De vriendschap door Connie Palmen

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover De vriendschap
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1855 woorden
  • 21 mei 2000
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
30 keer beoordeeld

Boekcover De vriendschap
Shadow

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor bind…

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van…

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor bindingen, over verslavingen en obsessies, over de familie, het lot en de keuze, over schuld, schaamte, angst en over de noodzaak van verandering.

De vriendschap door Connie Palmen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Palmen, De vriendschap, Amsterdam, 1995.

Uittreksel:

Inhoud: Het boek is opgedeeld in 3 delen. Per deel zal ik een samenvatting geven van de inhoud van het boek. 1. Dingen en woorden. Vlak voor het einde van het schooljaar 1965-’66 ziet de 10-jarige Catherina (Kit) Buts voor het eerst Barbara Callenbach (Ara). Ara zit in de 6e klas, maar ze zal blijven zitten. Kit voelt meteen dat de ontmoeting bijzonder is, maar ze wil zich niet hechten aan Ara. Kit is een beweeglijk, zeer intelligent kind. Eigenlijk zou ze liever een jongen zijn. Dat blijkt uit haar manier van spelen en uit haar voorkeur voor jongensboeken. Kit moet tot na de vakantie wachten voordat ze Ara weer zal ontmoeten. Ze zitten dan in hetzelfde lokaal. Kit in de 5e klas en Ara in de 6e. Ara wil eerst niks van Kit weten. Het blijkt dat ze ernstig dyslectisch is, wat haar onzeker maakt. Kit is juist heel goed in alles wat met taal te maken heeft. Ze raakt toch bevriend met Ara. Kit voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor haar eigen gedrag, maar ook voor dat van anderen.

In het begin komt Ara steeds bij Kit thuis en als het eindelijk eens andersom is, valt Kit van de ene verbazing in de andere. De moeder van Ara is een deftige dame, terwijl haar moeder eenvoudig en zorgzaam is. Ara en Kit zijn altijd bij elkaar, maar Ara komt niet op haar verjaardag en ze zegt zelfs een keer dat ze Kit niet vertrouwt. Kit wil het iedereen naar de zin maken. Dat gaat zo ver dat ze zwijgt over een aanranding. Dat doet ze omdat ze haar vader gen verdriet wil doen, want de aanrander is een vriend van haar vader. Dankzij bijlessen kan Ara na de basisschool toch naar de MULO. Kit is blij, want de MULO is bij hen in het dorp. Op haar 12e verjaardag krijgt Kit van Ara een dagboek. Voorin staat: van je Ara.

2. Eten en drinken. In het begin van dit hoofdstuk is Kit 20. Ara en Kit hebben ieder hun eigen problemen. Ara heeft zich toegestaan om zich toe te geven aan haar eetlust. Dat soort lichamelijke logica is voor Kit vreemd; de enige logica schuilt voor haar in taal. Zoals Ara luistert naar de taal van haar lichaam, zo is Kit bezig met ‘dat geleuter in mijn hoofd’. Sinds enige jaren is het onderwerp liefde erbij gekomen, maar omgang met jongens is niets voor Kit; lichamelijk contact vindt ze een crime. Alleen Ara mag haar aanraken. Ook een toekomstig gezinsleven ziet Kit niet zitten. Kit zit op de pedagogische academie. Ze vindt het niet het einde, maar ze heeft toch vakken die ze leuk vindt.

Kit heeft de laatste tijd veel problemen. Haar menstruatie is zelfs gestopt. Haar moeder komt er pas na een jaar achter. Ze kreeg een medicijn van de huisarts, maar dat hielp niet. Tenslotte kwam ze bij een gynaecoloog terecht. Ze werd onderzocht. Deze onderzoeken wezen uit dat er lichamelijk niks aan de hand was, waarna ze werd doorverwezen naar een psychiater. Aan hem vertelde ze de twee voorvallen van ruim een jaar darvoor. Ze had haar huisarts gevraagd haar door te verwijzen voor sterilisatie; hij had geweigerd. En ze was overvallen door een vriend van haar broer die radeloos verliefd op haar was geworden. De psychiater concludeerde dat zij het waarschijnlijk buitengewoon vervelend vond om als vrouw begeerd te worden. Kit ontdekte ook dat alcohol een geweldige invloed op haar had. Ze ging steeds meer drinken, zodat ze al haar problemen kon vergeten. De 21e verjaardag van Kit wordt de aanleiding voor een geweldige ruzie. Ara zou voor de 1e keer naar haar verjaardag komen, maar op het laatste moment melde ze zich ziek. Kit wordt daar erg kwaad om en ze besluit om uit het dorp weg te gaan en om een studie te volgen. Ara is teleurgesteld als ze dit hoort.

