De kleine blonde dood
1. Beschrijvingsopdracht
Motivatie boekkeuze
Ik heb het boek De kleine blonde dood gekozen.
In het Laaglandboek stond een fragment uit dit boek en dat sprak me erg aan. Omdat het een erg ontroerend stukje was.
Ook de titel vond ik mooi, het klonk erg treurig, en dat is een onderwerp dat ik ook wel interessant vind om te lezen.
Eerste persoonlijke reactie
Ik vond het boek erg ontroerend op het moment dat het zoontje van Boudewijn overlijdt. Het is zo omschreven dat het zo echt lijkt dat je denkt dat je het bijna zelf meemaakt.
Het boek is ook werkelijk geschreven. Dat komt waarschijnlijk omdat het een autobiografie is en dus echt is gebeurd.
Het verhaal is somber. Door dat schrijver geen leuke jeugd heeft gehad, en zijn zoontje overlijdt is het hele boek best somber.
De opbouw van het verhaal is ingewikkeld, doordat er veel flash–backs zijn.
Er wordt afwisselend vertelt over de jeugd van de schrijver en over de schrijver tot een
jaar of 25. Doordat het verhaal zo ingewikkeld is, vind ik sommige momenten ook onsamenhangend.
Samenvatting
Het verhaal begint als Boudewijn op schoolreisje gaat als kleine jongen en hij van zijn vader als enige niet over de Duitse grens mag. Z’n vader was vroeger Duits maar is weggevlucht uit Duitsland toen de oorlog begon, hij is nu fel anti-Duits, en heeft trauma’s overgehouden aan de oorlog. Het hele gezin leeft onder de terreur van de vader. De vader slaat vaak zonder reden. Om een gegeven moment wordt Boudewijn naar een inrichting gestuurd omdat hij volgens zijn ouders vreemde zenuwtoevallen heeft. Dit komt eigenlijk door de spanning die hij heeft omdat het huwelijk van zijn ouders slecht is.
Zijn ouders scheiden na een tijdje en Boudewijn verwekt een kind bij een 14 jaar oudere vrouw, zij heet Mieke. Zij krijgen een kind, genaamd Micky. De moeder van Micky raakt aan de drank.
En Micky gaat dus bij Boudewijn wonen. Als Boudewijn vlak voor kerst naar Parijs gaat,
logeert Micky bij een vriendin van Micky’s moeder. Als die vriendin Micky meegeeft aan zijn moeder, wat van Boudewijn eigenlijk niet mocht, valt Micky van de trap, knapt er een tumor in Micky’s hoofd, en raakt hij in coma. De dokters vertellen dat Micky klinisch dood is, en hij dus zo nog jaren aan machines kan blijven leven. Boudewijn besluit Micky te laten overlijden.
Een half jaar voor dat overlijden van Micky doet Boudewijns vader eindelijk een gelukte zelfmoordpoging.
Relatie werk – leven auteur
Boudewijn Büch beschrijft in De kleine blonde dood vooral zijn eigen leven.
Zoals meer boeken die door hem geschreven zijn.
Enkele voorbeelden hiervan zij: De hel en Het dolhuis.
De hel gaat over zijn middelbare schooltijd en Het dolhuis over de tijd die hij in een inrichting spendeerde. Ook het boek Bedrog gaat voor een deel over zijn leven. Namelijk over de vriendschap met een man die hij op de middelbare school al heeft leren kennen, en in de jaren negentig spaak loopt. Volgens Boudewijn zelf kun je de boeken inderdaad als autobiografie zien maar dat hoeft niet.
2.1 Verdiepingsopdracht 1
Verwachtingen
Ik heb het boek gelezen nadat ik een fragment in het Laagland boek had gelezen.
Dat stukje schepte dus wel bepaalde verwachtingen bij mij, die mij zo leuk leken dat ik het maar ging lezen. Die verwachtingen leken gedeeltelijk helemaal fout. In het Laagland boek stond een stukje over het moment dat Micky in coma ligt en Boudewijn moet beslissen of Micky moet sterven of niet.
Dat stukje schept de verwachting dat het boekje gaat over een klein jongetje dat op een gegeven moment in coma raakt en de verwerking van de dood door de ouders.
Het boek gaat eigenlijk over een man die over zijn eigen jeugd vertelt en over hem als vader, van een zoontje dat na een geknapte tumor in zijn hoofd in coma raakt.
Er staat op het boek ook geen achterkanttekst, die bepaalde verwachtingen kan scheppen.
Open plekken
Er zijn veel open plekken in het boek omdat het naar mijn mening erg rommelig is geschreven.
Er komen delen in het boek voor dat je echt niet weet waar ze het over hebben en dat riep bij mij veel vragen op. Enkele voorbeelden zijn in het begin als Boudewijn op schoolreisje gaat en niet in Duitsland mag komen van zijn vader. Dit stukje roept de vragen op:
Waarom mag hij niet in Duitsland komen?
Waarom heeft zijn vader zo’n hekel aan Duitsland? En
Waarom heeft hij wel zo’n Duitse naam?
Ze worden opgevuld doordat hij steeds meer over zijn vader gaat vertellen en zo kom je dus te weten, dat zijn vader in de oorlog weg gevlucht is uit Duitsland en nu heel anti - Duits is.Op al deze vragen krijg je later in het boek wel antwoord.
Andere voorbeelden van open plekken zijn als Boudewijns zoontje klinisch dood wordt verklaard je gaat je dan afvragen of Boudewijn besluit om Micky nog enkele maanden te laten leven of dat hij Micky laat sterven. Je krijgt pas antwoord op deze open plek een paar hoofdstukken later. Boudewijn laat hem uiteindelijk sterven.
Het eind van het boek zijn er geen echte open plekken meer die ingevuld moeten worden omdat het eigenlijk een gesloten eind heeft. Er zijn natuurlijk wel altijd dingen die nooit te weten zal komen. Zoals hoe gaat het verder met Boudewijn en de rest van zijn familie.
Manipulatietechnieken De schrijver gebruikt veel manipulatie technieken. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld en gaat hij dus op spannende momenten op eens over op een ander tijdstip en vertelt hij pas een paar hoofdstukken verder hoe het afgelopen is. Een voorbeeld hiervan is, als Micky in coma ligt. Je wilt weten of hij overlijdt of niet. Op dat moment vertelt hij opeens over zijn vader die dood was gegaan een half jaar geleden. In volgende hoofdstuk komt hij er pas weer op terug. Andere manipulatietechnieken die gebruikt worden zijn: vooruitwijzing inlassen, vertraging, uitstel en tijdsprongen. Dit maakt het verhaal wel zo dat je doorleest omdat je anders niet weet hoe het afloopt. Of als je wel weet hoe het afloopt dat je wil weten hoe dat zo kan gebeuren.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden