Auteur: Agatha Christie
Titel: Trein 16.50
Vertaler: Niet vermeld
Druk: 12e druk
Uitgever: Luitingh-Sijthoff B.V.
Plaats en jaar: Amsterdam, 1998
Genre: Misdaad
Hoofdpersonen:
Mevrouw McGillycuddy: Een wat oudere vrouw, ze ziet dat er een moord gepleegd wordt in de trein naast haar. Ze wil er alles aan doen om de moord op te lossen. Ze wordt niet geloofd door de politie. Uiteindelijk wordt de moord toch nog opgelost.
Miss Marple: Ook een iets oudere vrouw, die mevrouw McGillycuddy direct gelooft. Ze helpt haar om de moord op te lossen.
Lucy Eyelesbarrow: Een jonge, blonde vrouw die werkt als huishoudster, ze is heel erg goed in haar werk. Zij helpt de dames om de moord op te lossen.
Familie Crackenthorpe: Een ietwat eigenaardige familie, die er alles aan doet om elkaar het leven zuur te maken. De oude heer Crackenthorpe is vaak erg ziek. Lucy gaat bij de familie werken om te proberen de moord op te lossen.
Dokter Quimper: Hij is de huisarts van de familie Crackenthorpe, hij blijkt alle moorden te hebben gepleegd. Ook blijkt hij zijn eigen vrouw te hebben vermoord in de trein.
Plaats en tijd Het verhaal speelt zich af in Engeland. Ook speelt het zich vroeger af, ze hebben ouderwetse gewonten en spullen die mensen vroeger ook hadden.
Belangrijke gebeurtenis Het belangrijkste probleem in het boek is de moord in de trein van 16:50, die ze moeten proberen op te lossen. Ook een belangrijk probleem zijn de vergiftigingen in de familie Crackenthorpe. Er worden vele beschuldigingen geuit, maar steeds tegen de verkeerde.
Wat betekent de titel: De titel is trein 16:50, in die trein wordt een moord gepleegd, om die moord draait het hele boek.
Samenvatting van het boek: Mevrouw McGillyCuddy is met de trein op weg naar huis als ze opeens langzamer gaan rijden, naast hen stopt ook een trein. Het is dan 16:50. Opeens ziet ze een vrouw die gewurgd wordt door een man, ze schrikt heel erg. Ze kan niet goed zien hoe de man eruit ziet, maar ze kan wel zien dat het een breedgeschouderde man is.
Eenmaal thuisgekomen, licht ze direct Miss Marple in. Samen gaan ze naar de politie om aangifte te doen. De politie belooft hen om alles te doen wat mogelijk is. Ze hebben een onderzoek verricht, maar er komt niets uit, ze worden niet geloofd.
Samen besluiten ze om te proberen de moord zelf op te lossen. Miss Marple denkt meteen aan Lucy Eyelesbarrow. Lucy stemt toe om hen te helpen. Samen gaan ze op onderzoek uit.
Ze komen erachter dat als het lijk gedumpt is, dat het ergens op het landgoed van de familie Crackenthorpe moet zijn. Daarom probeert Lucy om er een baantje te krijgen, en dat lukt haar.
Ze vindt het een eigenaardige familie. Maar ze vindt de oude heer Crackenthorpe wel sympathiek. Ook de huisarts Dokter Quimper komt vaak langs.
Als Lucy op een dag op onderzoek uit is, komt ze bij een schuur terecht. Daar ziet ze een oude sarcofaag staan. Ze maakt hem open, en ziet het lij van een jonge vrouw.
De politie wordt ingelicht en die proberen erachter te komen wie dit heeft gedaan. Vooralsnog levert dit geen resultaat op. Opeens worden daarna alle leden van de familie Crackenthorpe zeer ziek. Het komt door een zware voedselvergiftiging.
De dader is Dokter Quimper. Ze denken ook dat hij de moord in de trein op zijn geweten heeft, dus laten ze mevrouw McGillycuddy komen. Ze kijkt hem aan, en ziet meteen dat hij de dader is. Hij heeft de vrouw in de trein dus ook vermoord, dat was zijn eigen vrouw.
Agatha Christie Agatha Christie wordt ook wel de koningin van de misdaad genoemd. Ze schrijft altijd over onderwerpen die iets met misdaad te maken hebben.
Ze werd geboren in 1890, en overleed in 1976.
Een aantal van haar bekendste boeken zijn;
Hercule Poirot
De slimme oude Miss Marple
Tommy en Tuppence
Eigen mening Ik heb dit boek gelezen omdat mijn onderwerp misdaad is, en me dit een heel leuk boek leek. De verwachting die ik van dit boek had is ook uitgekomen. Sympathiek vond ik; Lucy Eyelessbarrow, Miss Marple en mevrouw McGillycuddy. Antipathiek vond ik de familie Crackenthorpe en Dokter Quimper. Zelf zou ik zoiets niet mee willen maken. Ik vind hoe de hoofdpersonen gehandeld hebben ook veel te gevaarlijk. Ik leefde niet emotioneel mee in het boek.
Bronnen Ik heb geen andere informatiebronnen gebruikt dan alleen het boek.
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
beetje korte samenvatting maar wel aardig
7 jaar geleden
Antwoorden