Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2012
- 246 pagina's
- Uitgeverij: Contact
Flaptekst
Met mededogen en de kracht van een vuistslag beschrijft Dijkshoorn hoe de familie zich schikt naar de nukken van zijn vader.
Klaas zit in een verzorgingstehuis. Zijn zoon zit naast hem, zwijgend. De losgezongen zinnen van de vader roepen herinneringen op aan woeste verjaardagsfeesten van vroeger, aan vakanties met veel gelach en ruzie, aan een moeder die altijd volgde – en een vader die er ondanks zijn permanente aanwezigheid nooit echt was.
Eerste zin
Ik zit naast mijn vader. Hij huilt. Ik lees een tijdschrift.Samenvatting
In hoofdstuk 1 is Nico op bezoek bij zijn vader Klaas Dijkhoorn. Die zit sinds kort in een verzorgingstehuis. Hij lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Als Klaas voor de vierde keer die dag in zijn broek pist, gaat Nico op zoek naar een verpleger. Eigenlijk kan hij de situatie niet goed aan. In hoofdstuk 2 tot 48 vertelt hij vrij chronologisch over zijn vader en over de verhouding die hij met zijn vader heeft.
Klaas Dijkshoorn is zelf een verwoed honkballer en als Nico geboren is, gaat hij er ook van uit dat Nico een honkballer zal worden. Maar die wens zal later niet bewaarheid worden, want Nico is de enige van de drie zoons die niets in honkbal ziet. Hij voelt veel meer voor voetbal en al vroeg in zijn jeugd neemt zijn vader wraak daarvoor. Wanneer de kleine jongen een keer op zaterdag uit zijn bed komt, moet hij zich erg haasten van zijn vader, maar wanneer hij op de voetbalclub komt, is er nog niemand. Klaas heeft gewoon de wekker twee uur vooruit gezet om zijn zoon te pesten. In kleuren en geuren vertelt hij jarenlang het verhaal aan zijn kennissen. Maar wanneer Nico in diezelfde wedstrijd een doelpunt maakt, heeft hij het niet eens gezien. Daarmee heb je meteen de vervelende eigenschap van vader Klaas te pakken: hij doet altijd alsof alles om hem draait. Wanneer andere gezinsleden iets presteren, praat hij daar over heen en zorgt hij ervoor dat hij het middelpunt van het gesprek is. Bovendien moet hij altijd gelijk hebben.
Een aantal voorbeelden zijn daarvan te geven:
- Klaas heeft een hekel aan Nico, omdat hij geen honkballertje is, maar altijd zit te lezen. Hij maakt hem daarmee belachelijk;
- Als Nico op school een door hemzelf geschreven verhaal mag voorlezen, besteedt Klaas daar geen aandacht aan;
- Wanneer ze met de auto naar de camping rijden in Spanje, geeft hij moeder Nel altijd de schuld als ze de verkeerde afslag hebben genomen. Nico is bang voor de ruzies en vreest dat zijn ouders gaan scheiden;
- Vader Klaas heeft een hekel aan zijn broers, maar op een camping in Callantsoog krijgt Nico gitaarles van zijn oom Ger. Hij mag zelfs de gitaar houden van zijn oom. Zijn vader weigert naar hem te luisteren. Maar op school speelt Nico de sterren van de hemel tijdens een talentenjacht en hij krijgt veel krediet van de leerlingen;
- Moeder Nel leert voor een cursus patroontekenen: ze slaagt met vlag en wimpel, maar vader Klaas doet er minachtend over;
- De zus van Nel, Elly, komt bij een brand om het leven. Vader Klaas vindt het later erger dat Nel door een concentratieprobleem een deuk in de auto rijdt;
- De tweede zoon Stefan krijgt de eervolle uitnodiging om pitcher te worden bij een club van de eredivisie honkbal. Klaas is woedend en zelfs wanneer Stefan een mooie overwinning behaalt, praat hij er niet over. Hij is jaloers en wil Stefan niet stimuleren. Een jaar later keert Stefan weer terug naar zijn club. Klaas vindt dat hij een overwinning heeft gehaald;
- De eigenwijze Klaas wil later ineens een gouden ketting hebben met een Jodenster eraan. Nico probeert het tegen te gaan, maar hij heeft geen kans. Klaas vertelt stoere verhalen over Duitsland in de oorlog, maar als Nico naar details vraagt, moet hij het antwoord schuldig blijven. Hij is helemaal niet zo’n held.
Nico krijgt verkering met Orlanda en ze gaan samenwonen. Vader Klaas accepteert Orlanda wel. Hij is inmiddels ontslagen als automonteur en hij is met het verzamelen van antieke voorwerpen begonnen waarmee hij geld wil verdienen. Vooral oude radio’s hebben zijn voorkeur, maar er is vrijwel geen belangstelling voor de rommel die hij antiek noemt. Vaak kopen de handelaren gewoon spullen van elkaar.
Dan vatten ze het plan op om met zijn vieren naar Spanje te gaan. Nico en Orlanda gaan met hun eigen auto, maar ze nemen de toeristische route die Klaas en Nel ook nemen. Overal stoppen ze om vader Klaas de gelegenheid te geven zijn kennis over het land te spuien. Hij geeft hoog op over de Spaanse camping, de plek die ze daar altijd krijgen, de toiletten en de mensen die hij op de camping zou kennen. Maar dat valt vies tegen. Het is één van de langste hoofdstukken, maar wel een humoristisch gedeelte van het boek
De ouders van Nico worden natuurlijk wel steeds ouder en Nico krijgt op een dag bericht dat moeder Nel een tia heeft gehad. Ze praat heel verward en ze kan niet op bepaalde woorden komen. Aan het einde van de dag gaat het wel een stuk beter.
Nico vertelt ook dat zijn ouders profiteurs zijn. Ze willen op vakantie naar Spanje maar de oude auto zou de reis niet meer kunnen maken. Omdat ze gaan klagen bij Orlanda’s moeder, weten ze te bereiken dat die hun drieduizend gulden leent. Ze zullen het geld ooit terugbetalen, maar ze doen het niet. Later lenen ze nog een keer geld van Orlanda’s moeder, en ook dan betalen ze niet meer terug. Het gaat om een vakantie naar Ierland. Ze beloven een vest voor de vrouw mee te nemen, maar ze krijgt het pas maanden later en het is bovendien een veel te klein vest.
Klaas is echt een vervelende vent. Nico en Orlanda betrekken een nieuw huis en leggen daarin een bijzondere vloer. Ze willen Oud en Nieuw in hun eigen huis vieren, maar Klaas wil dit eigenlijk niet. Hij verziekt het feest en de vloer door er een fles champagne over te spuiten.
Iets dergelijks gebeurt als Nel zestig jaar wordt en de familie besluit dat heuglijke feit met elkaar in een bungalowpark te vieren. Klaas wil eigenlijk niet en wanneer hij toch meegaat wil hij per se nasi maken (zijn lievelingsgerecht dat hij altijd zelf maakt). Maar de familie wil gourmetten en hij verziekt door zijn slechte bui het etentje. Moeder Nel is bijna zover dat ze hem toch nasi wil laten maken, maar Nico steekt daar een stokje voor. ‘s Avonds heeft Klaas er nog de ziekte in: ze gaan Pictionary spelen en hij gaat behoorlijk af. Nico wint met zijn schoonzus Vanessa het spel en Klaas is natuurlijk boos. Alleen wanneer hij later weer het middelpunt van de gesprekken is, knapt hij op. Maar dan komt het tot een uitbarsting en brandt hij zijn zoon Nico helemaal af (geen honkballer, te arrogant, een schrijver, kijkt neer op zijn vader etc.). Nico spreekt met hem af voortaan nooit meer over serieuze onderwerpen te spreken.
Als opa doet hij echter zijn best indruk te maken op de kleinkinderen o.a. die van Nico. Nico denkt dat het allemaal toneelspel van hem is. Maar hij verziekt ook veel wanneer hij tegen de 7-jarige zoon van Nico vertelt dat Sinterklaas niet bestaat. Orlanda is daar woedend over. Omdat ze de laatste tijd als broer en zus leven, besluit Nico van Orlanda af te gaan. Hij gaat het eerst zijn broers vertellen, die het erg jammer vinden. Daarna vertelt hij het zijn ouders. Zijn vader vindt het vervelend, maar hij gaat daarna meteen over op het vertellen over een door hem gekochte antieke klok. Nico zou die goed kunnen gebruiken, omdat hij alleen gaat wonen, maar zijn hebzuchtige vader wil hem nog niet eens aan hem verkopen, omdat hij dan geen winst kan maken.
Ook bij zijn broer Cor in Ierland verziekt Klaas veel. Hij wil de hond van Cor anders opvoeden, laat hem loslopen als gevolg waarvan de hond een kind bijt en Cor in de problemen komt. Ook nu wast Klaas zijn handen in onschuld. Ze komen zelfs niet bij de boekpresentatie van Nico Dijkshoorns eerste roman. Nico vermoedt dat het opzettelijk is.
Maar het gaat steeds slechter met de twee Dijkshoorns. Nel begint bij haar zoons te klagen dat Klaas onaardig doet tegen haar en dat hij haar zelfs slaat. Zij echter haalt verbaal het bloed onder zijn nagels vandaan. De broers weten niet wie er de waarheid spreekt. Maar de vader gaat steeds vreemdere dingen doen: hij is af en toe de kluts kwijt, loopt weg uit huis en pest zijn vrouw. De dokter denkt dat er een begin van dementie bij hem is en hij moet daarop onderzocht worden. Na het onderzoek komt vast te staan dat Klaas verschijnselen van Alzheimer heeft, maar hij vindt zichzelf erg gezond (Titel ”Nooit ziek geweest.”).
Terwijl hij steeds vergeetachtiger wordt, gaat Nel meer en meer klagen over haar afasie (als gevolg van de tia). Zij wil namelijk ook belangstelling van de familie en dat wordt behoorlijk irritant. Tot op hoge leeftijd bemoeit Klaas zich met de honkbaltraining, leert jongeren hoe ze een stootslag moeten doen, maar het is eigenlijk allemaal niks meer. Op de club laten ze hem maar een beetje begaan. Maar als de ruzies thuis steeds erger worden en vader Klaas ook ’s nachts ellende veroorzaakt, moet er toch wat gebeuren. Ze krijgen eerst dagbehandeling, maar ook daar is Klaas de gevierde man door oude vrouwen stootslagen aan te leren en de popie-jopie uit te hangen. Hij geeft zelfs een keer een drumsolo. Maar hij begint steeds meer weg te lopen en hij is thuis niet meer te handhaven. Enige tijd later moet hij worden opgenomen en Nico gaat bij hem op bezoek. Klaas vertelt dat de verpleegsters met hem weglopen. Voor Nico is hij echter nauwelijks bereikbaar. We zijn weer terug bij hoofdstuk 1.
Dit verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden