Titel Der Prozeß
Jaar en plaats van 1e uitgave 1925 Berlijn
Samenvatting Op de ochtend van zijn dertigste verjaardag, wordt Jozef K. gearresteerd. K. snapt er niets van, er wordt geen reden of verklaring gegeven. Hij wordt ook niet meegenomen naar het politiebureau. Hij heeft slechts twee bewakers, die ook nergens vanaf weten. Zij weten alleen dat hij mag blijven werken, en dat hij daarna weer gewoon naar huis kan gaan. Als er drie beambten van zijn bank langs komen, om hem hiernaartoe mee te nemen, denkt hij dat het een grap van zijn collega\'s is. Dit is echter niet zo. Als K. na zijn werk als procuratiehouder thuis komt, gaat hij naar zijn hospita Frau Grubach. Hij verontschuldigt zich voor het feit dat hij \'s morgens gearresteerd is. Hierna gaat hij naar zijn buurvrouw, Fräulein Bürstner, waar hij zich ook verontschuldigt. Zij vertoont haar medeleven, maar dit wordt door K. verkeerd opgevat, en hij begint haar wild te kussen. Via de telefoon krijgt K. het bevel, voor de eerste keer voor het gerecht te verschijnen om verhoord te worden. Het vindt, wekelijks, plaats in een, voor hem, onbekende wijk op zondag. Men vergeet K. te vertellen hoe laat hij moet verschijnen. K. begeeft zich naar de aangegeven buitenwijk van de stad. Hij moet lang zoeken voor hij de rechtszaal vindt. Deze bevindt zich in een soort flatgebouw. Met een lange rede probeert K., degene die het verhoor afneemt, te overtuigen dat hij onschuldig is. Hij beweert dat zijn arrestatie een groot misverstand is, en dat een proces tegen hem volstrekt zinsloos is. Hij bereikt met zijn rede niets, het zorgt alleen voor veel onrust in de zaal. De volgende zondag begeeft K. zich weer naar de rechtszaal. Maar deze is leeg, van de vrouw die hem de vorige keer binnenliet, vertelt hem dat er die dag geen rechtszitting is. Hij raakt met haar aan de praat, en komt erachter dat zij ook berecht wordt. De zaal waar ze in staan is eigenlijk haar huiskamer, haar man is rechter en zondags verbouwt men de kamer tot rechtszaal. Plots staat in de deur een student, de vrouw gaat naar hen toe, en er ontstaat een woordenwisseling. Dan pakt de student haar op en ze verdwijnen. In de hoek van de zaal, vindt K. een trap naar boven, deze leidt naar het advocatenkantoor. Een man komt naar beneden en herkent hem als K., hij nodigt hem uit om boven een kijkje te komen nemen. Sinds het \'kus-incident\' doet hij er alles aan om het weer goed te maken met Fräulein Bürstner. Zij ontloopt hem echter, en na verloop van tijd neemt zij een logee in huis: Fräulein Montag. Deze vraagt K. om een gesprek, hierin maakt ze hem duidelijk dat Fräulein Büstner niet in hem is geïnteresseerd.
Als K. \'s avonds eens langer doorwerkt, hoort hij vanachter een deur lawaai. Het ziet dat zijn twee bewakers, gedwongen door een man met een zweep, dwangarbeid moeten verrichten. Dit moeten zij, omdat K. in zijn proces hun gedrag onacceptabel noemde. Dan komt de oom van K. hem opzoeken. Deze wil hem helpen een advocaat te vinden. Hij brengt hem in contact met de advocaat Huld. Deze, door ziekte aan bed gekluisterde man, heeft veel invloed bij rechters en ambtenaren. Tijdens het gesprek tussen de oom, Huld en de voorzitter van de Kanselarij, hoort K. lawaai vanuit een andere kamer komen, hij begeeft zich naar deze kamer. Hier ontmoet hij Leni, de huishoudster. Hij geeft zich over aan de seksuele verlangens van deze vrouw. Als K. later zijn oom weer treft, is deze erg kwaad op hem, hij heeft met zijn actie veel van zijn kansen verspeeld. Zijn advocaat doet dan ook weinig voor hem. De conditie van K. gaat achteruit, hij slaapt slecht. Van één van zijn klanten bij de bank, die op de hoogte is van zijn proces, ontvangt hij het adres van de schilder Titorelli. Deze zou hem, op een of andere manier, kunnen helpen met zijn proces. K. gaat hem gelijk bezoeken. Deze Titorelli schildert rechters en heeft goede contacten met hen. Hij vertelt K., dat er alleen in theorie echte vrijspraak mogelijk is. In de meeste gevallen is er echter sprake van een schijnbare vrijspraak, dit houdt in dat de verdachte, nadat hij is vrijgesproken, steeds weer gearresteerd wordt. Bovendien wordt door rechters en advocaten gepoogd, het proces tot in het oneindige te rekken, Huld maakt zich hier ook aan schuldig. Aan het einde van zijn bezoek, koopt K. nog een aantal schilderijen. K. begeeft zich naar