Titel De wetten
Eerste druk Januari 1991
Gelezen 25e druk januari 1996, Prometheus Amsterdam
Thema Het zingeven is een duidelijk en herkenbaar onderwerp. Ik had zelf nog nooit zo over het thema nagedacht. Het onderwerp wordt met veel diepgang gebracht, met behulp van sommige filosofen zoals Socrates.
De gebeurtenissen (intrige, plot) De nadruk ligt bij de gedachten van de personages. Er zijn maar weinig gebeurtenissen. Verrassend was wel het voeten likken van de lelijke priester. De gebeurtenissen hebben wel een \"echte\" indruk op mij.
De bouw (compositie, structuur, samenhang) Er is een chronologische volgorde van de gebeurtenissen en er is een goede samenhang. Hierdoor is de opbouw begrijpelijk. Het heeft een heel mooi einde waar ze alles aan een psychiater uitlegt.
Personages Ik had een goed beeld van de hoofdpersoon en die ging daardoor voor mij \"leven\". Maar ze was niet echt herkenbaar voor mij, de personages staan nogal ver van mijn wereld. Hij door kan ik mijzelf moeilijk verplaatsen in de problemen van de personages.
Taalgebruik (stijl) De schrijfster gebruikt veel paradoxen en gebruikt veel uitdrukkingen van filosofen en vergelijkt deze, die soms moeilijk te volgen zijn. Maar de structuur is heel duidelijk, waardoor het geen chaotisch boek is.
Samenvatting Uit: Lexicon van Literaire werken Hoofdstuk I De astroloog. De ik-figuur ontmoet de astroloog in 1980, als ze 25 is en in een antiquariaat werkt. De man fascineert haar, doordat hij meteen haar sterrenbeeld raadt en vervolgens op basis van een horoscoop haar persoonlijkheid ontleedt. Hij noemt haar \'monsieur Lune\'. De astroloog blijkt een eenzame, op het eerste gezicht afstotende man, getekend door een liefdeloze jeugd. De astrologie is voor hem een manier om zijn leven (en dat van anderen) zin te geven door middel van kosmische verbanden. Hij kan \'de onverschilligheid van het lot\' niet verdragen en zoekt daarom steun door zichzelf op te noemen in \'een groot verhaal\'.
Hoofdstuk II De epilepticus. Tijdens een college over Thomas Mann (in 1981) ontmoet ze de epilepticus Daniël Daalmeyer. Door zich te concentreren op zijn bijzondere ziekte heeft hij zijn tot dan toe versplinterde leven structuur weten te geven. Het filosoferen over de \'betekenis\' van verschillende ziektes is voor hem een levensvervulling geworden. Hij noemt haar \'Theresa\'.
Hoofdstuk III De filosoof. Vanaf 1982 volgt de ik-figuur de filosofiecolleges van professor De Waeterlinck, een man die haar aanvankelijk imponeert doordat hij \'het gezicht\' heeft. Een man uit de groep oudere adepten van de professor wordt wanhopig verliefd op haar. De Waeterlinck zegt haar dat ze \'een soort synthese tussen hartstocht en afstandelijkheid\' bezit die waarschijnlijk de voorwaarde vormt voor ware creativiteit. Zelf bezit hij dit vermogen niet. Er staan ook enkele herinneringen aan haar verhouding met Maurits, docent maatschappijleer op school, in dit hoofdstuk.
Hoofdstuk IV De priester. De Waeterlinck verwijst haar naar een meer eigentijdse collega, Clemens Brandt. Deze is getroffen door haar aandacht, al gaat zijn belangstelling minder naar Foucault uit dan naar Derrida (net als deze filosoof meent hij dat een wereld buiten de tekst ondenkbaar is geworden). Hij noemt haar \'Em\'. Tijdens de tweede ontmoeting vertelt deze lelijke, gebochelde man dat hij zich van tijd tot tijd door de hoeren laat afranselen. Later kleedt \'Em\' hem liefdevol uit. De volgende ochtend voelt ze alleen walging.
Hoofdstuk V De fysicus. De door (zelfmoord?) van de astroloog brengt haar in januari 1984 in contact met diens vriend de astronoom (\'fysicus\'). Ze bewondert zijn kalmte. Hij legt haar uit dat de moderne natuurkunde geen vaste wetten meer kent. Tot op de dag van de begrafenis van hun gezamenlijke vriend woont hij bij haar. Daarna gaat hij terug naar Frankrijk; dit betekent het einde van de verhouding.
Hoofdstuk VI De kunstenaar. De ik-figuur, die Marie Deniet blijkt te heten, maakt vlak na haar docteraalexamen (1985) kennis met de door haar bewonderde kunstenaar Lucas Asbeek - die geen kunstenaar meer wil zijn. Want hij wil niet meer dat anderen betekenis geven aan zijn werk. Marie probeert hem duidelijk te maken dat mensen betekenisdieren zijn en dat geen mens zich dus kan onttrekken aan de betekenistoekenning. Maar Lucas weigert een personage te worden in een boek (zoals Socrates dat werd in Marie Deniets afstudeerscriptie). Hij meent dat taal - dat wil zeggen: het betekenis geven - het zicht op de werkelijkheid juist blokkeert. Zij lijdt onder dit gedrag. Doordat Lucas zich blijft terugtrekken, moet Marie uiteindelijk door fysieke uitputting de strijd opgeven.
Hoofdstuk VII De psychiater. Het laatste hoofdstuk bestaat uit stukken monoloog van de ik-figuur tegenover een psychiater:\'Eigenlijk bent u zoiets als een professionele lezer.\' Zij heeft hulp ingeroepen omdat ze geen betekenis meer kan geven aan haar eigen leven, ze kan er geen verhaal meer van maken. Zijn het dan alleen de anderen die haar bestaan betekenis moeten geven? Ze zet zich af tegen de mannen die de wetten maken:\'En dan lezen ze met hun wetten in de hand de wereld. Met jou erbij […]. Ze lezen je als een boek.\' De roman eindigt met een herinnering aan het katholicisme in haar geboortedorp en haar mislukte poging om dat geloof met \'veel feesten en weinig wetten\' af te zweren. Ze dankt de psychiater (= de professionele lezer) dat hij haar heeft laten schrijven en nog meer voor \'het wonder\' dat hij aan haar verhaal een betekenis heeft kunnen geven.
Titel, ondertitel en motto Het begrip \'wetten\' uit de titel speelt met name in het eerste en laatste hoofdstuk een belangrijke rol. Het woord betekent in deze roman iets als \'overtuigingen over hoe de wereld in elkaar zit\'. Mannen proberen voortdurend zo\'n overtuiging aan de wereld op te leggen en ook de ik-figuur binnen dat beeld te persen. Het is in dit verband opvallend dat ze haar vaak een zelf verzonnen naam geven. Alleen de kunstenaar noemt haar \'Marie Deniet\'. De laatste regels van het boek relativeren het belang van de titel: \'Ik kon alleen geen naam voor het verhaal bedenken. Een titel kan toch nooit de lading dekken.\'
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
Prachtige boekbespreking dat je hebt geschreven ( de wetten - connie palmen )! Bedankt en doe zo verder!
vriendelijke groeten,
mysty
22 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Hartstikke bedankt voor dit geweldige verslag! Ik vond De Wetten zelf een prachtig boek, maar dat van die zondeval had ik nooit zelf kunnen bedenken.
Groeten Anne
16 jaar geleden
Antwoorden