3. Werk en liefde. Kit is 30 jaar en ze leeft al 10 jaar lang op een kamer van 3 bij 6 zonder telefoon en krant. Haar minnaar Bruno heeft het net uitgemaakt, maar ze heeft geen liefdesverdriet. Ze vindt het spannend om een keer verlaten te worden. Ze heeft Bruno ontmoet op een kampeervakantie met Ara. Ara heeft ook een vriend, Bing, die in alle opzichten het tegendeel van Bruno is: hij is een chinees en heeft net zoals Ara een probleem met taal. De liefste vijand van Kit is de drank en het vele werk. Ze heeft een studie filosofie en psychologie afgerond en nu werkt ze als docent psychologie op een universiteit. Ara heeft zich toegelegd op het trainen en africhten van honden. Kit is verslaafd aan de drank geraakt.

Kit wordt verliefd op Thomas. Hij doet haar in alle opzichten aan Ara denken: omvang, grootte en schoonheid. Sinds ze Thomas kent weet ze dat ze nooit alleen zal zijn. Dat maakt haar zo angstig dat ze steeds meer gaat drinken. Kit brengt een week door bij Ara. In die week besluit ze om het uit te maken met Thomas. Kit begint na te denken over hoe haar houding met Ara eigenlijk is geweest: Ara is er de oorzaak van dat zij zich 30 jaar lang onzeker heeft gevoeld. Ze wil noch Ara noch Thomas noch iemand anders ooit weer de gelegenheid geven haar afhankelijk te maken. Het laatste hoofdstuk is een brief aan Ara.

Taalgebruik: Het taalgebruik is eenvoudig. De zinnen zijn kort en eenvoudig te begrijpen. Er zijn niet zo veel dialogen in het boek.

Structuur: Het verhaal is niet chronologisch. Er zijn veel flashbacks en veel onderbrekingen. Het boek is opgedeeld in 3 delen. In elk deel is Kit 10 jaar ouder dan in het vorige deel.

Motieven: Er komen opmerkelijk veel gedachtegangen in het boek voor. Zo zie je wat voor een leven Kit leidt. Ook komt vaak voor dat Ara Kit knuffelt, zo zie je wat de relatie tussen hen is. Het boek laat zien hoe de relatie tussen 2 vriendinnen kan zijn. Hoe ze met elkaar omgaan.

Thema: Het boek gaat over het verlangen om je te hechten, over de familie. Het boek gaat ook over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste die wij kennen: die tussen lichaam en geest.

Uit: Eerste Druk ’95.

Persoonlijk Boekverslag.

Waarom heb ik het boek gekozen en wat waren mijn verwachtingen? Ik heb het boek gekozen in de 1e plaats om de titel. De titel sprak me erg aan. Hij is kort maar krachtig. Het is een duidelijke titel. Ook heb ik het boek gekozen om de schrijfster, want Connie Palmen is een bekende schrijfster en ik wilde wel eens weten wat voor een boeken zij schreef. Ik verwachtte dat het boek over vriendschap zou gaan, want dat begreep ik uit de titel. Ik verwachtte dat het boek mooi zou zijn, maar wel een beetje moeilijk om te lezen. Het boek leek me een beetje filosofisch, terwijl ik nooit zo van het filosofische hou. Dat vind ik veel te moeilijk, want meestal begrijp ik het niet.