Huld. Hier wordt hij binnengelaten door Kaufmann Block. Deze man zit al vijf jaar in een rechtszaak, Huld behandelt ook zijn zaak. In het gesprek wordt de bewering van Titorelli, bevestigd. K. gaat dan bij Huld binnen. Hij deelt hem mede dat hij, niet meer wil dat hij zijn advocaat is. Dit wordt door Huld niet in dank afgenomen. In de dom, waar K. met een Italiaanse zakenvriend heeft afgesproken, ontmoet hij een geestelijke. Deze noemt zichzelf \'gevangeniskapelaan\'. Hij vertelt K. een legende over de wet. Deze legende gaat over een man, die zich er zijn hele leven van laat weerhouden een voor hem alleen toegankelijke deur binnen te gaan. Vlak voor zijn dood verneemt hij dat de deur naar de wet speciaal voor hem bedoeld was. K. begrijpt niet dat hij eigenlijk deze man is. Hij blijft de oorzaak van zijn situatie bij anderen, in plaats van bij zichzelf, zoeken. Op de avond voor zijn eenendertigste verjaardag, wordt K. opgehaald door twee mannen. Deze voeren hem mee naar een steengroeve. K. verzet zich niet. Hij moet zijn hoofd op een steen leggen. De twee mannen waren het er nog niet over eens wie hem zou gaan doden, maar plots wordt hij, als een hond, neergestoken.
Thema a.) De uitzichtloze strijd van K. tegen onbekende machten. b.) -liefde -machteloosheid -rechtspraak -bankwezen
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
Ik heb een paar zinnen gelezen, en vraag me af of de auteur van het boekverslag het boek heeft gelezen dan wel begrepen.
16 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Over 'Het Proces' van Franz Kafka
Na het lezen van de samenvatting van 'Het Proces' heb ik het gevoel dat de juiste snaar ontbreekt. We kunnen dit verhaal alleen begrijpen als we het zien als een analogie. Een analogie van het leven en de dood. (Misschien) Gezien door de ogen van Franz Kafka, van Joodse afkomst, een man die worstelde met de problematiek van de zondeval of de erfzonde en de zonde van de mens in het algemeen. Bijbels gezien is de mens schuldig, de mens had immers gegeten van de boom van goed en kwaad.
Dit is een van de reden voor de arrestatie van Joseph K. De mens is immers schuldig voor iets dat duizenden jaren geleden door volstrekt onbekende is begaan. Tevens hangt bij ieder mens de dood als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd. Zonder vorm van een echt 'Proces' zal de mens eens moeten sterven zonder dat hij daar om gevraagd heeft. De dood klopt aan je deur, 'meekomen jij', je vraagt uitleg maar die krijg je nooit. Voor een deel belichamen de rechters en politiemannen dan ook de rol van 'Magere Hein', ofwel de dood met de zeis. Het leven was voor Kafka een raadsel, een onopgeloste vraag, een mysterie. Lang leve Kafka!
17 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Hallo, ik heb je verslag gelezen en bedankt
22 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Hai,
Sorry dat ik he lastig val maar ik zag op scholieren.com een boekverslag van Franz Kafka. Ik vroeg me af of je misschien ook recensies hebt die je mij zou kunnen mailen. Ik heb zelf gezocht in de bibliotheek maar kon niks vinden.
Met vriendelijk groet,
Ineke
21 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
uhm zou je me kunnen vertellen uit hoeveel bladzijden dit boek bestaat bvd
21 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
ik heb ook je verslag gelezen, bedankt.
13 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Slecht verslag, niet bruikbaar. Er zitten zelfs feitelijke onjuistheden in en ontbreken belangrijke stukken in.
Het belangrijkste lijkt me in ieder geval mee te geven dat het boek nooit is afgemaakt. Het is na het overlijden van Kafka gepubliceerd. Kafka zelf was er - op één hoofdstuk na - ontevreden over. Ik heb het idee dat de schrijver van bovenstaande samenvatting maar zaken erbij verzonnen heeft om zo zsm met dit stuk klaar te zijn....
10 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
" De twee mannen waren het er nog niet over eens wie hem zou gaan doden, maar plots wordt hij, als een hond, neergestoken. " Ik vind het niet erg toepasselijk dat je de vergelijking maakt tussen neersteken en een hond. Net alsof alle honden neergestoken worden. Een hond wordt op een enkeling na bijna nooit neergestoken.
groeten SuperHarry
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Dit is een citaat uit de tekst, denk even na.
9 jaar geleden