A. Voorwerk
1. Willem Frederik Hermans. De donkere kamer van Damokles. Uitgegeven door G.A Van Oorschot (te Amsterdam). 1e Druk November 1958, 29e Druk Februari 1988.
2. De donkere kamer van Damokles is een psychologische (oorlogs) roman. Het boek is verdeeld in ongenummerde hoofdstukken, zonder titel. Het boek begint gelijk met een verhaaltje uit de jonge levensjaren van de hoofdpersoon. Het boek eindigt met zijn dood. Er staat achter in het boek een naschrift van Ludwig Wittgenstein. Dit kan worden opgevat als het thema van het boek. De omslag van het boek is niet speciaal. Het boek heeft een grijze omslag. Op de voorkant staan de titel en de schrijver van het boek met grote letters geschreven. Op de achterkant van het boek staat een foto van Willem Frederik Hermans, gemaakt door Gerrit Noordzij.
B. Korte samenvatting
Henri Osewoudt is de zoon van een sigarenwinkelier te Voorschoten. Als hij nog op de lagere school zit, vermoordt zijn moeder zijn vader in een vlaag van waanzin. Henri wordt opgevoed door zijn oom Bart Nauta in Amsterdam. Op de middelbare school gaat hij niet om met zijn klasgenoten. Hij leeft in een isolement en gaat alleen om met zijn zeven jaar oudere nicht Ria. Hij doet aan judo, waardoor zijn voeten vergroeien. Hij is lelijk, heeft geen baardgroei en een hoge stem. Ook Ria is lelijk. Als Henri 18 is, trouwt hij met Ria; hij zet zijn vaders zaak voort en zijn moeder woont bij hen in. Henri is afgekeurd
voor militaire dienst, maar is wel bij de Burgerwacht. Als de oorlog uitbreekt, moet hij op wacht staan bij een postkantoor. Luitenant Dorbeck, op wie Henri als twee druppels water lijkt, geeft hem een filmrolletje, dat ontwikkeld moet worden. Later komt hij weer terug met nog meer films, die ook ontwikkeld moeten worden en opgestuurd aan E. Jagtman.
Na het ontwikkelen krijgt Henri niets dan zwarte vlekken te zien. Hij durft de foto\'s niet terug te sturen, koopt een Leica en maakt zelf foto\'s van militaire objecten. Tijdens een
hevig onweer komt Dorbeck, enige tijd later. Henri krijgt opdracht naar Haarlem te komen. Daar ontmoet hij Dorbeck en Zewuster. Met de laatste gaat hij naar de Kleine Houtstraat, waar ze in een huis twee mensen neerschieten. De zoon van de drogist uit Voorschoten heeft hen gevolgd. Henri ontwikkelt het filmpje dat hij in 1940 van Dorbeck had gekregen. Op een van de foto\'s staat Dorbeck met twee vriendinnen. Er valt een brandend vliegtuig op het huis van Jagtman, waardoor de hele familie Jagtman omkomt. In 1944 (Dorbeck heeft 3 jaar lang niets van zich heeft laten horen) krijgt Henri een brief van Dorbeck met het verzoek de foto\'s op te sturen naar een postbusnummer. Henri gaat kijken wie de foto\'s uit de bus haalt; dat blijkt een
heilsoldate te zijn. Een paar dagen later wordt hij opgebeld door Elly Meier, die zegt dat ze uit Engeland is overgekomen. Ze toont hem een van de foto\'s die hij aan Dorbeck had opgestuurd. Hij brengt haar naar oom Bart. Terug in Den Haag hoort hij van Moorlag, zijn kamergenoot, dat de Duitsers hem in zijn huis opwachten en dat Ria en zijn moeder gevangen zijn genomen. Hij gaat met Moorlag naar Leiden, waar een student valse persoonsbewijzen maakt voor hem en Elly. Zijn haar wordt zwart geverfd door Marianne, een ondergedoken joodse studente. Henri duikt onder en gaat foto\'s ontwikkelen voor Labare.
Hij beseft nu hoe hij veranderd is. Marianne gaat voor hem naar oom Bart met Elly\'s persoonsbewijs. Deze is echter al verdwenen. Henri gaat naar Amsterdam en vertelt aan oom Bart dat Ria en zijn moeder zitten. Oom Bart maakt hem verwijten. Henri krijgt van Dorbeck opdracht naar het station in Amersfoort te gaan. Daar zal hij een vrouw ontmoeten in leidsteruniform van de Nationale Jeugdstorm. Samen gaan ze naar Lunteren, waar Lagendaal, die voor de Gestapo werkt, uit de weg moet worden geruimd. De aanslag lukt, maar op de terugweg wordt de vrouw aangehouden. In Amsterdam ontmoet Henri Marianna. In de bioscoop ziet Henri een oproep tot zijn eigen aanhouding. Als hij de zaal uitloopt, wordt hij gepakt. Tijdens het verhoor wordt hij zo gemarteld, dat hij naar het ziekenhuis moet. Hij wordt daaruit bevrijd door gemaskerde mannen, die hem naar Leiden brengen.
Bij Labare ontmoet hij Marianne weer. \'s Nachts worden ze door de Duitsers overvallen.
