Het vegetarisme van mr. J.P. de Vries door Ferdinand Bordewijk

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Het vegetarisme van mr. J.P. de Vries
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1687 woorden
  • 23 mei 2003
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
7 keer beoordeeld

Boekcover Het vegetarisme van mr. J.P. de Vries
Shadow
Het vegetarisme van mr. J.P. de Vries door Ferdinand Bordewijk
Shadow

I vooraf en jij Gegevens van het boek Auteur: Ferdinand Bordewijk
Titel: Het vegetarisme van Mr. J.P. de Vries
Jaar van uitgave: 1984
Druk: 1e druk Verantwoording keuze boek Omdat we weer een boek moesten lezen voor het laatste boekverslag van dit jaar heb ik er eentje uit de bibliotheek gehaald. Met het blad van de boeken die toegestaan zijn ben ik gaan zoeken. Ik heb veel boeken bekeken en de achterkant gelezen. Omdat je een boek mag kiezen van de schrijver die op het blad staat heb ik dit boek gekozen. Het is een niet te lang verhaal en ik wilde wel eens weten waarom iemand nou echt vegetariër zou worden. Zo stond dat op de achterkant. Veel verwachtingen had ik niet. Ik had niet gekeken uit welk jaar het boek kwam, maar toen ik begonnen was met lezen viel mij op dat het oud was. De oude spelling werd gebruikt. Er werd veel met ‘sch’ geschreven. Ik dacht dat het wel een leuk boek zou worden met een apart onderwerp.

II de schrijver en jij

Korte biografie van de auteur Ferdinand Bordewijk (1884 - 1968) werd in 1884 te Amsterdam geboren. In 1894 verhuisde hij naar Den Haag. Hij studeerde rechten te Leiden, en was enige tijd leraar. Als advocaat en letterkundige woonde hij in Schiedam. In 1911 verloofde Bordewijk met de componiste Johanna Roepman met wie hij op 1 augustus 1913 trouwde. Zij kregen samen twee kinderen. Na onder een pseudoniem (Ton Ven) een bundel gedichten te hebben gepubliceerd, gaf hij tussen 1919 en 1924 drie delen Fantastische vertellingen uit. In Blokken (1931), Knorrende Beesten (1933) en Bint (1934) ontwikkelt zich zijn eigen stijl. Bordewijks belangrijkste boek is wel Karakter (1938), waarvan hij in 1928 de voorstudie in het blad De Vrijheid publiceerde. Deze voorstudie is in 1981 in boekvorm verschenen. Na de oorlog, in 1945, werd Bordewijk voorzitter van de ereraad voor Letterkunde. Dit college mocht schrijvers die samengewerkt hadden met de Duitse bezetters voor bepaalde tijd een publicatieverbod opleggen. Van 1947 tot 1952 is Bordewijk voorzitter geweest van de Jan Campert-stichting. Deze stichtig werd door de gemeente Den Haag opgericht ter bevordering van de Nederlandse letterkunde. In 1954 werd F. Bordewijk de P.C. Hooftprijs toegekend. Op 28 april 1968 overleed Bordewijk op tachtigjare leeftijd als een van de belangrijkste prozaschrijvers van de moderne Nederlandse letterkunde. Literaire stroming Moderne Nederlandse letterkunde.

III het verhaal en jij Korte samenvatting van het verhaal De ik-persoon, Herkuleins, heeft een feestje met nog zo’n zestig andere advocaten. Er is volop te eten en te drinken en het is er eigenlijk best wel gezellig zonder de vrouwen. Een andere advocaat, Mr. J.P. de Vries, eet heel erg aarzelend zijn vleesgerechten. Dat valt Herkuleins op. Als een andere advocaat (Mr. Ristorneman) stomdronken is willen de Vries en Herkuleins hem naar huis brengen. Ze stoppen in het park op een bankje. Daar leggen ze Ristorneman neer en praten met elkaar. Op een moment komt ter sprake dat de Vries erg aarzelend zijn vleesgerechten nuttigde. Hij vertelt aan Herkuleins hoe dit komt. Op een dag was hij bij een vroegere vriend van hem uitgenodigd voor een diner. De naam van die vroegere vriend is Linterbeek. Deze man was psychisch niet helemaal in orde. De ober serveerde een heerlijk vleesgerecht en de Vries at zich er helemaal vol mee. Later kwam ter sprake dat dit een heerlijk sappig vroegere dienstmeid van hem was geweest. De Vries had dus mensenvlees gegeten. Nadat hij het vertelde ging Linterbeek helemaal door het lint en wilde de Vries vermoorden om ook op te eten. Toen gingen ze met elkaar op de vuist. Linterbeek was sterk maar de Vries gaf hem een schop in zijn buik waardoor hij kon vluchten. De Vries ging gelijk aangifte doen bij de politie. Een aantal inspecterus gingen de zaak onderzoeken. Later bleek dat ze helemaal geen mensenvlees hadden gegeten en dat het dienstmeisje helemaal niet dood was maar gewoon bij haar ouders woonde na 8 jaar Linterbeek te hebben verzorgd. Hierdoor kwam het dat de Vries zijn vleesgerechten zo aarzelend nuttigde. Door de opmerkingen die hij na het verhaal maakte, zoals ‘ooit zal ik echt mensenvlees eten’ werd Herkuleins erg bang. Hij was even bang als de Vries was tijdens het verblijf bij Linterbeek. Mr. de Vries besluit vegetariër te worden. Thema Het thema van dit verhaal is het worden van een vegetariër. Hierbij wordt verteld waarom Mr. J.P. de Vries vegetariër is geworden. Motieven Er zijn meerdere motieven in dit verhaal. De belangrijkste zijn: · Kannibalisme; · Bedrog; · Vegetarisme; Stijl Het boek is geschreven in 1984. De spelling was in die tijd anders. Er worden veel worden gebruikt die we nu niet meer gebruiken of zo schrijven, zoals menschen, zoo en vleesch. Tijd Vertelde tijd
De tijd die de beschreven gebeurtenissen in beslag nemen is een rustige zwoele zomeravond.

Vertel tijd
De tijd die ik nodig had om het boek uit te lezen bedroeg ongeveer anderhalf uur. Tijdsvolgorde
Het verhaal is niet-chronologisch verteld. Het verhaal over van de Vries in een flashback. Opening Het verhaal een informatieve opening. Je begint bij het begin. Niet ergens midden in een verhaal. Einde Het verhaal heeft een gesloten einde. Mr. J.P. de Vries wordt vegetariër en daarmee is het verhaal afgelopen. Ruimte Het verhaal speelt zich eerst af in een restaurant waar de advocaten dineren. De rest van het verhaal speelt zich af in het park op een bankje waar de Vries zijn verhaal verteld. Een plaatsnaam wordt er niet gegeven. Verteller Het verhaal wordt in de ik-vorm geschreven. Er wordt er over een ‘ik’ gesproken. Alle gevoelens van deze persoon worden ook verteld. Alles wordt via deze persoon weergegeven.

Karakterisering van de hoofdpersonen en hun onderlinge relatie Herkuleins is de hoofdpersoon van dit verhaal. Er wordt maar weinig over hem verteld. Je krijgt niet een bepaald beeld van een karakter. Hij woont een diner bij van de orde van advocaten. Tijdens het diner raakt hij aan de praat met de Vries. Later verteld de Vries het verhaal over Linterbeek.

Mr. J.P. de Vries. Hij is de man die met Herkuleins aan de praat raakt nadat ze Mr. Ristorneman naar huis brachten. De Vries is een man die wel snel dingen gelooft zoals het eten van mensenvlees. De relatie tussen de Vries en Herkuleins is kort. Na de zomeravond zullen ze elkaar niet meer zoveel spreken.

