanger te zijn, ontslaat Nanny hierop omdat ze vindt dat Nanny niet enthousiast genoeg is. Wanneer Nanny terug in New York is gaat ze naar het appartement van de X’en, ze gaat op zoek naar de nannycam. Als ze die gevonden heeft laat ze een boodschap achter. In de eerste instantie gooit ze al haar woede eruit. Daarna besluit ze de boodschap toch te wissen en spreekt opnieuw in. Ze vertelt Mrs en Mr. X dat ze eens wat liefde voor hun zoon moeten tonen. En dat hij niet te koop is. Nu houdt hij nog van ze, maar op deze manier zal dat niet lang meer duren.

Onderzoek van de verhaaltechniek: - Schrijfstijl: vlot en humoristisch. Bij alles wat Nanny meemaakt heeft ze een humoristische sarcastische gedachtegang. - Ruimte (plaats en tijd): Het speelt zich af in New York. Op Park avenue bij de X’en thuis. En in het appartement van Nanny zelf. Verder reist ze nog vaak door New York zelf heen. Aan het einde is er nog de vakantie in Nantucket. - Verhaalfiguren: Nanny de hoofdpersoon, een studente in New York die als nanny werkt. Ze is een verantwoordelijk en sociaal persoon. Ze neemt alles wat ze doet serieus. Ze laat makkelijk over zich heen lopen door de X’en. Ze studeert af aan de NYU in kinderstudies. Dan heb je Grayer een vierjarig jongetje, het is een leuk kind. Er wordt veel te veel van hem verwacht. Hij leert bijvoorbeeld al Latijn op zijn vierde. Hij houdt erg veel van zijn ouders. Mrs. en Mr. X geven hun zoontje niet de liefde die hij verdient. Ze zijn erg druk met hun oppervlakkige leven. Mr. X heeft het ook te druk met zijn geheime verhouding. Nanny vindt steun bij HS, haar vrienden, haar oma en haar ouders. Zij raden haar allemaal aan, haar baan op te zeggen.

- Situaties: Nanny komt bij de rijke familie X te werken. Ze krijgt een hechte band met Grayer. Nanny wordt betrokken bij de persoonlijke intriges. Mrs. X gaat zich steeds gekker gedragen. Nanny wordt totaal niet gerespecteerd. Tijdens een vakantie van de familie wordt ze ontslagen. In het appartement van de familie neemt ze wraak door een boodschap achter te laten.

- Vertelwijze: ik-perspectief. Op zoek naar de thematiek: Het thema is de rijkste mensen van de maatschappij en hun wereld. Nanny raakt door haar werk betrokken bij dit oppervlakkige wereldje. Je komt te weten hoe de rijken hun dag besteden en hoe ze over hun kinderen denken. Mr. X heeft het te druk met zijn geheime verhouding en ervoor te zorgen dat hij miljonair blijft. Terwijl Mrs. X het te druk heeft met shoppen, feestjes organiseren en de manicure. Grayer wordt hier de dupe van En Nanny voelt zich verantwoordelijk voor hem. De titel is natuurlijk makkelijk te verklaren. Je leest over het leven van een nanny in New York. Plaats in de literatuurgeschiedenis: Het boek is voor het eerste gepubliceerd in 2002. Je kan hierdoor nog niet veel zeggen over de stroming. Daar is het boek te nieuw voor. Over de schrijvers ben ik het volgende te weten gekomen. Emma McLaughlin en Nicola Kraus zijn respectievelijk zevenentwintig en achtentwintig jaar oud, en werkten beiden ruim acht jaar als nanny in New York. In Amerika is Dagboek van een nanny een enorm succes: er werden binnen vier maanden meer dan 500.000 exemplaren verkocht en het boek heeft maandenlang op de bestsellerlijsten van The New York Times en Publishers Weekly gepreken. Hun nieuwe boek heet Citizen girl

4: beoordeling Het is een leuk boek. Ik kan mij goed inleven in het karakter van Nanny omdat ze nog jong is en ze heeft een levendige manier van vertellen. Het verhaal was leuk. Vooral de passage waarin Nanny een kerstbonus krijgt. Ze heeft zoveel uren gemaakt dat ze een behoorlijke bonus verwacht. Wanneer ze haar bonus krijgt blijkt het om een paar oorwarmers te gaan. Ze is hier heel erg kwaad over, maar durft er niks over te zeggen. Ze vindt dat ze niet genoeg gewaardeerd wordt. Haar reactie is zo herkenbaar beschreven. Het laatste hoofdstuk was natuurlijk ook wel leuk. Nanny gooit al haar frustraties over de X’en eruit. Daar zit je eigenlijk al het hele boek op te wachten. Het hele boek is op een humoristische, sarcastische manier geschreven. Het boek is hierdoor eigenlijk heel tegenstrijdig. De situatie is best triest. Grayer krijgt niet de liefde die hij verdient. En Mr. X bedriegt zijn vrouw, maar toch is het een leuk boek. Ik zal het ook zeker aanraden aan andere. Het is misschien wel meer een meisjesboek. Het boek is wel vrij dik, dus je bent wel even aan het lezen. Maar het leest zeker niet tegen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The nanny diaries door Emma McLaughlin"