Henri weet te ontkomen, maar wordt later toch gearresteerd. In de cel zoekt de Duitser Ebernuss hem op, die beweert hij hem goedgezind is. Hij heeft ervoor gezorgd, dat Marianne, die een kind verwacht, weer vrij is. Ebernuss houdt zich bezig met het probleem of Dorbeck, de dubbelganger van Henri, bestaat. Daarom moet Henri naar Amsterdam gaan, waar een clandestiene sociëteit is voor ondergrondse helden. Als Dorbeck bestaat, zal Henri hem zeker ontmoeten. Ebernuss geeft Henri zijn Leica en samen gaan ze naar Amsterdam. In de sociëteit is er een man van wie Henri gelooft dat het Dorbeck is. Van hem krijgt hij giftige kristallen, die hij in Ebernuss\' borrel doet. Dorbeck en Henri gaan er samen in de auto van Ebernuss vandoor. In een leegstaand huis fotografeert Henri zichzelf met Dorbeck in een spiegel. Dorbeck vertelt hem dat Ria samen woont met de zoon van de drogist die Henri verraden had, toen hij de aanslag in Haarlem pleegde. Henri krijgt een verpleegstersuniform. Dorbeck bericht hem dat Marianne in een kraamkliniek ligt. Daar aangekomen wordt hij naar een kelder gebracht waar hij het lijkje van zijn kind ziet. Een Duitse soldaat neemt hem mee in zijn auto. In Voorschoten doodt hij Ria en in Dordrecht de Duitser; daarna vraagt hij hulp aan een pastoor. Met de hulp van de illegaliteit en een arts komt hij in Breda aan. Hij meldt zich bij het hoofdkwartier van de Nederlandse Strijdkrachten. Daar arresteert men hem, omdat men denkt dat hij een land verrader is. Hij wordt naar Engeland gebracht. Daar behandelt Selderhorst zijn zaak. Henri wordt van vele dingen beschuldigd en Dorbeck, die zal kunnen aantonen dat hij verzetsheld is, is onvindbaar. Jagtman en Moorlag zijn dood en Marianne is in Israel. Oom Barts verklaring is zeer vaag. Eindelijk wordt de Leica van Henri gevonden. Hij ontwikkelt het filmpje, maar de foto met Dorbeck is mislukt. Henri rent naar buiten en wordt neergeschoten.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
Hey Hey
Ik vond het perfect ik heb er een 10 voor gekregen dus spanks
bay bay xxx liset
23 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
hey bedankt he
22 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Hartstikke super Wouter. BEDANKT!
22 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Dank je wel! Was de draad even helemaal kwijt maar snap het weer!
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
helpt het boek te begrijpen (:
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
heel erg chil! heb een paar zinnetjes gebruikt in mijn werkstuk. echt heel fijn, want hierdoor begrijp ik het boek ook stukken beter! nu maar hopen op een goed werkstuk.... :)
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
superleuk
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
wauw hier heb ik echt veel aan dankje<333333
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
i.v.m. Nederland leest het boek weer eens herlezen.
Afgelopen avond een cabaretvoorstelling gevolgd ook i.v.m. het boek van Hermans de donkere kamer van Damocles.
Ook in dezer tijd nog zeer actueel. Angst, verraad, identiteit ,waarheid en onwaarheid, vertrouwen en zelfbedrog.
Zeer de moeite waard.
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
fuck we moeten dit boek in 1 week uit hebben!! FML
12 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
heeeel goed gedaan ben trots op jullie echtwaar !
love voor jullie
12 jaar geleden
AntwoordenO.
O.
haha ik heb dit boek serieus gelezen maar ik gebruik dit als handige samenvatting zodat ik het boek niet helemaal hoef door te bladeren. Maar ik zag wel: ER STAAT EEN FOUT IN :O
NAMELIJK: dit is absoluut geen alwetende verteller. Nergens in het boek zie je de gedachtes van een ander personage dan Osewoudt. Dit is dus GEEN alwetende verteller, maar een personale verteller!!
12 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
dat bordje Niet inhalen, betekend dat Osewoudt nooit zo kan worden zoals Dorbeck en hem dus nooit inhaald.
De tramsporen die daar in elkaar lopen, staat ervoor dat Dorbeck en Osewoudt elkaar ontmoeten maar daarna elkaar weer verliezen.
12 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
ik heb lekker alles overgenomen voor mijn verslag, yoollooo
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Omg echt een saai boek
Moest voor school
Niet te doen zo saai
Wel handig, dankje.
11 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Dankjewel, dit scheelt me een hoop werk.
11 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Dankje, ik krijg hier een toets over
11 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
hoihoi wat is de verhaallaag en de betekenislaag? lol doeideboei
11 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
haai,
ik zit in 2 gym en wil nu net beginnen aan dit boek.. is het voor mijn niveau?
ik heb nu wel al een samenvatting dus dat scheeld
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Vindt je dat Henri Osewoudt schuldig is? waarom wel/niet?
11 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Jij bent de enige die ik kan vinden die het motief van de tram door had, erg goed gedaan! Mijn docent vroeg specifiek om dat motief tijdens mijn mondeling.
10 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
ik vind de KORTE sammenvatting toch behoorlijk LANG
10 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
maarja je neemt wel de moeite om te reageren dusja.. dit is de beste samenvatting die ik tot nu toe ben tegen gekomen! bedankt!
10 jaar geleden
R.
R.
heeft dorbeck nu wel of niet bestaan wel of niet.... je weet het nooit
10 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
FUcking dom slaat nergens op wat is dit voor samenvatting ik kreeg een 4 ???? ?? ????? ?????? ??
8 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Ik vraag me af hoe je erbij komt dat Osewoudt zijn oom niet mag, in het boek heb ik vond ik geen stuk waaruit bleek dat hij zijn oom niet mocht. Een andere persoon die ook een plekje 'verdient', maar die Osewoudt niet mocht is denk ik Ebernuss.
6 jaar geleden
Antwoorden