Linterbeek. Er wordt niet veel over hem verteld. Hij komt alleen voor in het verhaal van de Vries. Psychisch is deze man niet in orde. Hij houdt mensen voor de gek. Titel De titel van het boek is eigenlijk heel erg eenvoudig te verklaren. Op het eind van het boek zegt Mr. JP de Vries dat hij nooit meer vlees zal eten. Hij zal vegetariër worden: ‘Het vegetarisme van Mr. J.P. de Vries’.

IV het verhaal en jouw oordeel Mijn mening over dit boek Ik vond het een leuk boek. In het begin was de oude spelling erg wennen, maar je raakt eraan gewend. Het was leuk om te lezen. Dat iemand zo in de maling is genomen zoals de Vries in realistisch, maar de moet er ook zo’n man zijn zoals Linterbeek. Daar zijn er niet zoveel van. Het is zo geschreven dat het wel realistisch lijkt. Niet op een manier dat je het helemaal niet zo geloven. Emotioneel word ik niet van dit boek. Het is een verhaal over bedrog. Daar wordt bijna niemand emotioneel van. Belangrijkste uit het verhaal Het zo voor de gek houden van iemand dat diegene echt denkt dat hij mensenvlees eet.

Dit is me juist bijgebleven omdat ik zoiets niet zo snel zou geloven. Net of iemand echt iemand vermoord en het dan echt aan iemand anders geeft. Het is zo ongelofelijk dat juist dat me bij is gebleven.

V verwerkingsopdracht

In dit boek wordt niet verteld of de ik-persoon ook echt Ferdinand Bordewijk is. In de meeste literaire boeken is dat zo. Ik neem dus aan dat Bordewijk uitspraken is zijn boek verwerkt met zijn kijk op het leven. Drie standpunten van de schrijver met een levensbeschouwing zijn: · Je kunt mensen makkelijk voor gek zetten als je het maar gelovig doet. · Vegetariër word je alleen maar na een aangrijpende gebeurtenis op dat gebied. · Dineren met veel mensen zorg voor samenhorigheid en broederschap.

Met het eerste standpunt ben ik het wel eens. Als je heel gelovig overkomt kan je mensen makkelijk voor de gek houden. Er zijn veel mensen die goed kunnen liegen en dus geloofwaardig overkomen. Als je vegetariër bent wil je geen vlees meer eten. Je vindt dat zielig voor de dieren. Je hebt medelijden voor de dieren, je wilt geen dierenleed. Als je dan vegetariër bent ben je dus vaak met dieren. Mensen die bijvoorbeeld iets meemaken zoals een koe die voor hun ogen wordt geslacht of die in een fabriek werken en zien wat er allemaal in worstjes wordt gestopt eten daarna soms ook geen vlees meer. Je kan dus ook vegetariër worden als je niets hebt meegemaakt maar het zielig alleen zielig vindt. ik ben het dus niet met de tweede stelling eens. Als je met z’n alleen dineert kan het zo zijn dat je nieuwe vrienden maakt en dat je het gezellig met elkaar hebt en dus zorgt voor samenhorigheid en gezelligheid. Meestal is het zo dat je in een grote groep alleen praat met de mensen in je omgeving. Je praat niet met mensen aan het andere kant van de tafel waar je naar moet schreeuwen om je verstaanbaar te maken. Als er steeds sprekers zijn is het weer een ander verhaal, maar ik ben het gedeeltelijk eens met het standpunt. VI planning Geplande activiteit Datum/tijd Uitgevoerd? Naar de bibliotheek. 09/05/2003 12.45 uur ja
Boek lezen. 12/05/2003 t/m 17/05/2003verschillende tijden ja
Nederlands leesdossier gemaakt. 18/05/2003 12.00 – 14.00 uur ja

VII bibliografie

Informatie voor onderdelen uit het boek Ik heb voor het grote deel internet gebruikt en de rest van de info stond in het boek zelf. In de bibliotheek heb ik nog gezocht naar recensies die ik uiteindelijk niet voor mijn leesdossier heb gebruikt. Voor de biografie over de schrijvers heb ik de website http://members.tripod.com/f_bordewijk/bijgaslicht.html gebruikt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het vegetarisme van mr. J.P. de Vries door Ferdinand Bordewijk"