Mijn leeservaring. Mijn leeservaring was dat het boek best wel moeilijk was om te lezen. Toen ik net begon dacht ik: ‘Wat is dit leuk’, maar aan het einde van het 2e deel begon het al wat moeilijker te worden. Het 3e deel begreep ik niet zo goed, dat was me wat te filosofisch. Het boek ging heel diep in op bepaalde dingen en dat kon ik soms niet echt volgen. Ik vond het wel een mooi boek. Het is mooi geschreven. Het 1e deel is heel erg duidelijk, maar hoe dichter je bij het einde komt, hoe onduidelijker het wordt. Soms kon je je echt inleven in Kit. Kit beschrijft vooral haar gedachten. Ik vond het leuk om te lezen hoe iemand denkt en wat er in het hoofd van zo iemand omgaat. Het was dus een heel mooi boek.

Zijn mijn verwachtingen uitgekomen? Mijn verwachtingen zijn wel uitgekomen. In negatieve zin is dat het boek best wel filosofisch en dus best wel moeilijk was en in positieve zin was dat het boek over vriendschap ging. Mijn verwachtingen hadden wel invloed op mijn leeservaring, maar niet zo heel erg veel.

Heeft de schrijfster een bepaalde bedoeling gehad? Ik denk dat de schrijver wel een bepaalde bedoeling heeft gehad om het boek te schrijven. Ik denk dat de schrijver aan de lezer wil laten zien hoe een vriendschap zich tussen 2 mensen kan ontwikkelen. De schrijver heeft ook laten zien hoe iemand in het leven staat en hoe iemand over bepaalde zaken denkt. Je ziet hoe Kit over het leven denkt en wat er in haar omgaat.

Wat is het wereldbeeld van de schrijfster? De schrijfster laat zien hoe zij over vriendschap denkt. Een vriendschap is meer dan alleen maar vrienden met elkaar zijn. De schrijfster vindt dat een vriendschap tussen 2 personen op verschillende manieren kan verlopen. In het boek speelt elkaar aanraken een grote rol. Je moet gewoon de dingen doen waar je zelf in gelooft en je moet niet alleen rekening met jezelf houden, maar ook met anderen. Kit doet dat in het boek ook: ze is erg bezorgd over haar moeder en over Ara.

Mijn eindoordeel. Het boek is een heel erg mooi boek. Het geeft je een goede indruk van het leven van iemand. Je ziet goed hoe 2 mensen met elkaar omgaan. Ik vind Kit een beetje een vreemd persoon. Dat vond ik al aan het begin van het boek. Ze denkt over verschillende zaken heel raar na en soms heeft ze van die rare gedachtegangen. Ze is erg filosofisch aangelegd en dat zie je vaak in het boek terug. Dan worden haar gedachten beschreven als ze over een of andere zaak aan het nadenken is. Het nadeel van het boek vind ik dat het soms wel erg moeilijk te begrijpen is. Er staan soms hele vreemde zinnen, daarom heb ik ook het laatste deel van het boek maar half gelezen, want ik begreep er totaal niks van. Toch kan ik het boek iedereen die van lezen houdt aanraden, want het is een mooi verhaal. Ik vind dat er heel mooi en goed het leven van een meisje wordt beschreven en de dingen die zij meemaakt.

Mijn oordeel gerelateerd aan dat van iemand anders. Ik heb van veel mensen gehoord dat het een mooi boek is. Irene is het boek ook aan het lezen en zij vond het boek heel erg mooi, maar zij vond het ook op sommige momenten moeilijk te begrijpen. Alle recensies die ik heb gelezen zij allemaal positief. Er is eigenlijk geen bij dat negatief is.

De betekenis van het boek voor mij. Ik heb eigenlijk niks van het boek geleerd. Het boek heeft wel de kijk op bepaalde dingen veranderd. Zo weet ik nu dat je vriendschap met iemand heel anders kan lopen dan hoe je gewild had. Je leven kan door 1 ding heel erg veranderen. Ik weet nou ook dat je wel aan anderen moet denken, maar je moet geen dingen gaan verbergen omdat je de ander geen verdriet wilt doen. Dat is niet goed. Je moet wel rekening met je medemens houden, maar het moet niet ten koste gaan van jezelf.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vriendschap door Connie Palmen"